Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Neokoukané téma s puncem zakázaného ovoce + proslulý streetartový fantom + atraktivní zpracování s nejasným mystifikačním podkresem + nečekaně výživná pointa. Vícevrstvý pohlavek příživnictví a komercializaci, jimž o umění v první řadě NEjde (mít rád nerovná se umět) - nebo dost možná vyčůraný podvod na diváka. V každém ohledu poutavá dokumentární záležitost. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Mr. Brainwash aka Thierry ukazuje jak se dá zažít ''americký sen''....ten člověk buď vše tak bravurně nakoukal při trávení času s nejlepšími streetartisty a nebo byl ve skrytu genius, který prostě léta přirozeného vývoje a hledání vlastního stylu na tvrdo přeskočil. Každopádně od začátku Thierry ukazuje, že je schopný businessman, ať už jde o prodej ''hadrů'' až po prodeje děl. :-))) ... ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Fakt dobrá a myšlenkově promyšlená mystifikace, která se podobně jako Kitanův Achilles zamýšlí nad významem umění,uměleckých forem nebo i smysluplnosti zpětné vazby...Mr.Brainwash se stal úspěšným díky tisku,reklamě a vykonstruované iluzi, že tyhle tuctové bláboly jsou opravdu jedinečné-Stejně tak jako Banksyho každý žere, fandí mu, zná jeho věci=Jenže co je Banksy a co už né?Kolik z těch věcí má opravdu na svědomí on?Třeba je to jen tisíc lidí na celém světě-organizovaných nebo navzájem se kopírujících=Kopie banksyho, která je ale nevědomky kopií kopírovaného (možná)pravého/prvního Banksyho..Hahahááá=Past..A Banksy se tomu všemu jen směje, protože ví, že o tom to není....Třeba se směje i teď v sedačce zaplivaného kina-té podivné skutečnosti, že někdo jeho jménem natočil komerčně výdělečný jakožedokment o Banksym, street artu a nějákém MBW...:D ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Fenomém Banksyho mě zhruba do doby před měsícem úspěšně míjel a nebylo to nijak cílené. Dostala jsem se k němu přes seminář z filozofie umění - tam mě Banksy jako osoba/umělec ihned zaujal, a proto jsem uvítala možnost podívat se na dokumentární film věnující se jeho osobě a street artu obecně. Thierry Guetta je velice vtipným a příjemným společníkem po čas celého filmu. Snímek sám až tak úplně o Banksym není - což mě trochu zamrzelo. Jinak je to ale dílo příjemné, které přináší humor, zábavu, ukáže vám umění (a je to vůbec umění?), navíc vám vyvstanou na mysli mnohé méně i více provokativní otázky. Akorátní stopáž a zajímavý film. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem nepřítelem jakýchkoliv dokumentů, po shlédnutí tohoto díla jsem byla skutečně nadšená. Banksy, jako známý streetartový umělec, se tak vyděsil z dokumentu svého přítele Jarrieho, že se na okamžik stal i filmařem a dokument o sobě a jiných streetartových umělcích raději sestříhal sám. Vznikla zajímavá biografie Jarrieho, později Mr. Brainwashe, postavičky, která udělala z volného umění komerci prakticky behěm jednoho dne. Neboli nadšení je pro umění potřeba, ale nadšený blbec může být víc nebezpečný, než netalentovaný chytrák. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)
  • Film obsahuje krátkou ukázku z filmu Life Remote Control, jehož autorem je právě Thierry Guetta, hlavní hrdina tohoto dokumentu. Banksy se rozhodl sestříhat z materiálů, které mu T. Guetta poskytl, vlastní dokument, protože byl nespokojen s provedením připravovaného Life Remote Control. (Rosana)
  • V deviatej minúte, počas rozhovoru so Space Invaderom, môžeme za ním vidieť plagát k filmu Osvietenie Stanleyho Kubricka, ktorý je zostavený z maličkých doštičiek. (TMNT)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama