Reklama

Reklama

Novátorský advokát 18. století William Garrow se vrací na Old Bailey, aby prosazoval práva vězňů proti státu, čímž si dělá nepřátele v řadách mocných. Drama zasazené do Old Bailey v georgiánském Londýně do prostředí korupce a sociální nespravedlnosti na motivy skutečných právnických případů z konce 18. století. Každá epizoda začíná analýzou kauzy na základě dobových záznamů z archivů v Old Bailey, od znásilnění a vraždy až po velezradu a úplatkářství, a sleduje Williama Garrowa a jeho společníka Johna Southouse při snaze odhalit pravdu či bojovat za spravedlnost. V době, kdy obhájce figuroval v menšině případů, hájil mladý Garrow slabší a zavedl nekompromisní křížový výslech svědků obžaloby, čímž položil základy dnešního moderního právního systému. (Viasat)

(více)

Recenze (13)

Aky 

všechny recenze uživatele

Jak jen to Britové a BBC dokážou velkoryse a rozmáchle natočený seriál o vzniku skutečně efektivní a s žalobcem rovnoprávné profesionální soudní obhajoby. Soudní minidramata, na nichž se vše demonstruje jsou samy o sobě skvosty. Navíc se zde opravdu nešetří ani výpravou ani kostýmy, ani na hereckém obsazení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost. Mám v neskonalé úctě muže typu Williama Garrowa. Byli to oni - často zcela osamocení jedinci, kteří tvořili dějiny, v tomto případě dějiny moderního práva. V 18 stol. se dostat před soud smrdělo vždy pěkným průserem. V lepším případě z obvinění z nějakého těžšího zločinu smrděl doživotní výlet do Austrálie do nějaké z trestaneckých kolonií (kde to fakt nebyl žádný med), v horším oprátka - tedy dle britského způsobu pomalé pověšení za hrdlo a několik minut dušení vlastní vahou.... Metody Garrowa, který to dostáhl až na soudce (a který zavedl mimo jiné i křížový výslech svědka či obžalovaného) se pak roznesly do všech dominií i do Ameriky, zkrátka všude tak kam vstoupila noha Angličana... Je dobře, že BBC o tomto muži natočila tento osmidílný seriál. Herecké výkony jsou skvělé, hlavní hrdina má charisma a celkově celá výprava je velmi zdatně provedena. Kostýmy, paruky, místnosti osvícené svícemi ve svícnech, zaplivaný Londýn i vykuřovaný soudní dvůr... Páni advokáti i spodina... Zkrátka paráda. I délka jednotlivých dílů je velmi příjemná a zároveň dostačující ! * * * * * ()

Reklama

Splasher 

všechny recenze uživatele

Přestože hlavní linku tvoří ta romantická, tak to není samoúčelné a slouží to k posouvání děje a postav. BBC mě zase dostala. Po (z mého diváckého pohledu, časově naopak) moderním Silku tentokrát zabrousila do archivu Old Bailey. Velmi zajímavé počtení. Například tam najdeme i mé oblíbené "I rest my case", ale v jiném významu a navíc pronesené oním Monstrem. Najdeme tam však pány Williama Garrowa, Silvestra, Southouse a další? Koukněte se sami. _ Pro mě je Andrew Buchan Ryan Gosling soudních síní. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jakkoli je zřejmé, že skvělá produkce britské BBC tentokráte ve službách dámy se zavázanýma očima s váhami v rukou, bohyně spravedlnosti, opět v plné parádě ukazuje své kvality. A když to nehýří oslňující výpravou, tak dramata ze soudní síně dávno uplynulých dob jsou spíše komornějšího duchu s důrazem na kvalitu. Řekněme, že kromě sympatického hereckého výkonu v postavě Williama Garrowa (Andrew Buchan) zdobí seriál i brilantní dějová rozličnost a pozoruhodná kombinace načrtnutých typů lidí všeho druhu. Potažmo seriál nesoudí mravy svých postav, ale zajímavým způsobem především zkostnatělost právního řádu tehdejší Velké Británie. Chcete-li si tedy alespoň užít pár večerů, kde netečou potoky krve, a máte rádi napětí, tak vřele doporučuji. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Uzasnej serial, s neskutecne charizmatickym hrdinou, nabity emocemi az po okraj. Skutecna tvar pocatku soudni spravedlnosti v britanii, ktera vlasten neam se spravedlnosti nic spolecneho. Vedle reseni pripadu a prepisovani zvyklosti je i chytlava vedlejsi linie s Garrowovym vztahem ke krasne lady. prvni dve serie jsou na 6 hvezdicek, treti serie uz je spis nastavovana kase, kde uz serial vykrada sam sebe a nema moc co nabidnout. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama