Reklama

Reklama

Západní vítr

  • Čína Xi feng lie (více)
TV spot

Čínská kinematografie vždy u domácího publika stála ve stínu dynamických žánrových snímků z Hongkongu i výpravných blockbusterů ze Západu. Již v předchozích desetiletích se čínští filmaři pokoušeli přijít s vlastními variacemi na divácky atraktivní akční snímky a některým titulům se dokonce podařilo proniknout i za hranice – vzpomeňme filmy jako Bojovník od Žluté řeky, Zrada a pomsta či Klášter Shaolin, který světu představil nadcházející akční hvězdu Jeta Liho. V novém tisíciletí s nastupujícími soukromými produkčními společnostmi, koprodukcemi s Hongkongem i větším zpřístupněním čínských kin hollywoodským blockbusterům se začali komerčně ambiciózní tvůrci předhánět v realizaci snímků, které by čínskému publiku nabídly stejné atrakce jako zahraniční konkurence, ale současně ho přitahovaly vyloženě domácími motivy. Z tohoto kontextu vychází opulentní čínský akční film Západní vítr. Klasický příběh o skupině neohrožených policistů, kteří musí polapit důležitého svědka dříve, než ho zlikvidují zabijáci najatí mafiány, je z rušného velkoměstského prostředí typického pro hongkongské thrillery přenesen do vyprahlých horských oblastí na západě Číny poblíž poušti Gobi. Naopak z tradice historických bojových filmů o potulných šermířích, které se odehrávaly mimo městské oblasti, si snímek vypůjčuje stylizaci hrdinů do nadlidských bojovníků; byť současně můžeme nadreálné fyzické schopnosti zdejších policistů i gangsterů vnímat také jako reakci na dobový boom superhrdinských filmů v Hollywoodu. Současně si film vypůjčuje z estetiky i hrdinského patosu westernů Sama Peckinpaha, jež ostatně už v osmdesátých letech inspirovaly slavného mistra akčních baletů Johna Woo k jeho stěžejní hongkongské sérii Lepší zítřek. Tento mix roztodivných vlivů ze Západního větru dělá komiksově přepálený akční spektákl s unikátní atmosférou a horečnatým tempem, který se sice tváří sveřepě a vážně, ale to pouze s evidentní campovou nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (23)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný krimi thriller. Má veľmi dobrý príbeh o štvorici policajtov idúcej po zločincovi, ktorý spolu so svojou priateľkou uniká cez púsť ďaleko od civilizácie, pričom ho čoskoro aj dostanú, ale problémy im robí aj dvojica zabijakov, ktorí chcú dostať zločinca za každú cenu, aby z neho dostali potrebné informácie. So spracovaním som nadmieru spokojný, v tomto prípade sa nejedná o žiadny priamočiary akčný film, ako to na prvý pohľad vyzerá, ale o pomerne prepracovaný a zaujímavo podaný akčný thriller, čo tomu len prospeje. Získalo si ma to už od začiatku a až do konca nepustilo, dej je po celý čas nadmieru zaujímavý, väčšinu času je to svižné a aj v tých pomalších častiach je to stále dostatočne kvalitné, takže som tu nenašiel žiadne slabé miesto, dobre funguje aj chémia medzi postavami, chválim aj postupné odkrývanie informácií, takže sa divák všetko nedozvie okamžite, ako celok to funguje výborne. Len mi tu chýba trochu drsnejšia atmosféra, všetky postavy medzi sebou majú rešpekt a tá atmosféra je možno trochu priateľskejšia, ako by som chcel a preto som sa o ne ani až tak moc neobával, ale to je to jediné. Akcie je tu pomerne dosť a je výborná. Je perfektne natočená, výborne zvolené uhly kamery a minimum zbytočných strihov, dosť rozmanitá a nápaditá, nájde sa tu pár slušných súbojov, nejaká tá streľba, ale najkvalitnejšie sú zvládnuté rôzne sekvencie s dopravnými prostriedkami a navyše to pôsobí aj dosť realisticky, teda až na tie niektoré prehnané skoky z veľkých výšok a podobne, ale aj toto ma veľmi bavilo, pôsobí to efektne. Jediné negatívum vidím v tom, že zabitých je úplné minimum, ale nad to sa dá povzniesť. Najviac sa mi páči hlavná naháňačka v strede filmu s niekoľkými výbornými prvkami, hlavne to hádzanie molotovových koktailov, prípadne akcia v noci, ale všetka je vydarená. Herecké obsadenie je výborné, zo štvorice policajtov si ma najviac získal Jacky Wu, ktorý toho v osobnej akcii až tak moc nepredvedie, ale aj tak ma bavil, výborná dvojica zabijakov Francis Ng a Nan Yu, bavil ma aj zločinec, k tomu Charlie Yeung, ktorú vždy rád vidím, tu nemám žiadny problém. Réžia a technická stránka sú výborné, perfektný vizuál, zaujímavá atmosféra filmu, chválim aj prostredie, kvalita vo všetkých ohľadoch. Som veľmi spokojný, na plné hodnotenie to nie je, ale aj tak výborný príbeh, akcia, obsadenie, vizuál, nie je tu žiadny výrazný zápor, určite si to ešte pozriem. 77% ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dynamicky film, nielen mnozstvom akcie, ale i podavanim informacii skrz pribeh -> ziadne dlhe rozhovory, prip. pomale dramaticke obluky, ale funkcna ucelova strohost. Usadenie do atraktivneho pustneho prostredia dava vyniknut uz beztak napaditym, hyperstylizovanym akcnym scenam (hlavne "car chase" sekvencie su vyborne). Mozno len malicky povzdych, ze vdaka cisto mainlad produkcii (hoci s vypozickou niektorych HKG hercov) a dodrziavaniu nepisaneho cinskeho filmoveho kodexu "kazdemu to, co si zasluzi", je osud viacerych hlavnych postav predpovedatelny. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Experimentální snímek pohrávající si s uměním a akčním baletem, jaký umí jen tvůrci z HG. Zbytečné řeči jsou ponechány stranou a vše do posledního puntíku je odvyprávěno převážně obrazem, který je po technické stránce vskutku velkolepý. Klasická zápletka ve westernovém pojetí, ale s asijskými aktéry. Ano, v realistickém pohledu se jedná o blbost. Fantazii se však meze nekladou a když je dobrý nápad, tak proč to nezrealizovat. Scénář je dobře zpracovaný, a spolu s vynikající kamerou a hereckými výkony se zde nabízí neskutečný filmový zážitek, který by si alespoň za realizaci zasloužil nějaké to ocenění. A jak to tak už bývá, nejedná se o snímek pro každého. Pro někoho to může vypadat velice těžkopádně a složitě. A tak doporučuji při sledování moc nepřemýšlet. Přeci je to jen experiment. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Takže vážení, od filmu jsem čekal co vlastně? Solidní akční řežbu, když je tu Jacky Wu, těšil jsem se na účast křehké krásky Charlie Yeung, která dlouho nebyla v ničem k vidění. Co režisér Qunshu Gao navařil? Neuvěřitelně povedený mix kung fu, westernu, drama, kde postavy částečně spadají pod různá klišé, ale také je vyvracejí. Přidejte si magické prostředí vnitřního Mongolska, tu jeho nespoutanost, divokost ,svobodu, odlehlost od civilizace. Akční scény jsou perfektní ať přestřelky, nebo osobní souboje, režisér byl někdy velmi nápaditý, kromě toho je to i stylové, částečně "špinavé" nejen ladné. Dialogy zde nejsou pouze vata, film se hrne celkem rychle, moc nevysvěltuje, musíte ho těsně sledovat, i já jsem občas hned nechápal. I přesto velmi doporučuji, že by vznikl v čínském prostředí nový (sub)žánr mongolský western? Potažmo došlo k oživení a aktualizování westernu do současných podmínek? Jestli by další filmy měly kvalitu toho snímku, jsem všemi deseti pro! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mne to experimentovanie s davkovanim informacii a pojatim akcnych scen pripominalo filmy Johnnyho Toa. Co na jednej strane vysvetluje vysoke hodnotenia u niektorych mojich oblubenych uzivatelov a na druhej strane je to neprekvapivo hlavny dovod preco sa mi ten film vobec nepacil. Prilis ma to nebavilo ani pocas akcnych scen a ani ked sa nestrielalo tak som myslel, ze umriem od nudy. Johnny To by mal z tohto filmu urcite radost. Ja nie a trochu zavidim Adrianovi. ;-) ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama