Reklama

Reklama

Route Irish

  • Velká Británie Route Irish (více)
Trailer

Obsahy(1)

Route Irish je název nového snímku legendárního režiséra Kena Loache. Tvůrce, jenž se ve filmech zaměřuje na sociálně citlivá témata, si tentokrát zvolil problematiku války v Iráku a její komercializace. Dva bývalí britští vojáci podnikají na Blízkém východě jako zásobovatelé americké armády, jeden z nich ale nešťastnou náhodou zemře, což druhého podnítí k pátrání, zda kamarádova smrt nebyla připravená dopředu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

verbal 

všechny recenze uživatele

Už víme, že v Iráku Zmrd čeká všude. Dokonce i na hrdinné, vymaštěné žoldáky, kteří se živí střílením civilistů. Když při tom chudáček Frankie zaprdí do hlíny, myslí si jeho nejlepší gayfriend, mimořádně nesympatický Fergus, že v tom smrdí nejen jeho ostatky. A tak rozjede pátrání tak svižné a strhující, jako osmdesátiletá, jednonohá důchodkyně, která vám o francouzských holích sprintuje před autem na červenou přes přechod. Máte jen chuť zapnout stěrače, zavřít oči a vyzkoušet, za kolik to dáte z nuly na sto. No, možná ale, že jsem trochu zaujatý. Pokud máte rádi ultraakční sekvence typu Fergus čumí na moře, Fergus sedí v pokoji a čumí do zdi, Fergus čumí po desáté na nějakou roztřepanou nahrávku z Iráku či Fergus jen tak čumí, budete nadšeni a uteče vám to jako kolonoskopie bez anestetik. A pozor! Jde o sociální téma natolik citlivé, že vás při závěrečných titulcích zalije taková vlna empatie, až budete toužit naskočit na nejbližší letadlo do Basry a pateticky poobjímat všechny ty heroické obránce světového míru! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Route Irish je skvělé zahrané syrově reliastické drama, které poměrně důvěryhodně poukazuje na lidi, kterým se dnes moderně říká kontraktor, ale pro mě to jsou žoldáci, který za prachy jdou do válečnýho konfliktu a vydělavaj na humesech, který má ve svým menu každej lokální válečnej konflikt. Poctivá filmařina, která nešetří na kritice ani na skvělých hereckých výkonech. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ROUTE IRISH JE KRYCÍ JMÉNO PRO CESTU Z BAGDÁDSKÉHO LETIŠTĚ DO ZELENÉ ZÓNY A NA NÍ BYLI FRANKIE A TŘI STAVAŘI PŘEPADENI TERORISTY..... /// Tahle silnice je nejnebezpečnější na světě a Frankie byl na špatným místě a ve špatnou dobu. Proto měl pohřeb. Fergus však tuší, že tu něco smrdí. A tak pátrá a pátrá, vypráví o službě u ,,ORDER 17“ a jsou tu i nějaký záběry. 45 minut pryč a moc toho nevypátral. Teda něco jo - zabíjení nevinných (?) Iráčanů, což je hnus. Furt nám dokazuje, že největší kámoši nejsou Jerry a Tom, ale on s Frankiem. (Po sexu s tím souhlasí i manželka. - Ta Frankieho!) Všechno spěje k pomstě a tedy rozuzlení a já chápu, že to všechno je sociálně citlivý téma, ale čumět na film o jedný události a velkým přátelství je celkem nuda. Zvlášť, když se mě snaží ,,šokovat“ známejma věcma. Nedomrdlé, obsahově slabé a herecky nevýrazné, ale dám 3*, protože snaha se cení. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že správní kamarádí sdílejí i kurvu (a ti nejlepší i ženu). 2.) Dozvím se, že Mad Maxe podřízli. 3.) Rád poslouchám historky z Iráku. 4.) Chci vidět soukromý ,,waterboarding“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kena Loacha už poměrně dobře znám, takže jsem sice tušila do čeho jdu, ale že se mně dostane tak věrohodného, dalo by se říct polodokumentu s herci, které ani neznám, to byl šok. Podtext se dal pochopitelně očekávat, ale já smekám, protože to zahráli všichni tak uvěřitelně, že jsem se rozhodla jít do plných. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ken Loach vie spravidla spojiť politicky citlivú či oficiálne príliš nešírenú tému vierohodne i s humorom. Tu vypustil humor a ultra vážne kritizuje súkromné bezpečnostné zbory, prenajímané vládami. Tie posielajú elitné skupiny zabijakov na vybavenie špinavej práce, aby si vlády nemuseli až tak špiniť ruky - len tak sprostredkovane cez papier a reč oficiálnej zmluvy, kde sa predsa žiadne násilné prvky voči civilistom ani vojakom nespomínajú. Zápletka je jednoduchá a pre podobné typy filmov aj typická. V konflikte zomrie vojak a jeho najlepšiemu kamošovi a vojakovi v zbrani sa zdá, že oficiálna verzia zabitia nie je tá, aká bola tá ozajstná. Jednoducho, že to nebola smrť v rámci vojenského konfliktu, ale úkladná vražda. Miestami zaujímavé informácie prebíja vedomie toho, že divák od začiatku vie, ako to dopadne. Akoby to nebola téma, ktorá režisérovi až tak sadla. Sčasti chýbal zrejme časový odstup, no určite aj dotiahnutejší a menej šablónovitý scenár. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Že sa Loach a Laverty rozhodnú komentovať aj vojnu v Iraku a kritizovať spôsoby britskej zaangažovanosti do nej, sa dalo očakávať. Vymysleli zápletku síce nie príliš originálnu, oficiálna verzia klame a osamelý hrdina sa rozhodne vypátrať pravdu, pričom sa cestou za cieľom občas sekne (to namontujete do akejkoľvek doby a miesta), ale sila výpovede a za mňa solídne tempo udržujú divácku pozornosť. Film pre tých posledných, ktorí si doteraz myslia, že v Iraku spojenecké vojská rozosievali len západnú demokraciu a že zverstvá sú výsadou iba národov, ktoré zaraďujeme do tretieho sveta. V podstate antivojnový manifest a ak s tým má niekto problém, tak nech si ide do ľubovoľnej vojny zabojovať sám, je ich bohužiaľ stále dosť. Že tu nevidím britskú premiéru ma celkom prekvapilo, myslel som, že Loach mal problémy len za "Tečerky". ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ken Loach umí vyhmátnout celkem obyčejná témata, a tak se zdá skoro překvapivé, že si vybral něco takového jako válku v Iráku. Ta se jeví lehce prvoplánová. Ale v jeho pojetí je to o něčem jiném, v Iráku samotném skoro nejsme a zaměřujeme se na trochu jiné následky, než jak jsme zvyklí. Přesto ale film nakonec není nějak extra objevný. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ken Loach mě ještě nikdy nezklamal, je to nejlepší britský filmař - určitě alespoň co se týká témat nebezpečných vládnoucí moci. Výsledkem špinavé agrese USA za pomoci dalších zemí agresivního paktu NATO přinesla Iráku milion (aspoň se to v tomto filmu tvrdí) nevinných civilních obětí jen proto, že zabijáci z Ameriky, Británie a bůhvíodkud v každém povinně vidli potenciálního teroristu. A všemocná moc všechno zamlčí a pokud se něco provalí ven, pak jde o dezinformaci... Zkrátka třetí film, který ťal do živých problémů současného nelítostného a krutého světa. ()

