Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ida Lupino byla v klasickém Hollywoodu jedním ze vzorů ženské emancipovanosti – vedle herecké dráhy se totiž v tehdy výlučně mužském světě profilovala jako režisérka a producentka a na přelomu 40. a 50. let minulého století vytvořila několik děl pro vlastní nezávislou produkční společnost The Filmakers. Neméně emancipovaná a svéhlavá je i její postava barové zpěvačky s chraplavým hlasem ve filmu Jeana Negulesca Klub u cesty, který představuje příběh milostného trojúhelníku, jehož ženským elementem je právě Lily (Ida Lupino). Tu do klubu u kanadských hranic přivedl jeho majitel Jefty (Richard Widmark) a i přes počáteční nesympatie se do ní bezhlavě zamiluje Jeftyho kamarád z dětství a manažer podniku Pete (Cornel Wilde). Vzpurnost Lily, ženy od rány, která odmítá být něčím majetkem, provokuje majetnického Jeftyho, v jehož roli se Richard Widmark představuje v příznačné poloze psychopatického jedince se šíleným smíchem. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (6)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nevzrušivý noir se silnou sestavou v obsazení tří hlavních rolí - Wilde má frajerský charisma, Widmark opět ve svý křivácký poloze, Ida jako svůdná bitch je přímo rozená. Klasický děj o tom, kdy dva se zamilují a třetí z toho nemá radost, závěrečná třetina už není scenáristicky nejšťastnější (škoda super lesní lokace) a sakra mělo to na víc. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pokud mate radi Idu, jdete do toho. Vypada vyborne, hraje bezvadne a navic krasne zpiva. Jinak jde o prumernejsi, jednoduche drama, s mirnym noir vizualem. P.S. potesila malo vidana Celeste Holm. 3+ ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ida Lupino má zkrátka to kouzlo, že všem chlapům, aniž by chtěla, poplete hlavy a oni se potom chovají jako blázni :-) Ida je na tomto snímku skutečně to nejlepší, její postava i herecký výkon jsou super. Dalšími plusy je hezká a vymazlená atmosféra road housu a temného lesa v závěrečných scénách (no a Wildmarkův psychouš taky potěší). Bohužel děj byl celkem předvídatelný, což by ani tak nevadilo, protože ty ostatní zmíněné věci to vyvážily, ale bohužel mi to plynulo děsně pomalu a bez napětí. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Téma přátelství narušeného jednou ženou (silný charakter Idy Lupino). Pomalé, až moc zeširoka budované drama s noirovým nádechem. Velká část filmu se odehrává uvnitř venkovského motorestu, krásně vybudovaný komplexní interiér, na jehož "život" je tu kladen velký důraz - noční barové zpívání u klavíru nebo třeba bowlingová dráha tu dostávají velký prostor. Prostředí vám v paměti utkví určit, jen škoda, že je to na úkor dramatičnosti filmu. I tak příjemné a pro fandy doporučuju. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama