Reklama

Reklama

Halloween

  • USA Halloween (více)
Trailer 10

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel. (CinemArt)

(více)

Recenze (632)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Všechny meta věci a napojení na originál fungují obstojně, hůř funguje vybudování něčeho vlastního. Proto preferuju Zombieho svéráznou, ale taky svébytnou a plnohodnotnou revizi. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velmi fajn atmosférická poklona originálu, která sice trošku ztrácí na nedohraných liniích, ale hodně dohání civilními hereckými výkony a přirozeným scénářem. Funguje to a baví... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč jsem čekala o mnoho lepší film. A nevím, proč je na tenhle kousek Jamie Lee Curtis tak pyšná. Asi je dobře, že ženské hrdinky a starší herečky dostávají prostor, ale to jim těch tři plus dva scenáristů nemohlo připravit lepší půdu pod nohama? Prostě jsem čekala lepší film. Každopádně, nejsem schopna porozumět Lauriině psychologii a jak se tu naznačuje průběh jejího života. Jak se někdo takhle traumatizovaný a paranoidní stihl dvakrát provdat (a rozvést) a zplodit dceru? Já mám mnohem menší trauma a občas mi i vadí, když jsou se mnou jenom další lidé v místnosti. Přijde mi, že to film má trochu obráceně. Takhle "postižení" lidé se nechovají navenek šíleně, aby potom vlastně žili stejně jako ti "normální" a usilovali o stejné cíle, když navíc očividně nezkouší žádný druh terapie a osudné rozrušení je u ní stejné jako před těmi čtyřiceti lety. Mám problém přijmout to, že by věřila nějakému muži natolik, aby si ho pustila k tělu, a zvlášť ještě potom dalšímu, když s tím prvním to nevyšlo... Šílení lidé se chovají navenek co nejvíc normálně a nenápadně, hlavně před svými příbuznými a známými, ale drží si od všeho odstup, neříkají nikomu své pravé myšlenky a obavy, vytvářejí navenek bariéru a nic nepouštějí do svého prostoru, mentálního i fyzického. Nic. Takže jak občas říkám, že některé filmy člověk neocení, pokud netrpí stejnou psychickou poruchou jako jeho hrdinové/a nebo tvůrci (a to platí, myslím si, překvapivě často), tak tenhle film já osobně neocením proto, že jeho hrdinka netrpí tak, jak by (podle mě) měla. (Začínám se bát, co nám scenáristé vymyslí pro zestárlou Sáru Connorovou.) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Michael si jde po letech pro Laurii (a její potomstvo), která je traumatizovaná... a připravená. Působilo to na mě jako remake H20 doplněný spoustou fandovského pomrkávání po originálu hraničícího s tikem. Snad každá druhá scéna je parafrází nějaké z původního filmu, který mě paradoxně nikdy nebral a na H20 nebo tohle se mi koukalo líp. Greenův film nepřichází s ničím, z čeho bych si sedl na zadek, ale je na něm vidět snaha, pobaví a v sérii se řadí k nejlepším dílům. A potěšil velkorysý bodycount. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Posedlé staré bábě nikdo nevěří, ani její blízcí. Několik dekád cvičí střelbu, opevňuje dům za pomoci architekta Kevina McCallistera a v tajném sklepě má krom zásob i arzenál zbraní. Dobře totiž ví, že model T-800 Myers už nebude dlouho bavit hrát dámu na dvoře blázince a Sarah Connor musí být připravená.. Pocta v hlubokém úklonu, které sluší vyzrálí herci (Curtis, Patton) i stupňující se slasherový tlak, nicméně natahovaný judgment day v Lauřině domě potvrdil, že dostat se v daném žánru přes hodinu a půl je málokdy produktivní. Píchněte mě kuchyňským nožem, vymlaťte mi zuby a vysypejte je na podlahu záchodů benzinky, nebo si mě mučte dýňovou polévkou, ale stejně tady zase funguje nejlíp to, co drželo nad vodou přeceňovaného otce série. Carpenterovy synťáky.