Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při vědeckém experimentování na zvířatech objeví doktor Henry Jekyll látku, jejíž aplikace v organismu odkrývá obrácenou stranu duše. Látka je naneštěstí návyková a Jekyll ji vyzkouší také na sobě. Tak se rodí ze zakřiknutého domáckého vědce Jekylla světácký lev salónů a také ale vrah - Mr. Hyde. Oblíbený filmařský námět podle novely Roberta Louise Stevensona natočil Terence Fisher (PES BASKERVILSKÝ, PHANTOM OF THE OPERA) v produkci studia Hammer Films. (dopitak)

(více)

Recenze (12)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Studio Hammer se po Draculovi, Frankensteinovi a Mumii vrhlo na další klasickou látku, ale tentokrát to nedopadlo podle mých představ. Fisher tu sice má ku pomoci Christophera Lee, ale spíše se soustředí na nekonečné dialogy, noční život v klubech pro pány, a až teprve na vztah dvou odlišných charakterů v jedné osobě. Absence krve a jakýchkoliv exteriérů má zase za následek nulovou atmosféru. Ač nerad, ale Dvě tváře dr. Jekylla musím hodnotit jako podprůměr. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Terence Fisher u mě opět zabodoval a ani tentokrát nemohu jít pod čtyři hvězdy. Velmi dobré hammerovské zpracování klasické látky, s perfektním hereckým obsazením, hudbou, atmosférou a prostě vším co k tomu patří. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická literární předloha lákala a stále láká ke zfilmování. Od Fishera jsem očekával temný hammerovský horor...tak nic. Místo hororu zde máme mysteriozní drama, kdy z usedlého a samotářského Jekylla se po užití jeho preparátu stává seběvědomý arogantní děvkař Hyde...a já se těšil na děsivou proměnu (děla se mimo obraz), šílenou kreaturu (no, Hyde opravdu děsivý nebyl) a kruté vraždění (hm, dochází k němu až v závěru a nic strašlivého na něm není). Ze všeho nejvíce mne mrzí, že chybí hrůzu nahánějícíc atmosféra, gothické atributy a strašení vůbec. A konec konců i ten kankán byl pěkně krotký...v Paříži by toho tanečnice na sobě moc neměly, i když ve skutečném Soho asi také ne. Vcelku průměrný snímek na jedno podívání... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Horor to nie je ani zďaleka. Veľmi nudná voľná adaptácia Stevensonovej novely, ktorej chýba akákoľvek hororová atmosféra. Hyde vyzerá ako oholený Jekyll. Nuda. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Hammerovka podle mého gusta. Plný počet si tentokrát zaslouží Terence Fisher zcela po právu, i když upřímně, největší podíl na něm má úžasný Paul Massie, který jako Dr. Jekyll (vousy, rozcuchaný účes, typický vědec, který kašle na svou roztomilou paničku a raději píchá injekce opicím) je průměrný, ale jako Mr. Hyde (zářící oči, hladce oholená tvář, perfektní účes i dokonale padnoucí oblek) nemá chybu, jeho emoční mimika v rozhovorech i v době před zpětnou "proměnou" podzvihá tento jinak průměrný horor mezi špičku žánru. Kvalitní hudba. Nesmím zapomenout ani na epizodní roličku mého oblíbeného Olivera Reeda, který si tu zahrál kabaretního rváče. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Velká škoda, že snímek musel skončit o jednu jedinou minutu později. Skončit o 60 vteřin dřív, budu nadšený z objevu neprávem podceňovaného kinematografického klenotu. Škoda, moc se mi totiž líbilo, jak skvěle to pan Hyde celé vymyslel, a celou dobu jsem mu fandil, aby to dotáhl do konce, byl to přesně ten typ okouzlujícího sociopata jako vymodelovaného z učebnice. Velkým plusem rovněž je scenáristovo skutečně bezcitné zacházení se všemi postavami, až jsem zíral, jak si v roce 1960 s nimi dovolil zatočit. S knihou to na rozdíl od verzí z 30. a 40. let už nemá nic společného, ale je to jenom dobře, protože ve všech předchozích adaptacích byl Hyde zrůda nejen duševně, ale i tělesně - až nyní KONEČNĚ je Edward Hyde okouzlující a nesmírně nebezpečný elegán. Atmosféra ucházející a napětí v závěru gradovalo... jen jsem litoval, že nepatřím do londýnské smetánky mladých gentlemanů koncem 19. století a neužívám si tolik jako Hyde s Paulem Allenem (vynikající Christopher Lee). Moc příjemný a nenápadný Hammer, kterému půlhvězdu nadsadím, protože zdejší červená čísla by si podle mě zasloužil. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Poměrně nudný a rozvláčný snímek, chybí jakékoliv napětí, jakýkoliv výraznější moment nebo jakákoliv tajemná atmosféra, která byla typická pro jiné Fisherovy filmy z té doby. Líbil se mi Christopher Lee v roli slizského, prospěchářského sukničkáře Paula Allena. Z úcty k Fisherovi dávám slabší tři hvězdičky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Britský snímek „The Two Faces of Dr. Jekyll“ je ukázkou toho, jak není vhodné zpracovávat klasiku. Unyle, bez nápadu, způsobem, který ukazuje na to, že tvůrci prostě jen vzali to, co bylo první po ruce, ale rozhodli se, že tomu nic navíc nedají. Hammer se proslavil trochu jiným přístupem k hororu, otevřenějším na svou dobu, ale nic z toho se ve snímku „The Two Faces of Dr. Jekyll“ nepromítlo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Terence Fisher /Pes Baskervilský, Dracula 1958/ natocil vyborny film. Ide o Hammer films, ktore tocili latky a tematiku ako "Frankenstein", tentokrat ale padla volba na DR. Jekyll and Mr. Hyde. A ide o vysoko nadpriemerny horor, v ktorom exceluju nielen Christopher Lee, ale aj slusny Oliver Reed a Denis Shaw. Film ma nadpriemerne kuklisy, akurat skoda, ze je tu minimum exterierov a vela sa keca + zobrazenie nocneho zivota v panskych kluboch : 80 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

"Dvě tváře doktora Jekylla" jsou mistrovským kouskem ve filmové tvorbě a zářezu "béčkových" filmů studia Hammer. Nestačil jsem se divit, že z toho mála se ještě dá něco vykouzlit. A ono se to povedlo a funguje to velmi důstojně. Moje srdíčko zaplesalo blahem a to nejen za herecké velikány šedesátých let, ale i schopné režie a vůbec celého díla! 90% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jako zrovna dvakrát děsivé to nebylo, ale Paul Massie byl dobrý. Nejděsivější na něm byla ta hodně špatná maska Dr. Jekylla. Překvapil mě Lee tím, že nehrál ústředního rozdvojence. ()

Birter 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozhodoval, vzhledem k mému panictví s němými filmy, kterou adaptaci Stevensonovy knihy si mám pustit a výsledek byl bohužel pod má očekávání, že uvažuji o shlédnutí původní možnosti. Příběh je sám o sobě zajímavý, ale celý film nedokáže v podstatě zaujmout a je to typicky hammerovská záležitost, která z Dr. Jekylla dělá film, který není špatný, ale o žádné vysoké hodnotě se hovořit rozhodně jedná. Možná je to neúmyslně způsobeno i tím, že Leeho charisma (alespoň pro mne) naprosto zastínilo titulního protagonistu, ale převážně si myslím, že jisté myšlenky mohly být prozkoumány trochu více, než jako v prostém starém hororu. ()

Reklama

Reklama