Reklama

Reklama

Halloween

  • USA Halloween (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel. (CinemArt)

(více)

Recenze (632)

POMO 

všechny recenze uživatele

Úvod je efektní ale v kontextu zbytku příliš moderní, závěr bych raději psychologicky komornější a temnější. Přesto to ale dopadlo možná nejlépe, jak mohlo. Protože to absolutně ctí originál a podařilo se tomu to nejdůležitější - stejnými kamerovými jízdami a hudbou mne vrátit do těch samých ulic, backyardů, chodeb a pokojů, na stejné místo s tou unikátní atmosférou, která kdysi dávno zadefinovala moji slabost pro tento úžasný filmový žánr. A to sakra potěší! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Uchylného krveříznivého Míšu Majera ještě stále neskolila stařecká demence, a tak za zvuků pukající kukuřice již asi po sté uprchl z nejpřísněji střežené, tentokrát už gerontopsychiatrické léčebny pro přestárlé sériové vrahy (Už by si je američtí soudruzi měli konečně pořádně zabezpečit!), aby v předvečer všech pederastů bez skrupulí opět sveřepě opíchal nekulturní maloměsto masivním kuchyňským nožem, a zejména svou nejmilejší oběť, navrátivší se Džejmilí, byť se její kdysi luxusní čtyřky dávno vydaly na smutně povislou penzijní cestu směrem ke kolenům. Oba patrně pravidelně žerou Geriavit, a tak je z toho milá, dynamická, hezky natočená, příjemně krvavá a slušně odsejpající standardní kauflandovská roztržka o inkontinenční pleny v akci a více než důstojná pocta originálu, zaštítěná hudebně i produkčně samotným neutínajícím se mistrem Tesařem. Ale! V pravěku originální a novátorský koncept vyšinutého skupinového bodala je v 21. století již kapku vyčpělý, sto minut intenzivního píchání tisíckrát vykradlo kdejaké porno, tudíž sebelíp natočená omletá kostra „Nemluvný Míša chodí a penetruje, holky zdrhají a ječí“ už dneska spíš tak trochu prudí. Čili, ať si místní diskutabilně heterosexuální „experti“ melou co chtějí, jedinou inovaci do celého, v podstatě kolovrátkového čtyřicetiletého seriálu vnesl v roce 2007 skvělý Nemrtvý Robert, když jej prodchnul svou narušenou nekompromisní surovostí a romantickými příhodami z Míšova harmonického dětství. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nový Halloween možná není tak děsivý jako ten z roku 1978 a stejně zábavný jako H20, ale stále je dost podnětný a sebeuvědomělý, aby nešlo o zbytečný sequel. Lze jej sledovat třeba jako morbidně vtipnou polemiku s filmy a (dokumentárními) seriály, které se zlo snaží pochopit (např. s pomocí psychologie). Laurie Strode ví, že občas je lepší moc se neptat - jak činí ostatní postavy, snažící se Myerse (kterým jsou fascinovány podobně nezdravě jako někteří hororoví fanoušci) přimět, aby se vyjádřil (což většinou učiní, ale ne tak, jak by si představovaly) -, ale prostě vzít do ruky kuchyňský nůž nebo brokovnici. Nejen na příkladu Laurie pak Greenův trojgenerační horor ukazuje, jak se ženy během uplynulých čtyřiceti let naučily účinněji bránit nebezpečí a vzpírat přiděleným rolím (krom kostýmového gender swappingu na halloweenském večírku dojde i na převrácenou variaci jedné slavné scény z prvního Halloweenu). Přesto musí nadále čelit nedůvěře a podezření, že jsou psychicky vyšinutými hysterkami, v čemž jde film hodně s dobou. Režii není co vytknout a z hudby otce a syna Carpenterových tuhne krev v žilách. Když navracet k životu kultovní filmy, tak alespoň takhle. 85% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokračování, které si původní Halloween zaslouží. Pokud přijmeme ideu, že je dobrý nápad po čtyřech dekádách pokračování točit, tak netuším, jak lépe by to šlo udělat. Na druhou stranu rovněž netuším, co by se muselo stát, aby mě v roce 2018 opravdu nadchnul čistokrevný slasher. V době, kdy jsou vrcholné horory nejenom strašidelné a řemeslně na výši, ale snaží se i o nějaký přesah, stojí prostá vyvražďovačka nutně o stupínek níže. Důkazem, že je Halloween a vlastně celý subžánr reliktem dob minulých, budiž moment, kdy se tvůrci v jednom překvapivém zvratu snaží trochu vybočit a tematizovat nezdravou posedlost publika hororovými ikonami, který působí ve slasheru dost navíc. Byť konceptuálně to dává smysl a zapadá to do logiky děje, v kině jsem se v tu chvíli úplně ošil, že se na plátně děje něco, co do vyvražďovačky nepatří. Jinak je to ale vlastně super. Maskovaný stroj na zabíjení, imunní vůči psychologickému rozboru, americké předměstí, vyděšení teenageři. Chvíle, kdy mladá Alysson narazí na kamaráda napíchnutého na plotě a hystericky běží ulicí, se nejvíce blíží čiré hrůze původního filmu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V těch pokračováních Halloweenů aby se prase vyznalo, nakonec jsem po konzultaci s uživatelem kacator123 a vlastním uvážením přeskočil z druhého dílu původní série k tomuto a až do finále jsem si myslel, že to byla mistrovská volba, když pominu trapně čitelný na ameriku typický feministický podtext, tak debilita si v tom závěrečným slepičinci vysloveně podává dveře (stání u dveří, výstřel do podlahy, atd ) . Rok 2018 a 1978 není v USA to samé, bohužel. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najhorší film, aký som tento rok videl v kine. Súboj dvoch penzistov, vraha a obete, nefunguje na žiadnej úrovni. Nápad s tým, že z Laurie je akási militantná paranoička s domom plných zbraní a pascí, mne osobne pripadá debilný. Scenár je proste "lenivý", nedotiahnutý, nelogický a celkovo zlátanina - chvíľu akože pocta originálu, chvíľu ponáška na teenagerské horory 90. rokov, pričom dokopy to neladí, miestami je to nechcene smiešne (napr. v tých "prekvapivých" zvratoch) a miestami, kde to naopak z neznámeho dôvodu chce byť vtipné, je to skôr trápne. Réžia nudná a momenty, ktoré mali vyznieť mocne (nasadenie masky), prešumia. Napínavé to nie je ani náhodou, sem-tam nejaká otrepaná ľakačka. Postavy nevýrazné, herci väčšinou zlí, v niektorých vedľajších postavách dokonca otrasní (ten doktor, ten chlap, čo na začiatku prinesie masku, všetci spolužiaci...). Gore až na jednu rozdupnutú hlavu slabé, "inštalácie" mŕtvol bez nápadu. Atmosféra nikde a od finále som čakal omnoho viac. Celkovo je to ešte horšie ako mizerné Zombieho remaky, a to je teda veľmi nízka latka. H20 je oproti tomuto majstrovské dielo, ním sa mala celá sága nadobro skončiť. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

Fanoušci originálu by měli být spokojeni. Zbytek lidí může očekávat pomalejší a ne úplně originální slasher. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Šílený vrah Michael Myers se dostal na svobodu a jde si pro Laurie Strode, která mu při jeho prvním řádění unikla. Je z ní sice psychická troska, na tenhle střet se však připravovala čtyřicet let. Přežít může jen jeden, ale umřít může úplně každý... Nový Halloween jde ve stopách původní jedničky a odmítá se přizpůsobovat novým trendům a současnému stylu. Je to oldschool, který se nebojí dlouze budovat napětí, umí se dostat pod kůži a odmítá laciné násilnosti. Místo zbytečné brutality spoléhá na nepříjemné mrazení v zádech, výborné herce a to nejtradičnější „halloweenovské“ strašení ve stylu klasického prvního dílu. Jestli chcete moderní horor, hledejte ho jinde. Pokud jste ale fandové Carpenterova filmu, nic lepšího jste snad ani dostat v kině nemohli. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $10miliónov║Tržby USA $159,342,015║Tržby Celosvetovo $255,614,941▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $13,221,065║ Tržby za predaj DVD v USA $10,467,887║ Zas sme dobre drúzgli na papuľu. To ako tvorcovia myslia vážne, túto sebaparódiu bez kúska dobrého napätia. Po celý čas to prehráva, nedokáže uchopiť tému. David Gordon Green je neschopák, čo už nejeden krát presvedčivo predviedol, raz sa mu čosi málo podarilo zbúchať(Joe) ale ináč dostať dôveru a natočiť podobne zbytočnú samoúčelnú sucharinu ako od Zombieho to chce teda žalúdok. Herci hrajú strašne alebo lepšie povedané úplne tápajú vo svojich úlohách, skôr to pripomenie úroveň paródie ako je Scary Movie. Jedine čo tu je zaujímavé je hudobný motív ale naokolo nič konzistentné, márne som čakal či sa to na niečom chytí a začne odrazu fungovať aspoň sporadicky, márna snaha, strata času. Záver to úplne priklincuje. Pekne to dodrbkali. /25%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dravec nechce umřít, dokud nepokoří svojí kořist. Ale to samé platí o kořisti. David Gordon Green vyřezal a pečlivě nasvítil důstojnou poctu nepřekonatelnému originálu, které mocně brousí ostří famózní soundtrack dokazující, že podobně jako Michael ani Johnovi tunes z osmdesátých nestárnou. Atmosféra je hutná, homage elegantní, kamerové jízdy hladké, lekačky ne úplně invenční, ale atmosféra řízná... nevidím důvod proč se nenechat zas jednou naporcovat. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Green dokáže i zbytečným vedlejším postavám dát jednu sympatickou scénu, po níž budete doufat, aby zrovna tohohle nebožáka nechal maskovaný golem na pokoji. Ale v souladu s pravidly subžánru, z nichž moc často nevybočíme, nemá naprostá většina z nich šanci. Samozřejmě až na nezlomnou Jamie Lee Curtis, která poněkolikáté a zase z trochu jiného úhlu čelí řádění svého soka. Zároveň stihne i v souladu s dobovými požadavky stát v čele girl power, jež musí zachránit bezmocné či neschopné chlapy. Inu, Green dokázal vystihnout dobu a prostřednictvím osvědčených metod v aktuálním hávu vlastně definovat leccos z dnešní doby i žánru. Dobře odvedená práce, ale za mě se žádné zpovykané nadšení nekoná. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Meta Halloween 1978 meets #MeToo2018. A je to sakra dobré a až překvapivě staromilské. Nebýt (ne)znatelné ztráty tempa během stopáží přepáleného finále, a trestuhodného nevyužití potenciálu "nové Laurie" s neméně znělým ječákem, tak je to na roveň jedničky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MICHAEL MYERS NA SVOBODĚ S BANDOU CVOKŮ V HADDONFIELDU NA HALLOWEENSKOU NOC? TO VYPADÁ NA POŘÁDNEJ CIRKUS...“ /// Dneska už to není nic moc, vytasit se se strašením až kolem 30tý minuty. Minulost na mě dejchá nejen budováním příběhu. Legenda Michael Myers, Jamie Lee Curtis, cejtit (i slyšet) je John Carpenter … Pak taky to kreténský chování, po kterým si prostě všichni zasloužej umřít. Nemá smysl očekávat něco hlubšího – kromě zářezů. Chováním postav jsme zpátky v 80tkách, neosvěží to ani špetka humoru (a přitom by se sem vešla nějaká hláška typu“ Co se děje?“ „Nic, jen si se právě stala vdovou…“). Nějak mě to nenadchlo a dávat hvězdy jen kvůli nostalgii… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Blíží se noc duchů a já nevím, jakou vzít masku. 2.) Mám strach z penzistů. 3.) Thx za titule „mindhunter29“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

David Gordon Green režisér skvělé komedie Travičky Zelené a Prince a Pruďase vzdává poctu a navazuje na Halloweenskou klasiku ze 78 a John Carpenter si myslím nemůže být uražen. Musím sice podotknout, že původní Halloween nepatří mezi mé oblíbené filmy a víceméně se stal kultovní záležitostí jen proto, že v té době byl první a tedy pro lidi šokující, jako slasher kvůli absenci krve a málo mordů u mne neustál, ale s verzí 2018 jsem nadmíru spokojen. Michael Myers řádí více než kdykoliv jindy a jeho práci je rozhodně příjemné sledovat. Oběťí padne poměrně dost, krví se nešetří a objeví se i velmi hezké explicitní scény( Rozšláplá hlava nejspíš vede), ale zase se nejedná o nic, co by běžný divák nestrávil. Na nostalgii hezky brnká původní soundtrack a velmi se mi líbil i ten nový,což se vzájemně skvěle doplňuje. Atmosféra je povedená, především finále v baráku je vygradováno tak, že jsem chvílemi nedýchal a ticho v sále při napráskaném kině bylo k neuvěření. Herecky také velmi slušné v čele s Jamie Lee Curtis, která na své staré kolena je poměrně fyzicky zdatná a ve zbraňích se vyzná. Potěší i role mladého černouška, který na pár minut uvolní temnou atmosféru humorem. Mínusem pro mne byl pomalejší rozjezd ( Než Michael uteče z blázince je to trošku nezáživné) a také absence Tities, kterých bylo v původním požehnaně žel zde se mihnou jednou v sekundovém záběru. Ve výsledku tedy spokojenost a určitě nejlepší Halloween ( Sorry Zombie i Carpentere) a samozřejmě další zlatá letošní trefa vedle Hereditary a Quiet Place. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Za niečo také by sa človek modliť nemal.“ Finále je také, no, čo ja viem, ale OK budiž. Dovtedy solídna hororová tekvica. Vidno, že ju robili fanúšikovia série, takže je plná žmurkania na podobne postihnutých divákov (vonku vyvešaná bielizeň, pohľad z okna na ulicu, postava v bielej plachte s otvormi na oči a podobné mini-chuťovky, ktoré poznajú len fanúšikovia ságy). Je to brutálne, nie nejako extrémne explicitne, ale miestami to ide ďaleko (dieťa, lebka, halloweenska hlava, kladivo). Jamie Lee Curtis skvelá, rovnako Will Patton. Dobrý je aj, ehm, nový Loomis. Ktorý má v rukáve prekvapenie. Zaujímavým sa ukázal byť nápad ignorovať všetko po jednotke, čo tým pádom vyradilo z hry Ant-Mana. Občas ruší scenáristický naschvál, ako je zničený mobil, pár bizarných konaní postáv (prečo im nepovedala, že autobus s Myersom zhavaroval?) a bravúrny nápad prevážať Myersa počas Halloweenu... to ako vážne? Michaela Myersa?! Ale dobre, aby sme tvorcom nekrividli, určite ide o nejakú skrytú bizarnú poctu Halloweenu 4, kde sa odohralo to isté. Avšak inak je to celé šikovne premyslené, s množstvom fajn nápadov (pohybový senzor alebo WC, hoc to bolo už v H20). Postavy sympatické, takže vás zamrzí ich likvidácia. Snáď len postava strednej Strodeovej mi pripadala pre dej zbytočná, ale z logického hľadiska tam byť (zrejme) musela. Humor je obmedzený na základné a nutné minimum, tých pár miligramov nepôsobí rušivo (dvojka policajtov). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Konečně jednou za věčnost pořádná vyvražďovačka potažmo KONEČNĚ horor, který je precizně natočený, kompaktní, hezky temný a důrazný v násilí, táhne a baví od začátku do konce, nenaštve vás v kravinách ani jako náročnějšího diváka. Přes různý idiotský novinářský přízviska od #metoo až po militantní right wing (x), je to zkrátka super Halloween. Spíš je hezky chladný než přímo děsivý, průchody Myerse nahodile skrze domácnosti nemají chybu, stejně jako kudla do krku, hlava vpíchlá v plotě, masakr na pumpě... Přístup "co bychom jako fandové sami rádi viděli" se vyplatil. Doufám, že Green/ McBride (vřele doporučuji jejich komediální seriály) se brzy chopí pokračování, po sporné Zombieho odbočce jsem rád zpět ve starých kolejích a je mi potěšení říct, že v roce 2018 je to silnější podívaná než kultovní originál. Zašel jsem si 2x 🎃🔪 (ale výtka: pure evil? měl kuchnout to mimino) ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tak a je to potvrzený, dobrej Halloween vzniká jednou za dvacet let, páč jak H20 tak tohle se kurva povedlo a navíc to má výhodu, že díky masce na držce nám Míša nestárne a víme hovno jestli toho dědulu na začátku hned po nasazení masky nevystřídal ramenatej třicátník. Podle mě japan páč jinak by se tam Míša belhal s houserem, místo masky by nasazoval zubní protézu, nemluvě o tom, že místo nože by svíral hůl a než aby udržel ve vzduchu chlapa, tak by se snažil udržet stolici (myslim hovno, ne nábytek). Tudíž jeho nálepka drsnýho bad ass, kterej vycházkovou chůzí doběhne všechny sprintující oběti, zůstává nezkurvena. Kromě umění se teleportovat a držení bobříka mlčení stále rád píchá všechny a všechno, co se mu dostane pod ruku/kudlu. Jamie Lee je stále supr čupr, jen pohled zespodu na zaříznutý džíny si mohli tvůrci odpustit přeci jen škeble stárne a tahle lastura je už přes limit. Každopádně Halloween vzdal hold óžiginálu a já nostalgicky jednu hvězdu nadsadím, až tak štědrá kurva budu. PS: Těším se na rok 2038 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý Michael se vrátil, aby oslavil svůj nejoblíbenější svátek, jak to umí jenom on. Krvavě a zábavně. Že scénář silně pomrkává na nás, fandy původního filmu, to snad už psát nemusim. Pro nás by měl být nejdůležitější fakt, že tu konečně máme Halloween, který je co do atmosféry velmi blízko prvním dvěma dílům. Tvůrci neosekali stopáž na 80 minut, jak se bohužel stalo u H20, ale snaží se šponovat napětí do dnes už nevídaných výšin - závěrečná hra na schovávanou budiž zdárným příkladem. Začátek je malinko pomalejší, ale po havárce autobusu to už jede téměř bez zaškobrtnutí. No a pokud taky patříte mezi nemocné, co v každém slasheru počítají bodycount, vězte, že díky 17 killům si toto pokračování dělí zlatou příčku spolu se čtvrtým dílem. Takže verdikt? Jednoduchý. Za mě osobně jeden z nejlepších slasherů nového milénia. ()

Související novinky

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Reklama

Reklama