Reklama

Reklama

Peace, Propaganda & the Promised Land

USA, 2004, 80 min

Režie:

Sut Jhally

Hudba:

Thom Monahan

Obsahy(1)

Tento klíčový dokument ukazuje, jakým způsobem uplatňují americké politické elity v kombinaci s izraelskými agenturami pro vztahy s veřejností svůj silný vliv na zpravodajství o konfliktu na Blízkém východě. Kombinuje klipy z amerických a britských televizních zpráv s komentáři analytiků, novinářů a politických aktivistů. Peace, Propaganda & the Promised Land poskytuje široký historický přehled a překvapující pohled na média. Prověřuje fakta, která americká média překroutila, a tím zmanipulovala i názor americké veřejnosti. Film dokumentuje (mnohdy drastickými) videosekvencemi dění na území Izraele a především Palestiny. Ve filmu vystupují například Seth Ackerman, Mjr. Stav Adivi, Rabbi Arik Ascherman, Hanan Ashrawi, Noam Chomsky, Robert Fisk, Dr. Neve Gordon, Toufic Haddad, Sam Husseini, Hussein Ibish, Robert Jensen, Rabbi Michael Lerner, Karen Pfeifer, Alisa Solomon a Gila Svirsky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V roku 1967 začal Izrael okupovať palestínske územie Gazy a južný Jeruzalem. Napriek tomu, že OSN tento krok odsúdila, pričom vyzvala Izrael, aby okupáciu Palestíny ihneď ukončil, dodnes tak neurobil. Nato, aby si divák aspoň čiastočne uvedomil o čo tu ide, musí nahliadnuť do histórie Izraelsko - Palestínskeho konfliktu. Najväčším z mnoha sporov oboch národov má jednoznačne náboženský podtón, pričom sa bez pochyby jedná o mesto Jeruzalem, ktoré je oboma národmi považované za "svoje" hlavné mesto. V dnešnej dobe je vzhľadom k viacerým formám náboženstiev rozdelené do štyroch štvrtí - židovskej, moslimskej, kresťanskej a arménskej. Náboženský podtón "rozpútal" samotný Ježiš Kristus, ktorý sa narodil v Betleheme, v Palestíne, no následne do 12 roku vyrastal v meste Nazaret, čo je však na území Izraelu a preto sa mu aj hovorí Ježiš Nazaretský. Po odmlke takmer 18 rokov, kedy nikto netuší kde bol, alebo čo robil, sa z ničoho nič na somárovi v doprovode učencov objaví pred bránami Jeruzalema, kde ho dá po troch rokoch na žiadosť židovskej veľrady popraviť Pilát. O tri dni nato vstáva z hrobu. No a toto je ten problém, ktorý je dôvodom pre konflikt medzi oboma národmi, nakoľko sa jedná o posvätné miesto jedného z najväčších zázrakov. A čo má s týmto všetkým spoločné Americká vláda či samotné médiá z tejto krajiny?? Nuž udržiavanie vojenského konfliktu a propaganda idú ruka v ruke, pričom spoločne zabezpečujú miliónové obraty. Nikoho nezaujíma, že to Palestína je krajinou, ktorá bola napadnutá, pričom to bol práve Izrael, ktorý vstúpil na ich územie, vraždil tamojší národ, búral domy, či odrezal tamojší ľud od nerastných surovín, ako je voda. Všetko je propagované tak, že to Izrael sa bráni pred útokmi Palestínskych usadlíkov, celý svet súcití po stratách na životoch rôznych vojakov Izraelskej armády, no nikoho nezaujímajú mnohonásobne vyššie straty na strane okupovaného národa. Najdôležitejšie je totiž zabezpečiť bezpečnosť Izraelského ľudu. Je sa vôbec čo čudovať, že z týchto končín prichádzajú rôzne teroristické skupiny, ktorých členovia radšej obetujú vlastné životy, len aby získali "slobodu"? V zúfalej situácii človek podniká zúfalé kroky. Samozrejme, že sa medzi nimi nájdu aj náboženskí fanatici, ktorí na nič a nikoho nehľadia, v mene Alaha vraždia nevinných, no v tomto dokumente Vám tvorcovia priblížia príčiny zrodu ďalšieho zla - skutočného terorizmu. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Counter-Propaganda of Com-Promised Land. Celkem bez diskuze se dá říct, že většina věcí, o kterých se v Peace, Propaganda & the Promised Land mluví, je pravda. Americké zpravodajství z palestinsko-izraelského konfliktu pokrývá jen izraelský pohled, mlčí o tom, že okupace je z hlediska OSN ilegální (nebo dokonce o tom že něco jako okupace existuje), že násilí namířené na Palestince se odehrává znovu a znovu a nikoho to vlastně moc nezajímá. Co ale trochu zkresluje je fakt, že důvod, proč se tak děje, není až tolik vliv izraelské nebo židovské lobby na americké mediální kolosy nebo vládu, ale geopolitické zájmy samotných USA v regionu, kde je Izrael od r. 1967 jeho hlavním (a svého času i jediným) spojencem. Důvodem může být to, že film je očividně primárně zacílen na americké publikum a chce se proto vyhnout jednoznačnému obvinění Spojených států a raději převadí (hlavně v první polovině) většinu viny na stát Izrael a jeho PR strategie (i když Noam Chomsky na konci říká právě to). Faktem také je, že zvolený model mluvících hlav střídajících se ze záběry ze Západního břehu a Východního Jeruzaléma, začne být, i vzhledem k značné repetitivnosti, únavný. Většinou se totiž dozvídáme to samé od mnoha hlav a pak to ještě podtrhne animovaný graf/tabulka. S čistým svědomím nemůžu nepřiznat, že zkrácení o dvacet až třicet minut by PP&PL výrazně prospělo. Ale na druhou stranu, a to by vzhledem k tématu, jímž je mediální (a převážně se jedná o televizní) pokrytí konfliktu, nelze si neuvědomit, že to k čemu celý snímek směřuje není až tak filmové dílo. Ani to dokumetární. Spíš opravdu supluje - i svou formou - televizní zpravodajství a snaží se podat zprávu z perspektivy, která je umlčená. Protipropagandu z kompromitované země. ()

Reklama

Reklama