Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina osadníků je cestou na západ zmasakrována indiány. Přežije jen omladina, která si v době útoku byla zaplavat a vězeň „Komanč“, které ho si indiáni nevšimli. Přes počáteční nevraživost musí spojit své síly. Opraví jeden vůz a vydají se na cestu do vojenské pevnosti. Běloch „Komanč“ je tam dovede, i když tím riskuje vlastní život. Nakonec existuje jedna prastará možnost, jak odsouzenci na smrt zachránit život. (Jezinka)

(více)

Recenze (41)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Western na spôsob Hombre, možno trochu Posledný Mohykán - muž, ktorý žije s Indiánmi a bieli ním pohŕdajú, nakoniec tým bielym zachráni zadky. Dobrý príbeh a výborná réžia, perfektná práca s priestorom ako v najlepších mannovkách a fordovkách. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu signalizuje drsný western a ten pokračuje stále napínavěji. Richard Widmark jako indiány naturalizovaný běloch Comanche Todd je po chladnokrevném zastřelení tří mužů spoután ke kolu vozu, aby mohl být souzen a oběšen. Po masakru osadníků Apači je však na něm, aby odvedl skupinu mladistvých do bezpečí přes Údolí smrti. Filmu kraluje Widmarkovo charisma a krásná krajina Arizony, naopak sem tam poněkud pokulhává logika příběhu. Ukázka z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=wKONbMyZU-o&feature=related ()

