Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Neuroticky vůči televizním manýrám - tak jsme tomu ostatně u nich zvyklí - začínají Pythoni vyprávět o tom, jak je rozhlas a televize totálně ovlivnili. Média totiž nejvýstižněji ilustrují - někdy bezděčně - svou dobu. Stačí je tedy sledovat a domýšlet mediální "zvyky" ad absurdum. K úspěšnému přijetí na univerzitu v Oxfordu dostal Graham Chapman od tatínka umělé psí hovno. Vychrtlý matador budoucí skupiny se měl jmenovat po otci Cheese, ten to však změnil a dal si prakticky neexistující jméno Cleese. A u televize při sledování jednoho obzvláště pitomého tanečního čísla otec pravil: "Myslím, že tohle nikdy nenahradí zábavu, že?"

Tak jako Cimrmani začínali Pythoni o několik let dřív s uchem u radia. Bylo jim 11 až 12 let. Pak se tak nějak učili a utíkali ze škol a v roce 1962 viděli první kultovní věc na evropském divadle - londýnskou revue Beyond The Fringe - studentský kabaret na elitní úrovni.

Pak přišly časopisy MAD a HELP - tedy první drsné komiksy a Terry Giliam. A v roce 1963 přibyl Michal Palin. Mezi univerzitami Oxfordem a Cambridge se nejen závodí na veslicích, ale soutěžilo se i ve studentských kabaretech. Stejně jako dnešní mladí srandisti i zárodek Monty Pythonů směřoval na festival do Edinburghu. Tam se všichni tak nějak sešli a připadali si, že jsou fakt dobří.

Potom se trochu živili u svého úhlavního nepřítele a inspirátora BBC a pak viděli epochální televizní show That Was The Week That Was - To byl týden co už není - s Davidem Frostem a rázem věděli kudy. Psali pro něj všichni a on jim věřil. Následoval pořad Nekruťte svým přijímačem a to už byli všichni pohromadě a příběh mohl definitivně začít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

woody 

všechny recenze uživatele

"I Love Monty Python !" Dávam 5*!, ako ináč, Monty Python skutočne musím a chápem čo na nich je, je to len partička Anglických suchárov čo tvoria násilný, trápny, miestami až nechutný humor. Partička sa skladá že vraj z ožralov a hlupákov, ja v nich vidím len bandu inteligentných ľudí ("o 3 poobede napísal scenár a už o 6 si z neho nepametal nič). Tak v tomto výroku vidíte ich inteligenciu, inteligencia 3 hodinového delíria z obeda. Ale jedna vec sa mi na tomto dokumente skutočne páčila a súhlasim s ňou, je to výrok Terryho Gilliama - "Najlepšia vec akú kedy Python zrobil bolo že neskončil". 100% súhlasím ale mohol to zrobiť ešte o pár rokov skôr. Celý Python je len bublina okolo hovna. 100% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mnoho informací sice zaznělo v dřívějších making of dokumentech, ale tady máte všechno hezky vedle sebe. Málem pravda je dokumentem formálně neoriginálním (tj. vyjma úvodních titulků málo pythonovským), ale obsahově absolutně vyčerpávajícím. Dodat lze skutečně jediné: NOW PISS OFF! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další důkaz pro mě, že Monty Pythony nikdy nebudu zcela milovat, ale na druhou stranu je nemohu ani poslat do pekelného ohně. Kluci, tedy spíše dnes už starší pánové své nejlepší kousky doplňují různými postřehy a vzpomínkami, které i jinak rozporuplné hodnocení jejich tvorby převáží misky vah směrem ke 4*. Už jen informace okolo natáčení Svatého grálu "potěší" fanouška Terryho Gilliama:)) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dokument o vzniku netradičního humoru určitě nemůže být zábavnější než onen humor, takže ano - bavilo mne to, obzor mi to rozšířilo, ale do originality kultovních bezpointových scének to mělo celkem daleko. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Důstojná, komplexní a přesně v duchu montypythonovské produkce pojatá historie populární komediální skupiny. Ačkoliv Monty Pythony znám, přesto mě série v řadě momentů obohatila a dověděl jsem se spoustu zajímavostí. Pro fanoušky skupiny a britského humoru jde o svým způsobem povinnost. Stejně jako komediální tvorba Monty Pythonů je i seriál nekorektní, zlehčující a v lecčems, pokud jde o práci s formou, originální. Celkový dojem: 95 %. Členové skupiny, a platí to především o Johnu Cleesovi, volí lehce mystifikační tón, kdy divák cítí, že na tom, co říká zpovídaný tvůrce, je hodně pravdy, ale nikdy si není zcela jistý, jestli je to pravda celá, resp. jestli není zkreslená nadsázkou a ironií. To, jak nakládají se sebou samými a svou minulostí, dokreslují už titulky doprovázané písní se slovy "Monty Pythoni starší než staré kurvy..." ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Výborný, profesionálně a pečlivě udělaný pětihodinový dokument, z kterého je cítit, že ho autoři točili jako Ultimátní pomník Největšího komediálního tělesa Všech dob. Což se jim, myslím, v zásadě podařilo. Dozvíte se spoustu nového o jednotlivých členech skupiny, jejich rodinách, vzdělání, o jejich předpythonovské kariéře, jak se dali dohromady (<-první díl), o začátcích a vývoji Létajícího cirkusu, jeho přijetí v dobové atmosféře (<-druhý), o dynamice a skrytých problémech skupiny, jejím rozpadu a konci Cirkusu (<-třetí) a konečně o třech celovečerních filmech, jejich vzniku, pozadí a přijetí, každému z nichž je věnován jeden díl. Jestli mi tam osobně něco chybělo, bylo to zásadnější a podrobnější rozebrání samotného pythonovského humoru, což je z mé strany jen hnidopišství. Ať už Pythony milujete a chcete se podívat na ty dva krátké archivní klipy a jeden nový rozhovor, které jste ještě neviděli, nebo jste o nich neslyšeli vůbec, jelikož jste právě přiletěli z Marsu, a chcete se nechat přesvědčit o jejich genialitě, tohle je dokument, který byste si neměli nechat ujít. 90% ()

