Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní příběh vypráví o lásce devatenáctiletého Ondřeje (J. Čenský) a sedmnáctileté Aleny (I. Andrlová). Ondřejovi rodiče (J. Hlaváčová a M. Zounar) touží poznat dívku svého milovaného syna, a tak se Alenka vypraví „ukázat“. Zdánlivě poklidná návštěva dívky u Ondřejových rodičů se ale bohužel zásluhou jeho matky zvrtne zcela nečekaně jiným směrem a mezi ženami vypukne hádka a Alena odchází. Ondřej se nechce své lásky vzdát a omluví se Aleně za chování rodičů. Mladí dokonce začnou, a to i přes nevoli Ondřejových rodičů, plánovat společnou budoucnost a dokonce i svatbu! Jenže, protest, který chtěl mladý hrdina příběhu uskutečnit, se náhle obrací proti jeho nejvlastnějším zájmům a lákavé šanci, která se mu naskytne. Jak se Ondřej zachová? (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příliš mladí na lásku už nebyli. Ale praktické záležitosti neměli vychytané, mentálně nebyli zralí, takže se vše odehrálo jen v milostných oblastech, na ty už zralý byli, ale co dál? Vtom už měli velké problémy. Dívka otěhotní a je na dítě sama, kluk bere roha. Takže vše je jinak pro dívku, kluk jede v životě dál jako by se nic nestalo. https://www.youtube.com/watch?v=pyquS_ClPvQ Měním názor po dalším shlédnutí...ale nepodělím se o něj. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrásky z první lásky. Příběh Aleny a Ondřeje přirozeným způsobem popisuje radosti i strasti mladých milenců, pokoušejících se uhájit svůj vztah navzdory všemu a všem. Zajímavé téma, ale z dnešního pohledu už možná pasé. Ivana Andrlová s Janem Čenským tvořili v osmdesátých letech sehranou dvojici, která funguje sama o sobě, proč ne. Blanka Bohdanová vysekla i na malém prostoru strhující portrét unavené ženské, které to v životě nevyšlo a sledovat charakterové proměny Jany Hlaváčové je doslova radost. Jiří Adamec uměl kdysi dobré filmy, škoda, že později dal přednost jiným žánrům. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobné téma rozvíjí i seriál Chlapci a chlapi. První polovina celkem dějová – postava Aleny (Andrlová) vyniká svým rebelstvím. V konfrontací s Ondřejovou matkou (Jana Hlaváčová) má Alena navrch. Druhá polovina zbytečně rozvláčná. Celkově příběh odráží 80. léta. Dnešního diváka pobaví ne otázky na plat, ale výše tehdejšího platu:-) ()

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chápu, že ve své době to mohlo přispět k navýšení popularity začínajících mladých herců, ale Čenský pobíhající značnou část děje polonahý ve froté ručníku mě celkem iritoval:-) Příběh samotný nebyl špatný, ale řešení dilematu studium nebo vztah se mi zdálo příliš patetické, jako by šlo o otázku života a smrti. Navíc Čenský deklamuje celkem otřepané fráze a chvílemi jsem se nudil. Body navíc ale dávám za famózně přidrzlou Andrlovou v seznamovacím rozhovoru s potencionální tchýní (Jana Hlaváčová). Stejně bravurně jiskřící byl dialog dvou matek (Hlaváčová-Bohdanová). ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní film o lásce a zodpovědnosti. Ty kecy, které mezi sebou pronáší zamilovaná dvojice Čenský a Andrlová jsou příšerné a hrozně patetické. Naštěstí vše vynahrazují postavy matek obou protagonistů - Jana Hlaváčová a Blanka Bohdanová. To už je jinší jízda! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouhá nuda, plkání zdánlivě o důležitých věcech, ale obsahově prázdné a nakonec...bez konce. Jan Čenský hraje polovinu své role jako Cicero - jen s osuškou kolem pasu. Šedivá doba, šedivý film. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitna normalizacna konzervacka, a v ramci normalizacnej tvory stale pozeratelny slusny priemer. Censky /Jestrabi Vez/ a Andrlova /serial Arabela/ to dobre zvladali, reziser odviedol dobru pracu : 60 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na dvojici Censky-Andrlova jsem alergicky, nastesti vse vynahrazuje dvojice Hlavacova-Bohdanova, ktere jsou vyborne. Otrepane tema, ktere zde tvurci uplne zbytecne dramatizovali. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Příběh mladých milenců, kterým rodiče nepřejí jejich vztah, a oni se navzdory jim, okolnostem, plánů a věku, pokusí svou lásku ubránit a prosadit si ji. To zní sice hrozně, ale tvůrci to myslí úplně vážně. Zpočátku jsem z toho byl trochu vyděšený, ale když se ke slovu dostala Jana Hlaváčová a zejména Blanka Bohdanová, najednou to dostalo šťávu a padaly moudra, že jsem zelenal závistí. Některé situace jsou přímo modelové a staly se mi v životě úplně stejně. Kvůli těmto naprosto dokonalým scénám a dialogům v jinak nezajímavé inscenaci dávám 80% ()

