Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Anatomie gagu, který natočil Josef Abrhám mladší v roce 2008 vychází ze stejnojmenné eseje Václava Havla z roku 1963. Sestává z části hrané, v níž uvidíme kromě Josefa Abrháma staršího také třeba Ladislava Smoljaka, a teoretické, v níž promlouvají například Karel Vachek, Vladimír Just, Ctibor Turba i samotný Václav Havel. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Očividně trošku improvizovaný a nedotažený, přesto milý malý film. Vychází ze slavné stati Václava Havla Anatomie gagu (1963). Autor v ní na jednoduchých příkladech z němých grotesek demonstroval svou teorii, za jakých okolností vyvolá zamýšlený gag smích. "Když někdo pláče nad úmrtím své ženy, není to gag. Když někdo mixuje gin-fizz, také to není gag. Když ale dostane Chaplin zprávu, že mu umřela žena, odvrátí se od nás, roztřese se pláčem a pak se zvolna obrátí zase k nám, a my zjistíme, že se netřásl pláčem, ale že si mixoval gin-fizz, je to gag," píše třeba hned v úvodu. První část Abrhámova filmu inscenuje jednoduchou situaci střetu řidiče (Abrhám starší) s dvěma dopravními policisty (Macháček a Budař). Do tohoto děje dále vstupuje režisér (Smoljak) a všichni čtyři jsou vlastně figuranty v názorné demonstraci Havlových poznatků, jimiž své akce komentují. Zajímavé je, že třeba o opakovaném gagu, který, jak se zde dozvíme, "je podruhé slabší, ale potřetí znovu zabírá," se Havel v textu vůbec nezmiňuje. Mrzí mě, že hraná část filmu není delší, protože další osudy řidiče, který si zaneřádil vůz pěnou z minimaxu, by mě docela zajímaly. :) Druhá polovina filmu je dokumentární a přináší sérii mluvících hlav. Všem od Luďka Soboty po Vladimíra Justa byla položena otázka, jak by definovali gag. Ctibor Turba kreslí prstem do vzduchu jakási křivolaká schémata, Bolek Polívka vyhýbavě zpochybňuje samotnou možnost gag definovat, Karel Vachek pobaví sdělením, na co "přišli se ženou po dvaceti letech přemýšlení", i sám Havel zaujímá opatrnější stanovisko než před 45 lety. V každém případě je to příjemný, lehko stravitelný a vcelku inspirativní kousek. 70% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

jedná se o výukový dokument o významu gagu ve filmech. Názorné ukázky v úvodním krátkém filmu jsou zábavnější než jeho zbytek, ale vcelku to není špatný počin, takže 3 hvězdičky. CAMrip se nalézá na youtube [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Z úvodní scénky mě nejvíc pobavily kníry Jiřího Macháčka a Jana Budaře, jinak nic moc. A z následného mě nejvíc zajímavé přišlo, jak ani renomované osobnosti nevěděly nebo se nedokázaly shodnout na tom, co to vlastně gag je. Škoda, že u těchto osob nebyly jmenovky, neboť jsem absolutně netušil o koho jde. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Viac sa mi, napodiv, páčila tá druhá časť, kde sa snažia múdre hlavy povedať čosi múdre. Nie vždy úspešne alebo aspoň vtipne - Polívka (!) najmenej a Pojar najviac. ()

Reklama

Reklama