Reklama

Reklama

Čekárna na dospělost

Česko, 2009, 43 min

Režie:

Pavel Křemen

Scénář:

Pavel Křemen

Kamera:

Braňo Pažitka

Obsahy(1)

Natočili dokument sami o sobě. Říkalo se jim děti ulice, nyní jsou klienty "nízkoprahových klubů".

Kari je vyhlášený průšvihář. Párkrát už měl problémy se zákonem. Nejraději má graffiti. Petr si nerozumí s rodiči a všechno říká rapem. Michal nejde ven bez svého skateboardu. Jakub je v pohodě, jen si občas neví rady... Ještě nedávno tihle kluci nevěděli, jak naložit se svým volnem. Pak začali chodit do "nízkopraháče", a také o tom natočili film.

Nízkoprahové kluby jsou pro pro děti a mládež zázemím, možností scházet se s vrstevníky, místem pro vlastní aktivity. Výraz nízkoprahový znamená "dostupný, neodrazující od vstupu". V České republice jich nyní funguje 190. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

maoc 

všechny recenze uživatele

Ten projekt je fajn. Přínos měl hlavně pro ty, kteří měli možnost točit o sobě a o tom, co jsou vlastně tyhle kluby zač, ale i nezainteresovanému publiku se dostane dost informací a materiálu na přemýšlení, pokud si je chtějí z tohohle poloamatérského dokumentu vzít. Nejsem ale nestranný, protože v nízkoprahu dělám. ()

Jablek 

všechny recenze uživatele

Dost slabej dokument o současný mladší generaci. Kdyby ste vybrali 70 šestnáctiletejch týpku ze 100, a někomu z nich strčili do ruky kameru, tak vám natočí to samý a nejspíš zajímavěji. To jediný, čim mě snímek dost nemile překvapil, je zjištění, že ty děcka poslouchaj samý hiphopový sračky a ještě maj pocit, že díky tomu ví, jak to na světě chodí :( Pokud budou od 10ti let poslouchat věci typu: fízlové sou zmrdi, práce smrdí, ubalíme brko, nabalíme štětky atd. , tak mam strach, že si za chvíli budou myslet, že je to jejich názor a budou se tim řídit... ()

Reklama

kowalski 

všechny recenze uživatele

Dokument s současné náctileté generaci, který mi docela vyrazil dech ikdyž si je moc neidealizuji. Jako čerstvému otci mi u toho běhal mráz po zádech. ()

sheldonka. 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám asi měl říct jak jsou nízkoprahové kluby fajn a důležité. To už jsem dávno věděla předtím, takže mě víc zaujal život vybraných děcek, které se opravdu nebáli říct všechno. Dost mi to bralo dech, protože věkem se on nich moc neliším. A jen jsem si tak říkala .. Tahle se někdy chovám i já? No, byl to jeden z nejlepších dokumentů jaké jsem viděla. A proč? Asi proto,že mi je docela blízký. 85% ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Dokument se skládá ze dvou částí. Jedna je točená profi kamerou a tato část povětšinou pojednává o nízkoprahových zařízeních. Provozovatelé hovoří o jejich funkci, pravidlech atd. Celkem v pořádku. Úroveň části "home-video" je ale povětšinou žalostná, stejně jako názory a bezobsažnost života mladých "tvůrců". A to vůbec nehovořím o tom, proč mně někdo tuto prázdnotu servíruje na TV obrazovce. Nicméně beru to jako obrázek určité části mladých lidí. Není vůbec lichotivý.... Chyběl mi v dokumentu (krom jednoho náčrtu) nějaký konkrétní příběh, který by popisoval, proč jsou tito mladí lidé tam, kde jsou. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama