Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Cornwallská záhada (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Cornish Mystery (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1990, 50 min

Obsahy(1)

Hercula Poirota navštíví rozrušená starší dáma paní Pengelleyová a svěří se mu se svými obavami, že ji chce manžel, jinak ctihodný maloměstský zubař, otrávit. Za motiv považuje jeho lásku k mladé asistentce. Poirot s Hastingsem vyrazí za paní Pengelleyovou do městečka Polgarwithu v Cornwallu hned druhý den, přicházejí však pozdě, paní právě zemřela. Přestože služka i celé městečko podezírají z vraždy manžela oběti, její lékař možnou otravu vylučuje. Poirot s Hastingsem navštíví jak půvabnou asistentku doktora Pengelleyho, tak neteř nebožky Fredu Stantonovou, která nijak nezastírá, že s tetičkou nevycházela dobře. Ta se totiž překvapivě zamilovala do Fredina snoubence Jacoba Radnora. Detektivové z městečka odjíždějí, zanedlouho se tam však vracejí. Na základě podezření z vraždy byla provedena exhumace těla paní Pengelleyové a pitva potvrdila smrtelnou otravu. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S02E04. [spoilery! ] Slabsi dil, kde je sice zajimava zapletka s na prvni pohled jasnym pachatelem, ale jako celek by se to dalo povedet nekolika vetami. Pani Pengellyova ma strach, ze ji manzel travi, a ejhle, nez prijede Poirot podat pomocnou ruku, je opravdu mrtva. Bohuzel v pripadu je minimum dukazu, spis je obvineni zalozeno na vox populi, jelikoz se jedna o male mestecko, kde kazdy kazdeho zna, a dokonce ani Poirot nema v rukou nic. Takze je nakonec pachatel k priznani donucen. A vpodstate nejvic k tomu prispeje Hastings, nikoli Poirot, takze ten zaver je takovy nemastny neslany. ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Pane Poirote, venku na ulici je dáma. Přechází tam a zase zpět. Pak se dívá nahoru… Jsem si jistá, že chce jít dál.“ „Běžte a zadržte ji, slečno Lemonová. Můžete jí sdělit, že Hercule Poirot v tomto období cizí dámy nepožírá.“ Tímto konstatováním labužnickým velký detektiv inkognito vplouvá vstříc záhadě cornwallské kuchyně, kde ovšem - jak se ukáže - „nepotřebují nějaké cizáky trousící svoje moudra“! Hercule vře jak papiňák chystavše se páry vypustit, zvítězí však gentleman. Navíc jeho hexagram je SKROMNOST - mimořádná osobnost prosta vší marnivosti - přejde tedy poznámku nejapnou pouhým konstatováním: „Doktor, který nepochybuje, není doktor, ale spíše popravčí!“ a odmítá za vraha své klientky označit gastritídu. No není divu, že je mrtvá, když „ve svém věku běhala za mužskými“! A co ta „blonďatá coura“ hltající manžela zavražděné?! Při srážce s ní Hastingsovi naprosto změkne mozeček a vyloudí pouze nesrozumitelné klokotání. Jeho mišmaš žádného receptu kloudného do varu pátrání nevnese. Nastupuje inspektor Japp - „Ale né, to nemůžu mít jednu vraždu jenom pro sebe?“ - a Poirotovi malé šedé buňky naplno vařící se, musí s ingrediencí vox populi zachránit nevinného, by vězeňská strava nebyla soustem jeho posledním… P. S. Jako expert na zdravou výživu Hercule Poirot radí nepožívati herbicidů ve stravě a indické kuchyně. Obé býti může smrtelným! ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Očarujúca doktorova asistentka je naozaj kus, že Hastings stratí reč, a je ľahké ju obviniť z rozvracania manželstva. To Poirotovi nestačí a hľadá lepší motív vraždy, ktorý je nakoniec prekvapujúco jednoduchý. V prekazení ľahkého a rýchleho vyriešenia prípadu sa prejaví škodoradosť Poirota, keď inšpektor Japp na konci zostáva veľmi prekvapený a rozčarovaný. Nechýba humor, vedľajšie zápletky, klasické hlášky o skromnosti a šedých bunkách, všetko ako má byť. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta krátká metráž je vražedná! Obtížně vykalkulovaný poměr zápletka:resumé jednoznačně vyplývá pro zápletku. Hercule má bezesporu dar vidět to, co mi Les Misérables vidět nemůžeme, ale natolik invazivní vyžbleptnutí řešení je pro diváka vážně šokem (trefné přirovnání k pocitu, kdy vás kantor neočekávaně pozve k tabuli)! Interesantní heterogenita Poirot:Japp se zase vyskytla a divák si začíná klást nepatřičné otázky. 79% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prostředí malého města je pro potřeby krátkého příběhu využito naplno, navíc ty reálie jsou strašně krásné. Ale mám na mysli i lidi a to, jak se dívají na člověka a na jeho zločin, i když neprokázaný. Hercule Poirot opět ukazuje trochu drsný smysl pro humor, který ale funguje a dostáváme tak originální řešení zločinu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama