Reklama

Reklama

Halloween

  • USA Halloween (více)
Trailer 10

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel. (CinemArt)

(více)

Recenze (632)

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci poloremake/polosequela a najlepsi slasher od H20. K originalu to ma rovnaky vztah ako force awakens, predatori alebo utek z la k svojim predchocom. Ak sa vam tieto filmy nepacili, tak sa na to teda rovno vykaslite. Ak mate prvy Halloween a takyto pristup radi, budete v siedmom nebi. Ja som skoro bol a radost mi nicila jedine existencia (predsa len lepsej) sedmicky a jeden otravny zvrat. Jamie super, hudba pecka, pan Myers paradny. Navyse je to mimoriadne zaujimave aj z analytickeho hladiska. Dostal som viac nez som cakal ale menej nez som dufal. Silnych 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejnovější Halloween dopadl vlastně úplně nejlépe jak mohl. Osobně jsem moc rád, že po duchařinách u kterých se divák spíše neustále leká přichází zase jednou poctivý slasher, u kterého se bojíte trošku jinak. Bojíte se o postavy a bojíte se hlavního zabijáka. Že má Myers formu poznáme hned od úvodní scény v blázinci. Stále nemluví a zlo co v sobě ukrývá, je skoro hmatatelné, že jsem ho snad poprvé jasně cítil. Pro milovníky série je skvělé že pocitově tenhle díl přesně zapadá za slavnou Jedničku. Postavy nosí a vypadají prakticky stejně jako na konci 70. let a i feeling je dost podobný. Na konci dochází k finálnímu střetu. Většinou ve filmu považuji tyto finální střety za jistou slabinu, ale tentokrát se povedl filmařům parádní duel. Jamie Lee Curtis, přestože její postavě je 60, bych rozhodně naštvanou vidět nechtěl. Myersovi je více než důstojným soupeřem. David Gordon Green s Danny McBridem překvapivě oživili dávnou slavnou značku a doufám že se nevidíme naposled. Co se týče oživování, tak naposledy mě podobně překvapil nový Šílený Max. 80% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Důstojná pocta snímku z roku 1978! Divák dostane vše, co očekává - mlčícího Myerse, krvavé vraždy (nůž vyjíždějící z krku nemá chybu, i když nejdrsnější mi přišlo umlácení na toaletách), tiché noční ulice, kde se pomoci nedovoláte, chladnokrevná Curtisová (prostě skvělá) a Carpenterovo hudební téma v novém a slušivém kabátě. Mrazivá atmosféra a permanentní napětí strčí do kapsy všechny bubáky za posledních deset let. A Green si vůbec nemusel vypomáhat s nekonečným množstvím laciných lekaček doprovázených třískotem padajících hrnců. Ano, tohle je pravý temně podzimní horor... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nedostal jsem to, co bych od nového Halloweenu očekával. Na dnenší dobu je to bídně zpracované, ani tu atmosféra moc nefunguje a příběh nedokáže v ničem oslovit. Scénář jako by psal někdo, který neví jak to v dnešní době chodí a co je zapotřebí ve filmu mít, aby dokázal zaujmout. Takže z toho vzniklo jen další průměrné pokračování a to je hrozně velká škoda. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

zatímco Rob Zombie se vydal cestou psychologizace Michaela Myerse, Green/Carpenter se drží jeho naprosté nepřístupnosti, nekomunikaci - děs, v hrdě béčkové formě, se týká především toho, že veškerá snaha o pochopení stéká po Myersovi jako ubohá sebeprojekce ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Kde jednotka uspela a kde v zásade všetky ďalšie pokračovania tak trochu zlyhávali, bola práve postava Michaela Myersa, ktorý zrazu nebol tým vrahom, ktorý by naozaj mohol chodiť po uliciach, ale akousi nadprirodzenou silou, z ktorej však už nejde taký strach. Toto nový Halloween úplne chápe a z Michaela Myersa je znovu človek z mäsa a kostí, ktorý je však rovnako nezastaviteľný, ako kedysi. Jedná sa o úplné zlo, ktoré nechcete spoznať a z ktorého ide mráz po chrbte. Prestali tiež "nápadité" vraždy injekčnou striekačkou a podobnými srandami. Michael znovu zabíja jednoducho, efektívne a všetkým, čo má po ruke. Najnovší Halloween si z prvého Halloweenu berie to najlepšie a vzdáva mu česť, ale zároveň ide aj svojou vlastnou cestou a nesnaží sa pôvodný film kopírovať. Predsa len porovnanie by ani po 40 rokoch nemuselo stále dopadnúť dobre. Stále je to ale film hlavne pre fanúšikov originálu, čo je, ale aj nie je dobrá správa. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento rok sa vrátili dve známe filmové série znovu na plátno a zatiaľ čo jedna sklamala (The Predator), druhá príjemne prekvapuje nielen pekným nadviazaním príbehu, ktorý sa odohráva po 40 rokoch, ale priniesla si s prvého dielu tu istú hlavnú postavu (znova skvelá, ak nie ešte lepšia Jamie Lee Curtis) a predovšetkým aj napätie, atmosféru a skvelú Carpenterovú hudbu. Halloween je jeden s tých vydarených sequelov, ktorý nerobí hanbu predchodcom, ale práve naopak, v niektorých momentoch je ešte lepší. Michael Myers je späť a to v dokonalom lahodnom podaní, znova šíri strach okolo seba a výborne tomu dopomáha aj skvelá atmosféra a hudba. Tak isto aj tempo filmu je presne, nikde nič nedrhne, nieje čas sa tu nudiť a zároveň je vždy čas na pár dialógov a pár dobodaných mŕtvol. Viac ako pár. To sú predovšetkým silne stránky tohto filmu. Príbeh je dobrý, pochopí ho aj ten kto nevidel žiaden diel Halloweenu a zároveň poteší, že sa nadväzuje priamo na prvý diel a zbytočne sa nič nekomplikuje vysvetleniami ohľadom iných dielov. No problém alebo respektíve mínus tohoto filmu je to, že je to vlastne upgrade jedničky a tak nič moc zasadne sa tu vlastne nestane (okrem lahodne dobre nervóznych, brutálnych a krvavých scén s Michaelom Myersom). Inak sa znova jedna o klasický slasher. Niektorí budú možno sklamaní, iný budú búchať od radosti šampanské, ja osobne som si spokojne vychutnal kvalitný horor, frajerka si vychutnala kvalitné lakačky a kamoš ? Ten otváral to šampanské, čo som spomínal. Obľúbený soundtrack: Halloween Theme, Prison Montage, Shape burns. 80% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Typicky bolavý sequel aneb očekávání spláchnuta do hajzlu. Nový Halloween je možná řemeslně kvalitní, ale většinou naprosto bezcharakterní uctívač originálu, který chladně kopíruje Carpenterovy stylistické postupy. A když se snaží o vlastní rukopis a subjektivizuje titulní zlo v potenciálně vrcholných scénách, tak pověstnou přízračnou auru Michaela Myerse paradoxně pohřbívá. Úvod je moderní křeč, která nemá se skrz na skrz temnou jedničkou nic společného, jeden podstatný zvrat si vydatně potykal s demencí a chvílemi si připadáme jak u Wese Cravena (malý hláškující černoch). Alespoň že zbytek je nadprůměrně záživný a občas inscenačně nápaditý slasher, jaký v kinech sem tam bodne. Jako přímé pokračování hororové legendy ale bohužel za moc nestojí... 55% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Psal se roce 1978 a tehdy vznikl nenápadný horror za nějakých 300-325 tisíc dolarů, vznikající při těch nejlevnějších produkčních podmínkách, s režii Johna Carpantera- Halloween. Levně pořízená věc ale hned lidi zaujmula a stala se hitem, který si tehdy přišel na slušných 70 milionů dolarů, především ale šokoval spoustu lidí, dočkal se veliké kultovního statusu a pořádně nakopl horrový podžánr Slasher. Vzniklo hned několik pokračování ale o žádném se nedá tak úplně říct, že by se blížil k originálu: Celkově je asi pořád nejlépe přijímaná Halloween 2, která v roce 1981 přišla se zásadním twistem, že Laurie Strode je vlastně Michaelova sestra a proto po ní tolik touží, celý film poté skončil tím, že měl Michael umřít. O rok později v roce 1982 vznikl Halloween 3, který se musel obejít bez Michaela Myerse a měl nějak nastartovat to, že by se z Halloweenu stala anthology série. Halloween 3 je ale nenáviděn a především tolik neuspěl, takže bylo jasné, že se to bez Michaela Myerse prostě neobejde. Následně se Halloween 4-6 museli obejít bez Laurie Strodové (a tím pádem Jamie Lee Curtis) a místo toho se věnovali Lauřině dceři a všechny ty filmy jsou prostě špatný. V roce 1998 přišel Halloween: H20 (Halloween 20 years later), který ignoroval všechny filmy kromě prvních dvou a vrátil Laurie mezi živé a stal se po jedničce a dvojce jedním z top dílů série. V roce 2002 bohužel přišlo Halloween: Zmrtvýchvstání, které sérii pohřbilo (doslova) a v roce 2007 musel přijít Rob Zombie, který se pokusil o nový, psychologičtější Michaelův příběh a i když se na to poprvé ještě dalo celkem koukat, podruhé z toho vznikl už jednoduše špatný film a jakékoliv plány na Halloween 3, kde by místo Michaela převzala masku kapitána Kirka Laurie přišli v niveč. Vypadalo to, že je Halloween mrtev. Jenže ejhle... před rokem se David Gordon Green a Danny McBride rozhodli, že chtějí natočit důstojného nástupce Halloweenu, který bude brát v potaz jenom jedničku (tím pádem se Halloween 2-Halloween: Zmrtvýchvstání a i Zombieho verze nikdy nestali a Laurie už není sestra Michaela). Hlavní snahou Greena na režijní sesli a McBridea, který psal scénář bylo to aby vznikl film, který naváže na jedničku a nebude jí dělat ostudu. A povedlo se to? Já bych řekl, že velmi! Nový Halloween je pecka! A to tak velká, že se automaticky stává mým nejoblíbenějším dílem série. Jsem především překvapen, že i když je film od Greena a McBridea, kteří stojí především za komedií Travička zhulená, k novému Halloweenu přistupují s láskou a úctou a to až tak takový, že byste nepoznali, že nerežíruje John Carpenter. Tvůrce originálu John Carpenter se sice nevrací na režijní sesli, fungoval ale jako hlavní konzultant a především stejně jako u originálu složil hudbu, se kterou mu pomáhal syn Cody. Soundtrack k novému Halloweenu je prostě úžasná záležitost, ale o tom až za chvíli. Pravdou je nicméně ta, že Green a McBride nový Halloween utáhli a i přesto, že je jejich scenáristický otisk v několika scénách hmatatelně poznat, vůbec neruší skvěle vypracovanou atmosféru filmu. Nový Halloween připomíná filmy, které se už dnes netočí a to je jenom dobře- Halloween se úplně vymyká současným, klasickým horrovým pravidlům a zkouší to jinak- Nečekejte, že se v úvodní scéně dostane Michael ven a bude následovat 100 minut brutálního vraždění. Gordon a Green si s Michaelem poctivě hrají, budují napětí a teprve poté ho vypustí ze řetězu, aby rozpoutal peklo na zemi. Především se nesází jenom na Michaela a Laurie, ale vztah se dá vytvořit i k vedlejším postavám a i když jsou to občas pěkný pankáči, začne vás trochu mrzet, když se Michael vrací k svému oblíbenému koníčku a vám je jasné jak to s nimi skončí i když to občas pěkně zamrzí. Halloween si také uvědomuje, že je to už 40 let od originálu, kolik nevypečených a WTF sequelů vzniklo a utahuje si z nich: Twist vymazaný z existence, spočívající v tom, že je Laurie Michaelova sestra, je vyhozen jako pouhá legenda, která není pravdivá. A i když tím pádem tedy nevíme pravý důvod, proč Michael zrovna tak touží po Laurie, vůbec to nevadí. Michael si totiž pořád drží své tajemno: Může mluvit, ale nechce. Záběr na jeho obličej je pouze v detailech nebo z dáli a nikdy není viděn ve své kráse. Pořád je to zrůda o které nikdo pořádně nic neví a u které je stále otázka proč z ničeho nic zabil svojí sestru. O Michaelovi se tedy i po nejnovějším Halloweenu pořád moc nic neví, to ale beru jako klad. Jamie Lee Curtis se vrací jako Laurie Strode a je prostě parádní.... vývoj její postavy z původního do novějšího Halloweenu bych přirovnal k Sarah Connorové mezi prvním a druhým Terminátorem, tedy z nevinné oběti se stává bránící se terč. S brokovnicí jí to jde velice zdatně a kdyby někdy vznikla ta dámská verze Expendables, někdo musí okamžitě zavolat právě jí. Velice se předvedla i Judy Greer jako dcera Laurie- Karen. Ta se narodila až po událostech Michaelovo napadnutí a byla proto vychovaná matkou, které šlo především o přípravu o život a Karen kvůli tomu trpí stresy, které ale musí uzemnit kvůli nevyhnutelnému střetu s Michaelem. Mimochodem bych rád pochválil Andi Matichak, která ve filmu debutuje (stejně jako v roce 1978 v Halloweenu debutovala Jamie Lee Curtis) jako vnučka Laurie- Alysson. Alysson je více podobná původní Laurie, ale zvládla uhrát nejenom scény jekotu ale i scény, které sází především na dialogy. Věštím jí slušnou budoucnost.... Nový Halloween je samosebou brutálnější a umře v něm mnohem více lidí- Není to ale klasické ,, uděláme pokračování větší, krvavější´´..... Greena a McBridea zajímá mnohem psychologické pocity postav a toho jak lidí Michaela vnímají.... scény jsou ale brutálně surově a realisticky krvavé, takže za to taky plusové body. Celé to postupně graduje a někde uprostřed přijde zvrat, který nemohl prostě čekat nikdo a opět nastaví divákovi neuvěřitelný prostředníček. Čím víc nad tím zvratem přemýšlím, přijde mi prostě fajn. Zatím poslední zúčtování s Michaelem mi poté přišlo napínavé, hrající na obě strany barikády a především surové. Když do toho navíc hraje Carpenterův soundtrack, který perfektně sedí snad do každé možné scény, vyjde z toho neuvěřitelná filmařská pochutina. Horror roku? Dost možná. Nový Halloween je projekt, se kterým si dali tvůrci práci a výsledek stojí za to. Sice se hraje na starou školu, ale to je na tom to výborné. Na rozdíl od nových bolavých pokusů o nové Pátky třinactého nebo Noční můry v Elm Street, vznikl perfektní film, který by měl vidět každý. Já už se těším na druhou projekci a kdyby se někdo s takovou láskou chopil i právě nového Pátku třinactého, nové Noční můry v Elm Street nebo nového Candymana byl bych nadšen. A jestli u Halloweenu 3.0 bude stejné produkční zázemí jako tady, budu se těšit. Byla by škoda tu sérii opět potopit, tak snad se to nestane. VELICE NADŠENÝ PALEC NAHORU! Viděno v kině: 4x () (méně) (více)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Halloween 2018 je bezprecedentným potvrdením statusu Michaela Myersa, ktorý žáner slasher stvoril a v každej jeho etape prispel zásadným filmom a dnes ho možno začať považovať za rovnako legendárnu postavu ako Draculu či Frankensteinovo monštrum. Film ponúka viaceré zaujímavé motívy a to najmä posun postavy Laurie Strode, či šokujúci zvrat pred policajným autom. No práve ten, ktorý tak rýchlo ako začne, aj skončí, je skvelým príkladom toho, že Gordon a spol nemali odvahu vydať sa skutočne inou cestou. Podľahli čaru nostalgických "legasequelov" a až príliš sa vyžívajú v parafrázach originálu, čím sa dostali do pasce, čo vidieť na finále. To je síce pomerne originálne (i keď prehodený koncept obete a lovca sme videli už v Halloweene H20), ale keď dôjde k samotnému koncu, ten už len beznádejne variuje konce dvoch predošlých dielov ságy. Na rozdiel od ostatných citácií vo filme (menovite napr. šatník, posteľné prádlo, duch, či vyučovanie v škole) to ale skôr ako účel budí príklad toho, aké náročné je ukončiť film inak, ako to už desať krát pred vami urobili iní tvorcovia. Halloween 2018 je skvelý, nekompromisný slasher, ale dvadsať rokov starý Halloween H20 je menej nostalgický, fatálnejší a lepšie vyrozprávaný. Budúcnosť žánru preto predstavuje skôr It Follows. Halloween 2018 je až príliš zahľadený do minulosti. PS: môj článok o naratíve ságy: https://dennikn.sk/blog/596710/oda-na-halloween-a-jeho-nekonecne-pokracovania/ PPS: môj rebríček ságy: H1, H20, H2018, HE, H2, H4, HK, H6, H3, H5, H8 ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem fajn horor a dostal jsem opravdu, opravdu kvalitní záležitost. I když se to poměrně silně drží původních halloweenských filmů, tak to má nápaditou režii i scénář. Postavy jsou taky skvělé. Nejsou až tak skvělé, abych si je na nějakou delší dobu zapamatoval, ale v rámci žánru prostě různými drobnůstky vynikají a jsou sympatičtí. Jinak řečeno - není vám úplně fuk, když zemřou a člověk o ně může mít strach. A z hlavního zabijáka Mikea jde taky slušná hrůza, přestože se režisér nespolíhá na žádné laciné lekačky, ale poctivě buduje atmosféru. Dialogy taky nejsou vůbec dementní, naopak jsou slušné, a scény se zabíjením jsou taky stylové a drsné. Já vlastně tomu filmu nemám v podstatě co vytknout. Možná konec v bunkru není tak působivý a možná tam prostě chybí nějaký "přesah" nebo nevím co... Možná i někdy tu pátou hvězdu přidám, protože tohle je fakt horor jak víno. Smekám před tvůrci. (8/10) ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Neni to čistejch 5*, ale některý scény mi fakt nahnaly husí kůži a po dlouhý době jsem měl pocit, že jsem viděl zase pravej poctivej horor. K tomu absolutně boží hudba, ze který jsem měl podobný šoky, jako třeba před lety z Věci. Z Michaela Myerse jsem pořád ještě zesranej strachy a návrat Jamie Lee Curtis potěšil . 90% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nádherně pietní pocta původnímu Halloweenu z roku 1978, klasické úvodní titulky s geniálním Carpenterovým hlavním motivem v to počítaje. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Očakávaná nostalgia sa veru nekonala a dejová línia Laurie Strode je postavená tak trochu na hlavu. Svoj život obetovala tomu, aby naučila svoju dcéru brániť sa pred zlom/Michaelom a nakoniec sa ani jedna z postáv nespráva v akcii racionálne. Michael navyše pri vraždení nepoužíva žiaden špecifický kľúč, pričom sa prapodivnou náhodou zameria práve na okolie Laurinej vnučky a k Laurinmu domu sa dostane úplnou zhodou náhod. Samotný Myers je síce v boji oproti každému výsostne OP, ale chýba mu akýkoľvek náznak stratégie, a tak sa len náhodne potuľuje vraždí, pričom úplnou náhodou zväčša narazí na väčšinu hlavných postáv. Všetky tieto logické kiksy mi nedovolili užiť si nový Halloween naplno. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No vlastně mnoho povyku pro nic. Úvod v ústavu byl béčkový, ale aspon zajímavý tím, že jsme konečně skoro videli Michaela. Ale pak zase přesun na maloměsto a kuchajda v noci při svátku všech mrtvých ? Prooooč . ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Halloween" je snad první mainstreamový slasher natočený po roce xy, který působí reálně. Žádné "cool" plot-twisty, žádné zběsilé to-sem-toho-zas-kurva-viděl střihy, žádné teatrální modelky, kterým přejete rychlou (a ideálně bolestivou) smrt, dokonce ani žádné retardované či patosoidní dialogy, ze kterých máte chuť vrazit si nůž do oka. Skvělá ukázka toho, že se ještě najdou tací, kteří zvládnou napsat a natočit kvalitní, nevyumělkovaný horor. A že nejnovější? poslední? "Halloween" ignoruje všechny předchozí díly krom prvního (sestra x nesestra)? Shit happens.:-) ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Sériový vrah Michael Myers se po čtyřiceti letech strávených na psychiatrickém oddělení v nemocnici dostávává po nehodě autobusu, který ho měl odvézt do jiného zařízení na svobodu a opět za sebou zanechává mrtvá těla svých obětí... Ke čtyřicetiletému výročí nemohl snímek Halloween (1978) dostat důstojnější nebo lepší pokračování. Je tam vše potřebné Jamie Lee Curtis, ikonická halloweenská maska a hudební motiv. „Co budeme dělat? Zrušíme Halloween?“ ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jít do kina na nový Halloween bezprostředně poté, co člověk viděl jedničku a dvojku, je fakt něco. Patřím k lidem, kterým se víc líbila dvojka, protože mi přišla výrazně zábavnější než jednička, ale to, s čím přichází verze z r. 2018, mě naprosto rozsekalo. Ta nekončící brutalita, které není skoro nikdo ušetřen, ty šílený jatka, to démonické vzezření Michaela Myerse, z kterého se zde stal dokonalý stroj na zabíjení (pokud jím samozřejmě nebyl už předtím), to všechno má v sobě razanci, která mě naprosto uzemnila - dlouho jsem nebyl z nějakého hororu tak ohromený (byť je otázka, jestli to není spíš thriller). Už proto nemohu nedat plné hodnocení, byť mi tam pár věcí vadilo. Ještě v pohodě mi přišlo, že film dějově ignoruje dvojku, v níž Michael Myers na konci zemřel; s jistou nelibostí už jsem ale nesl to, že na mě film působil jakýmsi nepříjemně feministickým dojmem (s vrahem - mužem zde aktivně bojují hlavně ženské postavy, které jsou navíc v přesile, a hodně zvláštní je i to, že postava Allyson si vyrazí na halloweenský večírek se svým přítelem v kostýmu Bonnie a Clyda, a ona je převlečená za Clyda a její přítel za Bonnie! Přijde mi to hodně symptomatické pro dnešní dobu), všichni policajti jsou zde nepochopitelně neschopní, a na pováženou je také to, že Michael Myers disponuje v 61 lech nebývalou fyzickou silou, u které není jasné, kde k ní přišel, když celý život strávil zavřený v ústavu, kde měl asi jen těžko přístup k posilovně. I přes tyto výtky (kombinované s mým odvěkým odporem k sequelům) vyjadřuji z mé strany obrovské nadšení - už pro ty narážky na jedničku, které jsou zde různě rozesety, nebo pro těch několik momentů, kdy jsem absolutně netušil další vývoj děje, a byl jím příjemně překvapený (k tomu je samozřejmě nutné si zde o filmu nic předem nečíst ani nekoukat na trailer). ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Nekompromisný, temný a dostatočne drsný výlet Michaela Myersa do Haddonfieldu. Veľa sa za 40 rokov nezmenilo. Na hlave L. Strode pribudli nejaké šediny, naopak z hlavy Myersa čo to popadalo. Ale k deju. Boogeyman ako vo filme zaznie, sa dostane z väzenia preč a konečne chce dokončiť čo začal. Green/McBride ignorujú všetky diely a nadväzuje sa priamo na kultový prvý diel. Iné pravidlá sa nemenia a dostaneme Halloween v šate pôvodného filmu. To znamená, pekne atmosférické pokračovanie a zároveň akýsi poloremake. Plno skrytých odkazov na Carpenterov film, skoro rovnaké či niekedy reverzné scény (ladenie policajného vysielania v aute, pád z okna domu a následne zmiznutie). Fanúšik si to užije a potešia ho tieto veci. A to je možno zápor filmu, nie je až tak prístupný bežnému divákovi. Ide o poctu originálu a teda pre lepšie užitie je potrebná znalosť prvého dielu. Atmosféra starých filmov od prvej minúty, v závere dokonalé napätie a poctivý slasher. Dobrý horor stále existuje a nový Halloween je toho dôkazom. Mňa zamrzelo málo originality a niečo výnimočné, čo by dodalo filmu plný počet. PS: Hudba je vrchol. RECENZIA ()

Související novinky

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Reklama

Reklama