Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jeden z nejpodhodnocenějších a nejzvláštnějších československých snímků, na které jsem narazil. Monstrum z galaxie Arkana je samozřejmě velmi bizarní a těžko zařaditelná podívaná, která operuje na docela zvláštní škále tvůrčích přístupů ke komediální látce. Od velmi family-friendly scén s neposlušnými blonďatými mimozemšťánky skáče do lascivní epizody se zástupem naháčů a v neposlední řadě do poměrně zběsilých scén řádění vesmírného monstra, které trhá hlavy a chrlí oheň. Hravá a rozjuchaná podívaná, kterou mnoho diváků nebude s to jednoznačně uchopit. [FOD 2020] ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Československo-Jugoslávská (uf) spolupráce vyšla naprázdno. Vznikl nezajímavý snímek s jednou veselou scénou ze svatby. Jinak je to jen takové nicneříkající uprdnutí do větru. Nevím, jakým způsobem by to mohlo být lepší, ale celkově je to celkem roztomilá pitomost. Na jedno kouknutí výborný materiál. Už jen z informativních důvodů, aby si člověk alespoň uvědomil, co za blbosti se kdysi točily. 20% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti se mi film líbil. Ale v dospělejším věku jsem se musel zabývat tím, co a proč se mi na tom líbilo. Asi jak píše hlavní postava knihu a ještě ji nenapsal a už ji obdržel jako vydanou. A pak zjistil, že uvnitř jsou jen prázdné stránky a na obálce se skví pouze název knihy, který už napsal.*** Ale ve fantasy je vše možné, takže i tyhle výstřelky mimozemské civilizace, na kterou se ve filmu čeká, tak jsou zcela legální. Jen ne pro každého přijatelné. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

ČS filmaři zatoužili po dovolené? Tohle dokázal zasloužilý umělec Macourek napsat během fronty v kantýně... Nebetyčná hovadina, o jejímž zařazení (dětský film vs dospělí) lze oprávněně pochybovat - je tu totiž překvapivě moc erotiky (masová scéna v jeskyni a svlečená Biba), na druhou stranu násilné scény vypadají úmyslně hračkově. Potěší přítomnost čs. herců (Augusta, Andrlová, Růžičková) i dabingu (Štěpnička, Zedníček..). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak vida, 11 let po trapasu Ta slepička kropenatá už dokázali tvůrci stvořit muže s narostlýma prsama i jinak, než pouze v dialozích! . . . Kombinace žánrů sci-fi / fantasy + horror nepatří zrovna mezi moje oblíbené, Monstrum z galaxie Arkana ale klidně mohu zařadit k těm filmům, které mě neurazily a u nichž jsem se po většinou času zábaval jakožto u nápaditého a vtipného „béčkového“ filmu, který sice občas spadl do bizáru, ale jeho výhodou je, že se nehraje na nic smrtelně vážného. Vukotićovu žánrovku o střetu obyvatel jugoslávského ostrovního městečka s mimozemskými hosty jsem bral jako osobitou „východní“ odpověď na západní díla těchto žánrů. MONSTRUM je nevykrádá, dokonce na jejich existenci i nenápadně poukazuje (všimněte si např. VHS Star Wars ve scéně z knihkupectví) a vypůjčuje si z nich vtipným způsobem různé slavné motivy (nejsem znalec ani příznivec téhle tvorby, ale smysl odkazu vtipně využitého světelného meče v podobě mimozemské klábosky došel i mě :-)). Jsou zde i bizardní prvky, což ale podle mě částečně dává smysl, neb mimozemská stvoření zde představují oživlý produkt fantazie neúspěšného brakového spisovatele. Dobrou úroveň si snímek pokazí ve chvílích, kdy se žel až příliš snaží napodobit aktuální západní triky a chvílemi pak spadá do bizáru nechtěného. Pak ale přijde na řadu boj proti monstru, kde se tvůrci od napodobení amerických trendů naštěstí vzdálili a režii monstra převzal československý trikový mistr Jan Švankmajer. I díky Švankmajerovu podílu patří tato pasáž k tomu nejlepšímu z celého filmu (velice se mi líbil i postapokalyptický motiv se slepým harmonikářem). Pozitivně mě překvapil samotný závěr, který se vyhl moralizování a šel spolu s hlavním hrdinou vlastní cestou. 65% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Možná to měl být český vetřelec. Ale je to trapné, je to trapné, je to trapné... Nefunguje ani jako sci-fi ani jako komedie. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Objektivně strašný blábol, ale v tehdejší době moc scifi v kinech nebylo a u tohoto se člověk tehdy i bál. Navíc jsou tam pěkné ženské, a dokonce nudistická scéna v jeskyni! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Po půl roce jsem se rozhodl, že je na čase se zase vrátit k psaní recenzí (už mi to celkem chybělo) po všech těch shortech a dokumentech, k mému zděšení jsem nešťastně šáhl právě po tomto filmu (nějakým omylem se k tomuto jugo-československému maglajzu na imdb objevilo v žánru horor), takže psaní se musí ještě odložit. Co k tomu říct? Na rok vzniku jsem čekal něco lepšího než podprůměrné scifi, otřesné monstrum (v tom že měl prsty Jan Švankmajer?), trochu nahoty a stupidní scénář. Nebýt tam Helenka Růžičková a ona svatební hostina s gumovými hlavami, dám tomu nejspíš odpad. Zase jsem se nechal napálit… ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

So bad, so good! Sladučké quilty pleasure. Lacné erotické sci-fi plné absurdných scén, kostýmov, ktoré museli vyzerať predpotopne už v dobe vzniku a dobových trikov. Socialistická odpoveď na Scottovho Votrelca. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Diváci Filmového festivalu pracujících si nějakým zázrakem mohli vychutnat tenhle politicky neuvědomnělej béčkovej sci-fi snímek obsahující násilí, urvaný a rozšlápnutý hlavy nebo hromadnou nudistickou scénu vítání návštěvníků. Jde o popkulturní dílko, který okatě vzdává hold brakový literatuře a poodhaluje, jak vlastně takový paskvily vznikaj. Navíc tak tvůrci činí překvapivě originální formou. Nejde o žádnou invazi ale o zhmotnění představ brakovýho spisovatele a monstrum je dětská hračka, která se občas tak trošku zvětší. Počkejte si na její poslední scénu. Řekl bych, že na ni dost radikálně změníte názor :-) Ještě mě napadá, že scéna s vyvražďováním známejch českejch herců mohla být i sociálně kritická :-) Když přivřu obě oči… ● Macourek na drogách, monstrum od Švankmajera, Helena Růžičková, ►svatební apokalypsa s hořícími účastníky, urvaná hlava Karla Augusty mluvící v míse s polévkou, výborná atmosférická hudba, přesně sedící k obsahu, … Neupadnout monstrum v zapomnění, tak tu máme kult pro všechny příznivce divnejch filmů. Varování: Děj je místy nebetyčně ►stupidní! A jiný scény jsou neméně absurdní (v tom nejlepším slova smyslu). Znáte nějakej béčkovější československej film? Jestli jo, tak ho chci vidět! ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Musíme ukázat, že jsme lidé dobré vůle. Svlečeme se do naha." No, taky způsob. To je taková blbost, až se na to dá v klidu koukat. Hlavně teda kvůli hezkým slečnám, šíleným digitálním trikům a závěrečnému svatebnímu masakru. O monstru nemluvě. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Moje teorie je, že si režisér Vukotic záměrně natočil materiál, který mu ponechával možnost vydat se pak jen s minimálními úpravami jakýmkoli žánrovým směrem podle toho, jak se vyvine situace. Takže ve filmu nalezneme ideální podklady pro rodinné sci-fi, snivou člověčinku, absurdní komedii, čistou avantgardu i soft porno. Asi se to ale nějak pak nevyvíjelo, patrně o film již ztratil zájem, všechno to pak teda prostě sešrouboval dohromady a položil majk. Pokud tohle dílo pak někdy nalezne skutečná mimozemská civilizace, uvaří jí to mozek. ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

skvost české kinematografie se zajímavou syntezátorovou hudbou. celý film jsem prosmál a bavil se. Tak to má být. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"Monstrum z galaxie Arkana" - když jsem jako kluk poprvé četl tenhle titulek na plakátech s programy pražských kin na zdi před naším barákem, na kterou jsem téměř denně zhypnotizovaně zíral, pocítil jsem asi to největší možné vzrušení, jakého jsem byl někdy v deseti letech schopen. Mně, malému nadrženci na sci-fi a horrory, kterýchžto žánrů se v Československu té doby bolestně nedostávalo, tenhle slastný název sliboval obé zároveň! A i když byl film kvůli nějakým těm nahotinkám v jeskyni myslím od dvanácti, hned při první příležitosti jsem na něj někoho z rodičů ukecal. A ještě jsem se na něj pak několikrát vrátil s kamarády, jak pamatuju. Sice jsem malinko zklamaně cítil, že to není tak úplně přesně to co jsem si vysníval, ale některé okamžiky se pro mě přesto staly orgasmickými a nezapomenutelnými. Konkrétně tedy všechny okamžiky s monstrem a hlavně s androidkou Androu (nejspíš od té doby mám fetišistickou slabost pro sexy robotky, mimozemšťanky, královnu Borgů a podobné zjevy). Nejšílenější moment filmu (bizarní scénu s kojícím vousatým otcem) ale moje podvědomí milosrdně téměř vytěsnilo - ještě i dnes se o mě při ní pokoušela nevolnost, mdloby a záchvat panické úzkosti. A po více než třiceti letech od poslední projekce oceňuju navíc i báječně horrorové audio. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Podle fotek v časopisu Kino jsem si jako dítě myslel, že mi něco zásadního uniká. Nyní s klidem v duši konstatuji, že mi uniklo hovno. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jednou z málo obydlených planet nehostinného kosmu byla planeta Tugador, ukrytá v hlubinách Galaxie Arkana. Lidé se musí vyděsit, tak jim dej hrůzu. Těžko říci, co by s námětem Miloše Macourka udělali filmaři dnes. Ale stejně už na svou dobu to byl odvážný film. Film plný nápadů, se špetkou hororového námětu a s povedeným hudebním doprovodem. Trikově však velmi špatné, ale i tak se spoustou dobrých nápadů. CITÁT - Nejste alkoholik?........ Tak poslouchejte - Monstrum z průhlednou hlavou (Predátor?), muž kojící dítě (Junior?), Honička vodního člunu s kosmickou lodí (kolik takových filmů?), robot jako doprovod posádky (třeba Vetřelec?),cestování časem (?) laserové oči......... CITÁT - Jsi savec a krajně primitivní.......... Film obsahuje odvážné nahé scény nejen žen a lidí dobré vůle. Za zmínku stojí i sexuální jiskření mezi mužem a robotkou. CITÁT - Bojíš se, že s tebe začnou padat šrouby?......... Scéna v jídelně by v dnešní době byla naprosto devastující, tenkrát se do toho tvůrci nemohli tolik pustit, ale dnes....... CITÁT - Byl to masakr......... Film má dokonce i jeden rozměr, který se v dnešních příbězích moc nevyskytuje. Je to blízká setkání čtvrtého druhu. co že to je? Je to dobrovolné opuštění rodné planety na cizí kosmické lodi. Chvilkama jsem se u filmu i bál. Není důvod nedat za pět. Co bych já dal za to, aby mi v poličce vedle Predátorů a Vetřelců stála soška Targovi hračky se jménem Mumu (Tak se totiž jmenuje Monstrum z Galaxie Arkana). Návrh a výtvarná realizace Monstra Mumu - Jan Švankmajer. Hudba - Tomislav Simovič. Kamera - Jiří Macák. Námět a scénář - Miloš Macourek a Dušan Vukotič. Rok výroby - 1981. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejtupějších filmů, které jsem měl kdy tu čest zhlédnout. Suverénně ho v tomto smyslu řadím do své Top 10, možná i do Top 5. Uograde 8.3.2020: Po dnešní projekci naslepo na Festivalu otrlého diváka díky strhující atmosféře zvedám na hodně dada 5 hvězd:-) ()

Reklama

Reklama