Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma z pera románopisca Marka Haddona o dvoch dospievajúcich bratoch - úzkostlivom Davidovi a Benovi, ktorý trpí Downovým syndrómom. David je deprimovaným tým, že nemôže žiť bezstarostným životom ako jeho rovesníci - rodičia na neho prenášajú časť zodpovednosti za starostlivosť o postihnutého brata. Keď je rodina kvôli Benovym špeciálnym potrebám nútená odsťahovať sa z Londýna a David stráca svoje zázemie i priateľku, nastáva v jeho vzťahu k bratovi dramatický zlom. Pod zámienkou táborenia v prírode svojho brata unesie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

ripo 

všechny recenze uživatele

Byť postihnutým asi nebude med lízať ... Žiť s postihnutým asi tiež nebude med lízať .... Ako však dať dokopy tieto dva odlišné svety? Vyraziť si osamote do Walesu na stanovačku ...! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Úžasný filmový zážitek z Velké Británie, na který asi jen tak nezapomenu. Tenhle film je úžasnou psychologickou studií vztahu mezi normálním obyčejným teenagerem Davidem, který má své kamarády a holku, a jeho bratrem Benem, který je postižený Downovým syndromem a pro rodiče vždy byl a je přednější. A také kvůli němu se teď celá rodina stěhuje daleko od Londýna, a David tak přichází o vše, co měl rád, a to kvůli svému bratrovi. A jeho vztek stále nabírá na intenzitě, až vše spěje do děsivého finále. Finále, které nakonec nijak děsivé není, ale než se k němu oba bratři dostanou, tak se ještě pár věcí musí stát. Úžasný film, vypadající opravdu jako nějaký dokument, jako by člověk klíčovou dírkou sledovat osudy dvou bratrů, zkrátka tohle je film, od kterého jsem mnoho nečekal, spíše jsem na něj byl zvědavý, ale tak jsem se zadíval na obrazovku, že mi bylo líto, když film skončil. Tenhle film je úžasně povedený a já jsem rád, že když se ještě nedostal k nám do Česka, tak jsem ho mohl vidět aspoň díky STV. Ale film by určitě nebyl tím, čím je, bez herecké účasti Nicholase Houlta v hlavní roli. Kdo by to byl před těmi osmi lety řekl, že ten nesympatický chlapec, který si zahrál po boku Hugha Granta ve filmu Jak na věc (ano, skutečně mi byl nesympatický) jednou vyroste v pohledného mladíka a navíc ještě dokáže zahrát takto náročnou roli. Věřil jsem mu totiž každé gesto, každé slovo, dokonce jsem se s jeho postavou ztotožnil a fandil jsem mu ve všem, co dělal, byl jsem na jeho straně a Bena jsem nenáviděl stejně jako on. Zkrátka jsem se s ním ztotožnil a pokud se toto nějakému herci povede, tak se před ním prostě musím sklonit. Po filmu Jak na věc, bych to určitě neřekl, ale teď říkám, že Nicholas Hoult má solidně rozjetou kariéru a pokud bude ve svých vynikajících výkonech pokračovat, tak se máme na co těšit. Je to za pět hvězd. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť pôsobivá dráma, ktorá sa pozerá na ľudí z downovým syndrómom trošku z iného pohľadu. Nesledujeme problémy a pocity s akými sa prebíja životom postihnutý Ben, ale film sa venuje hlavne jeho bratovi, ktorý je síce zdravý, ale v podstate je jeho osud tak silno ovplyvňovaný a riadený jeho chorým bratom, až ho to núti premýšľať nad veciami, ktoré neskôr oľutuje. Herecky aj režíjne je film výborne zvládnutý. Na to, že je to komorná dráma, určite prekvapí množstvo rockovej muziky. 80%. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Zo života. Houltov David výborne zahraný, človek ho absolútne chápe a rozumie mu. Toto je typ filmu, v ktorom by mal hrávať Hoult, a nie nejakých zombíkov. Je naozaj talentovaný. Keby tam nie sú nejaké scény, poprípade by ich zmenili, kľudne by som dala 5 hviezd. A muzika bola zase raz fantastická. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být sympa generační film o šedi adolescence, s trochou toho sociálního backgroundu. Z konce by se ale zastyděl i Mirek Dušín. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Na to že to byl TV film opravdu velmi povedené. Představte si situaci, že je vám šestnáct, celý svět vás už sám o sobě dost sere a do toho máte prakticky každý den v jednom kuse na starost svého dementního bratra s dawnovým syndromem. Žádný velký odvaz to není, to mi věřte, chlapec vám to vysvětlí. Když se konečně mraky roztrhnou a nad tou krutou pubertální depkoidní a bezvýchodnou existencí se ukáže jasná obloha v podobě první extraligové holky a vy se nemůžete vzpamatovat z toho, že s vámi vážně chce píchat, v okamžiku, kdy zjišťujete, co je to být šťastný, se rodiče rozhodnou přestěhovat, aby měl debílek lepší speciální školu. No neříkejte mi, že přijít o kamarády, o holku (vztahy na dálku?ale no tak..) a prožívat si peklo v nové škole by vašemu vztahu k retardovanému bratrovi prospělo, když logicky z toho kanálního zvratu v životě obviňujete jeho. To byste ho nejradši zabili..zbytek už si s bratry prožijte sami:) Sympatické mi bylo mimo zajímavého námětu i to, že teenager se zde nechová tradičně napřesdržku, ale naopak mu věříte a prožíváte s ním každou slzu. Retardovaný bratr hraje naprosto přirozeně a bez křeče a přes naše zažité představy o tom, jak jsou ti malí milí lidičkové s dawnem bezelstní , se v jednu chvíli navzdory svému IQ liberijského hrošíka zachová jako dokonalý sobecký zmrd, což překvapivě děj posune tam, kam jste nečekali. Neotřelé téma, televizní zpracování mi nijak nevadilo, prostě povedená jednohubka z ostrovů. ()

j.anek 

všechny recenze uživatele

Ten happy end si vážně mohli odpustit. Ale nic to nemění na faktu, že Nicholas Hoult je na Oscara. A mimochodem - tohle že je "televizní film"? V tom případě bych celou slavnou Českou televizi rovnou zrušil... Nemá cenu psát víc - všechno už napsal freddy. ()

punk_zero 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film. Kedže som približne v rovnakom veku ako je Nicholas Hoult, tak v jednotlivých momentoch som sa s nim stotožňoval. Som rád, že neskočil z tej hory aj keď som si to prv prial. Tento film mi ukázal smer a východisko z jednotlivých momentov a som rád, že som ho videl. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Do polovice takmer dokonalý príbeh rodiny z dvoma synmi z ktorých jeden má Downov syndróm. Skutočne, ako by ste sa pozerali cez kľúčovú dierku na "real life". Prežívate tie trable očami staršieho brata a súcítite s ním. Všetko to prebieha bez pátosu, klišé a nie je prítomný ani hnedý huňatý pes, asi preto, že je to britský a nie americký film. Hodnotenie znížil len ten koniec.. ()

smrtacik 

všechny recenze uživatele

Dráma, kde David (Nicholas Hoult) prežíva veľmi emocionálne a intenzívne ,,vytrhnurie" z jeho sveta, ktorý prežíva v Londýne s priateľkou. Nastáva dezilúzia, zmätok, jednoducho mozog mladistvého začína pracovať sebazničujuco a svoj hnev zameria okrem svojej osoby aj na brata z Downovým syndrómom, ktorého začne považovať za vinníka svojho nešťastia. V rozhodujúcich chvíľach aj napriek miernemu vytriezveniu robí chybu, ktorá ho môže stať budúcnosť ... Celkom pekne natočená, kvalitne odvedená práca, aj keď sa nevyhneme občasnému malinkatému klišé. Dĺžka 80 minút je však využitá naplno a moje pocity z tejto anglickej drámy sú viac ako pozitívne. Hodnotenie 80% ()

Saintcrux 

všechny recenze uživatele

Originálny príbeh o deprimovanom Davidovi a jeho bratovi Benovi ,ktorý ma Downom syndróm. David ,už má všetkého po krk a rozhodne sa uniesť Bena a isť s ním na výlet do britských hôr pod zámienkou výletu. Začiatkom deprimujúci film sa postupne mení na milý počin aspoň v mojom chápaní. Film plný symbolov : bratia sa spoznávajú, výstupujú na hory až prídu na vrchol a tam príde vyvrcholenie........... ()

[Scorpion] 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nielen vystihuje, aké je ťažké žiť s Dawnovým syndrómom, ale najmä vystihuje to, aké ťažké je žiť vedľa neho. A keď už sme postihnutý týmto syndrómom, priamo či nepriamo, treba si uvedomiť, že náš život sa zmenil. ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film, zaujal ma najmä problémový vzťah medzi súrodencami. Vystupuje tu do popredia najmä psychológia postáv, to, ako sa snažia riešiť situácie, ktoré sa zdajú byť už neriešiteľné. Podľa mňa sa to od určitého okamihu obrátilo o stoosemdesiat stupňov, ale ako riešenie vo filme to beriem. No v realite neviem. ()

Jezkobezko 

všechny recenze uživatele

Krasny film...hoci, bol to trochu sok z prvych dvoch tretin velmi depresivny film sa v poslednej tretine prehupol do pohladenia.Za 4. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

film, který má svoji hodnotu, podstatu hlavně lidskou a opět z Velké Británie, nějak je jich hodně poslední dobou, ale to přeci vůbec nevadí, dva bratři, jeden postižený, druhý tzv.normální, žít se spolu, když jeden má iQ hodně málo, to musí být fakt těžký,, ale tento film mělo srdce, a možná si člověk něco u sebe uvnitř uvědomí svědomí, nebo jim tento film něco dá sám ze sebe, kdoví,, mě se tento film docela líbil, sice žádný skvost to není, ale nevadí, ()

Reklama

Reklama