Reklama

Reklama

Pan Wonka a jeho čokoládovna

  • USA Willy Wonka & the Chocolate Factory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký pohádkový muzikál z roku 1971 nás zavede do městečka, kde stojí tajemná továrna vyrábějící tu nejlepší čokoládu na světě. Jednoho dne její majitel Willy Wonka (Gene Wilder) ukryje v čokoládách zlaté kupony. Děti, které je najdou, pozve na návštěvu své továrny a slíbí jim do konce života posílat cukroví zdarma. Nikdo však netuší, jaké překvapení děti v továrně čeká! (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (116)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $4,000,000Tržby Celosvetovo $5,300,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,507,423 //počet predaných kusov 61,690Tržby za predaj DVD v USA $2,945,399 //počet predaných kusov 464,866 ║ podarený úlet /60%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě příliš neoslnil, takže o to víc se těším na nové zpracování od Tima Burtona. Musím přiznat, že při prohlídce podivné továrny na čokoládu mně nechutnala ani bonboniéra „Irské likérky“, kterou jsem si pro jistotu připravila. Takže nejspíš za pocit přeslazenosti vděčím muzikálu a ne čokoládě. Obdiv si rozhodně zaslouží Gene Wilder, jako úžasný podivín Willy Wonka, který s potutelným potěšením odděluje zrno od plev.. "Loučení tak sladce bolí", dokud mu nezůstane Mirek Dušín ( dík Nancy) . ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ujetá šílenost, která s knihou nemá zrovna moc společného. Což by nevadilo nebýt to tak strašné. Zpívající, přemaskovaný Wilder mě bude ještě roky pronásledovat v nočních můrách. A to ho mám jinak hodně rád. Osobně doufám, že Burton to zvládne lépe. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Fakt hustej filmek. Místy sice působí trochu zastarale, ale to nevadí kvůli Umpa Lumpům a skvělému výkonu Genea Wildera. Te dělá ksichty a cedí hlášky o stošest (kdyby bůh chtěl abychom chodili pěšky, nedal by nám kolečkové brusle). Prostě fakt skvělá pohádka pro každého. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MEZI MILIARDAMI TYČENEK WONKA JE PĚT ZLATÝCH LOSŮ. A PĚT ŠŤASTLIVCŮ…“  Mám moc rád Burtonovu verzi, takže… jen ve zkratce, protože jsem se na to mrknul jako na zajímavost (a navíc jsem byl zvědavej, proč Američani mají tohle zpracování radši). Předně (– a úplně nejvíc!) nebaví mě to muzikálový pojetí. Jo, Umpalumpovský zpívánky jsou v poho, ale to ostatní… Wilder je (překvapivě) dobrej Wonka! (sorry jako, ale Depp je boží!). Děj si je hodně podobnej (logicky), ale Burtonova verze je rozmáchlejší a vizuál (taky kurva logicky) dokonalejší (vole dokonalej!). Ovšem jestli jste to ještě neviděli (a máte třeba vánoční náladu…), tak směle doporučuju… /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy Roalda Dahla z roku 1962 2.) Zatím, co příběh Williho Wonky se letos dočkal dalšího zpracování, o přímé knižní pokračování „Karlíkova“ příběhu nazvané  „Charlie a velký skleněný výtah (1972) “ se nikdo nepokusil. 3.) Spisovatel Roald Dahl tenhle film nesnášel! ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  *  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ne ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo moc hezké, dost jiné než Burtonovo zpracování, Willy Wonka tu byl docela kruťas, takové podepisování smlouvy se mi moc líbilo a úplně skvostná byla ta vzteklá holčička. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že starší film je ve všech ohledech propracovanější, složitější a smysluplnější než remake. Gene Wilder je ve své roli úžasný a scény jako neskutečně intenzivní psychodelický průjezd "kouzelným" tunelem, který by mohl být v nějakém hororu, člověk z hlavy nevymaže. K dokonalosti chybí jen, že polovinu stopáže trvá, než se do té továrny dostaneme. Sice se stihnou opravdu vybudovat charaktery, takže všichni zúčastnění působí i přes zaškatulkování jako relativně reální lidé, jinak jde ale o poměrně dlouhé čekání. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tohle první zpracování zkazky o páně Wonkově čokoš ládovně :-) v muzikálovém hávu myslím si už poněkud zestárlo. Nu ano, příběh odsýpá jak správný čokostroj, občas se tu zpívá a choreograficky hýbe, ale celé to pomalu začíná nudit a na hollywood poněkud laciná kašírovanost kulis už po pětatřiceti letech taky neoslní. Ano, je to takový milý malý americký muzikálek pro nedělní rodinné odpoledne, když venku leje a kdesi umpalumpové se potýkají s vermicidními knídami... ;-) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"What is this, Wonka? Some kind of funhouse?" -"Why? Are you having fun?" Film sice vizuálně zcela odpovídá době, ve které vznikl, a písničky také patří k tradičnímu nudnému americkému muzikálovému průměru, ale nejspíš kontrast toho "normálního" s "divným" dělá z tohohle filmu jedinečný zážitek. Výborný začátek, který na pozadí hledání zlatých kupónů zesměšňuje lidstvo s nesmírným elánem, dělá si legraci z účinkujících i z diváků, no radost pohledět. Nejvíc se mi líbila scéna s psychiatrem a potom třeba s počítačem. Roald Dahl si prý stěžoval, že se film moc soustředí na Wonku a málo soustředí na Karlíka, a já bych naopak řekla, že se film moc soustředí na Karlíka a málo soustředí na Wonku, protože Gene Wilder je bůh a koho zajímá ten zbytek. A tohle je nejspíš dobrý moment pro prudkou odbočku ke srovnávačce dvou filmů, protože musím říct, že Burtonovu Čokoládovnu jsem viděla dřív a mám ten film ráda, ačkoliv se mi zdá, že obecně na něj lidé spíš plivou. Určitě je na něm ale například vidět pokročilost ve scenáristickém řemesle. Burton se svým scenáristou Augustem si sice přifabulují dějový rámec a některé detaily, nicméně všechno ve jménu funkčnosti a sevřenosti pod hávem maniakální sarkastické fantazie, jejich film je sice inspirovaný a podpíraný knihou, ale je také jiný a svůj a více zaměřen na děti v tom smyslu, že tam nic nezůstává nezodpovězeno a všechno souvisí se vším. Stuart a Seltzer by očividně chtěli udělat podobný radikální krok, ale příliš se bojí otevřeně proklamovat vzdálení od předlohy a tak zůstávají někde na půli cesty. Jejich a Wilderův Wonka je skvělá moderní postava a přijde mi prostě škoda, že je uvězněná ve filmu, kde je celá jedna píseň věnována unylé písni Karlíkovy maminky o tom, ať její chlapec dál sní... A nebo kde Jack Albertson očividně není schopen projevit ani špetku sebeuvědomění, sebereflexe či sebeironie. (A já si dávám za domácí úkol rozjímat, jaký je rozdíl mezi těmito slovy.) Oproti tomu Wilderova vrstevnatost a kamenná nekamenná tvář a nezapadající důstojná aura a kotrmelec na červeném koberci a zcela bezkontextuální mental breakdown při jízdě tunelem... Ach ano. Každý milovník bizarního si přijde na své a jistě odejde nadšen, ale já bych přesto lobovala pro nějaký hybrid, kde Wilder-Wonka bude dál trousit Shakespearova a motivační citáty a slam poetry a nic nebude vysvětleno, ale starosvětský svět filmového muzikálu bude nahrazen eklektičtější ironií hudby Dannyho Elfmana z Burton verze. -"But Charlie, don't forget what happened to the man who suddenly got everything he always wanted." -"What happened?" -"He lived happily ever after." (aktualizováno 21. 3. 2019) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V továrně na čokoládu je sice mnohem víc lízátek než čokolády, ta se vyskytuje prakticky jenom v řece (řeka čokolády a je mi čokolády málo? vážně jsem napsala tohle?), její majitel Willy Wonka je jen podivín od slova "podivný", nikoli od "největší psychotik tohoto a tří nejbližších kontinentů", umpalumpové jsou fest divní trpaslíci s oranžovými ksichty, zpívající při stylizovaných tanečcích písničky na stále stejnou kolovrátkovou melodii (nebo je to jedna písnička na pokračování, čert ví) a navíc tam chybí veverky!, jenže, ať spadnu pod čokoládový vodopád, jestli lžu, tahle verze je mnohem pohádkovější, zábavnější a příjemnější, než ta novější s Deppem a veverkami. Takže Umpadumpa dumpady du, silné čtyři hvězdy a upřímné přesvědčení, že na tuhle legrácku jsem se v prvním vidění nedívala naposledy. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Přesto, že má film na krku skoro pět křížků, je dodnes skvělou podívanou pro malé i velké diváky, plnou barev, zábavy a chytlavých písniček. Gene Wilder jako pan Wonka - je neuvěřitelně charismatický podivín, se kterým bych se klidně také vydal na neočekávanou exkursi mezi Umpa-Lumpy, do továrny na čokoládu. Tento snímek v dětství hodně ovlivnil Tima Burtona a v dospělosti ho pak inspiroval k natočení remakeu s Johnnym Deppem. Ten si také dopřeji, jen co svoje filmové menu proložím něčím méně sladkým... ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Staré spracovanie Williho Wonku som chcela vidieť už strašne dávno - kvôli môjmu obľúbencovi Geneovi Wilderovi. Dnes som už porovnávala aj s novou verziou z roku 2005. Veľmi sa mi páčila aj táto pôvodná, extrémne milý filmík a úplne skvelé boli aj tie malé fóry a zosmiešňovanie všetkých možných oblastí života v prvej polovici filmu - scénky ako "počítač", "u psychológa" a podobné, stoja za všetky drobné :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

