Reklama

Reklama

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Film, který byl z politických důvodů stažen z českých kin, je jedním z mála, ve kterých hrála Lída Baarová v Říši vedlejší úlohu. Ačkoli v čistě mužském filmu má každá herečka příležitost zazářit na jakékoli ploše. Tím více, byla-li tou dobou Baarová už definitivně upravena dle nejvyšších měřítek UFY. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kdyby angličtí a francouzští špióni chodili v Berlíně do kina, pochopili by už v roce 1936, jaké má Hitler úmysly a jak je na tom nacistické Německo ohledně vojenské připravenosti. V tomhle řemeslně dokonalém filmu totiž divák neuvidí ani tak Lídu Baarovou, jako spíš spoustu uniforem, tanků, letadel a lodí. Ale je fakt divné sledovat, kterak dá nacistická armáda a policie pod bedlivým dohledem Vůdce (portrét na zdi) na frak agentům pracujícím proti Říši. Divné a svým způsobem nepříjemné. ()

Reklama

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Oba filmy, které Lída Baarová natočila s režisérem Karlem Ritterem, tedy Verräter (1936) a Patrioten (1937), jsou politicky problematické. Karl Ritter patřil společně s Veitem Harlanem mezi nejvýraznější tvůrce propagandistických filmů. Velká část filmografie obou patří mezi filmy, které je dodnes nutné promítat pouze za určitých podmínek s doprovodným komentářem. Nicméně konkrétně Verräter (1936) a Patrioten (1937) patří mezi filmy, které sice poválečná spojenecká cenzura označila jako nevhodné, ale později byly rehabilitovány a vyšly na domácích nosičích. (NinadeL)
  • Film byl v roce 1938 uveden na Biennale v Benátkách. (NinadeL)

Reklama

Reklama