Reklama

Reklama

Halloween

  • USA Halloween (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel. (CinemArt)

(více)

Recenze (632)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„You don't believe in the Boogeyman? Well, you should.“ Před 40ti lety to začalo. Jedné noci Michael Myerse zavraždil tři lidi. Nyní se nachází v psychiatrické léčebně. Čeká na svojí odplatu. Mlčenlivý a trpělivý. Oproti tomu Laurie (Jamie Lee Curtis), která vražednou noc přežila, měla čtyřicet let na přípravu, pokud by tento netvor uprchl. A dnes večer nás čeká další dlouhá a krvavá noc. „He's waited for this night... he's waited for me... I've waited for him...“ Já jsem naprosto unešený. Od prvního traileru jsem se na film těšil. Přesto jako člověk sérií naprosto nepolíbený jsem jen slyšel o oblíbenosti a dokonalosti prvního dílu z roku 1978. Od první chvíle na mě dýchá retro atmosféra. Hutná, těžká a hlavně hororová. Ocitáme se v psychiatrické léčebně, kde dvojice novinářů vyslýchá Michaela Myerse, nervy brnkají a krev v žilách tuhne. Pokračujeme skrz retro titulky a notoricky známou melodii. Halloween je tady. Pokud bych předchozí díly znal je mi jasné, že film mi bude brnkat i na nostalgickou strunu a za každým rohem na mě bude čekat easter egg. Takhle na mě dýchá geniální atmosféra, kterou dokázalo navodit pouze minulé století filmografie. Vřískot, Pátek 13, Noční můra v Elm Street a další. Horory, které děsily, lekaly a hlavně se jim na konci tleskalo. Dnes se už takové netočí. Tohle je ale pocta k hororové značce jako žádná jiná. Tvůrci mají pod rukama velmi oblíbenou značku a přistupují k ní s respektem. Nechybí mrazivé pocity, perfektní hudba a děsivá atmosféra. Navíc je naprosto perfektní, že divák nezná motivy mlčenlivého vraha a o to víc to ve filmu funguje. Jakmile si Michael oblíkne oblíbenou bílou masku, tak se těla začnou množit. S postavy chcete sympatizovat a držíte jim palce. Jak říkám, který dnešní horor tohle umí? Držel jsem se sedačky a napětím nedýchal. Herecky je film velmi dobře obsazený a všichni herci mě potěšili. Hudebně není co vytýkat, soundtrack je naprosto výborný. John Carpenter prostě umí. Takže co tu máme? Atmosféru, napětí, strach o charaktery, skvěle zahráno, perfektní hudba, děsivý vrah. Chybí mi něco? Vlastně vůbec ne. Kamera a střih je dobrý a příběh mě zcela dobře nalákal, abych si tuhle sérii dal hezky od začátku a dovzdělal se. I když si nemyslím, zda některý ze starších dílů dokáže překonat tento film. Nový Halloween je totiž perfektní hororový koncert od začátku do konce. Užil jsem si ho a tahle dávka retra nemůže zůstat bez neocenění. Unikátní temný horor jak se sluší a patří. Nejlepší film roku 2018. [Csfd projekce32] (100 %) ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Michael Myers je klasik. Patří na absolutní špičku slasherových zabijáků a i když u mě vždy vedl spíš Freddy s Jasonem, tak se mu pár dost silnejch stránek odpárat prostě nedá. Zatímco Jason i Freddy se rozjeli a naplno ukávali svůj potenciál až v průběhu svých sérií, Michaelovy nejsilnější zbraně jsou všechny hned v prvním díle - Carpenter, hudba, pozdimní prostředí s atmosférou halloweenu a killer vodpodlahy. A tenhle Halloween je přesně ono. Neměl jsem chuť se Michaelovi smát, šel z něj sakra respekt, působil děsivě, nebyly tu žádné zbytečně laciné scény pro efekt se záměrem zavděčit se teenagerskému publiku, nebylo to hloupý... Skvělá atmosféra, žádné servítky, prostě se jede a do toho všeho se John Carpenter několikrát se svou hudbou utrhne ze řetězu a pere to tam takovým stylem, že mi stály chlupy na zádech. Celkově lehce přes 4* ale za ten přístup tvůrců a jejich uchopení látky s velkou radostí zaokrouhlím nahoru. Když se chce a sejde se tým schopných lidí, tak to jde! Kéž by se něčeho takového dočkaly i série Noční můry a Pátku 13. 9/10 EDIT: den po návratu z kina jsem ještě víc nadšenej, soundtrack si dávám potřetí, perfektní slasher! ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotné pokračovanie pôvodného Halloweenu malo zostúpiť do najnižších podlaží pekla, nie iba komentovať svoj predobraz a odkazovať na neho. Okrem toho, obrátenie rolí sme tu už raz mali (H20) a zdá sa mi, že tam v ďaleko zábavnejšej podobe - či už čo sa týka postáv, vrážd alebo čo do roviny Michael Myers vs. Laurie. Nerozumejme sa zle - až na chabý (nevýrazný, nepresvedčivý...) casting, kde to zlyháva úplne, je to kvalitný kus práce. Len nie v tej kategórii, v akej by sa patrilo ho odviezť, aby bol odkaz zúročený a naplnený. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařená pocta dokonalé klasice z roku 1978. Halloween Vás zaujme především svou skvěle vykonstruovanou a pomalu gradovanou atmosférou, což je atribut, který dnešní “horory” tak zoufale postrádají. Snímek se dále může pochlubit mrazivými hororovými momenty, což jde rovněž proti proudu prvoplánových a plochých “vyvražďovaček”. Celý tento skvěle natočený výjev obestírá aura Michaela Myerse, mlčenlivého zla, jež si jako nezastavitelný stroj za zvuků ikonického soundtracku jde pro svou dávku vražd. Halloween je zkrátka umně zpracovaná pocta prvnímu Carpenterovu snímku, potažmo i klasickým "slasherům" z osmdesátých let. Skvelá práce! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery. Že se autobus převážející Myerse vybourá nedaleko Haddongieldu přesně 40 let po vraždách, to bych ještě překousnul. Ale pak na mě těch náhod a neschopných policajtů začalo být trošku moc. Holka, co uklouzne v ten nejnevhodnější okamžik, strážce zákona se záhadně mizernou muškou a samozřejmě zvolna kráčející Michael, který mizí svým sprintujícím pronásledovatelům. Navíc Laurie se připravuje celá desetiletí v domě proměněném v pevnost a Mikeovi pak stačí strčit ruku skrz prosklené dveře a skoro jí dostane. Nicméně všechny tyhle lapsy vzbuzují spíš shovívavý úsměv, než aby působily protivně, protože Green to pojal jako poklonu původní verzi, jejímž duchem je celý film prodchnutý. Notabene když na to přijde, tak Michael pořád umí a Jamie Lee Curtis ve své nejslavnější roli asi ani zklamat nemůže. Sice jsem čekal víc a možná i trochu něco jiného, ale i tak se to nakonec dalo. 60% ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

