Reklama

Reklama

Keď ich krajinu napadne nepriateľ a ich rodiny zajmú, rozhodne sa skupina ôsmich tínedžerov vytvoriť bojovú jednotku...
Skupina austrálskych stredoškolských kamarátov z malého mestečka sa vyberie na výlet do prírody. Cestou zazrú nad svojimi hlavami prelietavať vojenské lietadlá. Mladíci netušia, že ich vlasť napadol nepriateľ. Po návrate domov zistia, že sa Austrália ocitla vo vojne s Japonskom a ich sú v zajatí. Hoci nemajú za sebou žiadny vojenský výcvik, iba svoje odhodlanie a statočnosť, rozhodne sa skupina charakterovo rozdielnych 16-ročných chlapcov vytvoriť partizánsku jednotku a spoločne bojovať proti nepriateľovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když Austrálii anektuje elita japonské armády, která z těžkého kulometu na dvacet metrů netrefí ani pomalu se pasoucího slona, všichni dospělí jsou rázem totálně v prdeli v zajateckých táborech a jedinou nadějí zůstává homoguerrila šestnáctiletých fakanů, kterou zapomněli v buši. Až tohle uvidí císař Akihito, vzteky si otevře břišní dutinu nebo se nechá preventivně obsadit Číňany. Docela nadějný úvod vybujel do totální pubertální kokotiny a já jen s hrůzou čekal, kdy někdo začne hrát famfrbál nebo se bude snažit ošustit Bellu. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Budem stručný: Priemerný scenár, priemerná kamera, priemerné herecké výkony, priemerná akcia. Vlastne všetko na tomto filme bolo priemerné (až na logické myslenie a schopnosti vojakov, to radšej nekomentujem). Pravdupovediac som to však podľa tých hodnotení aj čakal, takže sklamaný nie som... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Film, stejně jako knižní předloha, je australskou variací na osmdesátkový americký flák "Rudý úsvit", a stejně jako on spojuje prvky filmů pro mládež s válečným dramatem. Zatímco "Rudý úsvit" kladl důraz na válečné motivy, australský příběh upřednostňuje teenagerská témata, a především "Rudý úsvit" je machistický, kdežto "Tomorrow, When the War Began“ je vyprávěné dívkou. Kniha, přesněji řečeno série sedmi knih, platí za jeden z předních australských bestsellerů pro teenagery. Výtečná (z hlediska aktualizace pro dnešní dobu) filmová adaptace první knihy je v souladu s tím bravýčkovským fotorománem přesazeným ze školy či klubů do války. Vyprávění klade důraz na psychologii a vztahy, byť v rovině pro mládežnická vyprávění typické povrchnosti, afektovanosti a doslovnosti. Na jednu stranu lze litovat, že tvůrci k předloze nepřistoupili konstruktivněji a nezaměřili se více na motivy, které mohly být dramaticky nosné (výraznější emancipace, opravdová psychologie i zdůraznění střetu teenagerské naivity s fyzičností války). Na druhou stranu je třeba uznat, že jako film pro mládež je "Tomorrow" vítanou "alternativou" oproti středoškolským muzikálům či emo upírům a pokud doje i k realizaci dalších dílů, rýsuje se zde dobrá generační série. Jednoznačné pozitivum série spočívá v tom, že v rámci žánru děl pro mladé eliminuje idealizovaný obraz středoškolského prostředí a podstatné motivy (přátelství, láska, dospívání) zdůrazňuje právě tím, že je zasazuje do válečné situace. Samozřejmě, že z cynického dospěláckého pohledu jsou film i série knih naivní hloupost (především z hlediska vojenské či guerillové taktiky), ale pro své cílové publikum představují ideální dílo, neboť motivy spojené s dospíváním převádějí do neotřepaného rámce. Výmluvně to stvrzuje přehled hodnocení na IMDB, kde film nejvíce bodů získává od žen, především pak dívek mladších osmnácti let. 7/10 ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Vím, kdyby ta armáda byla schopnější a chovala se podle toho, nemohl by vzniknout tenhle film, nebo respektivě mohl, ale asi by nemohl dopadnout tak, jak dopadl. Ale někdy prostě tu retardaci a neschopnost té invazní armády nejde přehlížet. A kvůli tomu pak taky klesá hodnocení. Přitom film začíná opravdu pěkně, v rámci klasické šablony jemně zajimavějších komedií nám prostřednictvím trochu vtipného komentáře hlavní hrdinky postupně představuje různé podivné existence a po chvíli jsme už na výletě někde uprostřed krásné a nebezpečné australské buše. Herci jsou fajn, hrajou přiměřeně dobře a odkaz na LOTRa potěší. Nepotěší PG-13 a dokonce jenom jediný záběr na holku v plavkách a to dokonce ten co už byl zveřejněn jako forma lákadla před uvedením filmu.. No stejně je velmi příjemné se dívat na celkovou partu holek, všechny vypadají dost k světu, nejvíce samozřejmě Hurd-Wood, ale i Tonkin či ta zmíněná hlavní hrdinka nejsou k zahození. Nesmí samozřejmě chybět ani křesťanka, aby autoři mohli stavět i na problémech s morálními dilematy. Zpět k věci, po chvíli kempování se náhle odnikud objeví celá banda šikmookých asiatů a bez problémů obsadí všechny letiště a přístavy, všechna města, odříznou elektřinu, signál, a prostě všechno. Lidi zavřou do zoo, pár jich postřílejí a vesele začnou čerpat zlato a další blbosti. NATO nikde, OSN nikde, USA nikde (epic fail), Spojenci nikde, atomovky nikde.. No dobře, tohle vše jim možná odpustím, vím jak to v té politice chodí zdlouhavě, takže na tenhle problém počkám do dalších dílů (2012 a 2013). Ale tu už začíná koncert stupidity okupačních vojsk. A neskončí až do konce. Mezitím projde naše banda neohrožených teenagerů křestem ohně, dospějí, zažijí nervové zhroucení i vztahové problémy a všechny takové ty klišé, co zažívají všichni v zombie světech atd.. Ale musím říct, že tohle alespon funguje docela v pohodě, takže za to další plus (i když jsem hlavní hrdinku přestal mít rád). No a prostě to vše neuvěřitelné, co se tam děje na bitevním poli (popravdě aspon jsem se pěkně zasmál, no), mi nedovoluje jít výš, než na průměr. A popravdě, průměr to je. nebudem si nic nalhávat. Oproti Twilight ságy ale velmi příjemný průměr. Kdyby byla nějaká šance, že tohle Twilight v popularitě překoná, nasolil bych i 5 hvězd. Žel, to se nestane, takže zůstávám tam, kde jsem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že „druhý“ Rudý úsvit (Red Dawn, 2012) diváci docení až po zhlédnutí téhle limonády. Kritizovaný kousek tehdy představil bandu hrdinných Američanů, kteří tentokráte nestáli proti vojákům ze Sovětského svazu, na americkém území se totiž začali rozepínat Severokorejci. A parta teenagerů proti nim hodlala vést partizánskou válku. Fantasmagorie, jasné, ale poměrně účinná. Byl to totální americký výplach, ale bylo to natočené zatraceně fajn. O tomhle australském pokusu se nedá říct ani jedno, ani druhé. Natočené je to místy televizně, s akcí je to na štýru, když už přijde, je to jen hlasité a jen o počtu spotřebovaných kulek, nápad to však postrádá. Za dialogy by se nemusela stydět žádná jihoamerická telenovela, jednání mladých uch je přinejmenším úsměvné. Invazní šikmooká armáda je neschopná. Obávám se, že i kdyby někdo párkrát pomrkl na diváka a naznačil, že tvůrci se neberou úplně vážně, nestačilo by to. Tohle je fakt průšvih. A nevím, zda to na ty dvě hvězdy vůbec stačí. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rudý úsvit pro 21. století se bohužel nekoná. Film, ve kterém parta teenagerů bojuje proti armádě vojáků a hlavní hrdinka řídí kamióny, prostě vybízí k tomu být zábavným a tupým béčkem. Tupé to nakonec je docela dost, ale se zábavou je to o dost horší. Celý film se totiž bere docela vážně a až na pár momentů si z toho tvůrci srandu vůbec nedělají, což v tomhle případě není moc dobré. Akce je celkem dobrá, ale je jí hodně málo a tak většinu času zabírají jenom nudné charaktery a jejich dialogy o tom, jak jde všechno do hajzlu a jedna z postav furt mele nějaký náboženský kecy. Postapokalyptická atmosféra se tu taky nevyskytuje a hezký holky výsledek rozhodně nezachrání. 30% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tomorrow, When the War Began je naivný teenegerský film o obsadení krajiny cudzím agresorom a partii kamarátok a kamarátov snažiacich sa o partizánske záškodníctvo pričom film je zacielený hlavne na dievčenské publikum. Nemám nič proti tomu keď pohľadná slečna sa chopí riadiacej páky ťažkého vozu snažiaca sa uniknúť buginám s guľometmi a chlapci sú tu odstavený na čisto vedľajšiu koľaj, pričom scéna v kamióne, ktorým sa snažia zdemolovať most, jasne dá najavo prečo baby a vojna nejde veľmi dokopy. Atmosféra okupácie je takpovediac decentná, a aby naše hrdinky toto prežili majú vojaci IQ cúvacieho hada, proste sem tam nejaké pátranie s akciou, nejaká náhodne prebehnutá hliadka aby to nebolo úplné lážo plážo. Našťastie tvorcovia nezabudli ani na odľahčené scénky a podarenejšie momenty akosi celkom slušne kompenzujú tie úplne trápne. Caitlin Stasey vstupuje do povedomia. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na tom filmu je všechno hrozně špatně: dialogy a chování postav jsou jedním velikým výsměchem protinožcům; mělo to být aspoň trochu napínavé a není, a v neposlední řadě by tomu výrazně pomohla o DOST kratší stopáž. Vtip je v tom, že ačkoliv je to tak šíleně debilní, že je v podstatě povinnost tomu připlácnout odpad!, stejně to má v sobě něco, co mě donutilo nechat oči přilepené k obrazovce a hltat každičký záběr. Tuhle krásný holky se samopalama, tady vtipná scénka, do toho smršť laciných efektů... Prostě takové 1/2 guilty pleasure, pod dvě hvězdy mě nic nepřesvědčí :-). ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Až sa hanbím za to, že ma bavila táto pubertálna srágorina, kde sedemnásťročné šťandy rozkladajú takmer kompletne divízie nejakého neznámeho, dementného ázijského agresora... (23.6.2013) (∞2013-2014) (2016) (2017) (16.5.2018) (29.12.2021) ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

