Reklama

Reklama

Nová vesmírná odyssea

  • Japonsko TO
všechny plakáty

Obsahy(1)

Velkolepý vědecko-fantastický akční příběh o nadějích lidstva v nekonečném vesmíru. Tvůrce Vexille 2077, nám předkládá opět nablýskaný příběh plný futuristických zážitků. Děj se odehrává v blízké budoucnosti. Díky dramatickému vědeckému pokroku, se stalo využití "hyper space" tj. pohonu, dosahujícího rychlosti světla, každodenní rutinou, a umožnilo lidské rase prozkoumat hvězdy ve vzdálených galaxiích. Muži a ženy se vydávají zkoumat neprobádané galaxie při hledání nové utopie, ale stejně jako doma, musí i ve vesmíru čelit strašným nebezpečím, jako je terorismus, nebo konflikty mezi znepřátelenými zeměmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Povídka teroristická je tragédie s pitomoučkým dějem a oku nepříliš lahodícími akčními scénámi. Zaujala mě v podstatě jen tím, jak strašlivě moc důvěry autoři vložili v závěrečnou pointu, nikoliv však pointou samotnou, neboť netradičního vztahu, který odhaluje, se chápe jak nejprimitivněji lze. Namísto jeho líčení a hlubšího "průzkumu" jen plakátově řve: "Koukněte na to, co by mohlo být v budoucnu možné! Bomba, že!?" Povídka "xenobiologická" si vedla o poznání lépe - planeta ponořená v mléce houbovitých spór, jímž proplouvají "zvířata-balóny", působí tajemněji než všechny Tattoiny a Pandory dohromady, byť konkurenci má víc než dobrou třebas ve Vetřelčí planetě. Biosféra toho nového světa však představuje jediný opravdový triumf druhé části - zbylého prostoru se zmocňují lidé, kteří řeší milostná a vojenská dobroudružství těsně pod úrovní horších dílů Star Treku, přičemž milostné téma, samo veleslabé, bere možnou sílu politickému. Vcelku za velice slabé ***. ()

Tom_Lachtan odpad!

všechny recenze uživatele

Ach Boha, tohle je ale totální přelouhovanina! Upřímě, něco tak dějově pitomého a vizuálně odporného jsem už hodně dlouho neviděl, brrrr. Povídka PRVNÍ: Na první pohled mě zarazila vskutku odporná grafika, jakési vyhnusnělé počátačové 3D, co stojí někde na pomezí určíté něco-jako-anime-cosivatosti a nějaké dokonale céčkové produkci euro-americké low-endové animace, co dělá animované pohádky pro rusko-severokoejský trh. Vše hrozně hnusné, od technické stránky po zcela neexistující mimiku postav, sledovat je, je dokonalé utrpení, přitom námět povídky není úplně špatný, ale je heliocentricky podělaný, hloupými dialogy a například tím, že velká část děje se odehrává v otevřeném kosmu, kde se postavy se skafandrech pohybují vesele a hbitě, aniž by měli jakýkoliv pohon, nebo se aby se alespoň odráželi od pevných překážek! To je prostě... Směšné, fakt že jo, dokonce tak, že v celku skvěle zanikne i tradiční hloupost ve stylu "parta tří těžařů vyřídí bez problému desítku členů speciálního komanda." Odporné a jediná návaznost na Vesmírnou odyseu je jen v zopár záběrech, které se pokouší navázat na Kubrickovo poetiku, vzhledem k nekvalitě vizuálu to působí jen a jen směšně (ačkoliv se jedná spíš o vadu CZ distributora). Povídka DRUHÁ: Tam kde by se v prvopočátku námětu dala v předchozí části najít alespoň stopa po zajímavosti, tady není nic, dokonce i ta grafika je ještě horší! Dějem je naprosto triviální romance, mezi dvěma juniory z dvou stanic na jakési planetě, kde zkoumají kdovíco, stanice se znepřátelí, ó, jak smutné. Jasně, v rámci romance se nedá nějak zvlášť manévrovat, ale boha, dá se to dělat i mnohem lépe, než takhle hloupě! Navíc je tu dokonale očekávaná a velmi jednoduchá pointa (zdravíme částečně vykradený Avatar), tady sledování dialogů vyloženě bolí. Příště tvůrci nechť najmou někoho, jehož scenáristické síly stačí na něco víc, než na scifózní verzi ordinace a vykašlou se na 3D animaci, když na ní nemají rozpočet. HOWGH. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Zarytí mangafilové asi chrochtají blahem, zarytí sci-fisti asi chrochtají blahem druhý hlas, ale mě to nějak nedostalo. Kdyby si tvůrci dali více práce se scénářem, bylo by to lepší, ale průměrná výtvarná stránka sama nic nezachrání. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Tajemná vesmírná loď Bludný Holanďan se objevuje jednou za patnáct let............... Ve Vesmíru je přece smutno každýmu. Film se zaobírá myšlenkou ekoterorismu ve Vesmíru. Příběh první má velmi zvláštní časovou smyčku. Nechte se překvapit. CITÁT - Hezkou cestu........... Příběh druhý: CITÁT - Bylo prozkoumáno již osmnáct slunečních soustav......................... Druhý příběh není vizuálně tak dobrý jako příběh první, ale zase obsahuje mimozemskou entitu. Hudba je také méně využitá a zvukové doprovody jsou jen takovou nutností. Oba příběhy pak spojuje láska. Ať už v jaké koliv formě. CITÁT - Ještě nevíme jaký mají vliv na lidský organismus......... V druhém příběhu mi strašně vadilo to hraní na vojáčky - být lidstvo už takto pokročilé, vůbec by to nebylo nutné. CITÁT - Tam je vstup zakázán........... A tak jen stačí dodat, že myšlenka je nelogická, ale zpracování příběhů samotných je velmi povedené. CITÁT - Lidé jsou vždy a všude stejní jako na Zemi. Po celém Vesmíru. Neliší se nijak od parazitů. Příběh první nese název Orbitální dráha a druhý Symbiotická planeta. CITÁT - Podmanily jsme si tu planetu, nebo si ona podmanila nás?................................ ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