sud 

všechny recenze uživatele

Delmer Daves točil westerny podobným způsobem jako jeho souputník Anthony Mann. Nic nepřikrášloval, neheroizoval a nebál se kontroverzních scén a témat. Ani tentokrát neudělal výjimku. Hlavní hrdina je vrah, mezi indiány a bělochy jsou rozevřené nůžky (přičemž ani jedna strana nevychází jednoznačně jako dobro či zlo), z šerifa se vyklube ještě větší gauner než ze všech okolo a genocida se bohužel nevyhýbá ani těm nejmenším. Příběh je velmi dobře napsaný (pravou podstatu příběhu se divák dozvídá postupně) a nenudí ani na chvilku. Richard Widmark - blonďáček s chlapeckým úsměvem (který ovšem dokáže ve vteřině změnit) je v roli Komanče Todda výborný a charisma z něj sálá na všechny strany. Ženské a dětské postavy tu vůbec nejsou jen do počtu a nepůsobí rušivě. Dokonce i neakční závěr jsem uvítal. Ačkoli film není bez chybičky, já těch 90% stejně dám. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sice dobrý film, ale závěru zoufale chyběla šťáva. Větší potyčka s rudochy a jakýkoliv jiný závěr než ten v soudní síni by Poslednímu vozu výrazně prospěly. Rozjezd ovšem na jedničku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Netvrdím, že sa nám to podarí, ale je tu istá šanca..." Prejsť Údolím smrti, no veď hej, ja viem, že tam brázdil aj Winnetou, to nie je len tak. Apači majú oči všade...Film, ktorý je pre mňa vzhľadom na rok výroby milým prekvapením síce spadá do kategórie western, ale ono je to skôr dobrodružné. Mám strašne rád presne tento typ filmov o prežití. Pán Todd je biely Komanč a vie čo treba robiť. Je to jeden z tých filmov, ktorý vám okrem filmového zážitku dá aj niekoľko dobrých rád a školu do života. Ako v divočine prežiť, ako zahladiť stopy, ako chytiť zajaca a hlavne ako si zachrániť život. Filmom preletí i jemná love story a páčila sa mi aj obhajoba pred súdom v závere. Komanč - pán Todd, mi stále pripomínal Jiřího Korna...80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý western po všech stránkách. Widmark podává jeden ze svých nejlepších her.výkonů, přičemž nemilosrdně likviduje každého, kdo mu skříží ve zlém cestu. Apači, bílí, nikdo se před rozhněvaným mstícím se "Comanchem Toddem" neschová. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Až na několik nelogických momentů se jedná o klasický a skvělý western, kterému nechybí napětí, dobrý děj, příjemná westernová hudba a prostředí, syrovost, romantika a sympatičtí hrdinové. Chyba: Na začátku stáhne Komanč Todd mladý stromek a hodlá jej použít k vymrštění, tedy jako zbraň. Má holé ruce, žádnou zbraň, nic s sebou nenese, ale poté, co strom ohne k zemi, v dalším záběru jej má uvázaný na laně. Kde je vzal? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výborný Richard Widmark v hlavní roli modrookého indiána. Scénář má spoustu nečekaných zákrutů a nápadů, celý film je v rámci westernového žánru poměrně originální. Závěrečná polemika nad spravedlností je strhující a pomáhá člověku dostat se i přes přece jen poněkud sladkobolné finále. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pre takéto filmy je lepší výraz indiánka než western. Nie je totiž o prestrelkách ale o dobrodružnom putovaní a úteku pred indiánmi. Je to rovnako úsmevné a naivné ako niektoré Mayovky. Postavy sú rôznorodo napísané a nepozerá sa na to zle, ale pre mňa je to skôr zbytočný film, kedže tam nie je žiadny silnejší konflikt... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavá okecávačka na téma i vrah je lidská bytost a musíme přihlížet k jeho pohnutkám, případně hnusnému dětství. Výše uvedený obsah shrnuje skutečně vše, co se ve filmu odehraje, a podle mne je toho zatroleně málo, aby mne to bavilo. Navíc nechápu charakter hlavní postavy - proč byl vrahoun (i když náznak vysvětlení zde je), proč nyní pomáhá a tak. Jedině hezké záběry krajiny stojí za to, a Widmark má charisma, takový trochu Old Shatterhand naruby. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Uhladený a za každých okolností bezchybne učesaný Richard Widmark pripomína zdivočelého belocha, vychovávaného od svojich 8 rokov krutým Komančmi asi tak, ako krovák príslušníka švajčiarskej gardy a to ako sa v jelenicovom oblečku neohrozene promenáduje hore - dolu kaňonom, v ktorom o pár metrov ďalej táborí 300 bojachtivých Apačov a v tejto nervydrásajúcej situácii si ešte dokáže pri svite mesiačika získať srdce mladého dievčaťa je skôr úsmevné, inak ale The Last Wagon s ohľadom na možnosti kinematografie 50. rokov celkom ujde. Súhlasím sa názorom užívateľa fragreho - keby bol tento western nakrútený o pár rokov neskôr v o niečo drsnejšom, explicitnejšom podaní a bez prehnaného laškovania, tak by z toho bola väčšia pecka, nakoľko napríklad scéna, v ktorej hnusácky šerif schytal sekerku do hlavy či súboje s Apačmi si vyslovene pýtali trochu gore. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružně romantická pohádka s atraktivní scenérií arizonské oblasti Grand Canyon. Spíše klasická "indiánka" než western, prostě oddychovka. Nečekejte žádný zázrak, přestože hodnocení zde je vysoké. Už také proto, že herecké výkony mi silně připomínaly představení amatérského vesnického divadelního kroužku a CZ dabing tomu nasadil korunu. Přiděluji slabé tři hvězdy, přičemž otřesný CZ dabing nehodnotím. Tak si říkám, že Schwarzenberg by Komanče Todda namluvil líp. :-) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mne to prišlo dosť slabé. Chémia medzi Widmarkom a Farrovou príliš nefungovala a celkovo mi tu bol Widmark výnimočne nesympatický. No a tie epizódky, ktoré tam tie postavy zažívali ma tiež nenadchli. Finálny rýchlosúd doslova komický. Celkovo to je taký nudný priemer vhodný ako pozadie pri nejakej inej činnosti. 5/10. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Nadějný rozjezd, zajímavá zápletka, nádherná příroda, ale nakonec trošínku zklamání. Škoda, že tento film nebyl natočen aspoň o 10 let později, kdy by příběh byl podán asi ještě trochu drsnější (a snad by bylo zahlazeno těch pár nelogičností) a hlavně herectví by bylo civilnější a nekazily by je ty melodramatické manýry (zvláště ta love story působí až trapně). Též bílý indián by jistě vypadal podstatně indiánštěji. Přesto, dobrý film. Na celé 4* to není, ale aspoň 3, 5*. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámý, ale úžasně působivý snímek. Je to prostý film, který oplývá krásnou krajinou, hudbou a dokonalou atmosférou. Nejvíce mě však pohltil ten jednoduchý děj. Mám smysl pro detail a tady je všechno správně a emocionálně velmi působivé, i když se to na první pohled může zdát jakkoli banální. Poslední vůz je podle mého názoru dokonalý dobrodružný western. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Kdyz skousnete vecne vymydleneho Richarda a druhou naivne pohadkovou polovinu, tak se vam to snad bude i libit. Kurna, ale to uz ma fakt skoro sedesat let, tak to je jina - ve sve dobe ten zacatek museli mladici uplne hltat a promijet deravy scenar a nekdy neskutecne pitomoucke dialogy. Jiste jsou lepsi kousky, ale na druhe strane i o dost horsi - a taky jsou z Arizony. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zdejší výtky (vzhled postav, "nereálné" milostné vzplanutí) jsou mi dost ukradené, protože tohle je výborný western nedoceněného režiséra D.Davese, v němž se jako jedno z klíčových témat opět objevují rasové předsudky. Napínavý děj, dobře napsané dialogy i zvládnuté akční scény a krásné herečky spolu s nepopiratelným charismatem R.Widmarka dělají z Posledního vozu pětihvězdičkovou záležitost. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Richard Widmark je mi znám spíš z noirovek, kde hrál padouchy, a tohle byl pro mě první western s ním jako hlavní postavou filmu. I přesto, že nikdo z herců nepatří mezi mé oblíbence, film samotný byl docela pěkný dobrodružství z doby Indiánských válek. Samozřejmě nemohla chybět nepříliš zajímavá milostná zápletka, ale vzhledem k závěru filmu měla své místo i důvod, což považuji za malé plus. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť krásny film, no sú tu minimálne 2 ťažko akceptovateľné okolnosti: 1. Osadníci putujú s cudzincom, ktorý je bezcitným šerifom označený ako vrah súci na šibenicu. Prečo sa tohto cudzinca nevypytujú na jeho verziu, o čo išlo? Možno by im neodpovedal, ale aspoň pokúsiť sa o to mohli, zvlášť keď mu umožnili voľne sa pohybovať. 2. Belosi sa skrývajú pred indiánmi. Mladík strieľa na hada. Ako je možné, že si neuvedomil, že tým sa môžu veľmi ľahko prezradiť? ()

Reklama

Reklama