Harts 

všechny recenze uživatele

Než jsem koukl na film, myslel jsem si, že to bude dokument, případně drama odehrávající se na Blízkem východě, omyl, pěkně zpracované téma, citlivě, surově, dramaticky, zajímavě... ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Ak vidím meno Ken Loach nečakám akčný film ale film s posolstvom. Route Irish je ďalšou perličkou z jeho tvorby. Táto sociálna dráma je kritikou spoločnosti a zároveň poukazuje na vyrovnanie sa s útrapami vojny. Nie všetci si pripustia, že na svete žijú väčšinou takéto postavy, ako ich vykresľuje film. Chcete akciu, bitky a výbuchy, tak tu ich nehľadajte. Chcete si sadnúť a pustiť svoju myseľ na prechádzku, zúfalstvom beznádejou a tragickou realitou.... poriadne si to rozmyslite a pozerajte. Vtiahnutie do deja: **** Akcia: * Realita: ***** Dramatičnosť: *** ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Loachovy filmy mají většinou velmi silný (emotivně i sociálně) příběh a nezklamal ani tentokrát. Výjimečně nesouhlasím s verbalem (i když na kolonoskopii jsem, bohudík, dosud nebyl) a dávám nejvyšší ocenění. Fergus je sice ze začátku nesympatický, ale s vývojem děje začínáme chápat každý jeho krok (včetně toho posledního). Výborné herecké výkony pro mě dosud neznámých herců! ()

Reklama

Reklama