Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický příběh lásky prince Wilhelma Pruského a Elisy Radziwill. Oba v sobě nacházejí zalíbení, musí však čelit odporu dvora, neboť Elisa není pro prince Wilhelma dostatečně urozená. Zasahuje i král, který vysílá prince na cesty, aby potkal přiměřenou nevěstu a zapomněl na Elisu. Milenci se však scházejí znovu a prožívají šťatsné chvilky. Ne však nadlouho... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Německý film je téměř prost nejen přímého vlivu nacistické ideologie, ale i vyššího uměleckého rozměru. Na druhou stranu předvádí dobře zvládnuté filmové řemeslo, které sice šustí svou papírovostí, ale na druhou stranu ani příliš nekomolí fakta životního příběhu z mládí prvního německého císaře hohenzollernské "druhé říše" (to zřejmě bylo pohnutkou pro zfilmování) Viléma-Wilhelma I. (1797-1888), kterým byla skutečná láska mezi tehdy mladým pruským princem a polskou kněžnou Elisou Radziwillovou (1803-1834). PRUSKÝ PŘÍBĚH LÁSKY - jak je film rovněž v českém prostředí nazýván - zachycuje léta 1820-1826, kdy se rozhodovalo o tom, zda bouřlivá, v aristokratických kruzích velmi výjimečná láska, která je spojila již o 5 let dříve, dojde či nedojde svého legitimizačního manželského naplnění. Radziwillovna, nazývaná ve dvorských pruských kruzích pro svou krásu nejen "Anděl", ale i "Bílá růže" či "Věčná", zemřela předčasně na tuberkulózu. Baarová byla její adekvátní představitelkou a jen potvrdila pověst, šířenou jejími dobovými obdivovateli, že pro svůj vzhled i jazykové dispozice měla víc než slušnou naději na proniknutí v americké hollywoodské "továrně na sny". Neznám jiné její filmy z této doby, ale PŘÍBĚH LÁSKY rozhodně neopravňuje její poválečné obvinění z kolaborace (milostný poměr Baarové s Goebbelsem skončil na podzim 1938). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V kritickém roce 1938, který pro Baarovou znamenal předčasný konec v německy mluvícím filmu, se rozloučila skutečně stylově. Oba filmy, které natočila, Preußische Liebesgeschichte a Der Spiler, jsou vynikajícími kostymními dramaty. A zatímco Pruský příběh lásky čerpá inspiraci v milostném vzplanutí mladého císaře Viléma I. Pruského (1797-1888), Hráč je přepisem Dostojovského románu. Paul Martin, který zde vedl Lídu Baarovou jako princeznu Elisu Radziwiłł (1803-1834), se ve filmu velice rychle etabloval zejména díky projektům s vynikající hvězdou Lilian Harvey, Lídu nyní dovedl na pár krátkých, ale o to intenzivnějších chvil, do náručí skvostného Willyho Fritsche, tradičního partnera právě Harvey. Pruský příběh lásky je působivým melodramatem, které strhne hloubkou citu hlavní milostné dvojice, ale také vřelým vztahem mezi Elisou i její sokyní, princeznou Augustou Sasko-Výmarskou (1811-1890). Příběh je uveden drobnou vzpomínkou v roce 1884 a samozřejmě dovypráví celý konec života nikdy nezapomenuté Elisy až do její poslední hodiny, nekončí tedy předčasně v roce 1826, jak se domnívá sportovec. Nicméně takto si představuji ideální říšský film, vzor předválečné Evropy, rovnítko pro nákladnou bezchybnou výpravu, kvalitní obsazení a celkovou filmovou práci na velmi vysoké úrovni. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Historické náměty se často využívaly jako alegorie politické a ideové, v tomto zpracování nic takového kupodivu není (ač se téma - pruský princ a polská kráska - nabízí jak vyšité) a jedná se pouze o milostný, bidermaierově zabarvený film s hezkou Baarovou, která mi vždy přišla poněkud chladná (na to, že byla černovlasá). ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

L.Baarová se během natáčení zamilovala do režiséra P.Martina (snažila se tak vyvázat ze vztahu s J.Goebbelsem), on její náklonnost opětoval (údajně jí tvrdil, že má na mnohem víc než na filmy typu Legenda lásky) a výsledkem je, že v žádném českém filmu nebyla herečka tak krásná jako v tomto kostýmním melodramatu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ani princovia a princezny to nemajú ľahké. Aspoň tak nás o tom chce presvedčiť tento medzivojnový film z vtedy Nacistického Nemecka. Je divné, že hoci vtedy sa točili filmy výhradne v prospech ideológie či rovno na objednávku, v samotnom snímku to vidno nie je, resp. som to nepostrehol. Klasická melodramatická lovestory, ktorá sleduje milostné vzplanutie a zádrhely kráľovsko-kniežacích rodín, kde láska musí ísť do úzadia, pretože prednosť dostávajú kráľovské povinosti. Príjemný vizuál, veľmi dobré je aj spracovanie, dialógy, a ani rozkošná Baarová sa nestratila. Chýba však silnejšia dramatická linka. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Celou jednu * věnuji kostýmerům a kadeřníkům, protože film nepotřebuje být ani barevný, abychom mohli vidět skvostné kostýmy, které musely být velice nákladné...jakožto i celý film. Herecké výkony jsou více-méně také dobré, Lídá překrásná (ani v českých filmech vyjma Maskované milenky a Dívky v modrém nebyla nikdy tak krásná). Akorát příběh a scénář je na můj vkus trochu naivní a neuvěřitelný, romantika je zde obsažena v takové míře, že veškerá reálnost děje jde stranou. A proč vůbec L.B. onemocněla a zemřela? Žeby pouze z čiré lásky k princi Vilémovi? Nebo ministru Goebbelsovi? :-) ()

kebom

všechny recenze uživatele

"Pruská milostná história", jeden z mnohých nevysielaných (rozumej zakázaných) nemeckých filmov so slavnou herečkou L. Baarovou, natočený v predvečer II. sv. vojny. K jej obsadeniu prispel jej milostný vzťah s ríšskym ministrom propagandy. Žiaľ nemôžem ho hodnotiť, lebo som nemal to šťastie ho vidieť. Zaujímalo by ma, či vôbec niekto z dnešnej generácie. ()

Reklama

Reklama