Němi 

všechny recenze uživatele

I když se může (částečně oprávněně) zdát, že míra nových informací by mohla být hustší, stopáž dalece přesahuje běžné dokumenty a možnost téměř šest (přesněji pět :) hodin sledovat Pythony je... k nezaplacení. Už jen za skutečnost, že "Almost the Truth" není předepsanou oslavou velikánů, ale značně demytizující a otevřená zpověď, ve které se nevyhýbají i těm nejtěžším tématům, by zasloužila sama o sobě maximální ohodnocení. Co jej zajišťuje suverénně je pak fakt, že pro klasické "mluvící hlavy" nelze najít příjemnější a vtipnější představitele. __ 4,5* ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fanoušek Monty Python, ale podívat se do zákulisí natáčení a připrav nikdy neodmítnu. Navíc se zde dozvíte spousti zajímavých informací. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Naprosto dementni vysilaci cas musi byt dostatecnym duvodem pro divaky proc neplatit koncesionarske a jine poplatky nasi verejnopravni televizi... ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Začáteční titulky jsou opravdu výborné a písnička taky. Následující rozhovory jsou už méně pythonovské, ale nabité informacemi nejen ze zákulisí. Por fanoušky téhle praštěné partičky je téměř povinnost tenhle dokument vidět. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4+ Na tomhle dokumentu byla dobře odvedená práce a dozvíme se téměř vše o zrodu komické skupiny, vývoji i skonu a samozřejmě o jejich členech. Mě osobně překvapilo spoustu zajímavých informací kolem fungování televize BBC a události související s natáčením Svatého grálu. Jejich fanouškům rozhodně doporučuju. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Pro fanouška ráj na zemi, pro ostatní možná vstupenka do šíleného (šíleně vtipného) světa Monty Python. Jedinou výtku mám možná až velké ukecanosti, chtělo to víc prokládat ukázkami z filmů a skečů. Ale to asi jen hledám zybtečné drobnosti. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Česko má Cimrmany, britové mají Monty Pythony. Oba mají něco do sebe, akorát Pythoni jsou známí celosvětově... a jsou vtipní (většinou), to se musí uznat. Tenhle dokument mi řekl to, co jsem si myslel už delší dobu - že John Cleese není tak vtipnej, jak se z jeho roliček může zdát. Dycky na mě působil jako takovej typickej angličan, až na to, že je ujetej. Ale asi jenom před kamerama. Ono celkově se nedá očekávat, že všichni jsou jenom lidi. My se koukneme do pozadí historie Pythonů a skoukneme několik vtipnejch ukázek z jejich tvorby. Je to docela zajímavý, ale přežil bych i bez tohoto dokumentu. Jinak musím pochválit vtipnej úvodní song ke znělce, kterej trochu připomíná song z bondovky, ale vtipnej. ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Je opravdu pěkné vše vidět takhle s odstupem a patřičným nadhledem okomentované samotnými aktéry. Bohužel to s sebou přináší o to palčivěji ono smutné poznání, že léta Létajícího cirkusu jsou už dávná minulost a nic je nazpět nevrátí. Málem pravda tak (aspoň u mě) doplácí zejména na hořkosladký sentiment. ()

Reklama

Reklama