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Škoda plnotučných žánrových klišátek, oslých můstků v logistice a absence logiky u (záměrně?) mužských postav. Starý dobrý Johnny C. totiž pumpuje do Michaela neředěnou soundtrackovou infuzi, Jamie si s chutí ohlídala scream queen korunku a Green má hned několik výborných nápadů (nejen u killů), za které si stojí za to tenhle návrat domů užít. H20 nicméně bavila víc a i obrat kořisti v lovce byl u ní divácky orgasmičtější. 7/10 ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ja si myslím, že je to druhý najslabší zárez do série, paradoxne všeobecne najúspešnejší, čo však pre mňa nemá žiadnu váhu v časoch, kedy sa už dobré slashery takmer netočia a moderný horor stojí vlastne za hovno. Čo ma prekvapilo; že herecké obsadenie predvádza niečo otrasné (dokonca aj ikonická J.L. Curtis je tu akousi senilnou paródiou), naopak čo ma neprekvapilo; že režisér & blumshithouse si tu z pôvodných prítomných zavolali snáď všetkých čo mohli, pretože ináč by to bolo asi na žalobu z každej strany – takto nehanebne tú sériu vyrabovať a následne odignorovať... Slabšiu 4* tomu ale dám, možno z nostalgie a z toho, že som to videl práve na Halloween. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Horor na hranici kvality a dělaní srandy z příběhu a jednotlivých postav. V celku to však nebylo tak zlé a tak dávám 3 hvězdy ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Zreznuly mi brousek, žabikuch a trochu i klouby, ale tohle mě neurazilo. Všecko se totiž točí v kruhu, zlo plodí zlo, strach posiluje strach. Halloween opakuje vzorce chování, až na výjimky působí symparticky staromódně a z těch mála nostalgických odkazů, které lze ještě použít, pouze netěží, ale dokresluje jimi obstojný příběh. Dost mě mrzí, že z dějové chronologie vyšachovali elegantní H2O, možná nejpovedenější teenagerovku éry přelomu tisíciletí, ale (na dnešní dobu) nezvykle pomalé vyprávění a účelný gore dělají z "druhého" Halloweenu víc než důstojné pokračování. Horor ze staré školy s muzikou, co nestárne! [RATE: 75%] ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Davidovi Gordon Greenovi se úplně nepodařilo vybalancovat vztah Laurie s dcerou a její vnučkou. Tahle dramatická linie místy působí odfláknutě a zkratkovitě, díky čemuž samotné finále nevyzní tak osudově, jak by mělo. Pořád je to ale poměrně důstojně natočená pocta a zakončení čtyřicet let starého příběhu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco totálně vytěžená série, pak jí je právě Halloween. Z těch předcházejících deseti dílů jsem viděl 3 (z toho jeden reboot od Roba Zombieho) a i tak jsem byl některými skutečnostmi poměrně zmaten. A to proto, že nový Halloween (s tím názvem si nikdo hlavu nelámal) je legacyquel, tzn, že ignoruje některé předchozí díly. Zde konkrétně všechny kromě toho prvního od Carpentera (včetně H20, která navazuje jen na jedničku a dvojku). Takže Laurie nemá syna Joshe Hartnetta a Michael Myers není její bratr. Jdu si přečíst nějakou wikinu, jelikož v chronologii Halloweenu aby se čert vyznal. Nejpodstatnější nicméně je, že nejlepším dílem je pro mě Hádvacítka a nový reboot mě docela zklamal (možná i proto, že jsem se i v průběhu stále mega stylového intra, podpořeného opět legendární Carpenterovou hudbou, docela dost těšil na pořádnou dávku hororu. A ani jako slasher horor mě to moc neuspokojilo, ne že by zde bylo málo brutalit, ba právě naopak a je to až moc absurdní, ale já se bohužel část stopáže celkem nudil a po hodině jsem u toho dokonce usnul. Mám tedy pocit, že halloweenská série není úplně pro mě a ještě si doplním nějaké podobné žánrovky, abych zjistil, jestli mě vůbec baví slashery/vyvražďovačky nebo je to jen tím replikováním nesmrtelného padoucha..Čistě produkčně tu ale problém nevidím, Blum opět mohutně dobil pokladny kin a já se jen podivuji, kolik herců za ty roky hrálo Michaela. ()

castor 

všechny recenze uživatele

40 let, působivá hudba i Jamie Lee Curtis zpět na scéně a někde vzadu je i John Carpenter solidně cítit. Právě on to celé odstartoval, po něm přišly vesměs zoufalé pokusy, nicméně některé bavily, třeba jako ten na dvacetileté výročí, kterak tehdy Laurie Strode sekyrou razantně ukončila život svého neposlušného brášky. Nyní ovšem navazujeme přímo na originál, blíží se další tradiční vyhánění bubáků a vyrážení dětí v maskách na koledu, a Michael u tohohle mejdanu nehodlá chybět. Uvadající série prostě chce chytat další a další dech. Z někdejší hrdinky je babička a tvůrci jí dopřáli důstojné zadostiučinění. Hrůza ji sice provází celý život, neustále je na hraně paranoi a na návrat chodícího zla bez emocí neúnavně vyčkává. Při převozu z detenčního ústavu Michael Myers skutečně utíká. A začíná řádit. Expozice je dlouhá, režijně nijak zajímavě uchopená. Pak to ale přijde. Samozřejmě nesmíme přemýšlet nad tím, že 40 let v izolaci by s ním udělalo své (sic mu stačí výhradně kuchyňský nůž, ale na moderní technologie přeci jen naráží), nemůžeme úplně vážně řešit hrdinčin dům prošpikovaný pastmi, nekritizujme ani lehce nesmyslné jednání řady postav, neměli bychom ani moc vytýkat, že chybí sofistikovanější průběh nebo prostě cokoliv navíc. Prostě bychom si to celé měli užít. A já si to užil. PS: Až tedy na ty smrady (snad celá třída puberťáků) v kině, kteří rozhodně neviděli originál, žánru nerozumí, o Carpenteru si myslí, že je youtuber, a jediné, co zvládli, byly pytlíky chipsů a dementní poznámky. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Nový Halloween se jaksepatří povedl. Oproti prvnímu dílu, který mě nikdy nijak zvláště nenadchnul se jedná o poctivý slasher, který až na jedno šlápnutí do úsměvu zabíjí poměrně reálnými způsoby. Hlavní je tady ale četnost vraždění, kde si tvůrci vůbec neberou servítky a zabíjí hezky dům od domu. Díky tomu nemá klasický divák čas zívat nad údajně postupným budováním atmosféry. Tím neříkám, že bych takový postup neměl rád, ale v originu mě to absolutně nebavilo - tam na mě působila jen hudba, která tady dostala trochu složitější motiv, což je na jednu stranu škoda, ale na druhou to nikterak neobtěžuje. Lehce to možná kazí jen přestřelený konec, který měl skvělé momenty (třeba vydlabané hlavy), ale občasně jsem musel nad logikou trochu přivírat oči. I tak je to ale jasný progres a Michael si čtyři hvězdy zaslouží. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Že je prvých 20 minút doslova trestuhodne úbohých, je stále menej bolestivým zistením, ako to, na aký “Twist” divák natrafí v samotnom priebehu. Že pocta snímku zo 78’ - ALE NO ISTEŽEEEE. Nebyť gore a pár pomerne nápaditých mordovačiek, jebnem sem taký “odpad”, že by podaktorí zas mali koho minimálne týždeň “rozoberať”. A to sa tu radšej nebudem rozpisovať o konaní postáv, ktoré pôsobia jebnutejšie, ako výberová trieda drbškolákov. Jediným dôvodom, prečo som sa dokopal k tomuto hodnoteniu je fakt: “Rád som ŤA opäť po rokoch videl Michael”. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen první Halloween, žádný další ne, a teď až tohle pokračování. Skvělé pokračování. Tvůrci (pro mě velmi překvapiví) zachovali Carpenterovu nekompromisní atmosféru, aniž bych měl pocit, že ji jen kopírují, a všechno je na svém místě, všechno má (samozřejmě v rámci žánru) logiku, opodstatnění, důvod, říkejte tomu, jak chcete. A Jamie Lee Curtis je obdivuhodná. Podařilo se jí to, co se nepodařilo Lindě Hamilton v posledním Terminátorovi, totiž vrátit do hry ikonickou ženskou postavu a nespoléhat přitom jen na to, že to je ikonická ženská postava. Když jsem dal plné hodnocení původnímu filmu, nevidím jediný důvod, proč ho nedat i tentokrát. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1979 natočil americký filmár John Carpenter snímok "Halloween". Stvoril horrorovú legendu. Vdýchol život Michaelovi Myersovi. Odvtedy bolo vyprodukovaných viacero titulov, v ktorých sa objavil tento chladnokrvný, psychopatický vrah. Videl som ich všetky. Niektoré ma bavili viac, iné menej. No zatiaľ posledný Michaelov príbeh, ktorý v roku 2018 zrežíroval David Gordon Green, ma vskutku pohladil po mojej zvrátenej horrorovej duši. Je to surová chuťovka, ktorá vzdáva podctu pôvodnému kultovému snímku. Dokonalá halloweenská atmosféra, skvelý carpentrovský soundtrack a starý dobrý Michael Myers vo výbornej forme. Ak som dobre počítal, tak na svojej vražednej púti Haddenfieldom zamordoval trinásť ľudí. Bol to parádny masaker. Michael mi po dlhom čase zasa urobil radosť. ***** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No plus mínus je to takový jaký jsem to čekal ať už co se pozitiv i negativ týče. K tomu pozitivnímu : Věděl jsem, že v rukou tvůrců původní série to nemůže skončit tak hrozně jako ten vejškrab z opičí kundy v podání Zombieho, kterým se před časem můj nejoblíbenější zabiják v masce smutně loučil s filmovým světem. Teď už je sice dědeček, ale pořád v nezničitelný formě. Všechno je přizpůsobeno pro fanoušky originálu. Pomalé tempo, budování atmosféry, hudební podmaz co přímo od Carpentera zní stejně nejlíp a nekompromisní surové mordy v typicky Myersovském stylu s tím však jde ruku v ruce i to negativní. Tvůrci se prostě rozhodli, že fanoušky umlátí odkazy. I když tenhle film se ofiko hlásí jenom k jedničce našel jsem tu odkazy i na Dvojku, čtyřku, nebo H20. Problém je v tom, že film nemá čím překvapit. Tohle všechno už znalý fanda Halloweenu viděl, byť v oldschool provedení je to fajn, ale originalita na rozdíl třeba od H20 který přišel s pár novými prvky, je zde na bodu nula. Vývoj každé scény je odhadnutelný a předvídatelný dopředu, ale je to fajn vzpomínka na staré časy.65% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když se nad tím zamyslíme, tak je vlastně doktorovo tvrzení o vztahu mezi Laurie a Michaelem aka o kořisti a jejím neúnavném lovci/dravci (což funguje i vice versa) dokonale výstižné. Svým způsobem vážně jsou jako drsnější Tom a Jerry v lidských podobách, tisíckrát urputnější, a s hektolitry neředěné krve jako další přidanou hodnotou navíc. A tentokrát je to trochu jinak. Ona je připravená jako nikdy předtím, těžce vyzbrojená a zavile odhodlaná dostat Strašidlo jejího života s konečnou platností na lopatky. Jenže ten chlap je jako lavina. Čeho se dotkne, to rozmašíruje na milion kousků a nezastaví se, ani když mu v šedesáti projde kulka tělem. Je to monstrum. Chladnokrevná zrůda, které není skoro nic (scéna se získáním nože výborná) svaté. Takže jo, bavil jsem se víc než u IT, probudilo to ve mě znovu to malý děcko, co trnulo hrůzou u prvních sezón Akt X, a těším se na nášup. Nášup všech těch hororů, které po úspěchu téhle slasherové pecky co nevidět dorazí do kin po celém světě. ()

Související novinky

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Reklama

Reklama