Reklama

Reklama

Metallica - koncert v Nimes

(koncert)
  • Česko Metallica: Francie na jednu noc (více)
Trailer

VOD (1)

V mystickém prostředí starořímské arény duní prověřené metalové skladby. Legendární Metallica by koncertovala kdekoliv. Stačí dostatečně prostorný plac, kde mohou postrčit vlak své těžkotonážní hudby a kde si „to" mohou se svými fanoušky rozdat. Mimochodem bývá nezapomenutelným zážitkem, když frontman James Hetfield hrne energii do diváků, kteří stojí ani ne metr od něho. Přesto, koncertní kulisa, kterou Metallica zvolila jednoho červencového večera roku 2009, dodala vystoupení magickou atmosféru. Starořímský amfiteátr v Nimes je jedním z nejzachovalejších kolbišť gladiátorů. I za bílého dne a bez lidí sálá z tohoto architektonického monumentu genius loci. Což teprve večer, kdy tmu prořezává palba světel a ohňů, kdy hlučící dav chlapů a holek vyvolává jména „novodobých gladiátorů". Hetfield, Hammett, Trujillo a Ulrich vstupují do arény za tónů filmové hudby Ennia Morriconeho. Že z tak výjimečného prostředí pořídí Metallica záznam je logický počin. I z výběru odehraných písní lze soudit, že stavějí koncertní milník. Tehdejší aktuální albovou novinku Death Magnetic (2008) zastupují jen čtyři skladby. Dál už hrají samé prověřené písně. Sad But True, Enter Sandman, Fade to Black, Masters of Puppets a samozřejmě baladickou Nothing Else Matters – pro ty, kteří o Metallicu jen zavadili. Zajímavostí je zařazení méně známé Stone Cold Crazy od skupiny Queen. Turisté, kteří do nimské Arény přicházejí, vnímají architekturu a historii starou dva tisíce let. Vstoupí-li sem fanoušek heavy metalu napadne ho: „Škoda, že jsem tady nemohl prožít koncert Metallicy." Dopřejte si alespoň záznam. Opravdu stojí za zhlédnutí! (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Lima 

všechny recenze uživatele

Člověk si jenom uvědomí, jak propastný rozdíl je mezi skladbami prvních 4 geniálních alb (od KILL ´EM All po JUSTICE FOR ALL) a a tím zbytkem po lehce nadprůměrném "Černém albu", tedy nuda, nuda a šeď. Starý dobrý časy 80. a první půle 90.let se už prostě nevrátí. Ale stejně je to obdivuhodné. Kapela, jejíž problémy jsou známy (na nahrávání nových skladeb a zkoušení si zvou psychologa, protože se vzájemně nesnáší, ve zkušebně je vždycky pochmurná atmosféra), tak i přesto nepřipomínají navenek něco, co by již několikrát prošlo syndromem vyhoření. Hrát totiž dvě a půl hodiny v plném nasazení, to je hodno obdivu. Akorát ubrat méně těch nudných nových kousků a přidat více klasiky (prostě neznám žádného svého kamaráda, či vrstevníka, který by poslouchal Metallicu a přitom by ho oslovovala jejich současná tvorba), a bylo by to na plný počet. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vynikající živák, a to nejsem žádný skalní fanda Metallicy. Geniálně umístěný, geniálně nasnímaný, geniálně odehraný. V HD je to extáze. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalost? Definitely. Miluju metalovou hudbu, ale zatím z toho, co znám, a co jsem viděla, jen málo kapel má tak dokonalé koncerty, jako Metallica. Desítky let, co se z nich vytvářela hudební legenda a pojem, co všechno za koncerty odehráli, jakými obdobími si prošli, tato kapela zůstává stále na výsluní. Jakoby stále prožívala to nejlepší období, tu nejlepší éru. V jakémkoliv období. Jejich nové písničky v sobě mají pořád ten luxusní drive a našlapanost, jako staré pecky. Hlas Jamese Hetfielda je pro mě jeden z nejvýraznějších v metalovém žánru. Spolu s Michaelem Kiskem (GOD!), Jaredem Letem a poslední dobou Coreym Taylorem. Kirk Hammett je boss, a o Larsovi ať si říká, kdo chce co chce, mlátit do toho takhle třicet let, mě by asi museli nasadit metalové paže:) A samozřejmě jejich písničky, to je jedna pecka vedle druhé. Nikdo nemá tak dokonalá, působivá a propracovaná sóla jako Metallica. Out of this world solos I say:) The Day That Never Comes a Master Of Puppets masterpiece! Jen mi trochu chybělo pár mých oblíbených songů. Ale co:) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Metallica!!! Français Pour Une Nuit ("French For One Night")! Americká metalová legenda naživo a poriadne nahlas zahrala v starovekom rímskom amfiteátri, ktorý bol postavený takmer pred dvetisíc rokmi. Sila histórie prepojená s brutálnou energiou hudby kapely Metallica. Úžasná kombinácia. Jedinečný koncert, ktorý bol súčasťou turné ku ich deviatemu štúdiovemu albumu "Death Magnetic". Páni Hetfield, Ulrich, Hammett a Trujillo to zasa vytočili na najvyššie obrátky. Metallica!!! ***** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dodnes si přesně pamatuju, když jsem si domů donesl kazetu s Ride the Lightning a zjistil jsem že Metallica nerovná se pouze Enter Sandman nebo cajdák Nothing Else Matters. Tehdy zhruba v roce 97 jsem si nedokázal představit že tady Metallica bude zaprvé tak dlouho a že za posledních 20 let nahraje pouhá tři, dalo by se říci spíše průměrná alba. Takže svůj nejblíštivější odkaz stihla světu zanechat za prvních 8 let, kdy nahrála pětici nezapomenutelných alb, obsahující hity, které přetrvaly věky. Na koncertu je samozřejmě znát, že jakmile spustí One, Master of Puppets nebo Dyers Eve. Lidé se těší právě na tyto hity. Skupinu následně vytleskají fanoušci, aby se Metallica vrátila zpátky mnohem uvolněnější a hlavně spustí prastarou dvojici Motorbreath a závěrečnou Seek and Destroy. Nikdy moc nechápu proč na koncertu hrají cover Stone Cold Crazy. Bez ní by se setlist podle mě klidně obešel. Zpočátku chladný dojem se ve finiši změnil na hřejivé zjištění, že Metallica stále ještě umí být vstřícná k publiku a tedy že její koncerty nejsou jen pouhý kalkul a nutné zlo. 85% ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Na jedno brdo jako v Mexicu, ale ta atmosféra Francie mi sedí víc, hrát v takovém amfiteátru se nepodaří jen tak někomu. Výborný zvuk, výborné výkony, skvělá show. Metallica už nemůže ničím překvapit, mají svou kvalitu a tu si udržují, jsou na takovém vrcholu, že výš už to nejde a to dokazuje toto dvd, naprosto geniální masakr. Akorát ten Lars už nějak nestíhá. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Metallica je hudební kolos, takže si klidně k jednomu turné může dovolit vypustit koncertních živáků několik. S kapelou jsem se do značné míry hudebně rozešel ke konci minulého století, takže nové písně mě moc neberou. Ale těžko se to kritizuje, když kapela skončí skvostným provedením letité vypalovačky Seek & Destroy. Coververze ke kapele svým způsobem patří, ale zrovna provedení písně od Queen mi přišlo spíš jako lehce úsměvná kuriozita. Co se týče samotného amfiteátru, mohl to být zážitek pro fanoušky na místě, ve filmovém provedení si toho divák skoro nevšimne. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Metallica je famózní kapela i po těch letech. V srpnu se na ně těším v Praze. Amfiteátr je krásnou kulisou pro koncert. Staré věci netřeba komentovat, z nových je jednoznačně nejlepší All Nightmare Long. Pěknej koncert, ale těch záznamů jsem od Metallicy viděl tolik a s lepšími setlisty, že na pět nepůjdu. Citelně mi tu chybí For Whom The Bell Tolls. Viděno v kině. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dvd od Metalliky co jsem viděl a snad i nejlepší jejich koncert. Při sledování mě neustále běhal mráz po zádech a měl jsem slzy v očích blahem. Tenhle nadupaný koncert nemůžu pustit z hlavy. Neskutečná atmosféra v aréně.Škoda že jsem to neviděl naživo. Podobný zážitek jsem měl na koncertě v Brně z "arény" stadiónu Zbrojovka,který jsem si i po deseti letech dovedl živě vybavit a od té doby jsem už na lepším nebyl ani v Praze. Divím se, že někdo mohl dát míň než 5*, tohle dvd si zaslouží plných 100%. Doporučuji pořádně vosolit a kašlat na sousedy, pak je zážitek intenzivní. Musím si to pustit znovu. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Pořádně nadupaný koncert včetně vynikajících nových songů včele s All Nightmare Long. Opravdu požitek. ()

COF_666 

všechny recenze uživatele

Po výborném Volkerballu od Rammstein se ve francouzském Nimes představuje i Mettalica. A zase je to vynikající! Dobrý setlist, Metallica ve skvělé formě (Jamesova hlasová forma je i po letech neuvěřitelná a pevně doufám že Lars Urlich svým skvělým výkonem zavře hubu všem hudebním kritikům, kteří v posledních letech kritizovali jeho zhoršující se hru na bicí při živých vystoupeních) a s perfektním publikem (jak už to ostatně francouzi z Nimes předvedli ve Völkerballu) . Záruka pro každého kdo chce vidět strhující konzert. Pro fanoušky Metallicy povinnost. ()

Spike23 

všechny recenze uživatele

Se Seattlem 1989 jeden z nejlepších koncertů Metallicy. Těžko se to srovnává, kvůli míře opilosti mistra Hetfielda, který dokonale pohřbil celý Seek&Destroy a díky tomu jsem si kompletně celou klávesnici polil kafem. Zde je to úplně něco jiného, střízlivý James je taky OK a koncert jako takový je opravdu perfektní. Skvělá práce efektů, především světelných, ještě lepší práce kamer, které jsou snad úplně všude a je vidět téměř každý detail (a to ještě ani nemluvě o HD), vyýběr songů je taky velmi dobrý, takže po spojení těchto bodů nemůžu jinak než 5* ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Největší kapela všech dob, nádhernej amfiteátr, nářez, starý legendární skladby i novinky... Viděl jsem je 6x naživo, sám hraju v kapele (i když oproti tomuto jsme jen hovno na botě) a v průběhu sledování jsem se rozbrečel, jak mě to dojalo. Není co řešit, plnej počet! ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nejsem nějaký skalní fanda Metallicy, ale tenhle živák je opravdu hodně povedený. V HD skvělý zážitek. ()

Reklama

Reklama