Reklama

Reklama

Ten den pro Portera (Mel Gibson) nebyl jedním z nejlepších. Nejdřív se mu podaří ukrást slušný balík peněz, který by mu stačil na báječné doživotní prázdniny strávené na pláži s dostatkem vína, žen a zpěvu. Ale pak už se mu situace poněkud vymyká z rukou. Dostává se do šílené honičky s pohraniční stráží, na jejímž konci končí jeho auto na kapotě těsně za mexickými hranicemi. Pak už je zadržen mexickými úřady a po peprné výměně názorů je vržen do podivně drsného a nebezpečného světa zvaného El Pueblito, což rozhodně není pětihvězdový hotel, který si představoval pro svou zaslouženou dovolenou. Je to místo, které je symbolem násilí, korupce a promiskuity. V El Pueblitu Porter potká malého chlapce, který se ho snaží naučit přežít v tomto zvláštním světě. A díky němu nejen přežívá, ale potká i jeho krásnou maminku. Situace se však začíná vyhrocovat, všichni se dostávají do více než velkých potíží, protože gangsteři chtějí zpět své peníze. O tom, jestli se Porter se situací plnou honiček a přestřelek popere, a navíc si zachová i svůj pověstný sarkastický humor, se již brzy přesvědčíte v kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak se nám katolický, misogynní notorik zaplaťpánbůh vrátil z Hrany temnoty, a to v perfektní Odplatové náladě. Ukazuje, že i šikovný, drobný živnostník může udělat kariéru v útulném krimu plném roztomilých, hravých a něžných mexických cigošů. A tak je to spravne, bo tak to ma byť! Y*n*t*e*l*e*c*h*t*u*á*n*o*v*é sténají a jeden ze dvou zbylých Sádrošových fanoušků se tetelí blahem a trpělivě čeká, až Flipovi sestoupí varlata. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Melovy modré oči vrací úder. Nepřiznané pokračování Odplaty (které svým očividným vykrádáním zmíněného natolik zmátlo distributora, že hlavní postavu v materiálech dokonce chybně pojmenoval Porter) má zajímavou kulisu, v zásadě přesného Gibsona a hned několik výborných momentů, které stojí za to citovat (deštník!). Celek se ale nedokáže rozhodnout, zda chce být dokumentem (tento pocit navozuje užití ručních kamer), sociálním komentářem, tupým akčňákem, westernem (osamělý bezejmenný hrdina bez jasné profilace příjíždí do města sjednat pořádek) nebo stylovou gangsterkou, postavenou na hláškách. Navíc to trvá celou hodinu, než se Moje letní prázdniny pořádně rozjedou. Coby příslib do budoucna ale nejsou Moje letní prázdniny vůbec špatná vizitka. Teď by to chtělo tu pátou Smrtonosnou zbraň. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Postmoderně komunikativní, vyzněním ale velmi klasický (chilli) western. Bezejmenný gringo se dostává do cizího prostředí, což mimo obraz komentuje s podobnou nadsázkou jako Anthony Bourdain své cizokrajné výlety v No Reservations, a kvůli vlastnímu prospěchu uvede do chodu konflikt mezi dvěmi znepřátelenými frakcemi. Hrát hlavní roli namísto Gibsona Eastwood, jistě by díky svým „italian jobs“ věděl, co dělat. Údernost jasně čitelného westernového schématu je bohužel narušena sebezáchovnou snahou Gibsona (coby scenáristy) vrátit se do první herecké ligy rolí, která plně neodpovídá kategorii cynický hajzl (kam si ho v mimofilmovém světě mnozí zaškatulkovali). Byť rodinná linie vykazuje nezvykle vysoké procento scén, v nichž je pácháno násilí na ženě či dítěti (podobně jako se ve filmu nekorektně často kouří), přejímání úlohy náhradního otce nejde s ranařským jádrem snímku moc dohromady. Od začátku nečitelný hrdina, který přišel odnikud a měl by tamtéž odejít, se začíná citově angažovat a totéž se náhle očekává také od nás. Jenže proč fandit chlapíkovi, o němž vlastně nic nevíme? Také vzhledem k počtu lidí, které chladnokrevně zabije, bych raději zůstal u počátečního přesvědčení, že jde o stejného zmetka jako jsou ostatní, akorát malinko vychcanějšího. V nehollywoodských westernech dle italského vzoru to fungovalo skvěle, nač tedy nově do hry tahat emoce? 60% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jedním uchem dovnitř, druhým uchem ven. Průměrný, televizním dojmem působící akčňák, v němž se v nepravidelných intervalech střídají cool momenty, rádoby cool momenty, chytré momenty, hloupé momenty, napínavé momenty a nudné momenty. Celkově to není špatný film a /pro oba dva/ zbylé Melovy fanoušky bude asi velmi příjemným pokoukáním, já se k němu ale určitě nevrátím. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Mel od Odplaty. Filmů z vězeňského prostředí je víc než bankovek v krabici od vína v rukách nejmenovaného poslanečka. Oceňuju, že Mel vymlel takhle originálně pojatej kriminál. Nebojí se ani ustřelený kebule, ani si zapálit cigáro a vypadá drsnějc než Kalousek při každoměsičním oznamovaní opětovného zvedání daní. Co mě trošičku mrzelo byl trošku nepovedenej balanc mezi žánry. Místy na mě působil poměrně tvrdě, přestřelka v base, místy až odlehčeně, nasazení deštníku a odchod, mimochodem grandiózní tečka za jednou scénou. A stejně tak si protiřečila i povaha hlavního hrdina, nešla mě nějak dohramady povaha ranaře křížená chytrým mazákem s tatínkovským srdéčkem, ale co dobře se na to dívalo, čas utek jak voda a vlastně celý to vypadalo dost sexy, takže vo co de. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Jediný problém vidím v tom, že je natočený na digitál a kvôli tomu vyzerá ako lacná televízna produkcia. Keď si túto "drobnosť" prestanete všímať, otvorí sa pred vami funkčne vystavaný príbeh s odsýpajúcimi dialógmi a živými postavami. Nie je to nič objavné, ale ani tuctové, už len kvôli zaujímavému prostrediu. Mel je šarmantný ako zamladi, vzťah s chlapcom a jeho matkou sa úspešne vyhýba akémukoľvek sentimentu a v násilných scénach je film až nečakane nekompromisný. Veľmi sympatická záležitosť. Scéna s dáždnikom samozrejme vládne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson se schopil, aby si pro své fanoušky přichystal neortodoxní drama z vězeňského prostředí v Mexiku. Plno věcí je neuvěřitelných, ale na druhou stranu se na film hodně dobře kouká. Mel je tady správnej ranař, i když se dokáže projevit jako vcelku schopný cíťa. Jeho schizofrenní postava mě ale nedonutila si neužít tenhle po americku poctivej akčňák jako ze starejch devadesátek. Pro mě super návrat, takových filmů by s ním mohlo být daleko víc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby Celosvetovo $8,700,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,265,924 //počet predaných kusov 125,955Tržby za predaj DVD v USA $3,847,986 //počet predaných kusov 258,959║ Gibson je živel, od Smrtonosnej zbrane predvádza stále tie jeho štýlové kúsky a ja mu ich stále plnými dúškami žeriem, je to borec, na malom priestore slušne napätie a dobrá akcia /80%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Taková ta hollywoodská filmová pohádka, která má ovšem Mela Gibsona a jeho charisma...a obojí zase v plné síle... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý, byť ve filmu samotném nepřiznaný a ne(po)jmenovaný, Porter na mexický způsob (i se špetkou deštníkového Eastwood style navíc). Sympaticky nekompromisní a přímočará žánrovka vyznávající starou školu, která sice nic neobjevuje ani neinovuje, ale to s čím přichází, je prostě ve všech ohledech sakra dobré i zcela funkční; a to včetně vztahové linie. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nesmíte se v tom rejpat a jen si to užívat. A to se dá, protože je to dost originální film. Něco jako třetí řada Prison Breaku - The Movie. Navíc je to dost drsný a takový mučení ženský elektrošokama ve studiovém Holywoodu neuvidíte. Gibson je super, prostě má charisma a baví a hrajou tam pořád nějaký mexický vypalovačky. Robert Rodriguez z toho musí mít vyloženě radost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,... ALE PRO LIDI SE STEJNÝM TYPEM KARMY JAKO MÁM JÁ....TO BYLO JEN PÁR HRBOLŮ NA CESTĚ“..... /// Porter (tedy Mel) se rozhodl zlepšit svý společenský postavení. Tam venku se to nepovedlo a tak dostal druhou šanci v kriminále. Ale v podstatě jde vždycky vo pomstu.... Nejdřív Mel zaplatil hromadě Mexikánců (čímž vlastně zlepšil jejich společenský postavení...), potrénoval kotrmelce (ty vole, už nejseš nejmladší!) a před zrcadlem nazkoušel pár suchejch hlášek (a mokrejch ksichtů). Pak si řekl, že teď už film nepotřebuje (skoro) žádnej děj, páč je tam von a a von bude vypadat stejně cool (jako hustě a vodlehčeně) jako ta díra El Pueblito. A taky že jo: tempo, děj, kecy, přestřelky – všechno je to vodlehčený, až s tím mám kolikrát problém. Všude a furt hraje ,,Mariachi“ (že by z toho člověku bez hudebního vkusu hráblo...) a pobavil mě opravdu (fakt – pobavil!) ten hod granátem. Bohužel je to (pro mě) emočně chladná jízda a nevidím jedinej důvod (si říkal granát! ...Se kurva poslouchej!) vidět to znova. Což zrovna u mě s mým vztahem k podobnejm hovadinám (co se nechcou brát vážně) nebejvá zvykem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu vidět, jak střílí bouchačka, kterou José Doroteo Arango Arámbula střílel v restauraci Opera v Mexico City. 2.) Chovají mě na játra. 3.) Mám rád, když Melouš kouše Mexičanky. 4.) Thx za titule ,,fčelí medvídek“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Špatný a Průser !! Mexický Prostředí je sice Cool, ale tak jak Říká Kolega Flipnic.. je to Nudný, levný a slabý! Téměř bez Akce.. Vůbec mě ten film nezajímal.. Rozpočet 20 Milionů? Kam se ty prachy Poděly !!! Spokojená bude jen určitá skupina Lidí zejména 30 + .. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Uchvátilo mě zaplivaný kriminální městečko, líbil se mi všivák v jádru dobrák Mel Gibson i jak se to hezky rodinně vyvinulo. Párkrát jsem si řekl "kravina", ale nic, co by mi zkazilo radost nepřišlo. Moc pěkná drsňácká komedie, TO něco tam prostě měla. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi prostě z nějakýho ani nevím jakýho důvodu moc nelíbilo. Vypadá to jak nějaká telenovela, i to prostředí k tomu sedí. Mel si hraje tradičně na tvrďáka, ale docela netradičně mu to moc nejde. Celý mi to přišlo takový spíš amatérský, nízkorozpočtově slabý, hluchý, slabý a já nevím co všechno ještě, jen ne dobrý. Chybí tomu nějaký nasazení, intenzivnější spád, jasnější tah na branku. Akce zde nějaká je, ale je to tak slabý, že to vyzní, jako by zde akce ani moc nebyla. Občas brutální a drsný, občas rádoby dojemný, ale prostě nic nefunguje .... Na třídu jako je Mel Gybson doslova odpadová záležitost ... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako rozený optimista předpokládám, že čerstvě získané poznatky o přežití v mexickém vězení nikdy nebudu potřebovat, ale člověk nikdy neví. Nicméně příběh přizpůsobivého gaunera a jeho přítulného desetiletého sádrového ježka je velmi zábavný, i když příliš strachu o hlavního hrdinu nepřináší. On totiž náš Gringo je velký mazák a tak ani pistole u hlavy nebo játra mimo tělo nejsou důvodem k panice. Navíc oceňuji zásadní informace o tom, k čemu se hodí deštník v kanceláři stavitele lodí, kterak se proráží americko-mexická zeď či o přímé úměře mezi počtem uříznutých prstů a počtem milionů, které nedobrovolně opustily náruč nervózního mafiána. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nesympatické prostředí polocikánských mexicuntů a nefungující atmosféra, co víc byste chtěli? Mel Gibson hraje kohosi na pomezí svých předešlých rolí, postaršího rozumbrady a hravého taťuldy-dobrovolníka. Podobně jako děj filmu to nedává moc smysl, tak se v tom hlavně nehrabejte! Špetka humoru zdařile ničí napětí, věznice naprosto postrádá hmatatelný pocit nebezpečí, či hrozivosti, záporáci jsou jen anonymní panáci. Pozoronost udržuje několik povedenější přestřelek a potyček, v nichž Mel konečně vystupuje, jak se sluší a patří - drsně a nikoli tupě... 5/10 ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Spomienka na starého dobrého Gibsona. Na jeho staršie kultové akčné filmy sa to síce nechytá, ale zle to natočené rozhodne nie je. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Náplast na zklamání jménem NA HRANĚ TEMNOTY a bonus k ODPLATĚ. Nenáročná, ale pohodová jednohubka s rozverným Melem. ()

Související novinky

Gibson hláškuje a střílí Rusy

Gibson hláškuje a střílí Rusy

29.01.2010

Jde samozřejmě o mediální masáž před dnešní světovou premiérou thrilleru Na hraně temnoty, ale stejně je to nejlepší filmová novinka za posledních několik... (dosaďte dle libosti). Mel Gibson po… (více)

Gibson a Mad Max? Že by přece?

Gibson a Mad Max? Že by přece?

04.01.2010

Jen klid, neradujte se předčasně. Jistá indicie tady ale je. Gibsonova společnost Icon Entertainment totiž podepsala smlouvu o spoluprodukování sequelu (prequelu? restartu?) zaprášené… (více)

Reklama

Reklama