bubun odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle opravdu nemělo obdoby. Tak si to shrneme: věčně nespokojená Andrlová s permanentně kyselym výrazem začne chodit s Čenskym, což se nelíbí jeho matce, protože Andrlová je chudá a nemá maturitu. Otec požádá Čenskýho o fotku Andrlový, a z pouhého pohledu na miniaturní fotografii zřejmě odhadne její vlastnosti, protože aniž by o ní cokoliv věděl, prohlásí, že je to "šikovná holka". Poté se velmi neuměle snaží Čenskýmu promlouvat do duše o bezpečnym sexu, přičemž chodí dvacet minut kolem horký kaše, a Čenský je buď takovej vůl, že vůbec neví, co se mu to snaží otec říct, nebo z něj má ukrutnou srandu - asi jako já z týhle scény. Matka Hlaváčová pak naběhne na Čenskýho s tím, že u nich Andrlová "cítí teplý místečko a jednou mu svěří sladký tajemství... a ani to nemusí bejt tvoje!" Jak už tady někdo zmínil, ta následná scéna se zírající bandou důchodkyň na lavičce je opravdu vynikající. Hlaváčová se pozve k matce Andrlový na pokec, přičemž jsem se už těšila, že se po sobě vrhnou, k tomu jejich dialog směřoval... Nakonec na to však (a bohužel) nedojde, Hlaváčová odchází, načež tam naklušou Čenský s Andrlovou. Následuje scéna s dialogy typu "láska je nemilosrdná - na to ste vopravdu ještě moc mladý" - Čenský: "Já tomu teda asi moc nerozumim..." a: " Pani Veselá, jakej si myslíte, že jsem? Myslíte že jsem dobrej, nebo... ?" ... "Myslim si že jste dobrej..." Podlejzavej Čenský se ještě chvíli vlichocuje, ale není mu to nic moc platný. Andrlová zatáhne Čenskýho do kamarádčiny garsonky, a následuje věta: "Má tady hezký kytky, viď".. Andrlová mu chvíli nehce dát, a pak následuje brilantní scéna, kdy jí Čenský podá ruku, ale on ji nepodá normálně, on ji napřáhne a drží tak dlouho vysoko, že kdyby dlaň nesměřovala nahoru, vypadalo by to, jako kdyby hajloval. "Včera jsem přestala jíst panenský jablíčka...", Veškrnová: " To se nestydíš to říct mamince jen tak do očí?! " , Bohdanová s Andrlovou pak lomcuje se slovy "to už nemíš nikdy udělat!". Výborné. Ještě musím zmínit několikaminutové záběry na stéblo trávy, který Čenský povaloval v tlamičce, hudbu Karla Svobody, Veškrnovou a její klasické grimasy, "konto v Tuzexu" , Andrlovou a její proklamace jako "ty si mě chceš vyvzdorovat", "ty jim lžeš!", "ty je vydíráš!", "ty se mnou kšeftuješ!", a, samozřejmě, Čenského záručák. Pokud máte silné nervy, a trochu zbytkového alkoholu v krvi, vřele doporučuji. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasická 80. inscenace s místy elegantně se vlnícím obrazem o dvou mladejch (a vzhledem k věku a době přiměřeně blbejch) lidech. Hlaváčová výborná... "Vy NEMÁTE maturitu?" Super tchyně. Tchán Zounar (vynálezce) taky dobrej mimoň. No a tyhle fantastický rodiče mají skvělýho synka, kterýho bych třískala od rána do večera, bejt to moje dítě. No a Andrlová s jejím legendárním špičákem... Ta je sice na začátku voprsklá jak vopice, ale je jí to ve finále houby platný. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi dialogy milenecké dvojice přišly poněkud patetické a taky bylo dost nechutné, jak se Čenský co chvíli po Andrlové plazil v očekávání, že už mu konečně dá. No ale pobavila mě seznamovací scéna, když byla Andrlová na koberečku u papalášů s kalkulačkou místo mozku, jak potenciální tchyni drze odsekávala. Rovněž se mi líbil rozhovor Hlaváčové a Bohdanové: "Nejsou bohatí a chudí, jen bohatší a chudší, milostpaní." "Měli by si najít takovou, co má konto v Tuzexu." "Ještě ji naučím boxovat, kdyby vás náhodou měla někde potkat." Závěr pochopitelně dopadl podle očekávání, i když jsem do poslední chvíle doufal v optimističtější zakončení. 50% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je teda televizni podivana... Zaver je samozrejmy celkem od zacatku, tady jsem prekvapenej nebyl. Na druhou stranu je tam vyborna Jana Hlavacova! ...a Blanka Bohdanova taky. Andrlova mi byla trosku protivna, ale to je jen muj osobni pohled. Censky za naivku a domaciho mazanka. 3+ P.S.: nejde o "mladicke lidi", jak uvadi popisek, ale o mlade lidi. To je rozdil. :-) ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Andrlová a Čenský se spolu na televizní obrazovce v televizním filmu pouští do rozboru problémů mladé generace za socialismu. Jako sonda do tehdejší doby určitě užitečné. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že na dobu svého vzniku, byla tato televizná hra nadprůměrná. Základem byl dobrý scénář od Otto Zelenky, který občas napsal slušné scénáře. Všechny postavy se chovaly přirozeně a věrohodně a epilog ukazující morální převahu Aleny byl sice překvapivý, ale logický. Moc se mi líbilyi obě matky a také Dáša Veškrnové ve své menší roličce. Bobavilo mě, když se Ondřej dostal na Famu na režii. jen psal, aniž by fotil, či natáčel. Co k přijímacím zkouškám předložil? To asi bylo zbytečné, stačila by scénáristika, to se ale tvůrcům zdálo málo silné. Potěšující je konec, který se dost vymykal tehdejším stereotypům a ukázal, že Adamec má na víc. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Páni...nostalogie..to byly problémy tehdy! Jinak za dialog mezi matkou Hlaváčovou a matkou Bohdanovou by se nemusel stydět ani dnešní Hollywood... ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Riskl jsem to a dalo se na to koukat, Čenský s Andrlovou mi rozhodně nevadí a výkon Hlaváčové s Bohdankou byl ukázkovej, škoda, že závěr vyšuměl tak nějak do ztracena.... ()

Reklama

Reklama