Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záznam hry Ladislava Stroupežnického z Národního divadla v Praze.

Naši furianti, veselohra Ladislava Stroupežnického (jehož 160. výročí narození si 6. ledna připomínáme), je pro činohru totéž jako pro operu Smetanova Prodaná nevěsta. Tehdejší kritice připadala příliš jiná, nezvyklá a s nepochopením ji odmítla. Čas však prověřil její kvality a tak se stala jedním ze základních kamenů zlatého fondu české dramatiky. Každá generace její inscenací dokládá kvalitu a úroveň souboru ve své éře.
Také záznam představení z historické budovy Národního divadla v Praze z roku 1970 v režijním pojetí Vítězslava Vejražky je dokumentem inscenace jedné éry, jedné generace souboru činohry Národního divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásné divadelní představení. Výborní herci, skvělé kulisy, dobré dialogy. V podstatě nemám co vytknout, na to, že jsem se na tento snímek dívala kvůli povinné četbě, jsem se u toho parádně bavila. Nejlepší byly vždy ty scénky, kdy se hádali, kdo co dá. Ovšem úplně nejvtipnější scéna byla, kdy se hádali, kdo zaplatí punč... Hádat se o to, kdo bude platit:) Člověk by řekl, že by se spíše hádali kvůli tomu, aby ho nemuseli platit. No ale konec byl dobrý a celé představení jsem si užila. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s pozdějším Macháčkovým nastudováním je tohle slabý, socrealistický odvar. Přesný obraz zdecimovaného Národního divadla roku 1971, v němž nerežírovali režiséři (ti lepší byli vypuzeni), ale herci. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Příšerný obraz české malosti a ubohosti ve své nejobnaženější podobě. Tak takovýhle jsme byli před více než sto lety. Urputná zaprděnost a tohle, že je divadelní hra pro činohru srovnatelná se Smetanovou Prodanou nevěstou pro operu. Z prodané zbylo alespoň pár hezkých árií. Ze Stroupežnického sondy do života českého lidu mě pouze vstávaly vlasy na hlavě... ()

Reklama

Reklama