První polovina "mladí si užívají v buši daleko od rodičů, když se něco pokazí" mě docela bavila, i přes ty vybrané typy postav, ale ten konec, kdy malá skupina dětí přemůže a přemáhá stovky vojáků je z ranku wtf.. 5/10 ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe sa na svetlo sveta derie čím ďalej tím viac artiklov s tematikou vojenského útoku, ktorý nemajú na svedomí bývalí robotníci a ženci, ale nemenovaná červená ázijská krajinka posadnutá túžbou dobyť svet, alebo aspoň Ameriku (v tomto prípade Austráliu). Vezmite si len kontroverznú videohru Homefront,v ktorej je USA napadnutá Kóreou (tou, čo neoplýva hitmi typu gangnam style), blížiaci sa remake Red Dawn či práve preberaní Nemilosrdní. Tí sa ostatne spomínanému Red Dawn, resp. Červenému úsvitu, v mnohom podobajú. Rovnako tu sledujeme skupinku mladých, ktorí sa z ničoho nič dostávajú do víru udalostí, keď sú počas teenagerského výletu ich rodiny zajaté a akákoľvek komunikácia s vonkajším svetom odrezaná. Spoločne sa teda spoja a začnú svoju malú údernú akciu proti nepriateľským jednotkám... Príbeh nie je nič moc a boj vycvičených jednotiek s obyčajnými deckami, ktoré ich totálne valcujú pôsobí smiešne. Zaujímavý je však fakt, že zo začiatku, keď ešte neviete o aký film sa jedná, na vás môže pôsobiť ako typický skupinkový horor, a tak môžete zostať pomerne prekvapený tým, čo sa z neho vykľuje. Všetko je tak nejak skrz naskrz priemerné a celkom pohodovo si to plynie, takže si myslím, že pokiaľ nie ste veľmi náročným divákom, tak či tak to proste bez problému dopozeráte. 55% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bylo jich sedm. Byli to mladí a odvážní australané, kteří neváhali bránit svoji domovinu, která byla napadena zákeřným japonským nepřítelem zrovna, když vesele a bezstarostně kempovali na místě zvaném Peklo. A to pravé peklo jim po návratu z divočiny teprve začne. Film působí jako seriálový pilot. Je lepší u něho nedrtit moc mozkové závity, protože v okamžiku, kdy se začnete moc shánět po detailních info, je scénář děravý jako australské řešeto. O válečném konfliktu se nedozvíme prakticky nic. Film často vypadává z tempa a ožívá v několika slušně odvedených akčních scénách, které sahají svým výbušným zpracováním nad možnosti filmu. Levný vizuál ale na atraktivitě snímku příliš nepřidá. O nepříliš známých hercích se dá prohlásit, že jim role seděly a nikdo nebyl vyloženě otravný. Výpadky v tempu, které absolvovaly metodu dialogy/akce, nemusely být tak časté. Závěr jednoznačně signalizuje pokračování příště a nebráním se mu, pokud bude řada věcí ve filmu objasněna a akce bude mít navrch nad notoricky obehranými dialogy. Tvůrci nedali vyniknout dostatečně australským exteriérům, a tak je do příště čeká řada napravování toho, co ve filmu nebylo vybroušené, anebo dokonce rušivě překáželo. Nechám si tedy rezervu v hodnocení, protože spřízněný snímek Red Dawn mě teprve čeká a snad nebude působit tak "televizně". Mé hodnocení: 60% ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Já mam tyhle Vánoce fakt strašnou smůlu. PPL mi nedodali dárek, druhej dárek nefungoval, došlo k brutálnímu přepadení a dneska jsem dokoukal už druhej film, kterej zasluhuje odpad. Pokud tohle všechno neznamená, že rok 2011 pro mě bude perfektní, tak už nevim. Teď k filmu samotnýmu: Ono by to nemuselo bejt vůbec špatný, kdyby se ovšem napsal nějakej solidní scénář, vyloudil slušnej rozpočet a našel režisér, kterej by byl trochu schopnej. Problém spočívá v tom, že to všechno působí jako pilot k nějakýmu hroznýmu seriálu, kterej je financovanej kapesnym desetiletýho dítěte, který se zároveň ujalo režie a obsadilo o pár let starší kamarády. Snaží se to bejt cool a to předevšim explozemi, kdy vždycky kousek čehosi ne/efektně prolítne před kamerou. Když se střílí, tak se to pokouší působit strašně dynamicky, zatim co se divák směje. A když se mluví tak už jde veškerá vážnost stranou. Prostě stupidní debilita plná klišé se špatnym scénářem a špatnym režisérem (neříkám však, že bych byl lepší ;). Uznávám ale, že jsem se bavil víc, než u posledního dílu Saw, kterej mě mučil před pár hodinama. I tak odpad. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Partička studentíků si vyrazí na kampink a během krátkého pobytu začne v austrálii třetí světová. A kdo jiný by ji měl vyhrát, zastavit a nastolit mír, než naši mladí hrdinové. No přiznejme si, nezní vám to jako totální kravina? A taky že je! Režie pokulhává, prázdných míst je tu dostatek, ale to je naproti tomu vyváženo solidní akcí (když na ni dojde), 2-3 sympatickýma studentíkama a říznou hudbou. Nečekal jsem mnoho, ani jsem víc nedostal, ale schazovat to úplně nebudu. 45% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Báječný bravíčkovský svět kousek od Beverly Hills 90210 obsadí okupační armáda krvelačných asiatů, ovšem armáda odpovídající naivním představám čtenářek Cosmogirl. Nevadí, že spíše než okupace a bojové akce se řeší charaktery a vztahy v partě postpubescentů, kteří unikli zajetí a s mladickým elánem se vrhli na ozbrojený odboj, nevadí, že v duchu Cosmopolitiky jsou chlapecké postavy odsunuty do vedlejší role zábavných mazlíčků a otěží, tedy spíše samopalů, se chopily sympatické dívky, které starosti s antikoncepcí a šminkami vyměnily za starosti se střelivem a výbušninami. Jako pilotní film televizního seriálu inspirovaného klasikou žánru, Rudým úsvitem, by to bylo výborné a zábavné, jako samostatný film to však k uspokojení nestačí. Některé momenty jsou dobré, z Caitlin Stasey jako Ellie by mohla být ostrá ranařka, ale na konci jsem se závěrečných titulků zklamaně ptal, přestože jsem přistoupil na hru o zábavě pro teenagery, zda to opravdu bylo všechno co mohl film nabídnout. Chystá se druhý díl, tak uvidíme. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Dobře sem jsi tenhle film vychutnal a překvapil mně svoji zajímavosti, parta studentu se jen tak nenechá zaskočit a de do boje velmi dobře. Spoustu akce na mně působilo velmi dobře herci byli výborní kamera suprová není co víc dodat. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Australská verze Rudého úsvitu nemůžu říct, že by se nepovedla, ale každopádně mi na filmu vadila hromada nedodělků - počínaje občasnými stupidními dialogy postav, konče nedotaženým scénářem, který navíc ukončuje film volně a tak trochu lacině, jako kdyby si chtěli scénáristé ulehčit práci se zakončením. Na druhou stranu mě zaujalo prostředí přenádherné Austrálie a vcelku dobře hrající herci. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nič svetoborné, ale ani žiaden veľký prúser. Zameranie pre násťročné publiku mi nevadilo, najväčší problém filmu je jeho pokus o humor ako z treťotriednej teen komédie v scénach, do ktorých sa naozaj nehodí. V jednej chvíli sa film tvári ako smrteľne vážna dráma, a v zápätí nasleduje humorná scénka, resp. dementné správanie postáv, pri ktorom ostáva rozum stáť. Keď dôjde na akciu je to celkom napínavé ... bohužiaľ, keď akcia ustane a nastupuje na rad scénar, ktorý vkladá hercom do úst vety ako z mexickej telenovely, tak to ide dole vodou. Celkovo 2,5* ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

29.1.2011 ~ Austrálie obsazena zřejmě Japonci. Jen skupinka teenagerů, co zrovna tábořila v lesích, má možnost klást odpor. Australská filmová tvorba je... zvláštní... ~ Kdy jste naposledy viděli nějaký australský film nebo seriál? A že to bylo takové, řekněme zvláštní? Svým způsobem by se to dalo přirovnat k něčemu kanadskému. Nad mnoha takovými věcmi se dá přemílat, zda-li šlo o pokus o áčkový nebo béčkový film a nebo jestli to byla původně jen televizní tvorba... Těžko říct, v každém případě tohle vypadá jako poměrně dost dobře udělaný pilotní díl seriálu pro mladistvé, jelikož pro film to sice nemá náhodou až tak špatný nápad a děj, akorát se tomu prostě nedá věřit ani za mák. ~ Jednoduše skupinka dětí (odrostlejších mladých mužů a slečen, prostě dětí) se vydává tábořit do lesů. Berou s sebou kamarády ze školy, kteří vlastně úplně tak kamarádi nejsou, moc se neznají, jen spolu chodí do školy. A jednou takhle, když spí pod širákem, nad hlavami jim proletí transportní letadla a druhý den se civilizace jen hemží okupačními šikmookými jednotkami. Můžeme se jen dohadovat, že jde o Japončíky, nikde jsem to přesně nepostřehl, ale díky historii víme, že to není nemožné. ~ Příslušnost jednotek ale není důležitá. Důležité je, že jediní, minimálně z města, kteří jsou na svobodě a nejsou shromážděni na hromadě v zábavním parku, je právě skupinka "kempařů" a pár jednotlivců z města. A tahle skupinka se rozhodne, že to nenechá jen tak, že osvobodí své příbuzné a Austrálii nevydá zadarmo. ~ Režisér měl smysl pro akci a tak akční scény nevypadají úplně špatně a evidentně taky něco stály, heroické akce mládeže ale působí dosti nedůvěryhodně až přitaženě za vlasy a závěrečná scéna si naprosto říká buď o facepalm nebo o další díly neexistujícího seriálu. ~ Teenagerovské béčko jak pro kluky, kvůli akci, tak pro slečny, kvůli scénám typu "něco k tobě cítím, ale nevím přesně co a ve válce nad tím nemohu přemýšlet...", které jednoduše nijak zvlášť neurazí. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Inu já mám pro tyto snímky asi slabost, "Rudý úsvit" a jemu podobné mám rád a tak i tohle se mi poměrně líbilo, kdy to opravdu dorazil až ten závěr :-) Nicméně faktem zůstává, že se raději budu dívat na středoškoláky a jejich "svět" pocitů a lásek v tomto prostředí, kdy realističnost jde sice opravdu do kytek, ale člověk se aspoň pobaví a navíc neslyší tuny naprosto idiotských dialogů o nesmrtelnosti brouka. Jinak první polovina, která zavádí do děje, je v pohodě a druhá půlka, kdy děcka sáhnou po zbrani je zábavná a s vypnutým mozkem dokonce velmi zábavná. Guerillovou válkou by takto vést nemohli, ale na druhou stranou, by to aspoň mohli zkusit a kdyby u toho vypadali takhle dobře, možná by je ani nezastřelili :-) 7/10! ()

Související novinky

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

09.10.2011

Jednou si už komiksového ošklivce zahrál (snad není potřeba připomínat, kterého). Zkušenost si zopakuje díky adaptaci grafického románu I, Frankenstein od Kevina Greviouxe, jednoho z tvůrců série… (více)

Reklama

Reklama