Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Robert je snílek. Vrátný v hotelu co ve volném čase píše sci-fi román odehrávající se v daleké galaxii Arkana, jehož hrdiny je rodinka bytostí obdařena mimořádnými schopnostmi. Obrovskou chybou tohoto zapomenutého československého sci-fi filmu je že se většinu děje bere příšerně vážně. Až teprve ke konci filmu, kdy se v posledních 20-ti minutách dostává ke slovu ono Monstrum, začíná pořádné divadlo. Zaručuju se že takto kuriozní věci jste v žádnem čs filmu nikdy neviděli. Utržené a rozšláplé hlavy, zaživa sežrané končetiny, netvor používající plamenomet nebo bandu nudistů výtajících návštevníky z jiné planety v jugoslávských reáliích. Monstrum z galaxie Arkana je kuriozita největšího kalibru. Škoda že nedotažená a příliš dlouho se držící poměrně při zdi. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si myslel, že se postavy zbláznily. Pak že se Macourek zbláznil. A nakonec mi došlo, že se zbláznila produkce, protože schválila tuhle úchylárnu. Nechápu pro koho je film určený. Na dětský příběh je v něm moc nahoty a gore scén - jatka na oslavě jsou sice odlehčená vtípky, ale vizuálně dost drsná. Na vážně míněné sci-fi je skvělý námět rozředěný dementním příběhem. Na uměleckou vizi je to mizerně natočné a zahrané. Do škatulky legendárně špatných chlastacích filmů pasuje Monstrum z galaxie Arkana perfektně, ale předpokládám, že takovou ambici nikdo neměl. Nejspíš se střetl Macourkův sklon k bláznivým komediím se stylem režiséra Vukotiče, a ve výsledku prohráli všichni. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ajajaj, tohle bylo vskutku monstrózní. Bohužel tím špatným způsobem. Nevím, co pohanět víc. Je to plné různých kravin a kvasí v tom jugoslávský amatérismus. Když se v nějakém filmu vyskytují fiktivní postavy vytvořené ze spisovatelova díla nebo fantazie, je to pro mě tragédie. A když se tam vrací i čas, je to další tragédie. Tady máme obojí... a mnohem víc dalších nesmyslů, to všechno v naivní atmosféře hloupých dobových sci-fi. Taková berlička mělo asi být zobrazení nějaké té nahoty, třeba když otci narostou kozy nebo "Musíme jim ukázat, že u sebe nic neskrýváme! Svlečeme se do naha!" chch. Čekání na monstrum se nevyplatí. Sice chrstá zelenou tekutinu v litrech, že to připomíná Evil Dead, ale ta "loutkovost" (nebo spíš člověk navlečenej do nesmyslu) a zjev je hodně pod průměrem. Skončí to docela vtipnou scénou plnou zkázy, vraždění, urvaných končetin, urvaných hlav (kdy jedna skončí v polívce s hláškou "To je hrozný! Jak teď budu střílet?"), rozšláplých hlav, plamenometů. Triky a masky dost zoufalé - modrá koule vypadá jak na zorbing, androidka připomíná mimozemšťany ze starého Star Treku (i když teoreticky by měla být i sexy). Kdyby to celé bylo víc vtipné, určitě by to tomu prospělo. Bohužel mám dojem, že režisér Vukotić to všechno docela prosrál. Vlastně jsem na to koukal jen kvůli Švankmajerově tvorbě, ale ani to za to nestojí. Za tu ujetost ale jednu hvězdičku dám. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Správná šílenost, kterou je škoda popisovat slovy, to prostě člověk musí vidět na vlastní oči, aby zažil, jako moc je to bizarní. V kategorii filmů, které jsou tak špatné, až jsou vtipné, bude tahle koprodukční sci-fi pakárna asi jen těžko hledat konkurenci - nasmál jsem se u toho dost a místy měl pocit, že se mi to snad jen zdá - že to prostě nemůže být pravda. Skutečnost, že podobu monstra navrhl Švankmajer, je pak jen dalším kuriózním střípkem k skutečně hodně nevšednímu diváckému zážitku, který mi tenhle film připravil. Nemám slov, směju se ještě teď, a nepřestávám žasnout, že někdo skutečně mohl natočit něco takového. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dávno zapomenutý špatný film. Ale špatný asi jako Barbarella, takže vlastně docela zábavný. V rámci družby s Jugoslávií se v čísi barrandovské hlavě zrodil nápad spojit nejlepšího českého scénáristu Miloše Macourka se slavným režisérem animovaných filmů Vukotićem. Výsledkem je něco, co se dá obtížně slovy popsat. Spisovateli fantastických povídek vstupují do života postavy z jeho knížky, jmenovitě zlatě pokovená kráska Andra z planety Tugador, její dvě divné děti a titulní Monstrum z galaxie Arkana, modrý chobotnatec z dílny Jana Švankmajera. Měla to být komedie, ale osobně bych to viděl na něco mezi horrorem a nechtěnou parodií. Jisté je, že scéna na svatbě, v níž Monstrum nejdříve ovine chobotem hlavu Karla Augusty, vší silou ji pak utrhne a do toho ječí Helena Růžičková, mě jako dítě dlouho budila ze sna. 20% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Filmovanie prebiehalo v Dubrovníku a na ostrove Locrum. (dyfur)
  • Mezinárodní filmový festival vědeckofantastických filmů v Terstu udělil snímku Zvláštní cenu poroty. (Terva)

Reklama

Reklama