Reklama

Reklama

Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese

  • USA The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1891 a najslavnějším detektivem Británie je Sherlock Holmes. I proto mu královna svěří vyšetřování případu ztracené listiny, která v nepovolaných rukách může Británii přinést dost zla. Sherlock, aby odpoutal pozornost zločinců, kteří ho pronásledují, předstírá že i s Watsonem odcestovali případ řešit do Paříže. Zároveň požádá svého nejmladšího bratra Singerse, aby se ujal jeho případu vydírané operní zpěvačky. Singers toužící po slávě svého staršího bratra, se případu ujme spolu s excentrickým členem Scotland Yardu a naráz začíná sprška šílených gagů a nepředvídatelných událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gene Wilder dokonale parodující neuvěřitelné dedukce Sherlocka Holmese a hromada jiných eskapád k tomu. Přesto nic převratného, prostě další parodie, tentokrát na dílo A. C. Doylea. 60% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nádherná blbina, ze které jako přízrak vystupuje širokoúhlý pohled Martyho Feldmana, uhlazený komický šarm Gena Wildera (jehož vážnost skutečně evokuje Leslieho Nielsena), několikero opravdu nádherných skečů a situací... no a snad ještě ta ukrutná muzikálovo-operní hudba, která nás celým filmem provází. Zdráhám se tohle dílko nazvat parodií, protože, vzato do důsledku, film paroduje spíše sám sebe... Velká škoda, že úroveň značně kolísá od hluchých míst, ze kterých se vytrácí nadheld, až k opravdu excelentním pasážím, ve kterých je kde jaká blbina prodávána s briskou vážností a odměřeností. Vliv britské humoristické školy se prostě nezapře a to je moc a moc dobře. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vtipnou blbovinu a té se mi také dostalo. Sice jsem tajně doufal, že se zasměju víc, ale zklamán rozhodně nejsem. Menší problém snímku je v tom, že humorné scénky střídají situace, které jsou úplně bez vtipu. Navíc ji nejsem jistý, co chtěl Wilder vlastně parodovat; film totiž neparoduje jen příběhy o Sherlockovi Holmesovi, ale také sám sebe. Avšak díky těm OPRAVDU vtipným scénkám (ať už to bylo např. převádění rublů a franků na libry, nebo operní vystoupení) a dvojici Wilder & Feldman, nakonec hodnotím 4*. Doporučuju všem, kteří mají rádi crazy komedie. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv mám Gena Wildera rád, především za Willy Wonku (a taky trochu za Mladého Frankensteina), tak tohle se mu nepovedlo. Potenciál je docela velký a některé situace jsou skutečně vtipné, ale jako celek je film především lehce zapomenutelná nuda, kterou si asi hned tak nezopakuju. A Marty Feldman je tu fakt na pěst. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na Leslieho Nielsena a hlavne ho prosím nespomínajte, akoby ho Wilder kopíroval. Leslie komédie len pozerával, keď v nich Gene už dávno exceloval. Dobrodružstvo... atď. je ešte o to vzácnejšie, že si ho Wilder sám napísal a zrežíroval a film má tie nádherné znaky zlatej doby Mela Brooksa, ktorú ja osobne milujem. Trojica Wilder-Feldman-Kahn(ová) je navyše dokonalou komediálnou zostavou pre zážitok plný smiechu, bláznivých gagov a paródie. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ten Wilderův humor mi nikdy extra nesedl. Jako zasmál jsem se u pár scén, ale někdy to vyznívalo skoro až trapně. Nevím no, tohle prostě není můj šálek kávy. Skvělej Marty Feldman to táhne nahoru a Wilderovo slušné napodobování Sherlocka Holmese je snesitelné. Není to prostě žádná pecka, ale člověk se párkrát pousměje a to občas k spokojenosti stačí. Zas abych nepřeháněl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný absurdní humor, žel občas poměrně nevyvážený - některé scénky a fóry jsou zde geniální, některé tak trochu nijaké až trapné. Ale celkově to drží pohromadě, není to blbé, dokonce je zde i pár věcí ve druhém plánu (třeba odchod Sherlocka z divadla) a výtvarně se mi hodně líbí finále v tom divadelním skladu, tam se Wilderův smysl pro absurditu pěkně vyřádil. A umírněný Feldman zde rovněž baví. Jinak film sám by obstál i jako vážně míněný, takže sám o sobě parodií není, ale pár scén zde parodických je - například na jeden Hitchcockův film s činely. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Docela hezkej film. Bohužel na to, že to byla parodie mi to nepřišlo moc vtipné. Nejhorší na tom je to, že jsem si leckdy nevšiml ani snahy o vtip (možná proto to nevyznělo trapně). Určitě tam bylo plno hezkých momentů (např. všechny hudební čísla - ta byla asi ze všeho nejlepší), ale všechny spíš vykouzlí na vaší tváři lehký úsměv ale rozhodně vás nesrazí ze židle, ani na ně nebudete dlouho vzpomínat. Hlavním plusem jsou herci - Wilder, Kahnová i Feldman jsou opravdu nepřekonatelní a ta čtvrtá hvězdička je hlavně kvůli nim. Představitelé Sherlocka Holmese a Dr. Watsona svým vzhledem připomínají slavné duo Rathbone - Bruce. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Pár dobrých vtipů zakryje většinová trapnost a nuda. Jsem milovník Wildera i Holmese, ale tohle se moc nepovedlo. Wilder napsal a zahrál mnohem lepší filmy. Mnohem lepší!!! ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Takovy hodne prijmny film, co sice neni extratrida, ale stoji na napadech a mnoha slusnych parodickych momentech meho oblibeneho detektiva - kam se hrabe Pojarot! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to fajn a nejedna scénka mě dokázala rozesmát nahlas, ale pak je tu taky dost takových, které jsou spíš nefunkční a zbytečně dlouhé. Nakonec je to v relativně vyrovnaném poměru, takže výsledek je stále nadprůměrný a sympatický, ale když nevím, jestli bych to chtěl vidět někdy znova, nejsem schopný tomu tu čtvrtou hvězdičku dát. Možná kdyby tu bylo míň zpívání... Ale rád jsem to viděl, pobavilo mě to a Marty Feldman vypadá normálněji než na obrázcích, i když tu má dost specifickou roli, kterou by člověk podle jeho vzhledu očekával nejvíc. Silné 3* ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Gene Wilder je naprosto geniální, Marty Feldman a jeho kukuč tradičně snad ještě lepší. Pár zábavných situací a hlášek, skvělá dobová atmosféra i zápletka točící se okolo listin neznámého obsahu. Fajn parodie, ale bohužel jako celek žádný zázrak. Díky hercům fakt stojí za to, ale v konkurenci bohužel příliš neobstojí, ačkoliv špatná ani náhodou není. Jen mohla být geniální, nakonec má k tomu ale daleko, což je opravdu škoda. 60 %. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Film si utahuje s Holmesovy metodiky, váží si však detektiva natolik, že to neprovádí na jeho osobě. K tomuto účelu vznikl Sherlockův mladší bratr Sigerson (proč je tu proboha v obsahu Singers?), místo Doktora Watsona spolupracuje na případu vykulená databanka ze Scotland Yardu. Parodizaci neunikl ani Holmesův největší protivník, profesor Moriarty, matematický génius, který však tentokrát má velký problém s vydělením dvou čísel. Humorné scény a detektivní práce si však překážejí, jedno na úkor druhého, ovšem vrchol celého filmu, vznešená italská opera, která přeložená do angličtiny zní jako největší kýč, tomu nemám co vytknout. ()

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná bejkovina až hovadina. Z mý strany dost nepochopenej smysl pro humor... zachraňoval to jen chameleon Feldman a to je celkem smutný ;-/ ()

Han22 

všechny recenze uživatele

O pět let dříve vznikl Soukromý život Sherlocka Holmese a nevyhnu se srovnání. Není Gene Wilder jako Billy Wilder. Tam kde Billy přišel s jemnou komedií a výborným případem, sází Gene na Brooksovské dvorní herce (on sám, Feldman, DeLuise, Kahnová), kteří se vyblbují, šaškují a pitvoří. Případ? Jde o nějaký dokument a co v něm je se ani nedovíme. Je tu spousta zbytečných písniček a dokonce opera. A humor je to neskutečně debilní... a přesto jsem se v některých scénách smál jak blázen. Souboj obří ruka vs. obří noha, odhalené zadky na plese a především naprosto šílený klokaní tanec. Ano jsou mnohem lepší, inteligentnější parodie s dobrým příběhem, ale nakonec zasmál jsem se i tady a ty 3* si to zaslouží. ()

Reklama

Reklama