Reklama

Reklama

Čekárna na dospělost

Česko, 2009, 43 min

Režie:

Pavel Křemen

Scénář:

Pavel Křemen

Kamera:

Braňo Pažitka

Obsahy(1)

Natočili dokument sami o sobě. Říkalo se jim děti ulice, nyní jsou klienty "nízkoprahových klubů".

Kari je vyhlášený průšvihář. Párkrát už měl problémy se zákonem. Nejraději má graffiti. Petr si nerozumí s rodiči a všechno říká rapem. Michal nejde ven bez svého skateboardu. Jakub je v pohodě, jen si občas neví rady... Ještě nedávno tihle kluci nevěděli, jak naložit se svým volnem. Pak začali chodit do "nízkopraháče", a také o tom natočili film.

Nízkoprahové kluby jsou pro pro děti a mládež zázemím, možností scházet se s vrstevníky, místem pro vlastní aktivity. Výraz nízkoprahový znamená "dostupný, neodrazující od vstupu". V České republice jich nyní funguje 190. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

pOne 

všechny recenze uživatele

Dokument se skládá ze dvou částí. Jedna je točená profi kamerou a tato část povětšinou pojednává o nízkoprahových zařízeních. Provozovatelé hovoří o jejich funkci, pravidlech atd. Celkem v pořádku. Úroveň části "home-video" je ale povětšinou žalostná, stejně jako názory a bezobsažnost života mladých "tvůrců". A to vůbec nehovořím o tom, proč mně někdo tuto prázdnotu servíruje na TV obrazovce. Nicméně beru to jako obrázek určité části mladých lidí. Není vůbec lichotivý.... Chyběl mi v dokumentu (krom jednoho náčrtu) nějaký konkrétní příběh, který by popisoval, proč jsou tito mladí lidé tam, kde jsou. ()

sheldonka. 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám asi měl říct jak jsou nízkoprahové kluby fajn a důležité. To už jsem dávno věděla předtím, takže mě víc zaujal život vybraných děcek, které se opravdu nebáli říct všechno. Dost mi to bralo dech, protože věkem se on nich moc neliším. A jen jsem si tak říkala .. Tahle se někdy chovám i já? No, byl to jeden z nejlepších dokumentů jaké jsem viděla. A proč? Asi proto,že mi je docela blízký. 85% ()

Reklama

Jablek 

všechny recenze uživatele

Dost slabej dokument o současný mladší generaci. Kdyby ste vybrali 70 šestnáctiletejch týpku ze 100, a někomu z nich strčili do ruky kameru, tak vám natočí to samý a nejspíš zajímavěji. To jediný, čim mě snímek dost nemile překvapil, je zjištění, že ty děcka poslouchaj samý hiphopový sračky a ještě maj pocit, že díky tomu ví, jak to na světě chodí :( Pokud budou od 10ti let poslouchat věci typu: fízlové sou zmrdi, práce smrdí, ubalíme brko, nabalíme štětky atd. , tak mam strach, že si za chvíli budou myslet, že je to jejich názor a budou se tim řídit... ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Ten projekt je fajn. Přínos měl hlavně pro ty, kteří měli možnost točit o sobě a o tom, co jsou vlastně tyhle kluby zač, ale i nezainteresovanému publiku se dostane dost informací a materiálu na přemýšlení, pokud si je chtějí z tohohle poloamatérského dokumentu vzít. Nejsem ale nestranný, protože v nízkoprahu dělám. ()

kowalski 

všechny recenze uživatele

Dokument s současné náctileté generaci, který mi docela vyrazil dech ikdyž si je moc neidealizuji. Jako čerstvému otci mi u toho běhal mráz po zádech. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama