Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dokumenty "Václav Havel, Praha - Hrad" s podtitulem "Slibuji na svou čest a svědomí", "Václav Havel, Praha - Hrad II" a "Václav Havel, Praha - Hrad III" mapují příchod Václava Havla a jeho přátel na Pražský hrad a jejich působení v Kanceláři prezidenta republiky od 29. prosince 1989 do prvních svobodných voleb v červnu 1990. Snímky připomínají některé důležité politické události spojené s obnovováním a upevňováním demokracie v Československu a jeho prestiže ve světě.
Probírá se tu i téma vyrovnávání se z minulostí a otázka zákazu KSČ, která se tehdy znovu a znovu vracela. Připomínají se zahraniční návštěvy prezidenta Václava Havla, do východního a západního Německa, USA i Sovětského svazu a od pamětníků se dozvíte i neoficiální historky z těchto cest.
 V dokumentech mimo jiné zazní vzpomínky Václava Havla, Karla Schwarzenberga, Michaela Žantovského, Alexandra Vondry, Jiřího Křižana, Edy Kriseové, Ladislava Kantora, Petra Oslzlého, Vladimíra Hanzela, Miroslava Kusého. Po dlouhé době vystoupila z ústraní i Věra Čáslavská, která bude vzpomínat na dobu svého působení v blízkosti Václava Havla.
Jaká byla úloha prezidentových poradců? Jak se sestavoval prezidentův pracovní program? Jak se Olga Havlová, i když se jí nechtěla stát, první dámou pro veřejnost opravdu stala a dala postavení manželky prezidenta nový rozměr?
Nahlédneme do zákulisí prezidentské kanceláře i prezidentské ochranky. Titul pořadu vychází z adresy, na kterou chodila spousta dopisů od občanů. Jak se na dopisy odpovídalo? Uslyšíte i vyprávění prezidentových sekretářek.
 Kromě politických událostí se dokumenty věnují i osobním příběhům prezidenta a lidí v jeho okolí, kteří přinesli do uzavřeného prostředí Pražského hradu noblesu, jistou neformálnost a otevřenost. Nebude chybět ani svědectví některých zahraničních osobností, Madeleine Albrightové, Richarda von Weizsäckera, Šimona Perese či Jeho Svatosti dalajlámy.
Pohled na někdejší převratné společenské změny skrze proměny Kanceláře prezidenta republiky doplňují dobové archiválie a dokumenty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Za svou osobu mohu napsat jen jedno: Ať žije Havel!!! A k tomuto dokumentu dodat, že už jsem dlouho neviděl český dokument s tak vysokou koncentrací studiových rozhovorů-monologů českých, ale hlavně světových politických i obecně kulturních osobností a televizní produkt s tak vynikajícím hudebním podkresem (The Doors, Red Hot Chili Peppers, Paul Simon atd. atd.). O symbolice uvedení, názvu-adresy i samotné osoby našeho prvního nekomunistického prezidenta od roku 1948 asi netřeba mluvit... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dokument mapující první půlrok Václava Havla ve funkci československého prezidenta, dávaný v televizi symbolicky 20 let od jeho zvolení dne 29. prosince 1989. Dokument velmi vyvážený, skvělě sestříhaný a v rámci sebou stanoveného tématu komplexní, maximalistický. Za sebe mohu říct, že jsem spokojen, lepší už to snad být nemohlo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Za dokonalú propagandu a pútavý zostrih archívov si tvorcovia nejakú tú hviezdičku zaslúžia. No to je všetko. Pretože osoba Václava Havla praktickou politikou v úlohe prezidenta dokonale poprela všetko to, o čom písal Havel ako disident vo svojich esejach a prehláseniach. Očakávania undergroundu nenaplnil, čo potvrdzujú svojimi neskoršími esejmi ľudia ako Mirek Vodrážka alebo Egon Bondy. Skôr vychádza najavo, že sa zrejme cieľavedome pripravoval na prevzatie moci už niekedy od 80. rokov. Žiaľ na kritickú analýzu momentálne zbožňovaného kultu (stačí si pozrieť v zázname Havlov pohreb) niet v Česku odstupu emočného ani dobového. Napriek príchylnosti Vaška Havla k najhorším spôsobom vedenia európskej politiky - t. j. poklonkovaniu rôznym fondom, bankám a vojenským združeniam, symbolickými gestami a výrokmi naoko dával svetu najavo svoju nekonformnosť a morálnejší spôsob uvažovania hlavy štátu. Boli to šašovské symboly a pózy (od rolákových porád, cez kolobežky a srdiečko nad hradom, cez potriasania si rúk s rockermi), ktoré odvádzali pozornosť od jeho praktického každodenného popierania toho, čo kedysi hlásal. Týchto symbolov, póz a režírovania rôznych okázalých osláv je dokument plný. Vrcholom odklonu od jeho niekdajšieho presvedčania bolo, okrem veľkoplošnej amnestie (týkajúcej sa aj vrahov a násilníkov) spôsobiacej v ďalších rokov desiatky rodinných tragédií, najmä Havlove newspeakovké obhajovanie "humanitárneho bombardovania" Srbska. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jůva, to se to tu ale mlží, přikuluje a připolhává. Ovšem kovaný havlofil kulyček si nestěžuje, ba naopak, požaduje další díl. Rád bych, aby nějaká režisérská osobnost, nejlépe Olmer, zaznamenala pohnutý let éroplánu vládní letky s Klausofkou na palubě. Turbulence, ruplé čelní sklo v pilotní kabině, všichni metají do prostoru pozůstatky smaženého Olgoj-chorchoje z recepce pořádané při mezistátní návštěvě Mongolska. Jenom pan Kikina hrdě sedí, mne si postřelené ramínko a zduřelé ego. Nic ho nemůže rozházet, není takových sil. V poklidu čumí z okénka na modrou, ne zelenou planetku a se stoickým klidem okolními vystrašenci pohrdá. A pak to přijde. Hrdinný pilot Korkorán polechtá přistávací plochu svými kolečky. Všem se uleví, palubní cháska jásá, jen dosud übervyrovnaný Vendelín II. hledí vytřeštěně na nápis ,,Letiště Václava Havla" a plní blitíčkem jeden sáček za druhým.... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Neskutečně mne udivuje slutečnost, že i po letech od uhynutí největšího škůdce českého národa, kterému se mohou rovnat jen největší svině a prasata Gottwald a Husák, se stále najde dost poblouzněných pitomců, kteří si opravdu myslí, že to byl hrdina a dobrý člověk. Nechápu Ta * je za muziku ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Díky výtečnému střihu obsahově nesmírně nadupané. Má to atmosféru, která člověku na chvíli dovolí být pyšný na svůj stát. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

V prvom rade si treba uvedomiť, že toto nie je dokumentárny film. Toto je propaganda. Neskutočne zaujatý film. A nevyvážený. Zmienka o pomlčkovej vojne bola absolútne amatérska (nadhodiť tému a potom ju nerozvinúť, je trestuhodné). Treba rozlišovať, kedy ide o dobrý film a kedy len o film o politikovi, ktorý je (niekomu) sympatický... Navyše si nemyslím, že takýto historický výsek (Havel oznamuje svetu, že padol komunizmus) má nejakú výpovednú hodnotu. Dokumentárny film má zmysel, len ak sa venuje téme komplexne. Aký má zmysel robiť v roku 2009 dokument o roku 1989 bez prepojenia na ďalšie udalosti, ktoré sa vtedy odštartovali? Skrátka propaganda... Škoda, pretože natočené to nie je zle a v podstate je to aj vtipné... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Důstojně zmapované první prezidentské období Václava Havla. Dokument působí "odlehčeně, vtipně", ale zároveň důstojně a udržuje si vysokou výpovědní hodnotu. Zaujme Paul Newman s poklonou Václavu Havlovi: "Jen málo herců si dokáže získat tak rychle tolik diváků." Umně sestříhané množství materiálů, mezi nimiž vyniká motiv obálky s adresou: Václav Havel, Hrad - Praha, který je využit i při grafickém znázornění "problému" se/so spojovníkom - rozdělovníkom. Slovy Lou Reeda - 29.12.1989 = PERFECT DAY. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak se Václav Havel stal prezidentem, posbíral celou svou partu kamarádů z mokré čtvrti, posadil je na Pražský hrad, nechal umýt, ostříhat, obléct. Pak všem nakoupil nový nábytek a další harampádí, jak si kdo přál. Poté celá partička vzala stříbrný podnos, nastartovala dvě letadla a odletěla do Washingtonu, kde na podnose odevzdala veškerá československá aktiva do těch správných rukou na věčné časy. Pak se bohužel všichni vrátili na Pražský hrad a kdyby neumřeli, sedí tam dodnes. Hvězdička je za paní Olgu, která jediná si u mě zasloužila úctu a respekt. ()

snoopik 

všechny recenze uživatele

měli bychom být na sebe více hrdí jako národ ... dnes už je to každému u prdele...tehdy lidé bojovali za svobodu a byli jednotní ... co dnes bojovat za očistu a povznesení národa ()

Attta 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě chci říct, že toto je jeden z nejlepších dokumentů z české produkce co jsem viděl za poslední bodu. Funguje skvělě jako celek a je doplněný vynikající hudbou. Další plus jsou dobové nahrávky rozhovorů jak Havla, tak i jiných světových osobností, kterými je celý dokument prošpikován, což je to nejlepší co dokumentární film může nabídnout. Bomba. Zde divák může vidět přesně to, na co všechno kladl V. Havel důraz a co všechno po revoluci bylo třeba udělat z pohledu prezidenta. ()

ic 

všechny recenze uživatele

Velmi ušlechtilé (až naivní) ideály, pěkné pěkné, jak to dopadlo asi víme že. Jo ještě k tomu dokumentu... výrazná hudba do které jsem se vždy zaposlouchal a pak zjistil že neposlouchám o čem se zrovna mluví... nepříjemné. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je dobré si čas od času připomenout,že opravdu máme osobnost, jež si může směle stoupnout do řady takových nadčasových velikánů jako byli Gándí,J.B.King či R.Kennedy. ....................................... Bez globální revoluce ve sféře lidského vědomí se nezmění nic k lepšímu ani ve sféře lidského bytí a cesta tohoto světa ke katastrofě, ať už ekologické, sociální, populační či celkově civilizační, bude neodvratná. Nehrozí-li nám dnes už světová válka, ani to, že zeměkoule vybuchne dík nesmyslným horám nashromážděných nukleárních zbraní, pak to neznamená, že je definitivně vyhráno. Vyhráno zdaleka není..............(projev ke kongresu USA 1990) ()

Wewerush 

všechny recenze uživatele

Výběr hudby mi přijde hodně nevhodný (např. během jedné scény se vystřídají Rage Against the Machines, na to přijde jazz, Sweet Home Alabama a vše zakončuje teskní Lou Reed). Mohlo by to působit jako kontradikce k obrazu-není tomu tak. Dost mi to znepříjemnilo celý zážitek. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Václav "Vašek" Havel na Hrad? Jasná volba voto žadná. V jakýchkoliv volbách by porazil jakéhokoliv kandidáta, i kdyby proti němu kandidovál jakykoliv prezident včetně Masaryka a Beneše o těch komouškejch vůbec nemluvě, Klausovi a Zemanovi taky. ()

Luckameli 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí dokumentu Občan Havel jsem měla dojem, že už se nemůžu o našem panu prezidentovi (záměrně používám toto oslovení) dozvědět nic nového, ale opak byl pravdou. Velice vkusný a zajímavě sestříhaný dokument o prvním půlroce Havlova prezidentování, který mě jen utvrdil v tom, že by nikdo jiný nedokázal zrežírovat porevoluční období tak dobře jako on, klobouk dolů. A to i přes to, jak naivně mohou některé jeho ideály v dnešním kontextu působit. Celou atmosféru dokresluje výborně zvolená hudba. ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Podle hlavičky má dokument tři díly, hodnotím podle prvního, který byl vysílán na ČT někdy kolem Vánoc 2014. *** Propagandou není tento dokument, jak se zde někteří snaží naznačit, propagandou jsou komentáře některých uživatelů zde (snadno se to pozná podle toho, že hodnotí v rozmezí jedna hvězdička až odpad). Tento dokument má naopak obrovskou vypovídací hodnotu o období přerodu komunistického Československa do demokratické společnosti. Co propagandistického je na tom, že nový prezident přišel do prostředí chaosu, které nepočítalo s tím, že prezident má nějakou významnější funkci, protože se veškerá politická rozhodnutí odehrávají jinde, a bylo tedy potřeba celou prezidentskou kancelář budovat od začátku? Co propagandistického je na tom, že Havel nemohl vyhodit tehdejší bolševický ansámbl kanceláře, což obešel zřízením kolegia poradců z řad svých blízkých z disentu? Co propagandistického je na tom, že vlastně nikdo pořádně nevěděl, jak tu vysokou politiku dělat, takže to z dnešního pohledu vypadá až úsměvně, jaký amatérismus v tom byl? Dokument odhalením toho, co se v první polovině roku 1990 dělo, je vlastně až svým způsobem anti-propagandistický. A jestli někomu vadí, že tam vystupuje pár vysoce postavených světových politiků, kteří o Havlovi mluví pozitivně: zamyslel se nad tím, že Václav Havel - bez ohledu na to, jak budeme jeho třináctileté působení v roli prezidenta jako celek hodnotit - byl skutečně ten, kdo otevíral dveře na Západ? Můžeme se samozřejmě bavit o tom, nakolik to byla skutečně jeho zásluha, a nakolik jen dějinná "herecká" role, ale samotný fakt tím nijak nesmažeme. Pro kritiky propagandistická poznámka mimo komentář: Klaus ani Zeman rozhodně dveře nikam neotevírali - ani tehdy, ani potom, ani dnes. Leda tak do ruský prdele... PS: a málem jsem zapomněl na skvělý výběr hudby... Jo, tohle je jeden z nejlepších českých dokumentů poslední doby. Samozřejmě že je pro-havlovský, ale to se u politických dokumentů stává, že více či méně reflektují názor režiséra. Jde jen o to, do jaké míry se z toho stává, nebo nestává ona zmíněná propaganda. Propaganda je Michael Moore, ne tento dokument. ()

Reklama

Reklama