Reklama

Reklama

Zánik civilizace

(TV film)
  • USA Aftermath: Population Zero (více)
USA / Kanada, 2008, 90 min

Hrají:

Reg E. Cathey (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Zajímalo vás někdy, co by se stalo, kdyby najednou zmizeli všichni lidé na planetě? Jen si to představte. Sluchátko u telefonu se houpe ze strany na stranu, auta se neovladatelně řítí silnicemi, letadla se hroutí k zemi, atomové elektrárny zůstávají regulované automaticky... Ale do kdy? Dokument nabízí zajímavou představu o tom, jak by se planeta vypořádala s nemalým dědictvím, které by po sobě lidé zanechali, pokud by najednou zmizeli. Nejedná se zde pouze o železobetonové stavby, železné konstrukce, asfaltové cesty, mramorové památky, nebo obrovské vodní elektrárny, které krotí divoké vody, ale také o mnohé lidské zásahy do přírody, jako ničení biomů světa včetně hubení živočišných druhů. Lidé by po sobě ale také zanechali jaderný odpad a atomové elektrárny, které by bez regulace člověkem způsobili ekologickou katastrofu na celé planetě. Dokázala by se planeta zotavit z devastace, kterou prošla za existence lidí? A pokud ano, za jak dlouho a zůstalo by po lidech vůbec něco? (Crucifere)

(více)

Recenze (30)

Petike 

všechny recenze uživatele

Odhliadnuc od stupídneho slovenského distribučného názvu, toto (a následný seriálový spinoff Aftermath) je príkladom skutočne kvalitného špekulatívneho dokumentu. Naozaj do detailov premyslené následky prostého nápadu o záhadnom zmiznutí ľudstva zo sekundy na sekundu. Závery o postupnom rozpade ľudských artefaktov a pozostatkov priemyselného znečistenia a opätovnom zdivení Zeme ma síce neprekvapili, ale všetky boli pekne názorne zdôvodnené. Oceňujem aj to, že na rozdiel od Life After People nebola polovica dokumentu zabratá znudenými interview s odborníkmi. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o tom co by bylo, kdyby lidé najednou zmizeli ze Země. Je tu zobrazeno všechno možné včetně ovzduší, teploty, dopadu neúdržby stále stojících elektráren a dalších, přežití domácích zvířat a podobné. Část je taky věnovaná vybraným monumentům lidstva a jejich výdrži vůči živlům. V devadesáti minutách se to bere všechno trošku hopem a podrobněji na to jdou asi až v seriálu Life after people, každopádně jako krátký pohled na to jak by to vypadalo je to udělané docela slušně poutavě. :) ()

Reklama

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Bez sebemenšího zaváhání - jeden z nejlepších dokumentů svého oboru. Originalita - veliká a zpracování není sic graficky tak brilantní, jak by být mohlo, nýbrž neubírá na celkovém požitku. Při sledování každému z nás dojde, jak člověk planetu proti její vůli ničí, využívá, a že je jedno jestli tu žije, nebo jestli hned zmizí, podstatné je, že jí bude ničit i když zde nebude... - 8/10 - ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Já byl velice spokojený. Spousta informací, zajímavé pojetí. Dost podobné Planetě zemi po vymření lidstva. Ovšem tam, kde je zmíněný podobný dokument lepší, tam je tento horší a naopak. Ve výsledku tedy je Zánik civilizace o něco málo horší. Nicméně i tak se jedná o nadprůměrný dokumentární počin, který by vám neměl ujít. Zvláště, pokud tento typ dokumentů máte rádi nebo jste zhlédli výše zmíněného kolegu. 80% ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracovaná myšlenka o tom, jak by to vypadalo kdyby náhle zmizeli ze světa lidé, co by se dělo, jaké by to mělo následky atd... Celý dokument je naplněn mnoha informacemi, ale popravdě takovýchto dokumentů bylo natočeno mnoho a téměř vždy se mluví o tom stejném, jaderné elektrárny, domácí mazlíčci, Eiffelova věž, socha svobody. Zde to není o moc jiné, ale jak už jsem napsal, zde je mnoho informací a dobře řečeny v kontextu věci. Takže sledování je o něco lepší než u podobných dokumentů. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama