Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Největší čarodějky Zeměplochy se vypravily do ankh-morporkské Opery, kde řádí šílený Duch. Jevištní adaptace románu T. Pratchetta inspirovaného slavným muzikálem "Fantom Opery" v nastudování Divadla v Dlouhé... Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová, největší čarodějky Zeměplochy se vypravily užít si večer v ankh-morporkské Opeře, kde ve sboru zpívá jejich rodačka z Lancre a potenciální třetí čarodějka do správného počtu Anežka Nulíčková. V anhk-morporkské Opeře se ale dějí podivné věci, a to nejen v účetnictví. Zaměstnanci Opery padají mrtví z provaziště, lóže číslo 8 se nesmí prodávat, protože si ji pro sebe zabrala tajemná postava muže s bílou maskou na tváři a novopočený ředitel dostává podivuhodné dopisy od jakéhosi Ducha Opery... Terry Pratchett se ve svém dalším humoristickém fantasy románu ze série "Úžasná zeměplocha" inspiroval slavným muzikálem "Fantom Opery". Režisérka Hana Burešová ve své inscenaci operní prvky výrazně posílila, a tak je Maškaráda vynikající komedií nejen pro zasvěcené, tedy znalce "Zeměplochy", ale i pro absolutní laiky v žánru fantasy, pokud mají povědomí o uměleckém žánru zvaném opera... Maškaráda čili Fantom Opery volně navazuje na úspěšnou komedii Divadla v Dlouhé Soudné sestry. Na VII. ročníku Grand Festivalu smíchu získala Helena Dvořáková za postavu Anežky Nulíčkové cenu za nejlepší ženský herecký výkon a inscenace samotná pak titul Komedie roku 2006, neboť získala jak cenu odborné kritiky, tak cenu diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Musím se připojit ke skvělým hodnocením. V divadle jsem na tom nebyl, do Prahy daleko, a jen škoda, že pro televizní záznam to bylo zkráceno. Přesto jsem rád aspoň za toto zprostředkování. I z televizního záznamu se dalo poznat, že jde o jednu z nejzdařilejších divadelních inscenací tohoto končícího desetiletí. Doufám, že se jednou dočkáme i DVD. ()

rionka 

všechny recenze uživatele

Nejenom jelenům slušejí parohy, může je nosit vlčák i drozd. Jen ježek nemůže, radši jdi od toho, i když ta ježková je pěkná kost. Píchy píchy... ()

790511 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem to neviděl od začátku. Možná bych hodnotil jinak, protože 165 minut dlouhé představení by mě dokázalo štvát i kdyby bylo sebelepší. Proti Pratchettovi celkem nic nemám, jen mi některé jeho fórky připadají krutě nevtipné, kostrbaté a zdlouhavé. Paní Zlopočasnou nesnáším i v knižní podobě. Nicméně herci to uměli chytit za ocas a snad úplně všichni byli skvělí. ()

EddiePJ 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Divadlu v Dlouhé se podařilo zachytit jedinečnou atmosféru díla Mistra Terryho Pratchetta, kterou podtrhly výborné herecké výkony všech herců-musím vyzdvihnout hlavně Miroslava Táborského a představitele čarodějek a Sardelliho. Pro fanoušky Mistra povinnost. Show must go on forever! ()

sAreOn 

všechny recenze uživatele

Pokud se dostanete přes poněkud pomalejší začátek, čeká vás opravdu výborná podívaná, plná skvělého humoru i hereckých výkonů. A to i přesto, že T. Pratchetta a jeho tvorbu moc neznáte. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Jde asi o štěstí na ten pravý den v divadle. Kouzelné i černočerné vtípky se vrství a blýskavý úsměv zlatých zubů Miroslava Táborského je jeden z úchvatných momentů. Protagonisté divadla V Dlouhé jsou na Pratchetta mistři. ()

kpt.Marťas 

všechny recenze uživatele

Hóóóóódně pomalý a roztrhaný rozjezd. Ale když už se tahle mašina jednou rozjela, tak ji zase nešlo ničím zastavit. Škoda jenom, že obrovské množství furianství tohohle kousku zůstalo někde mezi prkny a kamerou. Čarodějky jsou holt čarodějky. ()

platzman 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Divadlem v Dlouhé (naživo) a hned trefa do černého. Od té doby chodíme na (téměř) každou hru a nemůžeme si to "naše" divadlo vynachválit. Terry Prattchet může být opravdu spokojený, inscenace dýchá přesně tím co kniha - nápaditým zpracováním (konkurs) a krásným "hraním si". Musím uznat že sestříh pro TV má spoustu chyb (občas dost necitlivé krácení), přesto jako skalní fanoušek nemůžu jinak. Show must go on... ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

Pokud to mám srovnat se Soudnými sestrami ze stejného divadla,tak je tato hra slabší,ale to spíš než děj nebo herecké výkony dělá rozevlátost příběhu..v první části se děj odehrává na dvou místech a to ruší celkovou pospolitost hry..od Pratchetta mám všechny knihy a Maškaráda nepatří mezi moje nejoblíbenější,ale tato hra je výborná..dávám pět hvězd za výborné zpracování,herecké výkony a také za pana Vondráčka a jeho závěrečné umírání a popis Opery...smíchy jsem brečela ()

tulen 

všechny recenze uživatele

Mam rád Pratchettovi knihy a líbí se mi způsob jakým Divadlo v Dlouhé převedlo na svoje prkna Soudné sestry. Maškaráda je podobně povedená, ale s několika muškami na kráse, která mrzí o to víc že jsou uplně zbytečné. Myslím tím s předlohou nesouvisející rádoby vtipné vedlejší role - "přihřátý inspicient" nebo biletář imitující F.Kovaříka. Proč tvůrci představení měli potřebu tam tyhle trapné pokleslosti vkládat (nebo dovolili hercům ve vedlejších rolích takové zviditelňování ?), to nechápu. Ale sklon k pitvoření místo skutečného humoru je asi obecný problém českých divadelních komedií (konečně stačí se podívat na záznam tolik opěvovaného Sluhy dvou pánů s M.Donutilem). Skoro bych za to vzal dvě hvězdičky, ale to by zase nebylo spravedlivé, protože jinak je představení povedené a herecké výkony všech hlavních představitelů jsou velmi dobré. ()

hrabac 

všechny recenze uživatele

Tedy DaViD´82 vyjádřil názor, že to není nejzdařilejší Pratchettovo a myslím, že by měl svá slova přehodnot. Maškaráda je klenot, až nepochopitelně dokonale vystihuje (Pratchettovským způsobem zkoumání pomocí Zeměplošských pravidel) nejen operu, ale lidi samotné. Promiňte mi tu trochu patosu, ale až tak mě DaViD´82 rozčílil :) A divadelní hra? Jde to udělat lépe? Nedovedu si to představit. Podle mne přesně vystižený duch knížky a spousta přidané hodnoty. Klenot. Každá vteřina je pro mě pochutnání. ()

pavlamax 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování Pratchettových knížek, které znám. Originální a pobaví. Táborský je prostě jednička. Milovaný Smrť v podání Petera Vargy je naprosto takový jakého jsem si představovala i při čtení zeměplošských knih. Když se pořizoval tento záznam shodou okolností jsme byli na představení. Nádherná děkovačka se bohužel nevešla a dá se dohledat na netu. Též doporučuji! ()

Reklama

Reklama