Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vydejme se společně do Nudlového království, kam se sjíždějí princové, aby se ucházeli o ruku princezny Beatrice (T. Branna). Princi Vladimírovi (J. Zadražil) se do ženění příliš nechce. Vymění si proto roli se svým sluhou Jankem (L. Hampl), vyhlášeným kuchařem. Netuší ale, do jakých nesnází ho tato výměna přivede. Hned po příjezdu do království je požádán, aby se ujal kuchyně. A tak se Vladimír musí vypořádat nejen s nezvyklým úkolem, ale rovněž s náklonností k princezně, které ovšem mezitím tatínek (J. Lábus) vybral docela jiného ženicha. Zamotanou situaci dokáže vyřešit snad jen kouzelná nudlička poznání… (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Krize české televizní pohádky po roce 1989 se v této televizní novince ukázala v úplné nahotě, každopádně alespoň nápad s rozhlasovým pohádkovým vysíláním a nudlovými novinami je originální a docela příjemný. Ovšem k uzoufání nevtipný pitvořící se Tomáš Matonoha a jeho příšerný herecký výkon v roli italského prince Burizona zazdil vše naprosto spolehlivě a dokonale, stejně jako herecké výkony většiny neznámých hereckých greenhornů. Proč se ovšem zahazuje Jiří Lábus či Jiří Ornest v takovémhle pohádkovém braku, to mi zůstává skutečnou záhadou... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princ se nechce ženit, ale je vyslán na námluvy, rozhodnut nenamlouvat nic ani sobě ani jiným, vymění se se svým sluhou - kuchařem (jo, to byli osobní sluhové princů odjaktěmrtva) a veselá taškařice může začít. Kuchař se snaží nebýt kvalitním nápadníkem, což se mu daří, protože o princeznu opravdu nestojí, navíc je citově angažovaný jinde a jeho Bětuška by mu při záletech očka vyškrabala. Kdo uhodl už na začátku, že princezna má ve zvyku chodit do kuchyně a družit se s poddanými, uhodl to správně, no a láska na první pohled, to je skoro stejně běžný artefakt jako kouzelný prsten nebo lítající koberec. Že nápadníci navíc budou bezcharakterní stvůry, je taky věc daná, tady je jeden z nich zloděj, marně přemýšlím, od kdy to je pro člověka u moci netypické, druhý požírá líbezné ovečky, které si v Nudlovém království chovají pro radost a potěšení. Taky mám ráda skopový, princeznu za ženu nedostanu, snad to všechny princezny přežijí. Docela sympaticky si to dělalo srandu samo ze sebe, nejlepší byl šermířský souboj a trubadúrský song jednoho z nápadníků. Jo jo, z verše - nohy máš jako nudle, dlouhý, bílý a tenký, by ručkama nadšeně zatřepala nejen princezna. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zase vaření, zase parodie na Taliána - ach jo. Navíc Chalupa tam prostě musí nacpat nějaký písničky, i když tím celek úplně zabije. Ale i jinak je to povětšinou velmi slabé, dialogy často bezduché, zápletka od začátku průhledná a tuctová tak, že to až bolí. Zpracování některých motivů mě jako diváka přímo uráželo (např. nápadník (pravý nebo falešný princ?) jako zloděj). Pochvalu nezasluhuje ani řešení celé krize (spoiler) - nějaká holka umí uvařit kouzelnou nudli, jejímž prostřednictvím se král prostě doví, co a jak. A je vymalováno. Přece jen si ale tato pohádka mé sympatie získala. Dík hlubokomyslnému rozhovoru ústřední dvojice v kuchyni jsem alespoň pochopil, proč sakra musí být to království zrovna nudlové (na něco se prostě musí věřit), dost podařená je národní hymna "zdárně kyne země má". Celkovému dojmu velmi pomáhá ztvárnění některých postav, např. právě hejskovského prince a postpubertálně sarkastické princezny zcela jiného ražení než Mádl s Voříškovou. Princovi rodiče taky dobrý (královna Freimanová opět sexy) Král Lábus v pohodě, ale nejvíc cool byl jeho komorník a nevšimnout jsem si nemohl dvorních dam a la dekadentní rokoko. Znalcům Chalupovy pohádkové tvorby neuniknou jeho oblíbené motivy, z nichž si však po několika dnech pamatuji už jen (krom aplikace písňové složky, ač tentokrát nelze mluvit o muzikálu) dítě jako zásadního pomocníka hlavního hrdiny (srov. Princové jsou na draka, Ať přiletí čáp, královno) a zmíněné dvorní dámy, které stejně jako v Prinové jsou na draka mají pouze dekorativní funkci a přesto značný prostor. ()

klerik

všechny recenze uživatele

Dosť kŕčovitá snaha o vtipnosť a modernosť. Televíznosť kruto okatá. Tie najhoršie vlastnosti českých rozprávok v jednom filme... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Fungující vzorec o záměně prince/princezny za služebného/služebnou funguje i v novém pohádkovém Království z nudlí. Pobaví jazykové hrátky a veršování věnované těstovinám. A nevadily mi ani střihy v podobě televizní hlasatelky, které zrychlovaly děj. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokusy o trapné vtipy (třeba hned u úvodního šermování, haha), celé to ranní televizní pohádkové zpravodajství, písničky, a vše nakonec vyřeší psychedelická houbička, která vše vysvětlí a uvede těch pár drobných záměn na pravou míru. Uff. Mimochodem, všichni Troškovým pohádkám vyčítají pitvoření, ale co jsem viděl novější pohádky ČT, tak to tvůrci používají taky a daleko blběji. Princezna navíc vypadá jak Nora Fridrichová (což není kompliment) a je škoda, že ví prostoru nedostala raději Jitka Ježková. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Ne nebyl to žádný majstrštyk, ale na tomhle serveru se k novým českým televizním pohádkám přistupuje neuvěřitelně kriticky. Co všichni čekáte? Ty "legendy" prostě už nikdo znovu nenatočí; nemluvě o tom, že velká část jejich legendarity je způsobená dobou, která uplynula od jejich natočení a dalšími faktory, které nemají se samotnými filmy nic společného. Zajímalo by mě, jak by měla vypadat televizní pohádka, které by tady lidi dali čtyři nebo pět hvězdiček. Já tuhle hodnotím třemi a půl, protože je zde neuvěřitelně podhodnocená (v době mého hlasování 29%) a protože se mi prostě líbila. Neměla scénář jako všechny ostatní české televizní pohádky, byla originální, byla vtipná, režie i herecké výkony byly solidní a některé gagy mě opravdu pobavily. Na druhou stranu ale chápu, že tento styl nemusí sednout každému. ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Kdo má místo mozku nudle, nechť si pustí tudle... Prosím vás, ono to asi chtělo být vtipné, že? A to jakože za každou cenu, že? ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Kápek odrostlejší princ , hovorová čeština z dvacátého století v kostýmech a debilní Matonoha to mi prostě nesedlo. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Poněkud infantilní pohádka se známou zápletkou, nehezkými efekty (především panorama zámku) a useknutým koncem. Na druhou stranu se sympatickými Lábusem, Matonohou a Štabrňákem. Pro malé děti by mohla být i zábavná. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to nebylo tak hrozné. Nechápu, proč do všech nových pohádek cpou pitomé písničky s hroznými texty (zvlášť, když hlavní představitelé zpívat neumí), také pohádkový rozhlas/zprávy byl kapku mimo. Ale to je jediná závažná výtka. Vzhledem k tomu, že jsem nedávno viděla Fišpánská jablíčka a vím, jaké pohádkové hrůzy se u nás poslední dobou točí, musím konstatovat, že Králoství z nudlí je ještě na svátek. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Nudle jsem si musel tahat z nosu nudou já, protože když jsem viděl, jak se to táhne, teď myslím pohádku, né ten sopl, tak jsem málem usnul nudou. Hodně slabé a evidentně viditelné, že ČT došly nápady na klasické pohádky. 15% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka od stejného režiséra, co rok předem natočil velmi slušnou a pěknou pohádku O bílé paní. Působí podobným dojmem - tedy pohodou, solidními hereckými projevy, sice provaženým, ale stále slušným scénářem. Bohužel naprosto tragické jsou písničky, které snad (aspoň doufám) nebyly myšleny vážně. Jejich texty jsou zcela hloupé, ale tím se mělo asi ukázat, jak je hloupé celé Království z nudlí. Budiž. Ale ta melodie a zpěvecký projev - hrůza. Jinak ale pohádka, která se povedla na poměry ČT mírně nadprůměně. Natáčeno na zámku ve Vrchotových Janovicích. Hudba: Miroslav Kořínek ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá rád nudlovku, ten si na téhle pohádce rozhodně nepochutná. A kdo nudlovou polévku miluje, bude zklamanější ještě daleko víc. Na vyladění těch nejchutnějších ingrediencí totiž musí být dobrý kuchař a kvalitní suroviny, u pohádky potom dobrý scénář a režie a v neposlední řadě i peníze. Tady chybělo všeho vrchovatě. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Je v podstatě fuk, jestli se pohádkové království jmenuje jitřní nebo nudlové. Sympatické na nudlovém bylo, že podporovalo vegetariánství a bylo proti zabíjení zvířat. Snahu o modernost bych zde nevyčítala i když originalita není v pohádkách nutná. Těch, kdy se princ či princezna nechali zapřít, ve snaze poznat blíže svého budoucího partnera, je docela dost. A ti vdavekchtiví, kteří skončili v kuchyni se taky najdou. To, že někteří nápadníci jsou vyžírkové nebo zlodějíčci rovněž není v pohádkách ojedinělé. Jinak slušná výprava, příjemné lokace, pěkné kostýmy a ucházející herecké výkony až na toho přehrávajícího Matonohu. Pohádka to byla průměrná, ale koukatelná. ()

Reklama

Reklama