Reklama

Reklama

Jasenovac

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Jugoslávie, 1945, 16 min

Režie:

Gustav Gavrin

Obsahy(1)

Dokumentárny film z koncentračného tábora Jasenovac, kde zomrelo niekoľko stotisíc Srbov, Rómov, Židov a iných odporcov vtedajšieho ustašovského Chorvátska. Dokument neopomína ani iné tragédie z obdobia diktatúry, no venuje sa najmä zdokumentovaniu zabitých a umučených obetí a praktikám, ktorými ich likvidovali. Desivý dokument predstavuje silný a trvalý odkaz pre budúcnosť. (Marek1991)

(více)

Recenze (6)

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Tábor smrti Jasenovac. Nedaleko Záhřebu byl zřízen jeden z nejhrůznějších koncentračních táborů - „Balkánská Osvětim“. Lidé, muži a ženy, včetně tisíců dětí tu byli s šokující brutalitou dozorců zabíjeni ručně, aby se ušetřilo za plyn a kulky. Kruté vyvraždění stovek tisíc Srbů, Židů, Romů a všech, kteří se postavili proti teroru a násilí Nezávislého Chorvatského státu v době 2.světové války. Klerofašistické peklo chorvatských Ustašovců. Díky svědectví v tomto i dalších filmových dokumentech o temných dějinách Balkánu, které jsou lehce dohledatelné i na YT, lze jen těžko pochopit snahy bagatelizovat všechno to zlo,hrůzy a zvěrstva válečné minulosti, včetně důsledného popírání holokaustu. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Vyhlazovací tábor Jasenovac byl za druhé světové války největším koncovým územím pro tisíce Srbů, Židů, Romů a všelijakých odpůrců Nezávislého státu Chorvatsko. Systematické vyvraž'dování zde probíhalo již od roku 1941. Během čtyř let dokázali Ustašovci jenom v Jasenovaci zdecimovat okolo 840 000 lidí, přičemž obecné povědomí o tomto koncentračním táboru je prakticky nulové. Brutální katani Vjekoslav Luburic, Ljubo Miloš či Ivica Matkovic dennodenně masakrovali všechny bez rozdílu pohlaví, věku či národnosti. Na posty dozorců zde byli dosazování čistokrevní sadisté, kteří by nebyli schopni uspět na válečném poli. Dokument bez okolků podává jednotlivá svědectví osvobozených vězňů a zprostředkovává hrůzné podmínky, které v Jasenovaci panovaly. Množství záběrů na desítky umučených a zabitých lidí rozjitřuje emoce ještě i po více než šedesáti (!) letech... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Koncetračný tábor Jasenovac nepozná z bežných ľudí takmer nikto. Poznajú Osvienčim, možno Dachau, Sachsenhausen, maximálne Terezín. Mnohí z odborníkov a historikov sa určite zhodnú na jednom, že patril medzi tie najdrsnejšie, kde sa mŕtvoly chorvatskí ustašovci ani neunúvali schovávať. Porovnaj s Osvienčimom alebo inými, kde nacisti museli aspoň naoko kamuflovať, schovávať a zatajovať hrôzu pred Červeným krížom, ale i celým svetom. Zlá kvalita obrazu trochu skresáva pocit hrôzy, ale i to málo dokáže vyvolať zvláštne pocity, pri ktorých vám do reči veľmi nebude. Súhlasím s výrokom užívateľa Ivosheka, že toto by si mal pozrieť každý kto si myslí, že za všetko zlé môžu Srbi...100%. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Zatímco německé vyhlazovací tábory jsou notoricky známé, o tomhle, který založili a provozovali Chorvati, se moc neví. Což je škoda. Když vidíte hromady podřezaných mrtvol, ve kterých nechybí ani úplně malé, na kost vyhublé děti, pochopíte, že na Balkáně je vždycky za co se sousedům mstít. Počtem mrtvých i podstatou je Jasenovac s nacistickými továrnami na smrt srovnatelný, v jednom se ale liší. Zatímco Němci to brali jako velkou, odosobněnou fabriku, Chorvaty to očividně bavilo. Způsob zabíjení a mučení rozhodně nedává zapomenout na to, že tohle je Balkán.... Poučné pokoukání pro lidi, co si myslí, že za všechno špatné můžou Srbové... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Desivý dokument z koncentračného tábora z Balkánu, ktorý má zlú kvalitu obrazu, podobnú filmom zo začiatku 20. storočia, no dokumentuje obludnosti, ktoré sa tam stali a na ktoré dnešné médiá zabúdajú a vynechávajú ich podobne ako tie z územia bývalého Sovietskeho zväzu, Číny, či iných krajín v úvodzovkách prospech toho, čo nacisti porobili na židoch a cigáňoch, preto mi je smutno, že niečo také by malo byť objektívne a takéto dokumenty k tej objektivite prispejú, no sú už staré. Srbský národ si tiež dosť vytrpel v prvej a druhej svetovej vojne, no zostáva to v ústraní, čo je hanba, lebo už kvôli tomu, čo tu popisujú iní komentujúci užívatelia, by sa o tom malo vedieť. Nie je to robené formou štýlu, ktorý vyhovuje každému, je to možno podobne propagandistické, no tu je tá propaganda pravdivá, jednostrannosť pochopiteľná a v podstate to nemá vážne chyby, však posúďte sami, ak vám to sila vášho žalúdku a vôle dovolia, Chorváti ako bývalí Ustašovci môže byť radi, že sa s nimi svet nevysporiadal tvrdšie. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Velmi děsivý dokument - jakási starší, jugoslávská verze slavnějšího a rovněž děsivého dokumentu Night and Fog, který vypráví o stejně děsivé támatice jako Jasenovac. Ačkoliv se dokument točí hlavně kolem lagora Jasenovac neopomíná ani jiné zločiny proti lidskosti, ke kterým v NDH (dnešní Chorvatsko bez Bosny) došlo. Jasenovac byl domovem celkem dost šílených sadistických sviní, které byly pro válku nepoužitelné, ale jako řezníci a vrazi si vedli velmi dobře. ()

Reklama

Reklama