11.4.2010 ~ Sterilní anime poprvé! Sterilní anime potřetí! Vydraženo! Žádný zdržování, kdo se s tím má piplat... ~ Nápady obou částí nebyly zas tak špatné, ale přijde mi, že si s nimi autoři moc nevěděli rady. Jo jo, Nová vesmírná odyssea (kdo vymyslel ten název?) jsou ve skutečnosti dva na sobě nezávislé japonské sci-fi anime filmečky, u kterých sice úplně neusnete, ale usínáte-li už, rozhodně vás neprobudí. ~ V první části se ocitneme někdy v roce 2069 na vesmírné překladové stanici vznášející se na oběžné dráze Země. Zásobují se odtud pozemské kolonie na vzdálenějších světech. A jednoho krásného hvězdného data sem přisviští Létající Holanďan, těžební loď z hodně velké dálky, vezoucí velmi důležitý náklad, kterého se ovšem touží zmocnit i skupinka vylízaných mozků. Obě posádky se tak budou muset společně postarat o klid ve vesmírném moři klidu. A taky nechat diváka zjistit, jaké vztahy mezi nimi vlastně jsou. Dočkáme se i vesmírné beztížné laser akce, která mi okamžitě připomněla hru Shattered Horizon. ~ Druhá polovina nás nechá nakouknout do politických čachrů dvou znepřátelených kolonií na jedné zpustlé planetě plné zdánlivě neživé prázdnoty, jedné shakespearovské romance a nahlédneme ke skutečnosti, že příroda se s parazity nepáře v jakékoliv části vesmíru. ~ Náměty to nejsou špatné a kdyby si s tím někdo pohrál, mohl z každé půlky být jeden normální film. Tady je vše ale jakoby rychle sestříhané, spíše jako dvě epizody nějakého sci-fi seriálu ála 'Krajní meze'. Navíc přinejmenším první část naznačuje, že co je animované nemusí být nutně jenom pro děti, ale že tam napravo (nalevo?) od nás je animace poměrně běžnou součástí audiovizuálna. Přeci jen vysvětlovat capartovi, proč se kapitánce do kajuty chlípně vkrádá její podřízený se slovy "Teď je řada na mě." odpálkovaným jasným "Teď ne, nemám náladu!"... (sličná kapitánka a tři chlapi na těžební výpravě trvající nějaký ten pátek...)... ~ V každém případě bohužel nic, co by dokázalo díky krátkosti nějak vtáhnout do děje a nic, co by zůstalo v paměti víc než jen pár dní. A i tak se o to zapamatování budete muset snažit. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Trošku mi vadila animace postav, kdyby byly zvládnuté, byla bych maximálně spokojená. Takhle jsem si na ně musela zvykat a rozkoukat se. Jako by se sem ani pořádně nehodily. Stroje a všechno ostatní okolo, tak tu už byla jiná. Ten katapult, ze kterého se vystřelovaly kontejnery byl hodně zajímavý. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

První povídka trpí amatérským chováním teroristů a nic moc akčními scénami, na konečné vyznění to ale má jen malý vliv a možná i proto působí tahle podzápletka trochu redundantně. Druhý příběh je celkově vyváženější, ale nevyhnul se klišovitému zobrazení podlých zelených mozků a poněkud pohodlnému závěru. Ale jinak jsem vlastně spokojen, oproti Vexille se jedná o mnohem zajímavější počin. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Japonskú grafiku mám síce rád tak ako aj sci-fi všeobecne, no škoda, že neboli tieto dve epizódky pútavejšie. Prvá bola pre mňa mierny chaos a tápanie. Druhá bola ako tak pútavá, pekné prostredie a podobne, ale tak ako aj prvej, tak aj druhej časti niečo silno chýbalo. Ale som rád za každý sci-fi pokus nie len z amerických dielní. 50% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

První příběh je tak jednoduchý až to bolí. Ale je se na co dívat, ikdyž současná technika určitě umožňuje lepší animaci postav. Konec je pak celkem příjemným překvapením. Druhý příběh je zase plný zajímavých myšlenek, ale kazí je logické přešlapy. Celkově je to spíš takové zmoudřelé odplivnutí techniky. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Připadalo mi TO jako dvě nesouvisející, průměrné vesmírné epizody 'Krajních mezí', které na DVD spojili zavádějícím českým názvem (plus reklamním cancem "od grafiků ze studia Jamese Camerona"). Taky se mi zvláštní, přestože šedivá a toporná počítačová grafika svým realistickým stylem zamlouvala, obzvlášť když se zrovna meditativně opájela technickými sci-fi výdobytky. [Původně ale za 2*] ()

killjezor 

všechny recenze uživatele

Trošku sklamání. Po Vexille jsem čekal trochu jinou věc. Trochu akčnější, trochu méně plytkou. První příběh staví na cestování ve vesmíru, zápletka je nudná, až tuctová. A tak si na překvepaní musíme počkat až do konce. Neříkám, že zrovna tohle nepovedlo, právě naopak, ale celý zbytek děje je takový nemastný, neslaný. Druhá část už působí svěžeji, bohužel tady se žádné překvapení nekoná a včechno končí tak, jak má. Na druhou stranu musím, opět, pochválit tvůrce za parádní propojení počítačové a kreslené grafiky a parádní hudbu. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Očakával som viac, ale to bolo v časoch, keď som mal za sebou sériu počínajúu Appleseedom a končiacu Vexillom, takže to sa jednoducho nedalo "dať" :) ()

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

Četl jsem předlohu, mangu 2001 Nights (v originále Příběhy 2001 nocí), která je výborně napsaná sci-fi pro můžeské, dospělé publikum. Originál si žádá určitě vědomosti a lidské postavy s v něm jen míhají, aniž by se v další povídce jen mihly (není divu, jednotlivé příběhy dělí mnoho let - od počátku průzkumu sluneční soustavy až k úpadku zájmu o cestování vesmírem). Tato anime vytrhla jen dva příběhy z mnoha a bez událostí před nimi a po nich jsou opravdu ... ploché. Neznajíc předlohu, pravděpodobně bych hodnotil o poznání hůře. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Priemerny sci-fi film rozdeleny na dve epizody, ktore nicim nevytrcaju a tak mi len nudne prebehli s obcasnymi zableskami zaujimavosti. ()

mupimup 

všechny recenze uživatele

Od málo známého japonského animáče jsem neměl žádná velká očekávání. Spíš obavy z nějakého ultratajemného asijského drama, plného podivně rozervaných emocí, které nemá obyčejný smrtelník, navíc narozený na špatném světadíle, naději pochopit. Byl jsem však příjemně překvapen dvěma vzájemně nezávislými příběhy, sdílejícími společně jen nápaditost příběhu a výborné grafické zpracování. Příběhy samotné se opírají o slušnou myšlenku s emocionálním nábojem a nevtíravým poselstvím. Pomineme-li tradiční úchylky japonského animačního folkloru, kdy velitelkou vesmírného korábu musí být dívka se vzhledem čerstvé absolventky základní školy, lze snímku vytknout snad jen místy slabý dabing a logiku dialogů. Snímku by možná rovněž prospělo pár minut navíc, věnovaných detailnějšímu vykreslení prostředí do kterého je děj zasazen. Celkově pro mě spolehlivé 4 hvězdy. ()

zipacna 

všechny recenze uživatele

Animace byla vskutku nádherná. Příběhy už byly slabší. V prvním z nich, té o teroristech jsem si dokonce povzdechl, proč nejsou tak pěkné triky v hraných filmech. Druhý příběh byl pro mě o dost slabší, vlastně dost nudný. 1. 60% - 2. 40%) ()

L3G1ON4R 

všechny recenze uživatele

Dva příběhy vyprávějíc nesloučené dobrodružství o lidské nátuře a rozvojovosti. Pěkné leč silně nudné a nedotažené do samotných konců. ()

monty.cl 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za každé animé, které se u nás dá sehnat, takže i za tohle. Slabší děj se dá v pohodě přežítt, animace je hodně slušná, škoda toho klišovitého závěru, ale co, je to taková sci-fi slaďárna, takže to ani jinak dopadnout nemohlo...65% ()

Reklama

Reklama