Reklama

Reklama

Sanctum

Trailer 1

Frank miluje potápění a jeskyně. Stojí před velkým úkolem, chce najít chodby, které propojí jeskyni Esa  Ala v Jižním Pacifiku s oceánem. Jsou už velmi hluboko a zbývá prohledat pár dalších kilometrů chodeb. Frank cítí, že je blízko, že další jeskyně jsou ještě před ním a ty ho dovedou až k moři. Financování mise zajistil Carl, Frankův přítel, který na místo přilétá se svou přítelkyní Victorií, aby se dobrodružství zúčastnili společně s Frankem a jeho mladým synem, který prožívá krizi ve vztahu k otci. Když se všichni společně podívají až na konec jeskynních cest, dojde k tragédii, při které zemře jedna z členů mise. Frank proto uzavírá projekt a chce se dočasně vrátit na povrch. Do oblasti bohužel dorazí obrovská bouře, která začíná nabírat na síle. Tým v jeskyni rychle pochopí, že se musí dostat co nejdříve ven, než je zatopí rychle stoupající voda. Proudy jsou ale příliš silné a zatopené oblasti si vyžádají první oběti. Frank organizuje zbývající členy týmu a společně pod vodou hledají cestu jeskyní směrem k oceánu. To je jediná možnost, jak vyváznout živý. Protože jsou členy týmů také nezkušení potápěči, je nutné dávat velký pozor. Jeden ze zkušených horolezců a potápěčů dostává embolii a začne kašlat krev. Stane se tak další obětí náročné cesty. Další chybu udělá Carlova přítelkyně Victorie, která také umírá v hlubinách zatopených jeskynních chodeb. Zbývají poslední tři členové, Frank, syn Josh a Carl... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (348)

kinej 

všechny recenze uživatele

Sanctum sice není žádné nezapomenutelné dílo, ale na druhou stranu se tento film ani netváří, že by měl být něčím jiným než pohou akční zábavou. A v tomto směru film, až zase tak úplně nestrádá. Naopak, vzhledem k tomu, že úhlavním nepřítelem dobrodruhů je jeskyně, daří se Alisterovi Griersonovi držet slušné tempo a nenudit. A nepotřebuje k tomu ani exploze či zbraně- Jasně, se zápletkou ani s rozepisováním postav se nikdo moc nepáral a dialogy jsou místy legrační, ale tvůrcům se občas zadaří hodit na diváka klaustrofobickou deku stísněnosti. Že je pro někoho film zklamáním kvůli jménu Jamese Camerona mi přijde podivné, informaci typu „od producentů…“ považuji za marketingový šum, který jsem se naučil úplně filtrovat, a který pro mě nemá zcela žádnou vypovídající hodnotu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vydal jsem se spolu s expedicí do neprobádaných jeskynních oblastí v Nové Guinei a byl to docela intenzivní zážitek. Výprava se totiž rázem změnila v dramatický boj o holé životy poté, co zasáhly přírodní živly, a jeskynní komplex se stal pro účastníky mise vězením, z kterého je najít cestu ven pořádná fuška. Celé je to natočeno podle skutečných událostí a není to moc předvídatelně pojato. Pod svá producentská křídla si projekt vzal slovutný James Cameron. A když hlavní roli hraje voda a potápěči, tak kdo jiný by měl mít dozor než právě on. V rolích členů výpravy nenajdeme žádné megahvězdy, které by spolkly většinu rozpočtu, ale solidně hrající herce, z nichž trojice Richard Roxburgh, Rhys Wakefield a Ioan Gruffudd dávají o sobě vědět. Největší pozornost na sebe strhává asi Roxburgh, který na všechny většinu filmu řve nebo rozdává rozumy, a když už není jednomu z členů pomoci, tak ho jednoduše utopí. Jeho vztah se synem, který je také v expedici, není zrovna nejlepší, přesto v druhé polovině filmu utvoří perfektní tandem. Natáčení bylo jistě fyzicky náročné a při potápění a zdolávání kolmých stěn si herci, kteří se nenechávali zastupovat kaskadéry (nebo to nebylo vůbec poznat), sáhli na dno fyzických sil. Tohle intenzivní vyčerpání a beznaděj se výborně postupně přenesla i na mě jako diváka. A když se někdo topil, docházel kyslík nebo se zachytili dívce vlasy do lana, tak to zasáhlo bezchybně nervovou soustavu. Napětí, občas patetické proslovy a postupná ztráta členů expedice spolu s perfektně nasnímanými záběry z jeskynního potápění tvoří drama, které tady dlouho nebylo a mně se líbilo. Naštěstí se nekonal žádný Pád do tmy. 100% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedá se to hodnotit líp. Nejdřív mě naláká sám James Cameron. Pak asi po dvaceti minutách filmu jedna holka pronese filmovou větu: "Co by se nám pod vodou mohlo stát?". A chvíli potom si tvůrci utahují z jednoho z nejdokonalejších válečných filmů vůbec: Apokalypsy. Po tom jsem si hnedka uvědomil, že geniálních filmů je jenom pár a tenhle je blbej už ve všech směrech, který může mít. A na závěr? Absolutně nechápu, proč je film vysílán ve 3D. Průser v rámci 3D větší jak vrata do stodoly. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Já, jako jediný, jsem ten Cameronův záměr prokoukl, HA! Má zálibu v "ponorkovávání se"? Má, tak proč to nevyužít a nezkusit natočit něco s vodou. Navíc je nezbytně nutné natočit nějakou pitomost z hlubin na zem volající (tedy ne úplně až do nebe), aby byl další film brán zase jako výborně zpracovaný film, když ten předchozí byla bračka (hybrid mezi brakem a sračkou). ~~~ A tak nás Cameron zavedl k jedné velké díře v zemi, u níž všichni mají to neskutečné nutkáni riskovat (buhvíproč) životy, aby tu díru prozkoumali. Jen co do ní vlezou (a nečekaně zjistí, že to je prostě DÍRA), začne pršet (naprosto nepředvídatelný zvrat, který zvedne ze židle každého diváka, kterému do ní ale pustíte proud) a všichni tak začnou bojovat o život před utopením se kdesi v... díře (cítíte tu nervy drásající dramatičnost, kterou jste ještě jaktěživ nikde neviděli?). Samozřejmě se také dočkáte tuctově klišoidního závěru, hu-rá. ~~~ Riskovali zdraví a životy, tak dostali, co chtěli. A já, jakožto divák, jsem z toho měl, krom béčkového filmu, co? Záběry vody a jeskyní? No to toho víc uvidím a dozvím se i na ČT2. ~~~ Málem bych zapomněl, ono to vlastně bylo 3D, no tak to jó. Vlastně taky ne. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Téměř odpadová mizernost. Nebýt toho, že pod filmem je jako producent podepsán Cameron, neštěkne po Sanctumu ani pes. Je tu všechno špatně - nulová atmosféra, naprosto katastrofální herecké výkony, ultradementní dialogy (debilnější dialogy byli za poslední dobu snad je v Posledním Vládci větru), nepovedeně natočené podvodní scény, primitivní příběh. Sanctum je jednoznačně to nejhorší, co jsem z nových filmů za posledních pár měsíců viděl. Slabá 1* ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Film je věnován památce Wesleyho C. Skilese, podvodního kameramana a jeskyňáře, který zemřel 21. července roku 2010. (Terva)
  • Příběh snímku je založen na skutečném zážitku spoluautora Andrewa Wighta, který během potápění spolu s dalšími čtrnácti potápěči uvízl na dva dny v jeskyni poté, co se zhroutil vchod. (oje)
  • Při natáčení filmu byla použita technologie vyvinutá pro Avatar. Jedná se o 3D kamerový systém Jamese Camerona, uzpůsobený pro použití v extrémních podmínkách. (dex2man)

Související novinky

Umučení Krista – The Prequel?

Umučení Krista – The Prequel?

01.10.2012

Je libo další biblický příběh od scenáristy Benedicta Fitzgeralda, který se podílel i na Gibsonově veleúspěšném torture pornu? Ne? Nevadí, stejně vám ho studio Lionsgate naservíruje, zřejmě v naději,… (více)

Reklama

Reklama