Reklama

Reklama

Jedné páteční noci v dubnu 2003 se 26-letý Aron Ralston vydal do Utahu, aby zde strávil víkend lezením po odlehlých skalách národního parku Canyonlands. O šest dnů později se znenadání zjevil v civilizaci, bohatší o neuvěřitelný příběh a chudší o pravou ruku. Ralston (James Franco) přežil 127 trýznivých hodin v divočině s rukou přiskřípnutou ohromným kamenem, s malým množstvím jídla a jen několika kapkami vody. Bojoval s přírodou i vlastními démony a vyhrál. Dokázal, že má potřebnou sílu na to, aby se vyprostil z 20 metrů hluboké propasti a zraněný ušel více než 10 kilometrů než konečně najde záchranu. Jen díky neuvěřitelné statečnosti unikl jisté smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 847)

godd 

všechny recenze uživatele

Musím se připojit ke komentářům, které jsou oslavné. Kamera si zaslouží jedničku a scénárista taky, ale nejvíc mě dostal ten pocit, který dokáže film předat. Věřím, že pro někoho je film hodinu a půl dlouhá nuda, ale nejde zprostředkovat pocit z toho, co to je vydrcená hora nebo první stopa v prašanu, ale pro toho kdo to ví, je tenhle film prostě skvělej... ()

lektvar 

všechny recenze uživatele

EEE, holt nie. Neviem, či je to samotným námetom, alebo spracovaním, pretože nie som geniálny režisér, ktorý by to sfilmoval lepšie. Retro/vízie pre mňa absolútny chaos, až na konci mi doplo, že to nie sú len spomienky. Nepridalo tomu ani to, že týpek je totálne nesympatický sociopat a mizantrop, z ktorým je ťažké stotožniť sa, a keby ho nehral Franco, tak to dopozerám len z nutnosti. Tož celý film som balancovala medzi - ja by som toho idiota zabila - a - čo tým ten idiot spôsobil svojej rodine, ktorá nepochybne musela tiež trpieť výčitkami svedomia - takže celkovo zaujímavé je to akurát skrz filozofickú myšlienku, že ten šuter tam na neho fakt čakal veky, aby mu jedného dňa dal po hube. A že mal za čo. ()

kadles 

všechny recenze uživatele

No musím se přidak k menšině tohoto snímku. Celkově je to pěkné poučení pro všechny, kteří někam odejdou a nikomu nic neřeknou a následně se jim něco stane. Po chvíli to začala být dosti nuda a snímek jsem dokoukal na dvakrát. Takhle jak je to natočeno dávám velkou pravdu Galadriel - Američany prostě my nikdy nepochopíme. Skoro to vypadá jako by mu měli vystavět na konci pomník. Alespoň se režisérovi povedl výběr hl. postavy, mohu se domnívat, že kdyby tam byl někdo jiný, tak snímek nemá tak vysoké hodnocení. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Bohužel tento film je jako cesta z Prahy do Brna po D1. Víte naprosto přesně co vás čeká, jak dlouho tam pojedete, a že tam těch zatáček moc nebude. Ovšem Boyle z toho vytřískal maximum a nakonec jsem si to užil téměř celé. Tedy až na ty nechutnosti a pár pasáží, které už to uvěznění hodně protahovaly a nic nového nepřinášely. Přestože film nakonec hodnotím kladně, musím konstatovat, že se asi jedná o nejslabší Boylovku. I u té pitomoučké Pláže nevíte co se z toho nakonec vyklube. Možnosti, kam se může příběh ubírat, mají u mě prostě více bodů, než rovná drncavá dé jednička. ()

hodbodka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu bavilo! Nejvíce oceňuji to, že to nebylo zbytečně zdlouhavý, což se občas u filmů tohoto typu děje. Prostě skvělý záběry a neskutečná napjatost. Opravdu skvělá podívaná bez zbytečných zdlouhavých scén, který stejně většinou ubírají na reálnosti. Zkrátka velice silný příběh převeden do 94 minut skvělé podívané. ()

whampingwillow 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem to vidět nechtěla. Hollywoodský snímek o nezodpovědném amíkovi, ze kterého všichni dělají hrdinu mě nijak nelákal. Ale nechala jsem se strhnout a jsem za to ráda. Film nenudí, je zajímavý jak vizuálně (zejména pád do laguny a párty v autě na sněhu) tak emocionálně (samonatáčení na kameru, pochopitelně řezání ruky)... a občas je to i vtipné (ok, asi bych neměla, ale fakt jsem se zasmála, když si starej dobrej Aron ještě vyfotil svoji useklou ruku... to mělo být pro pojišťovnu?). Nejnechutnější scéna: Tahání nervu a lámání ruky. Nejnudnější scéna: Vidina dítěte. ()

MASH_4077 

všechny recenze uživatele

Tohle je ten typ filmy, který Vám ukáže, že nic není problém. Nesnáším kňouraly a pan Franco mi jednoho děsně připomíná. Borec si vlastně jenom uřízne ruku ...... o co jde?? Že to není dál problém. ()

Slaboproud 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem ten film odkládal, protože ten příběh znám už z roku 2003 a nedovedl jsem si představit, jak se z toho dá udělat dobrý film. Ale Boyle to zvládl na jedničku. ()

JuniorSrky 

všechny recenze uživatele

První shlédnutí bylo u tohoto filmu také to nejsilnější. Ipřesto, že jde v podstatě o "One man show", tak jsem se nenudil ani na sekundu. Setkávám se často s dost negativními ohlasy na tento snímek, cituji: "Stejně je úplně jasný, že si ten frajer tu ruku uřízne. Je to úplná kravina." V současné době, kdy je populární takový extrém jako je Saw, kde jde pouze o týrání lidí, se tomu ani nedivím. Aron Ralston dokázal překročit hranice pudu sebezáchovy. Stal se outdoorovým symbolem a v podstatě i hrdinou. Co se týče ztvárnění Arona v podobě Jamesa Franca, tak po pravdě musím říct, že opravdu zaválel. Je hoden velkých rolí. Takový výkon se jen tak nevidí. Především, když je téměř celá stopáž filmu upoutána jen na vás a ještě ke všemu máte ruku zaklíněnou pod obrovským balvanem a máte bavit diváka. Tomu říkám výkon! ()

Psychotic17 

všechny recenze uživatele

Dost emotivní zážitek, navíc, když člověk ví, že jde o film podle skutečné události... Ale ani to nemůže zakrýt fakt, že tento námět na celovečerní film prostě nestačí. 60% ()

Seev 

všechny recenze uživatele

Film celkem o ničem, ale přesto těch 94 minut/127 hodin sedíte a bez dechu sledujete jednu scenerii. Jak to udělali, fakt netuším, ale funguje to. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Film jehož obsah by se v klidu vešel do 10 minut, roztáhlý na víc jak hodinku a půl mi zprvu moc nevoněl a proto jsem se mu vyhýbal. Nakonec přece jen zvědavost byla větší a počáteční skepse se rozplynula v okamžiku nehody. Film je pojat velmi dokumentárně což není na škodu, ba přímo naopak a dokáže si svým způsobem udržet tempo až do konce filmu. Plný počet ovšem dát nemůžu, přece jen zhruba od poloviny filmu už jsem čekal jen na to kdy se konečně rozhodne pro amputaci. Nicméně přes to všechno se jedná o velmi dobrý spíš dobrodružný film s prvky dramatu. 80 % ()

zdeci 

všechny recenze uživatele

Tak aspoň mají Buty kam šáhnout po alternativním klipu ke svému "Mám jednu ruku dlouhou". Jako na nízkorozpočťák slušné, ale nenadchlo! Si zajedu na Tišnovsko, dám pár škopků, nějaký kopec a po návratu s oběma pazourama budu naprosto spokojen :-) Mně stačí peklo v podobě 127 hodin bez piva, tady ty drsňácké scény nechám "profíkům"... ()

simoneo 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný film, ktorého najsilnejšiou stránkou je skutočnosť, že sa dej odohral aj v reálnom svete. Perfektná voľba kamery dodáva filmu autentickosť. Takisto musím vyzdvihnúť hudbu a výkon herca. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Reálné a syrové podání.Nikdo jiný než Danny Boyle by to nedokázal.Umí vyvolat paniku,strach a šílenství.Film by se vůbec neproslavil, kdyby ho nedostal do rukou právě Boyle.Upadl by v zapomnění a hrdinství Arona Ralstona by zůstalo v o hodně užším kruhu.Věřím, že někomu to přijde jako nuda jenže tohle prostě není fantasy ani nic akčního.Příběh se snaží být reálný a bez nesmyslů.Navozuje pocity sklíčenosti a beznaděje.Velmi silný příběh, který by mohl dodávat odvahu mnoha lidem.Pokud nejsme zrovna svědky nějakého proslovu tak nám hraje celkem depresivní hudba.Goblini to sice nejsou, ale stejně.Je obtížné popsat takový film.Kdo má rád příběhy "obyčejných" lidí nemělo by mu 127 hodin utéct. ()

Weezy22 

všechny recenze uživatele

Jeden z najzaujímavejších filmov akých poznám. Celú dobu ma film udržal v napätí, človek ktorý to zažil má u mňa veľký obdiv. ()

nikkittka 

všechny recenze uživatele

Neubráním se zklamání z tohoto čistě na první signální útočícího snímku,který je chvílemi možná drásavě působivý,ale jako celek představuje pouze mistrné vaření z vody ozvláštněné výtečným hereckým výkonem Jamese Franca a Boyleovými režijními kudrlinkami.Od dost možná nejlepšího britského režiséra současnosti jsem zkrátka zvyklá na jinačí standart. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Snímek se mi líbí, ale zas takový dojem jako POMO z něj vážně nemam. Provedením je dokonalý, ale pak je to už vždy subjektivní. Když pominu morální rovinu - s tim nemám problém - tak hlavní věc co mi vadí jsou neustálé flashbacky a následná realističnost. Nikdo zde si to zjevně neuvědomuje, ale ten člověk, pokud by měl takové haluze ze žízně, tak by se už nikam nedostal ani po uříznutí ruky, Už by na to neměl. Jasně, zázrak to možná byl pokud je to natočené přesně, ale nevěřim tomu. Kdyby si tu roku uříznul třeba třetí den, tak ok. Ale tam pak je přesně vidět v jakejch už je sračkách. A s tim už by nic neudělal. Tim pádem jde uvěřitelnost do hajzlu a s ní i moje páté hvězdička. Ale jinak fajnovka :-) ()

Oudis 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklý autentický film podle skutečné události se jen tak nevidí. Když by jste někomu řekl, že se celý film vlastně celý odehrává pouze ve skále, tak si řekne, že to bude nuda, v některých pasážích tomu tak bylo, ale po většinou převládalo napětí a v divákovi rozpoutá myšlenky na to, co by v takovém případě udělal sám a jak by se cítil. Jediné co mi tam trošku chybělo byl příběh o lidech okolo hlavní postavy. Aby si trošku člověk udělal obrázek o životě našeho zaseknutého hrdiny. Na konci kdy dojde na tu hlavní scénu jsem opravdu zavíral oči a měl zatnutý zuby, protože představa je to hrozná. Byl to ale výborný film zase trošku z jiného soudku, ale myslím si, že z daného scénáře se dalo vytěžit více. ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

No nebudu se tady chvástat, jak strašně rozumím kamerování, rejžování, maskování a kdoví čemu ještě. Kdybych studoval filmařskou vejšku, asi bych se nad tímhle rozplíval a možná i erektoval. Bohužel sem jenom stupidní lajcký divák, který všem těmhle jinotajům nerozumí a dívám se na film podle toho, jak mě zaujme a baví. A jářku, tahle slátanina o blbovi, co z nudy neví, do které prdele ještě vlézt, kdy se mu poslední prdel stane téměř osudnou, mě vůbec nebaví. Půlhodina flashbacků byla půlhodinou utrpení a celý film je pro mě v dnešním 30 stupňovém pařáku, jednou obrovskou ztrátou času, za kterou si cestou na Žermanky dám po řepě pár ran holí. Imho s tím řezáním ruky to snad ani nemůžou myslet vážně. Zkuste si do svojí pracky zapíchnout celý špendlík a hned potom, co si vyměníte bolestí připosrané trény (popř. tangáče) se stavte zpět a přehodnoťte tenhle bez soudnosti hodnocený film znovu. Kvůli pár velmi obstojným záběrům, nebudu hodnotit tuhle koncentrovanou nudu, ani o chlup líp. ()

Související novinky

Danny Boyle natočí Metuzaléma

Danny Boyle natočí Metuzaléma

16.05.2020

Režisér Danny Boyle (Milionář z chatrče, Steve Jobs) si vybral svůj příští projekt. Bude jím biblický příběh Metuzalém s Michaelem B. Jordanem (Black Panther, Creed) v hlavní roli. Scénář napsal… (více)

Danny Boyle bude vzpomínat na Beatles

Danny Boyle bude vzpomínat na Beatles

02.09.2018

Danny Boyle je momentálně jedním z nejdiskutovanějších tvůrců současnosti. Může za to především fakt, že byl vybrán jako režisér 25. bondovky a tuto pozici o pár týdnů později opustil kvůli tvůrčím… (více)

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

31.12.2010

Další kalendářní rok se chýlí do finále a nechává v nás několik výjimečných filmových zážitků. Nebylo jich zas tolik, ale byly o to silnější. To na rok 2011 nám Hollywood (a nejenom ten) chystá… (více)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (více)

Reklama

Reklama