Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blíží se Mikuláš roku 1939. Již to bude téměř rok, co se Československo rozdělilo na Protektorát Čechy a Morava a na samostatnou Slovenskou republiku. Nerozvážný a horkokrevný mladík Viktor Lesa (Roman Luknár), co pracuje u vlakové pošty, si jednoho dne neodpustí drobný výstřelek a přesměruje jednu ze zásilek skrytému domácímu odboji. Gestapo však odhalí, kde došlo k chybě a brzy je Viktor stíhán i společně s jeho židovským kamarádem a spolupracovníkem na břeclavské poště Františkem Ticháčkem (Vladimír Hajdu). Slovák Viktor a Čech František jsou nuceni riskantně uniknout ze země do Jugoslávie přes Maďarsko. V zimě a v nepřátelském prostředí je však putování obtížné a netuší, komu můžou věřit. Během útěku nešťastně natrefí na policistu, který je chce odvést, ale toho v šarvátce zabijí. V tu chvíli nemají na krku jen sabotáž, ale také vraždu. Jediná naděje, co se jim naskýtá, je se přidat ke skupině československého odboje, která se chce organizovaně dostat za hranice… Film Miloslava Luthera podle námětu a scénáře Vladimíra Körnera byl na televizním festivalu v Monte Carlu oceněn cenou Červeného kříže Monegasque, kterou uděluje monacký kníže filmům bojujícím za mír, myšlenky humanismu, toleranci a snášenlivost. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"A nie je ten Čech aj náhodou Žid?...Uf, tak to ti ani Pán Boh nepomôže, aj na Slovensku je teraz všetko inak..." Slovenské filmy delím na tie, ktoré vznikli pred 89-tym rokom a tie po ňom. Nebavme sa o tom, ktoré sú lepšie, to vieme všetci veľmi dobre. Tento vznikol presne v tom divokom roku zmien a popri tom si ho nikto nevšimol, čo je trochu škoda, pretože minimálne príbeh o úteku cez vojnové Slovensko do Maďarska stojí za pozornosť. Označiť ho za roadmovie by asi bolo príliš lichotivé, ale nacestujeme sa dosť. Je príliš komorný na to, aby podal obsiahlejšiu výpoveď o vtedajších pomeroch tak v Čechách i na Slovensku, na druhej strane každý útek by asi tak nejako mal vyzerať. Vyhýbať sa civilizácii, skúšať to po lesoch, lúkach či bažinách. Herecké výkony neboli bez chýb, tam rezervy boli, hlavne vo vypätých momentoch, navyše celý snímok pôsobí trochu chladne a nebude to len tým chladným jesenným počasím pred prvým snehom, v ktorom sa dej odohráva. K štyrom hviezdam tomu niečo chýba, ale snaha bola. 60%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Bezmála tradiční námět zajímavý zejména česko-maďarsko-židovsko-slovenským problémem za druhé světové války. Chvílemi to sahá k absolutoriu, a pak nějaký ne úplně šikovný dialog, herecky nezvládnutých několik vteřin všechno zase vrátí do průměru. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Road movie z období II. světové války nemůže diváka nadchnout, neboť tento typ filmů musí být postaven na silném příběhu nebo skvělých výkonech aktérů. Příběh o sviních a slušných Slovácích není až tak dokonalý, aby u diváka vyhrál. A herecké výkony bez porady se svým právním zástupcem raději hodnotit nebudu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chodník cez Dunaj by bol kvalitným filmom aj keby bol určený do kín, ako televízny film je to pomaly zázrak. Pre lepšie pochopenie príbehu mi tu však chýbala snáď asi aj mapka s polopatickým vysvetlením , kde sa postavy pohybujú, nedokázal som sa orientovať v priestore. Akoby po ceste stretávali stále tých istých ľudí, vrátane samých seba. Chodník cez Dunaj je vojnový epizodický road movie s kvalitným scenárom, dobrými hereckými výkonmi a slušnou výpravou, ale ako množstvo slovenských filmov nedokáže strhnúť. Niečo mu v tom bráni, divák si povie, že to bolo dobré, ale iba na rozumovej úrovni, poriadne emócie Luther nevyvolá a je to škoda, tento potenciál príbeh mal. Pokiaľ som to dobre pochopil, pracuje sa tu s motívom tela, ktoré nás zrádza.... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha filmů, které byly natočeny před revolucí, ale bez většího povšimnutí se odpromítaly až po ní. Je dobře, že se dramaturgie některých filmových festivalů rozhodne je zařadit do programu. Příběh z Protektorátu Čechy a Morava je silný a nabízí nám pokus útěk Slováka Viktora a českého Žida Ticháčka přes Slovensko do Maďarska (s plánem dostat se až na Blízký Východ). I když to Viktor odmítá, jejich pouto je větší než by se mohlo zdát. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z tvorby Miloslava Luthera som zatiaľ videl iba dva filmy (Nebezpečné známosti a Anjel milosrdenstva). Oba ma nadchli a tak som so záujmom sledoval jeho Chodník cez Dunaj. Netrvalo dlho a vedel som, že ho k spomínaným dvom dielam nepriradím. Celý film mi pripadal príliš rozháraný, prvoplánový, s neprirodzenými dialógmi a prekvapujúco slabými, kŕčovitými hereckými výkonmi. Napriek tomu, že sa tvorcom nepodarilo stvárniť hlavnú myšlienku, dávam tri hviezdičky, pretože to bol napriek negatívam pozerateľný film. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudný príbeh z čias začiatku vojny založený na prehnaných premisách, napríklad aj takej, že v zime 1939 existoval už nejaký odboj. No akurát tak prd. Existovalo pár jednotlivcov, ale organizované to nejak super nebolo a často boli rýchlo rozprášení. Až s nemeckými neúspechmi na bojovom poli to postupne mohutnelo: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%BD_odboj_(1939%E2%80%931945). Inak záver filmu to bolo čo? Malo to byť tragédia, ale vyznelo to ako komédia. Niektorí hovoria, že na film sa kvôli revolúcii 1989 zabudlo. Podľa mňa nijako nevybočuje z priemeru a zabudlo by sa aj tak. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zpočátku takové nenáročné putování, které se více a více vyostřuje až k neodvratnému konci. Slušné ale s výhradami. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Je mi trocha ľúto, že každý jeden slovenský film musím začínať slovami, čakal som väčší prúser. Chodník cez Dunaj je vlastne veľmi dobre natočený film. Scenár je nadpriemerný, hlavne aj vďaka ústrednej dvojici Hajdu, Luknár. Chémia medzi nimi funguje a obidvaja sú zasadený do bezútešného prostredia druhej svetovej vojny. Jedna vec čo sa Lutherovi musí nechať, že podobne ako v jeho staršom filme Anjel Milosrdenstva je atmosféra vykreslená výborne. Ide z nej chlad, bezútešnosť a určitá odťažitosť. Problém Chodníka ale spočíva v tom, že zatiaľ čo prvá polovica má výborne našlapané tempo a výborne rozohráva všetky charaktery potrebné pre rozvitie fabuly, tak druhá začína byť rozvláčna, snaží sa viacej šokovať, ale náznak fatalizmu je tam bohužiaľ prítomný veľmi skoro a je podaný veľmi prvoplánovo aby to dokázalo vzbudiť či už napätie, alebo vytvoriť presah u hlavnej postavy. To sa nedeje. Od druhej polovice je to len séria udalostí, ktoré sa snažia spraviť tému ťaživejšou ale to ľudské, to bezprostredné zo začiatku sa bohužiaľ vytratí. Priemer, na ktorý sa bude zabúdať podstatne ťažšie ako na ostatné filmy. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh o dvojici mladých pošťáků, kteří prchají před Němci, a poté i před Maďary, aby se dostali na jih Evropy a nechali se najmout do francouzské armády. Posílali říšské zásilky jinam, než byly adresovány a šlo po nich Gestapo. Cestou nedopatřením zastřelí policistu, takže jejich útěk je teď hotovou věcí. Jeden z pošťáků je Slovák, druhý český Žid a čím dál tím víc jim hrozí smrt. Pro Slováka od Maďarů, pro Žida ode všech. Na cestě potkávají různé lidi, někdo jim chce pomoci, někdo je chce okrást nebo udat. Ve filmu je jasně znát, jaké vztahy byly za války Slováků k Čechům, Maďarů ke Slovákům a obou vůči Židům. Přes Dunaj existovala cesta, kterou znali jen místní, a kde se dalo přejít hranice suchou nohou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se podívat - po delší době - na nějaký epický český film (aj slovenský) z doby ne zrovna poslední. Začátek pěkný, písnička nádherná: "Ten tretí chodníček nemá kraja, ten mňa rovno ťahá do Dunaja." Ano, ten/ta třetí je vždycky smrt. Hudební koláž Jirky Bulise, "medzi dvoma brehmi voda beží, a na mojom srdcu ťarcha leží", taky pěkná; jen kdyby věděl, že se na dálnici nejezdí v protisměru. A protože se žádný herec - kromě Romana Luknára - moc nevyznamenal, a dějem bylo "vypravování" (tak jak známe od Vladimír Körnera - možná spíchnuté až moc horkým perem), není v podstatě o čem psát. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

dobry scenar z Prvej Slovenskej Republiky pochovava katastrofalna rezia, dementne dialogy a hrozostrasne herecke vykony. Ale ze to vzniklo za normalizacie, kedy sa tocila aspon aka -taka kvalita, dam 20 %. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

V 1989, na nezno revolucnom prelome socializmu na kapitalizmus sa na slovensku natocil v celku slusny thriller z vojnoveho prelomu kapitalizmu na socializmus. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Už je tu znát postupné uvolňování režimu na konci 80. let. Nedovedu si představit takto pojatý film o deset let dříve. Tedy bez toho, aniž by jeden nebyl komunista. Takhle to mělo velmi reálný rozměr, dobrý lidský příběh. I herecké obsazení bylo velmi dobré, byť se nejednalo o film s největším rozpočtem. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Slovenský historický film o dvojici kamarátov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny snažia utiecť za hranice. 7/10 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Já tu asi budu hodnotit dosti zaujatě, ale přesně tento přístup k látce jsem na Slovácích vždy obdivoval, a tento film mi doposud unikal. Zase tu vítězí podivnost zápletky nad její uvěřitelností, ale v tom je ten kumšt, aby to nevyznělo úplně blbě. Dva chlapíci utíkají ze Slovenska do Maďarska za Protektorátu a na své cestě potkávají spoustu figurek, dobrých i zlých. Skvěle zvládnutá režie a výborné herecké výkony dnešních seriálových(!!) herců. Velmi příjemné překvapení a zase jeden film do archivu. 85% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh som objavila s popisom, že aj v roku 1989 boli u nás natočené kvalitné filmy. Dialóg dvoch hercov v hlavných úlohách - Romana Luknára a Adyho Hajdu odohrávajúci sa vo vojnou rozdelenom Protektoráte a Slovenskej republike. Dvaja takmer nepoznajúci sa mladíci, ktorých osud na úteku aj tak spletie dohromady. Pieseň, čo znie na začiatku a na konci filmu, sa človeku zarezáva hlboko do duše. ()

Reklama

Reklama