70%. Halloween 21.století. Po celou dobu se pohybuje na hranici mezi třemi a čtyřmi hvězdami, přesto jsem se nakonec přiklonil ke kladnějšímu hodnocení, a to z několika důvodů: Za prvé, oproti předchozím moderním remakům a pokračováním tento díl vzdává naprosto dokonale poctu originálu. Ať už jsou to úvodní titulky, které vzbuzují krutou nostalgii; ať už jsou to flashbacky s použitím původních scén; ať už je to ten naprosto geniální a bezprecedentní hudební podkres, bez něhož by ani původní Halloween nikdy nebyl ani zdaleka tím, čím je; ať už jsou to "remasterované" scény z originálu, jako třeba scéna ve školní lavici; z nového Halloweenu je zkrátka cítit duše, kterou si propůjčil z originálu a zde ji velmi umě rozvrstvuje. Za druhé, třebaže je legendární Michael Myers i zde - dle předpokladů - prakticky nesmrtelný, velmi se mi líbí ta obrácená filozofie, s kterou byl nový díl napsán a režírován. Kromě toho, že se zde objevuje řada prvků z originálu, stává se i tento díl originálním, a to v tom, že Michaela už nepředstavuje pouze jako chladnokrevného zabijáka, ale i jako oběť. Režijně se to geniálně odráží v kultovních scénách, které známe už z původního Halloweenu, ale tentokrát jsou převrácené a na straně lovce stojí Laurie (ať už třeba právě scénou ze školní lavice, nebo scénou, kde Michael shodí Laurie z okna). Michael je tak postaven nejen do pozice lovce, ale i loveného, což novému Halloweenu přidává na dynamice a posouvá ho - dokonce i oproti originálu - k narativně zajímavějšímu a pestřejšímu dílu. Za třetí, ač bych neměl, zákonitě porovnávám tento kousek s předchozími snahami o návrat k Michaelu Myersovi z let 2007 a 2009, a oproti těmto velmi nepovedeným až tragickým remakům, které subsvět Haddonfieldu spíše zbouraly, ho nový Halloween znovu postavil do podoby, která takové legendě náleží. Na druhé straně, i tento díl se bohužel musí potýkat s dobou, a tak kromě zmíněných tří největších (avšak ne jediných) kladů uvedu i tři největší (avšak ne jediné) zápory. Za prvé, vedlejší postavy jsou (ne, že by to u originálu bylo jinak) velmi ploché, emočně prázdné a absolutně bez charakteru; chvílemi jsem měl dojem, že některé postavy byly napsány "na tělo" Michaelovi, jen aby měl koho vraždit. Z toho plyne fakt, že především v první polovině je tu řada scén, které nerozvíjejí děj, ale jsou napsané a natočené ryze na efekt. To je škoda, protože např. postava Laurie tu dostala úplně nový psychologický rozměr; ostatním postavám však vesměs chybí, a tak se nový díl dopouští klasických žánrových klišé jako nelogické chování postav či zbytečné a předvídatelné lekačky. Za druhé, co se hudby týče, třebaže se Carpenter vrací ke svým klasickým znělkám, které byly v obou zmíněných remacích naprosto zdeformované (nutno říct, že je nekomponoval Carpenter), je škoda, že některé hudební prvky známé z originálu se tady vůbec neobjevují, a hlavní motiv se objevuje asi méně často, než bych si u pocty takového formátu přál. Za třetí, je moc fajn z pohledu zarytého fanouška originálu vidět ulice Haddonfieldu a vracet se k režijně odpovídajícím prvkům, které známe z původního Halloweenu, ale osobně mě velmi mrzí, že se tady neobjevuje dům Michaela Myerse (kromě jedné výjimky), který měl velkou účast na atmosféře, jíž původní Halloween disponoval. Sečteno, podtrženo, nový Halloween je krásná pocta originálu, která se umí i po 40 letech vracet ke známé a jedinečné atmosféře, ale dělá to méně často, než by bylo vhodné, zvlášť v první polovině. Hodně toho, co vám první polovina vezme, ale vynahrazuje polovinou druhou, a především naprosto epickou závěrečnou půlhodinou, která už je zase přesně tím, co od Halloweenu čekáte - napínavým, dech beroucím a nervy drásajícím bojem o přežití. Nejsem si jist, nakolik film jako samostatný prvek dokáže docenit někdo, kdo nezná, neviděl a nebo neprožíval originál, ale jako věrný fanoušek původního Halloweenu jsem byl v první polovině trochu zklamaný, aby mi David Gordon Green zavřel hubu ve druhé části, která má všechno, a ještě mnohem víc, než jsem od novinky čekal. Navíc, psychologický faktor posttraumatického stresu u Laurie, který celý příběh provází, je zajímavou a líbivou změnou, a třebaže se Green v první polovině zbytečně moc odvolává na moderní dobu, ve finále - kdo by to byl řekl - je Halloween z roku 2018 třetím nejlepším Halloweenem, pochopitelně po prvních dvou originálech, a v některých bodech kritiky si dokonce nezadá ani s originály, které formovaly žánr slasher před 40 lety, kdy se točily horory, které už dnes prakticky nikdo neumí (a v případě slasherů bez hloubky vlastně už ani nechce) točit. Greenovi se podařilo hodně se tomu přiblížit; hloubku nehledejte, pořád je to "jenom" slasher, ale sakra efektivní, protože pocity, které jsem měl při záběru na Michaela se známým hudebním motivem v pozadí, byly tak intenzivní, že už jsem se při první projekci nemohl dočkat, až jej uvidím podruhé. Při takových emocích jsem se musel přiklonit k lepšímu hodnocení, třebaže nový Halloween má rezervy, které se - jak doufám - podaří v příštím díle (a já doufám, že vznikne) co možná nejvíc eliminovat. () (méně) (více)

