Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (352)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Je mi doslova špatně, když vidím, jak je možné v zemi, která stále vesele popravuje a považuje sama sebe za světovou velmoc, odsoudí takovým způsobem člověka, který pomohl zemřít lidem v krutých a nekonečných bolestech a že taková země stále nedokáže rozumně uvažovat o eutanázii. Film Barryho Levinsona umně kritizuje americkou společnost, pěkně se naváží do náboženských fanatiků, perfektně zobrazuje spoustu amerických paradoxů a donutí vás přemýšlet o tom, co se před vámi vlastně odehrává a to nejen přímo při sledování filmu, ale i hodně dlouho po dojetí závěrečných titulků. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pěkný film se silným tématem a - no nebudeme to přehánět - velmi dobrým hereckým výkonem Al Pacina. TV film ale zůstane TV filmem, i kdyby čert na koze jezdil. Osobně mě také docela iritovalo, že v pozici Kevorkianovy opozice se zde objevila pouze hrstka náboženských fanatiků a arogantní právník. Ačkoli jsem v otázce euthanázie spíše "pro", setkal jsem se i s lidmi zastávajícími opačný názor. A ti lidé byli schopni velmi dobře argumentovat. Takováto silná opozice mi prostě v "You Don't Know Jack" citelně scházela, proto se budu v porovnání s ostatními uživateli držit při zemi. 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

HBO se pokaždý chytne zajímavého námětu, proto si ho pamatuju jako televizní kanál, ale i jako společnost, která když se do něčeho vloží, tak to většinou z průměrnosti vybočuje dost záměrně. Do toho s nimi rádi spolupracují velké společnosti, velcí herci, herečky a režiséři s režisérkami. HBO je prostě pojem a já jsem rád, že ve světě existuje společnost, která, tedy dle mého uvážení, točí filmy pro diváky, a ne pro peníze. Doktor Smrt je tak příběhem doktora, který se snaží prosadit euthanasii. Už to Vám zajišťuje celou řadu nesmírně silných scén, které se ve filmu objeví. A že jsem z toho kolikrát měl opravdu nepříjemný pocit. Al Pacino se od poslední role, kterou jsem s ním viděl, šíleným způsobem změnil, ale pro film to bylo jen přínosem. Zvládl totiž ztvárnit zvláštního muže, který to se životem nemyslel zle, snažil se lidem pomoci, svým způsobem. Nicméně každý si to může vysvětlit po svém. Fakt, který každého vyvede z míry je ve filmu záměrně uvedený a při sledování některých scén to každému s city zacloumá. Ještě aby ne...ale to už až v samotném filmu. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Uzasny film z dielne HBO o neuveritelne odvaznom muzovi, ktory ma moj obdiv a vdavam mu holt. Am I a criminal? The world knows I'm not a criminal. What are they trying to put me in jail for? You've lost common sense in this society because of religious fanaticism and dogma. Jack Kevorkian Al Pacinova najlepsia rola od cias Vone zeny a ja len lutujem, ze nemoze byt nominovany na OScara, pretoze to, co predviedol, si tohto Plesuna zasluzi. Viac ako dve hodiny som aj napriek tomu, ze som vedela, ako to dopadne, hltala kazde jedno slovo, kazdy jeden jeho pohyb. Naozaj bravurny vykon. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bacha můžou tu být spoilery. Film Jacku Kevorkianovi vyloženě fandí, ale nedělá to nějak podlézavě a po zhlédnutí stále můžete mít protichůdný názor. Po skončení mi je pan doktor sympatický a plně ho chápu, přesto jsou mi jasné důvody jeho odsouzení. Al Pacino opět podal skvělý výkon a hodně pomáhá tomuto dráždivému filmu v divácké atraktivitě. A poučení na závěr je Nikdy se u soudu neobhajujte sami. Ne nadarmo je právničina, tak lukrativní job. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Měla tvář plnou bolesti. Mučivé, hrozné čekání. Toužila po smrti..... KAŽDÝ ČLOVĚK MÁ PRÁVO UMŘÍT DŮSTOJNĚ! Chce snad Bůh všemohoucí, aby jsme trpěli?! Výborný film na závažný společenský téma rozumně (i když názorově jednostranně) předkládá vyčerpávající informace o doktorovi, který má poslání, ale nestojí nad zákonem. Dobrý scénář, výborné herecké výkony a špičkové dialogy (s trochou vtipu) dělají s filmu o eutanazii, víc než jen snímek pro televizi. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem aktivní aktivista proti potratům, porodům, životu a smrti. 2.) Jedinej člověk, kterej mě může citově vidírat je Al Pacino. 3.) Jednou bych chtěl umřít důstojně (a ne jako ti ostatní, co jeli s dědou v autě, když usnul při řízení). 4.) Jmenuji se Petr Zelenka. PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ** Kdo je Dr. Jack Kevorkian? Doktor SMRT! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

HBO si ocekavane vybralo znacne kontroverni a aktualni tema, ktery me sice nejak zvlast nervy netrha, nicmene tema dobry. Na rezii povolalo Levinsona, kterej timhle natocil svuj nejlepsi film za nakejch poslednich 15 let. No a herecky taky sazka na jistotu, Huston, Sarandon nebo Goodman nemuzou zklamat, ale tady to je vse o oskarovym Al Pacinovi, kterej je v roli naprosto stoprocentne presvedcivej. No a jinak k tomu neni moc co dodat, pres dve hodiny dlouhy z casti soudni drama, ktery je do posledni minuty zajimavy, nikdy nezacne nudit, je skvele natoceny i obsazeny, ale presto me uplne nerozdrtilo, abych tam soup tu patou hvezdicku, takle jen hodne silny ctyri. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jack Kevorkian neboli "Doktor Smrt" - to jméno jsem měl v hlavě (už nevím proč) zařazeno mezi masovými vrahy, ale nikdy jsem o něm nic nečetl, neměl jsem představu kdy vlastně působil a tak vůbec. Netušil jsem, že dělal co dělal až tak neskrytě. Odteď už ho budu vnímat značně odlišněji. Jsem rád, že mě s ním tento film konečně pořádně obeznámil, a k tomu mě ještě dojal a dal mi velký podnět k zamyšlení. Al Pacino je zase jednou bezkonkurenční, těžko bych si představil jak to lépe zfilmovat. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Uctění velkého a také velmi kontroverzního doktora Kevorkiana snad nemohlo dopoadnout lépe, film nevykresluje svět jen černobíle, nedělá z Kevorkiana mučedníka, neklade si za hlavní úkol působit na divákovy city, ale na druhou stranu také nesklouzává k "dokumentaristické nudě". Kevorkiana nesraly média, zákony, ani nějaký bůh, byl to tak jaksi všedně moudrý člověk, který si šel za svým, protože věřil, že dělal správnou věc. Bohužel místo diplomacie, šel doslova přes mrtvoly... Až narazil. Narazil na zákon a ten prorazit nejde. Ne nadarmo se říká, že republika není vláda lidu, ale vláda práva, Norimberský proces je jedna věc, jenže Spojené Státy si na zákony tak lehce sahat nenechají. Osobně považuji nefunkčnost eutanazie za jedno z největších selhání dnešní společnosti, ovšem přestože se s bojem Kevorkiana stotožňuji, soud zkrátka prohrát musel. Pocit z filmu pak není ukřivdění, utrpení, či nespravedlnost, nýbrž jen poznání, že tady něco vážně nefunguje a lidi kvůli tomu trpí... Abych podtrhnul důležitost filmového sdělení, dorovnávám na 5*. 9/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když nepomůže doktor Sova ani doktor Štrosmajer, zbyde vám už jenom možnost obrátit se na doktora Kevrokiana, kterýho skvěle zahrál Al Pacino. Poměrně velký role ve filmu navíc dostali moji oblíbenci John Goodman a Susan Sarandon. Jelikož Jack Kevorkian zhruba před měsícem zemřel a ta zpráva se dostala i do českejch médií, tak jsem si o něm toho v poslední době celkem dost přečet a tim pádem jsem se z filmu celkem nic novýho nedozvěděl. S eutanazií samozřejmě souhlasim, ale nebudu dávat filmu 5 hvězdiček jen za to, že se přiklání k mýmu názoru. Film se mi líbil tak na 3-4 hvězdy, ale tentokrát zaokrouhlim nahoru. 70% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Málokdy píšu něco tak za čerstva a tak pln dojmů jako teď. Na problém eutanázie jsem si samozřejmě udělal názor už dávno, přesto jsem se o doktora Kevorkiana osobně nikdy příliš nezajímal. A teď jsem dostal víc než dvě hodiny materiálu, který je neuvěřitelně plný myšlenek a úvah, ale také odvahy a lidské vůle. Kevorkian je (alespoň zde ve filmu) velice silná a charismatická osobnost, jejíž myšlenky jsou možná pro někoho kontroverzní, vždy ale vzešlé z čistého rozumu a logiky. Nikoli logiky právnické, která tu dostává pěkně na frak. Tím nenapadám ani tak rozhodnutí poroty ani soudní verdikt, který je celkem pochopitelný, ale jeho odůvodnění z úst soudkyně, které vyznívalo spíše jako nejistá obhajoba systému než vyjádření ke konkrétnímu činu. Chválím HBO za odvahu přistoupit k tématu tak drsně a od podlahy, chválím Adama Mazera za vynikající scénář, chválím Barryho Levinsona, který od Vrtěti psem natočil svůj nejlepší film, chválím všechny herce, a pochopitelně chválím herce jménem AL PACINO, který po Satanovi ztvárnil dokonale postavu, kterou náboženští blouznivci nenávidí snad ještě více. Jo, a chválím taky vynikající dabing, kterým české HBO film opatřilo. Jiný film na stejné téma: Mar Adentro. Sice kompletně odlišný přístup, ale stejně silný výsledek. "I have a religion. His name is Bach… Johann Sebastian Bach. And at least my God isn't an invented one." P. S. Jestli se něčeho v případě legalizace eutanázie bojím, tak je to riziko jejího vyžadování. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film se staví na Kevorkianovu stranu, to je myslím bez debat. Jenomže ve snaze ukázat ho jako mírumilovného člověka toužícího pomáhat ostatním (Nevím, jaká je pravda a nikdy to vědět nebudu, můžu se rozhodovat jenom na základě /hodně rozdílných/ reflexí v různých druzích médií.) jde až tak daleko, že asi nechtěně podporuje spíš jeho odpůrce. Mluvím konkrétně o tom, když je z tohoto světa odpomoženo postavě Susan Sarandon. Moje matka zemřela na rakovinu a přece se držela každého možného kousku života, každého dalšího dne, kdy s námi mohla být a mohla si povídat a poslouchat a žít. Ale to jsem asi ovlivněná a neobjektivní a nevím co, prostě mi připadalo, že v té chvíli ty hlavičky padaly až moc jako makovičky. Lidé se rozhodují sami. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

You Don't Know Jack je vynikající studie charakteru a provokativní morální dilema. Kevorkian (Al Pacino), stojí na tenkém ledě a obhajuje svou pozici. To však film nedělá. Režisér Barry Levinson, to řeší politicky přes charaktery, přičemž každý život je kompletní a důležitý. Není to jen nějaký obyčejný údaj k diskusi. Ať už přijmáme nebo odsoudíme Kevorkianovo chování, je důležité vidět, jaký byl. Proces smrti je těžký sledovat, prohlašování je srdcervoucí. Nechceme na to myslet, ale musíme. Tvůrci filmu jsou jasně na doktorově straně. Ale film je vyvážen i náboženskými fanatiky a moralisty, kteří mají opačný názor, což brání v zobrazení Kevorkiana do obrazu hrdiny. Al Pacino hraje navenek velkou osobnost, ale s velmi citlivým vnitřním životem. Jen ten dabing mě přiváděl na pokraj smrti. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Škoda, že televízne filmy sa nedočkajú toľkého docenenia, pretože ísť tento film do kín, tak by určite dosiahol nemenší úspech než nedávna, podobne koncipovaná Sociálna sieť. Jedno je isté. Kontroverznosť témy je veľká len do tej miery akú kontroverznú otázku eutanázie vidia samotní diváci. A zväčša platí-čím kontroverznejší, tým zaujímavejší. Levinson však nevsadil len na prítomnosť tejto témy, ale vyžmýkal do maxima hlavne príbehovú stránku. Rozpätie desiatich rokov je veľmi zručne scelené do súvislej dejovej línie, bez toho aby som sa pozastavoval nad aktuálnymi dátumami, či rokmi. Aj veľké množstvo postáv (obzvlášť pacientov) sa mohlo javiť ako rušivý faktor, pretože vstrebať tak veľké množstvo vedľajších príbehov niekedy nie je jednoduché, v tomto prípade to však šlo úplne prirodzene. Trošku viac emotívny a lepšie zvládnutý mohol byť samotný záver filmu. No a nakoniec samozrejme nemôžem opomenúť hercov. Priam oscarové výkony všetkých zúčastnených len podtrhujú súhru všetkých ľudí, ktorí sa na tomto filme podieľali. Niekde pozadu ostali asi len ľudia, ktorí sa starali o hudbu. 85%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zrovna píšu jednu práci zabývající se eutanázií a svou činost jsm pozastavil do doby než se na TO NEZNÁTE JACKA podívám. Četl jsem nějáké knihy samozřejmě, ale říkal jsem si, že Pacino mi poskytne jakousi vášeň pro tuto problematiku a bude se mi líp psát. Nemýlil jsem se, Kevorkian je jeho nejlepší role za poslední pár let a je radost ho vidět hrát s takovým zanícením. Rozhodně ale nesmím zapomenout na Johna Goodmana, který Ala skvěle doplňuje a některé scény až hraničí s prohláškovanou buddy movie. Barry Levinson vytahuje z rukávu stará režisérská esa, příběh ladně plyne přes všechna ta léta bojů Kevorkiana se systémem. Měl jsem obavy jestli televizní produkce neubere filmu na razantnosi, ale je to právě naopak. Tohle je osobní drama, které by lidé měli vidět doma a měli by mít možnost nad ním v klidu popřemýšlet aniž by jim někdo za zády žvýkal sýrový popkorn. Je to snímek o úctě k lidskému životu a o možnosti volby. Jestli to nejsou ty nejzákladnější témata, tak co potom je? Seš borec Jacku! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim si, ze toto je film, ktory stal za to aby sa zfilmoval a aby sme sa mohli nad tym zamysliet. Mame brat eutanaziu ako vrazdu, alebo ako umiernenie bolesti pred istou smrtou alebo utrpenim pred nevyliecitelnou chorobou? Uplne som chapal doktora Kervorkiana, ktory tym chcel presadit, aby sa zmenil zakon a dovolil ludom sa slobodne rozhodnut, ci chcu dostojne zomriet alebo trpiet v bolestiach, ale hlavne, ak by mal on sam podobny problem, mohol zavolat na niektorich zo svojich