Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Toto je pravdivý příběh, založený na skutečných událostech, k nimž došlo během pozdější fáze 2. světové války. Pojednává o jedné z nejnebezpečnějších a unikátních součástí ozbrojených sil. Podvodních demoličních týmech." - úvodní titulek filmu

Korvetní kapitán Jack Cassidy, velící speciální jednotce UDT4 (Underwater Demolition Team 4), jejímiž úkoly jsou podmořské demoliční, záškodnické a průzkumné mise, byl zabit v akci. Na jeho místo nastupuje nový velící korvetní kapitán John Lawrence. Jeho muži k němu ale nemají dosud důvěru, čemuž nepomůže ani jeho zranění během první mise, které ho z přítomnosti v nejbližších akcích vyřadí. Kapitán Lawrence tak zůstává na palubě a za úkoly vyráží jeho muži sami. Sami se musí v akci rozhodovat a dělají tak i chybná rozhodnutí. Všechny ale čeká ještě spousta práce, během níž si kapitán důvěru svých mužů bude moci zasloužit. (MartinezZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Mol 

všechny recenze uživatele

HEY, COMMANDER! I THINK I SEE A COUPLE OF FELLAS! FULL SPEED AHEAD. MAINTAIN YOUR COURSE! AREN'T WE GONNA PICK 'EM UP, SIR? THERE'S A RESCUE BOAT ON THE WAY. BUT THOSE MEN ARE OURS! DON'T YOU THINK I KNOW IT? Koukám na hodnocení ostatních uživatelů a nestačím se divit. Takhle nudný film jsem už dlouho neviděl. Za první hodinu se nestane vůbec nic zajímavého. Zdlouhavé scény potápějících se mariňáků a vyzvedávání teamů z vody. To prostě není moc vzrušující. No možná by bylo, kdyby to zvládli narvat do 10 minut, ale do 2/3 filmu? Nejzajímavějším na snímku je určitě scéna s torpédem. Ta se mi líbila hodně, protože vidět Richarda Widmarka, jak otevírá kryt hlavice, zatím co do kajuty tryskají hektolitry vody, to je naprosto špičková záležitost. Bohužel potom už se film stal zase nudným až do konce a nezachránil to ani podvodní souboj na nože. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Opäť raz prvý s komentom. Film je skutočnou udalosťou a pojednáva o operáciách podvodných demolačných tímov námorníctva Spojených štátov, populárne známych ako „žabí muži", proti japonským námorným silám v období 2. svetovej vojny. Ide o prvý film na túto tému a preto sa stal obľúbeným filmom. Jednotky UDT4 boli predchodkyne dnešných Navy SEAL a slúžili na prieskum, čistenie podvodných prekážok pri plážach pred obojživelným vylodením a na podvodné útoky na nepriateľské lode. Tieto jednotky boli zriadene až v roku 1943 po obrovských stratách pri vyloďovaní na ostrove Tarawa. Veľmi úspešný už bol ich zásah pri vylodení na Sicílii a v Normandii. Podvodné sekvencie vo filme boli vykonávané z paluby lode USS Kleinsmith (APD-134), ktorá bola do bojov nasadená až v júni 1945. Mierové poslanie týchto jednotiek je, okrem iného, aj pri vyhľadávaní a zachytávaní astronautov pri pristáti do mora v programe Apollo. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnový film, ktorý sa natočil čerstvo po vojne a tak je v ňom trocha toho pátosu, vzdanie úcty padlým a pod. Inak sa jedná ale o celkom zaujímavé dielko, ktoré sprostredkúva misiu jedného zo špeciálnych deštruktážnych tímov. Okrem tradičných štúdiových scén nechýbajú ani scény na mori či pod hladinou. V oboch prípadoch sa vzhľadom na rok jedná o pozoruhodné zábery. Ďalšou a veľmi dobrou líniou príbehu je formujúci sa vzťah tímu k novému veliteľovi, ktorého bravúrne ztvárnil charizmatický Widmark. Dramatických prvkov je pomenej, dostavia sa až v závere, ale to v tomto prípade vôbec nevadí -natoľko si vie film držať tempo, že mi utiekol ako voda. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Loď použitá vo filme sa volá USS Kleinsmith (APD-134). Jednalo sa o vysokorýchlostný transportér triedy Crosley, ktoré využívalo námorníctvo Spojených štátov počas 2 svetovej vojny. (westerns)

Reklama

Reklama