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Konečně po těch všech duchařinách a vymítačích je tu stará dobrá vyvražďovačka. Film je natočen v duchu starých dobrých hororů. PS: Halloween Theme mě vždycky dostane. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Má to fajn scény aj atmosféru. Niekoľko dobrých odkazov a Curtisku vo forme. Postavy celkom sympatické alebo teda aspoň menej lezúce na nervy a pekné finále. Ale Majkl je skrátka nezáživný záporák. Hovoriť o ňom ako o ultimátnom zle mi príde prehnané. Nebavia ma filmy, kde sa o postavy nebojíme. A nebavia ma filmy, ktoré prezentujú záporáka, ktorý je skôr toporný a smiešny. Carpenter mal silnejšie zárezy v hororovom žánri. Majkl aj napriek kultovosti k nim pre mňa nepatril. A je fajn, že Gordon Green natočil akúsi poctu. Ale nová generácia je odchovaná na novej vlne hororov a strachu. Nech bude tých novodobých Halloweenov aj tisíc. Ak budú mať stále takúto formu budú mať zmysel skôr pre pamätníkov. Masový nesmrteľný vrahovia už skrátka nie sú in nejakú tú dekádu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nikdy ma tato seria nebrala napriek tomu, ze som videl len diely v ktorych hrala Jamie Lee Curtis. Za jediny vydareny diel, ktory som videl viackrat, povazujem H20. Zvysok je strasna nuda vratane kultovej jednotky. Jednoducho mi tato seria vôbec nenahana strach a ani sa nebojim o postavy. A presne tak je na tom aj tento diel. Dokonca ani na Jamie Lee sa uz prijemne nepozera. Michael je pre mna taka prazdna postava. Niekto povedal, ze je to absolutne zlo a tak sa ho pre mna nepochopitelne vsetci boja. Ale kedze sa absolutne nijak nikdy neprejavuje, tak pre mna je proste nezaujimavy. Vlastne mi pripada jak taky fetak, ktoreho z letargie vytrhne len to, ked ma prilezitost dostat svoju davku drogy, ktorou je nutkanie zabit svoju sestru. To je teda fakt hrôzostrasne. Ale nie pre mna. Aj jeho spôsob zabijania je strasne nenapadity. Cely film je natoceny minimalistickym retro stylom, co ma nebavi, ale o to viac ma fascinuje jak velky uspech tento film mal. Jason Blum preda divakom aj navonane hovno. Ale celkom chapem, ze fanusikom prveho dielu musi sediet aj tento film. Dostali prakticky to iste. 3/10. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Mala to byť pocta prapôvodnému filmu. Najväčší prúser je fakt, že Laurie si roky buduje pasť na Michaela a kvalita tohto plánu zodpovedná hodinovému premýšľaniu. Aký význam má behať po dome v tme s brokovnicou? Nebolo by lepšie dom vysvietiť ako štadión? A prečo, keď má svoj cieľ u nôh a v ruke nabitú pušku, začne utekať a za každú cenu dokončovať dopredu naplánovanú pomstu? Zabíjania bolo síce viac než dosť, ale v tomto prípade kvantita zabila kvalitu. Celé to postrádalo trošku mozgovej kôry a predovšetkým atmosféru. Kultový hudobný motív sám o sebe nič nevytvorí. ()

st.ranger 

všechny recenze uživatele

Zatímco první polovina filmu je takový restart / reboot obsahující plno odkazů na původní film od okamžiku, kdy je Mike sražen policejním autem, začíná zcela nový a děsivě nudný film. ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá hudba, nejraději bych díky ní dala 5 hvězd, ale samotný dej mě moc nenadchnul (bez ní bych dala jen 3, ale nemůžu, ta hudba je prostě neskutečná). Už si ani nepamatuji, kdy mě v poslední době (myslím co se současných filmů týče) hudba tolik dostala. Slyšela jsem i nějaké fragmenty samostatně (před shlédnutím filmu), ovšem tohle se prostě musí poslouchat i s tím filmem. ;-) Mile mě překvapil také fakt, asice že několik vražd bylo buď vidět jen v náznacích, anebo bylo úplně mimo záběr - očekávala jsem jatka, a tak jsem skutečně potěšena, neboť i když sleduji horory ráda, paradoxně nesnáším potoky krve a bezduché vyvražďovačky. Těch překvapení tam pro mne bylo více, ale nechci spoilerovat. Úžasná hudba!!!!!!!!!!! ()

DanteZ 

všechny recenze uživatele

Halloween 2018 je relativně povedená slasherová podívaná, kterou na velkém plátně v dnešní době jen tak neuvidíte. Na kráse začíná značně nabírat v momentě, kdy poznáváte easter eggy odkazující na jejího 40 let starého předchůdce. Pokud jste oldschooler s láskou pro Michaela Myerse a máte houževnatý práh pozornosti, rozhodně Greenovu verzi vyzkoušejte. Celá recenze zde. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Nostalgie dobrá, hudba skvělá, ale konání postav nepochopitelné a nesmyslné, děj pokulhávající, celkově spíš zklamání. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

bleh! možno mi vyčítať, že nepoznám iné Halloween-y a teda sa nostalgicky nerozplývam nad scénami, ktoré pripomínajú minulé diely, ale aj takí diváci musia byť v vzorke pozorovateľov a čo sa týka samotného filmu je hrozný. Ale oceňujem vtipné scény, celé kino sa smialo :) ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Carpenterův Halloween je kultovní klasika, ale jedinou inovací je, byl a bude Halloween od Roba Zombieho. ___ Film, který sází na poctu prvního dílu téměř vším, ale dalo se vytřískat ještě víc. Boží finále. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem mierne zaváňa sklamaním. Nie preto, že by sa HALLOWEEN nechoval ako HALLOWEEN, ale proste preto, že v tom už nieje cítiť priamočiary slasher, ale akúsi hollywoodsku agitku na všetky tie aktivistické kampane, ktoré vyrukovali práve pred rokom v tomto období. No a HALLOWEEN začal vznikať krátko nato. Každopádne, ak si odmyslím neodmysliteľné, je to technicky dokonalý zástupca svojho žánru, jeden z najlepších zásekov vo svojej sérii a jeden z vynikajúcich spôsobov, ako stráviť tieto chladné pochmúrne jesenné večere v kine. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Halloween již zas po několikáté vtrhl na filmové plátno a hororové překvapení je tu mezi námi v mžiku kmitu dobře nabroušené kudly. Režisér David Gordon Green natočil momentálně svůj nejlepší film, který kvalitativně se hodně přiblížil k dílu prvnímu, neb hold je ve filmu znát každým coulem. Hudba od Carpenterů je nesmírně působivá, podtrhává děsivou atmosféru filmu, která se neustále nese na krví promáčené nitce brutálního napětí. Michael Myers je po několika nepříliš zdařilých variací na dané téma zpět v plné síle a my můžeme pět ódy chvály na film, který se tvůrcům opravdu, ale opravdu povedl. ()

Související novinky

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Reklama

Reklama