kolegov, aby mu v tom pomohli. Samozrejme, ze je to kontroverzna tema a hlavne veriaci ludia su urcite proti eutanazii, pretoze zivot moze vziat iba Boh a nie clovek, ale v tom pripade, ak je clovek v kome pripojeny na pristrojoch, aby zil, by sme tiez nemali rozhodnut o odpojeni toho pristroja po niekolkych hodinach, ako spomenul Jackov advokat na sude. Namiesto toho sa pani sudkyna pyta doktora Kervorkiana: ,,Videli ste film Vykupenie z väznice Shawshank, pan Kervorkian? Viete, ako Vam tam bude?" Zacinam mat stale radsej filmy z produkcie HBO a Al Pacino si Zlaty Globus za hlavnu ulohu pravom zasluzil. ________ Al Pacino - (Jack Kevorkian) +++ Brenda Vaccaro - (Margo Janus) +++ John Goodman - (Neal Nicol) +++ Susan Sarandon - (Janet Good) +++ Danny Huston - (Geoffery Fieger) +++ Deirdre O'Connell - (Linda) +++ Todd Susman - (Stan Levy) +++ Adam Lubarsky - (Brian Russell) +++ Produkcia: Barry Levinson +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už začátek, kdy se na obrazovce objeví, že film je z produkce HBO mě povzbudil a dal mi naději, že tohle bude skvělý zážitek. A po skončení mi nezbývá než suše konstatovat, že tohle JE skvělé! Natočit film o zřejmě nejpalčivějším tématu dnešní doby tak, aby to nebylo hloupé, to chce pořádně talentovaného režiséra a neméně talentovaného hlavního tahouna. Barry Levinson mi dokázal, že od dob Rain Mana se nic nezměnilo a on stále umí. Byla by škoda, kdyby on přemýšlel o režisérském důchodě… To samé platí pro mistra všech mistrů, herce všech herců - Ala. Věřil jsem, že jsem většinu jeho skvělých rolí už viděl, ale k sakru, tenhle chlap nemá žádná herecká omezení! Do každé role dává kus ze sebe a zde to jde poznat. Je vážně škoda, že nemá šanci na Oscara, nicméně útěchou mu může být cena Emmy. _____ Nejvíce mě ale překvapil přístup k danému tématu. Na eutanazii zde neexistuje ten správný názor (všimněte si, že i SPOILER!!! když ho soudkyně pochopí, proč to udělal, stejně jej pošle sedět, protože se jí zdálo, že byl "nad zákonem". KONEC SPOILERU! Je zarážející, že od té doby se prakticky nic nezměnilo - křesťané (které zde mimochodem Al setře skvělou hláškou /dívka se ho zeptá, zda věří v nějakého Boha/: "I have a religion. His name is Bach… Johann Sebastian Bach. And at least my God isn't an invented one.") jsou zde znázorněni jako ti, kterým to vadí nejvíce, protože to je hřích, ale ve většině Ameriky má Jack podporu… Já měl taky na eutanazii názor spíše záporný, ale v průběhu filmu, kdy jsem měl možnost nahlédnout (byť to nebylo reálné) jak někteří trpí, začal jsem svůj názor měnit. Pokud opravdu někdo trpí tak, že léky nezabírají a chce dobrovolně skončit se životem, tak necháme ho, ať se trápí a třeba skočí pod vlak, či to napálí za volantem v plné rychlosti do stromu (a třeba ještě někoho omylem přibere s sebou)? Nebo mu radši dopřeje poklidnou smrt? Nechci říct důstojnou, protože jak řekl v jedné epizodě Dr. House: "Důstojně žijeme, ne umíráme." Eutanazie zřejmě bude vždy palčivé téma, na které nikdo nebude znát 100% odpověď, zda ano, nebo ne. Já jen doufám, že se do této situace nikdy nedostanu, ať už budu na jakékoliv straně pomyslného "provázku" (kdo viděl film, tak ví.) You Don't Know Jack není pěkný film, není to vlastně ani příjemný film, ale má hloubku a donutí vás přemýšlet. Tady nejde jinak - 100 %. ()

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama