Reklama

Reklama

Svobody se nevzdáme

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o boji Čechů a Slováků za svobodu vlasti ve II. světové válce.  Po zradě Francie a Británie, která vede k Mnichovské dohodě a pak k okupaci Československa, utíká mnoho Čechů do Polska. Chtějí dostát své přísaze, že budou bránit republiku a když to nejde doma, chtějí bojovat v zahraničí. Je to krok do tmy, nevědí zda válka skutečně vypukne a zda o ně někdo stojí. V Polsku nikoho nezajímají, všichni naivně doufají, že se Hitler zastaví a Evropa se vyhne válce. Část Čechů přijme Francie, ale jen pod podmínkou, že vstupí do Cizinecké legie.
Pak válka skutečně vypukne. Polské území si na základě Paktu Molotov-Ribbentrop rozdělí Německo a Sovětský svaz. Většina Čechů se ocitá na území zabraném Sovětským svazem a jak je tam dobrým zvykem, jsou zatčeni a posláni do pracovních táborů, do Gulagů.
Ti, kteří se dostali do Francie, vstupují do Československé vojenské jednotky. Francouzi jim ale vyčítají, že válka je kvůli nim i to, že chtějí bojovat. Francie, i když je ve válce, bojovat nechce. Doufá, že se Hitler zalekne její moci. Hitler se však nezalekne a během tří týdnů bleskové války Francie kapituluje. Marný je statečný boj Čechů. Jedinou spásou je pro ně útěk do Velké Británie, která jediná ještě bojuje s Německem.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Krok do tmy
2. Vydržet!
3. Karta se obrací
4. Podivné vítězství (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

whack 

všechny recenze uživatele

Hodnotím prvý diel, ďalšie som ešte nevidel.. to čo tam hovoria, to je nejaký vtip? Dozvedel som sa také veci, ako že "kým nekomunistickí československí vojaci a dobrovoľníci bojovali v roku 1940 hrdinsky sami proti nemcom vo francúzsku (francúzi nebojovali lebo chceli byť čo najskôr porazení aby vojna skončila), komunistickí československí vojaci riadení z Moskvy označili vojnu proti fašistom za imperialistickú a preto v nej odmietli bojovať.." Myslím, že kapitalistická propaganda nie je o nič menej zvrátenejšia a nechutnejšia ako boľševická, alebo fašistická. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

A další fantastický dokument, který ale ČT skoro nepreprizuje a na webu není dostupný. Prý z licenčních důvodů. Vzpomínky účastníků války na VŠECH stranách. Do roku 1989 nás komunisté přesvědčovali a nutili nám zvrácené tvrzení, že jedině ti z východu byli hrdinové, ti na Západě byli slouhové imperialistů. Když se karta obrátila, následoval obrat o 180° a hrdiné byli zase pro změnu jenom ti ze Západu. Jenže tenhle skvělý dokument ukazuje maximálně objektivně celou válku a všchny účastníky, nezřídka kdy bojující na obou hlavních frontách. Vezmu-li výrazné protagonisty, velitel armádního sboru na východní frontě generál Klapálek byl tentýž, který velel jednotce v Tobrúku. A František Fajtl byl prvním českým velitelem britské stíhací perutě (tuším, že se jednalo o 122), ale také velitelem prvního stíhacího pluku na východní frontě a za SNP. Smutek jsme cítil z vyprávění onoho rusínského tankisty, vyprávějícího z pozice velitele tanku, jak vypadalo dobytí Kyjeva našimi jednotkami (dosáhly první středu města), ale jejich velitel, pozdější generál Buršík patřil k těm šťastnějším - dostal po roce 1948 deset let, když se odvolal čtyři roky navíc a neochránil ho ani Leninův řád nebo titul Hrdiny SSSR. Podobně dopadl jiný bojovník z východní fronty, generál Boček, nositel pouze Kutuzovova řádu přes zpořátku oddanou službu "novému" režimu zemřel nakonec ve Valdicích. Ne tedy jednou hodní, jindy špatní, jednou zatracovaní a jindy vynášení - jednotky československé armáfdy v zahraničí měly na konci války 100 tisíc vojáků, mužů i žen a na obou frontách. A pro komunisty a jejich sovětské loutkovodiče byli stejně nebezpeční, jako třeba idealisté, kteří šli nasadit krk do občanské války ve Španělsku. Tenhle seriál vzbuzuje svým neokázalým provedením hrdost a úctu ke všem. Ale nejvíc mě dojalo vyprávění tety rotmistra Gabčíka a slova oné ukrajinské venkovanky, která vyprávěla o setkání s československými vojáky přes střetnutím u Sokolova. Seriál jsme bohužel viděl jen jednou, ale její slova si pamatuji dodnes: "Měli sice zbraně, ale chovali se k nám jako lidé. Na rozdíl od Němců i rudoarmějců..." Co dodat? Pamatovat si to a hlavně se vyhýbat prázdnému žvanění všech, kteří vlastenectví a osobní integritu všech vojáků našich exilových sil, i domácích odbojářů (pouze ale těch skutečných) za každou cenu dehonestují a shazují. Díky pánům Maryškovi a Reichlovi a ostuda pro ČT, která nám kolem 8. května radši pustí Habermannův mlýn (abychom se styděli a káli) místo tohoto nadstandartě kvalitního a hlavně objektivního dokumentu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Viděn 2. díl (dnes 11.02. 2010), který se věnoval domácímu odboji a atentátu na R. Heydricha, činnosti skupiny Tří králů - Balabána, Mašína a Morávka. Příběhu odvahy a zrady. Dále jsme zde mohli vidět boje v africké poušti o důležitý přístav Tobruk, čsl. pěší prapor, sovětské gulagy, kde umírali zatčení Češi. Zajímavá válečná fakta, známé i méně známé historické skutečnosti a souvislosti, výpovědi svědků, vojáků, letců ale např. i stařenky, rodinné příbuzné rodiny Gabčíkových (tuším že to byla jeho teta?), která žije v obci Poluvsie (dnes část Rajeckých Teplic), ve stejném baráčku s pamětní deskou, kde se narodil, parašutista a voják Jozef Gabčík, ta jediná nejstarší žena z obce, ho má dodnes pochopitelně ještě ve svých živých vzpomínkách... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama