Reklama

Reklama

Recenze (8)

Rathalos 

všechny recenze uživatele

The donner party vobec nefunguje ako western,je to skor drama podla skutocnej udalosti,ktora ma velky potencial,kedze ide o taku velmi smutnu udalost a tema samotneho kanibalizmu je velmi silna,no spracovanie tohto filmu je nazazivne,nudne,ukecane,obcas nieco,co cloveka prebudi,ale to je malo,velka skoda,mohla to byt pecka,no za tychto okolnosti su dve hviezdicky az az...:-) ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Western to nie je ani náhodou.Je to krutá dráma inšpirovaná skutočnou udalosťou.Na konci októbra v roku 1846 skupina prisťahovalcov dorazila do pohoria Sierra Nevada,chceli prejsť pohorím,ale snehová búrka im zavalila priesmyk a tak tam ostali uviaznutý.Jedná partia chcela pohorie prekročiť aj tak,a to je vlastne tento príbeh.Donner Party preto,lebo hlavou bol Georg Donner s bratom Jacobom.A so svojimi rodinami a ešte ďalšími ľuďmi.Medzi nimi aj ženy.Bez jedla,naľahko v snehu a mraze.Vyrazili niekedy v polovici decembra na cestu dlhu 160 km,10 chlapov a 5 žien.Niektorý umreli cestou,niektorý skončili v žalúdkoch svojich spoločníkov.Do cieľa dorazili 18.januára 1847,ale len dvaja muži a všetkých päť žien.Ani nie tak do cieľa,ale na druhú západnú stranu hôr.Nič len sneh,obrovské lesy,mráz a hlad.A dohnalo ich to až ku kanibalizmu.Dnes je po Donnerovi pomenovaných veľa prírodných útvarov,napr.Donner Pass,Donner Lake atď.A postavili mu aj pamätník Donner Memorial State Park.Veľmi smutný film,zbavený akéhokoľvek humoru,len zúfalstvo,beznádej a hlad. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Bez jakýchkoliv titulků jsem obsahu dialogů porozuměl jen rámcově. Špatná angličtina je ovšem moje chyba, ne chyba filmu, který má chyby jinde. Třeba ohavný televizní look a zjevně nízký rozpočet. Nechápu, že na filmové zpracování tohohle populárního příběhu s divácky tolik atraktivním obsahem se nenašel bohatší producent a schopnější filmařský tým. Hodně ubohá výprava nedokázala uspokojivě zobrazit třeba ani tak banální scénu, jakou je ulovení divokého zvířete (čelní záběr na muže a ženu kteří cosi pozorují, muž vystřelí z pušky, oba dál zírají kamsi, pak střih a detail na muže cosi mimo záběr kuchajícího a řezajícího a podávajícího ženě kousky jakoby masa - tak tomu říkám prachsprostá amatérština). Děj celkově je dost nudný, z devadesáti procent utahaná statická konverzačka. Lze se taky jen dohadovat, kolik si toho scénárista vycucal z prstu, protože z několika článků na netu jsem nabyl dojmu, že výprava 15 členů expedice přes hřebeny Sierry Nevady probíhala i dopadla jinak. Takže vlastně v podstatě zbytečný film. ()

Ammit 

všechny recenze uživatele

Takový flák historie a já o něm nevěděla! Trochu melancholické a účelně vybledlé drama o ideálech, které prohrály boj s přírodou. Budget byl očividně nízký (scény lovu zvěře, která je jakože někde za kamerou), ale scénář je podivuhodně dobrý - postavy se postupně stávají skleslejší a zachmuřenější spolu s nedostatkem jídla a klesajícím počtem lidí ve skupině, zpočátku poměrně neškodný optimista C. Glover se po zatlačení do kouta okolnostmi mění v .... (mrkněte a uvidíte). Já mu strašně nerada fandím, ale když si někdo spoiler nasyslí jídlo jen pro sebe i když ostatní nemají ani drobek na dně kapsy... Krajní nouze si žádá krajní řešení. I když ne až tak moc krajní... konec spoileru. Spousta dlouhých záběrů divočiny pod sněhem, hudba, která je někdy až moc dramatická, ále jako celek to ujde. ()

Zajímavosti (1)

  • Natočené v Donner Pass, Truckee California. (Danny88)

Reklama

Reklama