Reklama

Reklama

Dobrodružství v architektuře Dana Cruickshanka

(seriál)
  • Velká Británie Adventures in Architecture (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Monumentální výprava plná objevů. Dan Cruickshank objevuje koncept krásy v architektuře. Architekt, spisovatel a žurnalista Dan Cruickshank procestoval největší města světa, v nichž se zaměřil na budovy, které jsou výstižným vyjádřením lidských snah, tvořivého ducha a víry. Série pojednává o architektuře jako nejkomplexnější tvůrčí činnosti. Svědčí o tom úžasné lokace a dechberoucí konstrukce, které se dají nalézt v Rusku a jeho palácích, stejně tak jako v grónských iglů.

1. díl: Krása
2. díl: Smrt
3. díl: Ráj
4. díl: Katastrofa
5. díl:Vazby
6. díl: Moc
7. díl: Sny
8. díl: Radost (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Hezky se na to kouká, ale jak i z názvu seriálu a jeho epizod vyplývá, o architektuře to moc není. Spíš o nějaké krásné, katastrofické, mocné či radostné události lidské historie, kde mimochodem figurovala i nějaká stavba. Ten pán je nadšený snad ze všeho, co vidí... Takže se víc dozvíme o historii dané země, lidí, kteří se na tom místě vyskytovali, atd. atd. - no takový odpočinkový seriál. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Populární seriál o architektuře u jehož sledování si člověk nemůže nevzpomenout na Šumná města. Oba architekti, tedy Dan Cruickshank i David Vávra, se prostřednictvím svého seriálu snaží odkrýt "poetiku architektury". Přesto pro fanoušky Davida Vávry bude tento seriál jen slabším příbuzným. Ani nadšení Dana Cruickshanka nedokáže skrýt nedostatek architektonických "odborných" informací. Průvodce po světových stavbách spíše představuje smysl vzniku jednotlivých staveb, jejich genius loci a život současných obyvatel v okolí stavby. Nenápadný anglický humor Dana Cruickshanka však dokresluje vcelku příjemnou atmosféru dokumentu. ()

MeGab 

všechny recenze uživatele

Čekal bych trochu víc technických detailů a méně toho člověka, který chodí a jezdí na kole jak kačer a mluví skoro šeptem pokaždé, když objeví nějakou zajímavost. Oproti názvu v dokumentu žádné dobrodružství není, pokud se mezi ně nepočítá Cruickshankova extatická vyjevenost z toho, jak je to všecičko hezký. A rozhovory s mnichy o podstatě různých věrouk do takového dokumentu nepatří už vůbec. Cruickshank má docela slušný zmatek v tom, o čem vlastně ten seriál má být. ()

mr.bredok 

všechny recenze uživatele

Máte-li hlubší zájem o architekturu, nebudete asi uspokojeni. Ale pokud se chcete jen podívat na některé zajímavé stavby a nechcete příliš přetěžovat mozek, nechte se Danem Cruickshankem provázet.. Z jeho dokumentu je cítit obrovské nadšení a přehled. Škoda jen, že nezařadil trochu více technických výkladů staveb.. ()

Reklama

Reklama