Reklama

Reklama

Tsunami po vlně zájmu

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dvacátého šestého prosince 2004 došlo v jihovýchodní Asii k silnému zemětřesení. Následovala vlna tsunami, která zasáhla pobřežní oblasti několika států a zahubila na 200 000 lidí. Nejvíce postižená byla provincie Aceh na severovýchodě Sumatry, kde se počet obětí odhaduje na 170 000. Bezprostřední vlna solidarity dávno opadla - humanitární pracovníci dnes neřeší otázky holého přežití, ale snaží se dát postiženým novou prespektivu a umožnit rozvoj celé oblasti. Jak se s katastrofou vyrovnali a vyrovnávají tamní obyvatelé? Co se dosud podařilo nevládním organizacím v Acehu vytvořit? A kde bude ještě potřeba napnout síly? Režisér Jan Hošek se vypravil na Sumatru, aby zachytil život tamních intelektuálů, politiků, zemědělců i rybářů pět let "poté".

Mezi nevládními organizacemi, které pomáhají v Acehu, je i česká Charita. Vedoucí její mise Martin Váně přibližuje nastartované dlouhodobé projekty. Nejen jeho slova opravují názor řady lidí na humanitární pracovníky: nejde o entuziastické snílky, ale tvrdé profesionály, kteří vedle projektů v oblasti zemědělství nebo rybolovu řeší i problémy lidí, postižených třicetiletou občanskou válkou. Tu paradoxně ukončila až tsunami.

V Acehu není člověka, kterému by zemětřesení před pěti lety nezměnilo život. Po opadnutí první vlny solidarity nadejde chvíle, kdy ze země odejdou i současní humanitární pracovníci. Pak teprve bude zřejmé, jak životaschopné jejich projekty byly. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Lasoft DVD
28.12.2009

Reklama

Reklama