Reklama

Reklama

Drama lásky a zrady podle F. M. Dostojevského. Důstojník Alexej Ivanovič (J. Kačer) má před svatbou s mladou, bohatou nevěstou Naděždou (T. Fischerová), jenže se mu neustále zpřítomňuje minulost. Kdysi byl hostem statkáře Trusockého (M. Macháček) a s jeho ženou Natálií (M. Málková) udržoval tajně milostný poměr. Trusockij ho pronásleduje a chce se s ním rozdělit o smutek nad úmrtím své ženy. Svěří se mu s podezřením, že ho Natálie podváděla, ale z nevěry podezřívá jiného muže. Neustále Alexejovi kříží cestu a pronásleduje ho se svou bolestí. Natálie se mu před smrtí svěřila, že dcera, kterou porodila, není jeho… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

rivah 

všechny recenze uživatele

Neznámý či pozapomenutý debut Jiřího Svobody je perla vylovená z archivu ČT. Film pojatý estetikou nové vlny se noří do nitra postav F.M.Dostojevského s takovou intenzitou, že zážitek je silnější než předloha. Třeštění na pomezí normálu a šílenství je vlastní mentalitě Miroslava Macháčka, rovněž Marie Málková se vzepjala k podobnému výrazu, dokonce i Jan Kačer díky jejich vlivu (a jistě i vlivu režiséra) překračuje svůj obvyklý zdrženlivý projev. Je škoda, že se Svobodovi už později nepodařilo dosáhnout podobných výšin. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller podle Dostojevského. Režisér Jiří Svoboda, tehdy sotva pětadvacetiletý benjamínek, překvapil na prahu své umělecké dráhy vyzrálostí, propracovaností, přesvědčivým zvládnutím řemesla a zároveň precizním vyobrazením nervní atmosféry plné neklidu a napětí. Miroslav Macháček i Jan Kačer potom byli přímo ideálními představiteli obou hlavních rolí. Vzrušující podívaná nabitá emocemi a citovým zoufalstvím. ()

sator

všechny recenze uživatele

Šéfredaktor hlavní redakce dramatického vysílání Československé televize Antonín Dvořák režisérovi Svobodovi po schvalovací předváděčce řekl: "tak jak to sestřiháte soudruhu režisére" ten odvětil že by kdyby to chtěl sestřihat jinak, nešel by s touto verzí do schvalovačky. Pro režiséra to znamenalo stop 10 let televizní práce. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Copak se Vás nezbavím? Copak my máme spolu ještě něco společného?" Když statkář Trsovsky vstoupí po mnoha letech znovu do života důstojníka Alexeje Ivanoviče (místy trochu přehrávají Jan Kačer), je cítit jako by to vše "byl jen dusný, mrhavý sen." Vždyť Trsovsky "vypadá jako živá mrtvol a tváří se jako ničema." Ale kdo je ve skutečnosti ničema a kdo oběť? Tohle psychologické drama nezapře svou depresivností Dostojevského. Miroslav Macháček zas v téhle roli (jakož i řadě jiných) nezapře něco ze své vlastní mentality (na pomezí normálu a šílenství). ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zpracované drama, Macháček jako Pavel Pavlovič si přízvisko Přízrak jistě v plném ohledu zaslouží. Zjeví se, aby vzpomněl křivdy minulosti a nechal vše vyjít na povrch. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Méně povedený scénář i režie Jiřího Svobody, navíc podtržené nepřirozeným hereckým přehráváním Kačera i Macháčka a neslanými nemastnými výkony ženských představitelek. ()

Reklama

Reklama