Reklama

Reklama

Ekologické katastrofy

  • Česko Katastrofy, které změnily svět (více)

Pořad dokumentuje, jak ekologické katastrofy hrály hlavní roli v utváření povědomí o životním prostředí po celém světě. Deset nejhorších ekologických katastrof je podrobeno rozboru a ukázáno, jaký dopad měli a stále ještě mají nejen na životní prostředí, ale také na postoj odpovědných lidí k zachování životní rovnováhy na naší planetě. Navštívíme Londýn v roce 1952 zamořený smogem, zavedeme diváky například do zálivu Minamata v Japonsku roku 1953, který byl zamořen prudce jedovatou rtutí nebo se podíváme do jadernou katastrofou zasaženého Černobylu roku 1986. Deset nejhorších ekologických katastrof jako na dlani v tomto jedinečném dokumentu francouzské provenience. (TV Barrandov)

(více)

Recenze (9)

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument sleduje najväčšie ľuďmi spôsobené ekologické katastrofy od roku 1945 a približuje vývoj ekologického uvedomenia prostredníctvom archívnych záberov a rozhovorov s rôznymi znalcami. V dokumente vidíme mnohé zmeny k lepšiemu, ku ktorým bola spoločnosť dotlačená nevyhnutnosťou, ale vidíme aj kauzy, ktoré sa zhoršujú ako stúpa dopyt, konzum a počet ľudí. Bohužiaľ, týchto káuz je viac. Dokument sa príliš nesústredí na hľadanie riešení, iba na poukázanie na problémy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je teorie, že osoba uvnitř hroutícího se systému není schopná tento systém napravit. Chtělo by to proti sebevražednému kapitalismu nějaký zásah shůry. To , že se globálně otepluje již vidí i obyčejní lidé a většina vědců přeběhla do tohoto paradigmatu i s jejich sponzory. V dokumentu jsou obecně známé události. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pointou dokumentu bolo nie len poukázať na najhoršie ekologické katastrofy zapríčinené človekom a jeho bezohľadnosťou, ale aj vyvolať presne ten pocit bezútešného zúfalstva, ktorý toto ľudské počínanie prináša. Dokumenty, ktoré ponúkajú riešenia sú samozrejme fajn, lenže možno trochu kontraproduktívne, pretože keď si ja predstavím priemerného diváka, ktorý sa na ne díva, je to pre neho niečo ako happy end. Dosť pravdepodobne si povie, že síce bolo zle, ale už sa pracuje na tom, aby bolo zase všetko v poriadku a sú východiská a ľudia, ktorí to za nás za všetkých zase vyriešia. Myslím, že ekologický dokument, ktorý má naozaj niečo zmeniť, by mal byť trvdo reálny a depresívny, pretože tým je viac pravdepodobné, že dokáže v človeku vyvolať potrebnú reakciu a vyburcovať ho k tým správnym činom. Nikto to za nás neurobí, posrali sme to my a len my to musíme napraviť. A pokiaľ v niekom z vás dokument o ekologických katastrofách zanechal nepríjemný a znepokojujúci pocit, nemyslíte, že je to prirodzené? Ekologické katastrofy nie sú celovečráky od Disneyho! A ak sa vám nepáči, že neponúkol riešenia, skúste zdvihnúť rite a nájsť nejaké sami! ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Neutěšený výčet ekologických katastrof, jejichž společným jmenovatelem je samozřejmě člověk a jeho bezohledné, neuvážené či pošetilé počínání. Dopad katastrof je stejně deprimující jako fakt, že ve filmu nezazní ani náznak možnosti lepších zítřků nebo ponaučení se z vlastních chyb. Skoro to pak vypadá, jako by člověk tu potřebu ani neměl, takže otázkou zůstává, co chtěli autoři tímhle přímým a depresivním snímkem (a komu?) říct... ()

goodnic 

všechny recenze uživatele

Dokument starý 12 let a moc se toho od té doby nezměnilo. Aktivisté jsou stále terčem nenávisti a posměchu, přestože se vždycky ukáže, že mají pravdu. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Zajímavý přehled ekologických katastrof obsahuje řadu obrázků, které jsem ještě nikde neviděl, a také široké spektrum rozhovorů s lidmi, které mají k té které události, co říct. Vůbec to nepůsobí lacině. ()

Facillitant 

všechny recenze uživatele

Tedy jediné, co člověka ohrožuje, jsou lidé. (A co se týče filmu samotného, český dabing je /jako téměř vždy/ hrozný a DDT bych neoznačila za pesticid, ale jed, který lze mj. použít jako pesticid.) ()

S120 odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím, čím jiným může být toto dílo pouučné než tím, jak se dá z pravdivých střípků poskládat propagandistický celek, který se netají svým jediným cílem - zastrašit ty, kteří uvěří. Je to opravdu odporné a je asi jasné, kdo toto dílo přeplněné nepravdami a polpravdami financoval ... ()

m.marty 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument plný iformací a názorů osob, které o tom či onom problému něco vědí a mají k němu co říci. Na druhou stranu mě tento dokument příliš nezaujal. Oproti jiným opravdu kvalitním dokumentům nemám tento žádný konkrétní cíl. Pouze upozorňuje na něco co se v minulosti stalo, ale zase neupozorňuje na něco konkrétního, ale na mnoho různých ekologických katastrof, které spolu v podstatě ani nijak nesouvisí. Poslední co bych snad vytknul je přeskakování od jedné katastrofy, ke druhé bez jakékoli souvislosti a bez jakéhokoli náznaku že už se jedná o další katastrofu. Poučný určitě je, ale patří k těm průměrnějším. ()

Reklama

Reklama