S presladeným rozprávkovým príbehom malého, skromného Karlíka, ktorý našiel jeden z piatich zlatých kupónov a tak sa dostal na čarovnú exkurziu do Wonkovej továrne na čokoládu, ma v roku 2005 zoznámil americký režisér Tim Burton. Svojim jedinečným vizuálnym štýlom natočil perfektný remake. Do úlohy výstredného Willyho Wonku obsadil Johnnyho Deppa. Dnes som sa konečne dostal ku pôvodnému snímku z roku 1971. Burtonova verzia je vskutku výnimočné filmové dielo, ale i originál má svoje kúzlo. Umpa lumpa dumpady dá. **** ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Jelikož nová verze je má oblíbená, tak jsem byl zvědav na verzi starší. V lecčem je jiná, i když základní kostra je totožná. Největší rozdíl jsem pozoroval v chování pana Wonky, v této verzi je celkem normální, oproti tomu novému, kde mi připadal jako blázen. Písničky byly chytlavé a celkově to mělo fajn atmosféru. Každopádně nová verze je lepší. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Bizar!!! Největší problém jsem měl paradoxně s malým Charliem, ze kterého nevyzařuje aura "Hoďtě mi chleba, sůl, vodu, jinak zemřu hlady". Navíc při bližším zaostření vypadá jako holka, kterou zajela tříkolka. Ne, vážně nebudu srovnávat Wildera s Deppem a taky ujetost tamtoho či tutoho. Každý má svůj specifický smysl pro humor, takže je těžké porovnat. Nicméně, pokud byste přeci jen chtěli vědět můj názor...tak dám přednost rozhodně Burtonovi. P.S. Nesmím zapomenout na písničky, které mě přivedli do stavu, kdy jsem chtěl proskočit zdí!!!!! Čokoládě zdar :D ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dobré, ale odvarený z toho nie som. Burtonova verzia ma bavila viac. Bola lepšie zahraná, ohudbená, vizuálne namakanejšia, svižnejšia a maniakálnejšia. 6/10 ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kultovní a tisíckrát parodovaná (The Simpsons, Futurama, Madagaskar...) americká pohádka, která svými šílenými rekvizitami, originálním příběhem, spoustou čokolády i Oumpa Loumpasy baví od začátku až do konce. V Americe něco jako pro nás "Pyšná princezna". Jedinou výtku bych snad měl proti obsazení mladého otravného árijce do hlavní role. Ten mi tam opravdu vadil jak svým výrazem, tak zpěvem a vůbec celou svou holou existencí:/. ()

Související novinky

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama