Reklama

Reklama

Vikingové z Brna

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2009, 26 min

Režie:

Martin Dušek

Obsahy(1)

Skupina mladých vyznavačů drsného vikingského stylu boje míří do Polska, kde se schyluje k velké bitvě. Mezi kým a proč? Tak jako každý rok se Max a jeho družina žoldáků řítí po dálnici směrem k pobřeží Baltického moře, kde se odehraje tisícihlavá bitva Vikingů a Slovanů. Proč někteří Vikingové hajlují? Jak vypadá opravdu chlapská zábava? Budou Vikingové brzy bojovat proti muslimům? A co se stane, když přijde bojovníky z Moravy pozdravit polský ministr kultury? Dokumentární film Martina Duška, spolurežiséra oceňovaného filmu Poustevna, das ist Paradies. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejde o tématiku mému srdci blízkou, ale přesto jsem dokument zkusil. Martin Dušek hodně opakuje své dojmy a plete si pojmy. Hází tím nepříjemný stín na celý "sigurdský svět", i když chvílemi možná oprávněně (účinkující jeho narážky na fašismus/nacismus kritizují, ale neargumentují, proč mají chvílemi tolik radikální myšlenky viz. "černoch a má dcera? To je jako se ptát Landy na cikána a jeho dceru..."). Mě se však líbilo, jak jeden z "vikingů" mluvil o tom "jak vědí, že nemohou jít na Václavák a tam řvát a jak si to chtějí vybíjet na těchto setkání". Úcta ke společenským konvencím potěšila a kdyby tak měli tento názor všichni občané... Škoda, že dokument nedává prostor pro vytvoření názoru, ale jeden autorův předkládá a chvílemi zbytečně vnucuje. PS:chci vidět matku, která dá malým dětem zbroj, meč, sekyru a pak se dívá jak se neohrabaně mlátěj:)) ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Moc se mi styl tohoto dokumentu nelíbil.Martin Dušek neví o historii období, na kterou se skupina historického šermu Sigurd zaměřila, skoro nic nebo hodně málo. Popřípadě schvalně provokuje. Chudák polský ministr kultury. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak jsem tak na hraně tápal zda nedat odpad. Ale nakonec jsem zjistil, že už vím, co jsou to vikingové z Brna. ()

-Victor- 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku udílím pouze za to, že tento materiál může skvěle sloužit k tomu, jak neudělat objektivní reportáž. Martin Dušek prokazuje absolutní nevědomost o daném tématu. Několik účastníků projevilo mnohem lepší intelekt než zmíněný režisér. Udělat z akce Living history propagaci nacizmu a extremistických pravicových skupin je neskutečná hloupost. Hanba tomuto rádoby dokumentu. ()

ryba443 odpad!

všechny recenze uživatele

Senzacechtivý reportér Dušek se naprosto stupidními otázkami a hláškami snaží z členů living history spolku udělat nacisty, ale místo toho ze sebe udělal idiota. Odpadem tedy hodnotím jeho počin, naopak "Sigurdové" si získali moje sympatie. UPDATED: navštívil jsem letos akci Svatobor, kde byla skupina Sigurd k vidění. A bylo to fajn. Příští ročník mohu všem doporučit, narozdíl od sledování tohoto hnoje :) ()

Haniczka odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím si, že režisér Dušek je provokatér, který má nejlepší předpoklady špatně dopadnout. Kdyby točil film o tatíncích, udělal by ze všech přinejmenším pedofily. Tento dokument je ještě horší, než celá nacistická propaganda. ()

Cartman odpad!

všechny recenze uživatele

Opět jsem se utvrdil ve své absolutní antipatii k novinářům všeobecně. Snaha tohoto "dokumentaristy" dostat z kluků, to proč si on myslí že tam přijeli je naprosto strašlivá, jeho absolutní nevědomost o čemkoliv co se děje kolem něj je do očí bijící a o filmařských kvalitách se není třeba zmiňovat...jelikož není o čem. Pokud tento paskvil viděl i některý z jeho nadřízených tak doufám, že byl na hodinu propuštěn přesně jak si zaslouží... ()

Czernozub odpad!

všechny recenze uživatele

Moje reakce(co jsem zač viz. můj profil): ten kokot zmrdaná co to točil by zasloužil mečem po držce. Reakce mých kamarádů šermířů: palcátem, palicí, sekerou, okovanou rukavicí, etc, etc... ()

merlinovic odpad!

všechny recenze uživatele

Hon za neexistující senzací, existuje tolik kultur a náboženství které svaistiku používají a nemají nic společného s Hitlerem, jenom čekám kdy vyjde pokračování na téma Budhisté z Brna... ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než souhlasit s komentáři ostatních, autor to opravdu zvrzal, přesně takoví lidé tento směr nikdy nepochopí, tudíž by na takovéto akce neměli vůbec páchnout... ()

petz1985 odpad!

všechny recenze uživatele

tak tento rádoby dokument je opravdu srašlivý. Já jen doufám, že otázka, která v něm padla o hákovém kříži - symbolu nacismu byla myšlena pouze jako berlička k osvětlení problematiky pro tupé diváky. Pokud ne tak si myslím že by se měl autor zamyslet, protože když chci točit dokumetn tak bych si měl alespoň nějaké základní fakta o problematice zjistit, Velmi tendenčně zaměřené autor se pořád snaží "vikingy" dávat do škatulky extrémní pravice. A jinak nuda. Krom záběrů na bitvu re-enactorů sředověku. Což by ovšem dokázal natočit každý z kdejaké rekonstrukce, na které kdy byl. Myslím že pokud někdo zapůjčí technické vybavení, udělám lepší dokument :-) ()

sharka.68 odpad!

všechny recenze uživatele

z Martina Duška se mi chce zvracet. Sigurdům a nám všem , co děláme living history přeji, aby se o nás zajímal někdo, kdo má v hlavě mozek a vyzdvihl by naše zásluhy a činnost, než "Duška", co za vším hledá fašismus,nacismus a skrytou agresi....zničil svým dokumentem laické veřejnosti soudný úsudek o tom, co je to living history a místo, aby z bitvy natočil nádherné scény soubojů, tak ji jen znevážil a zprznil....takže,až Vám domů přijde potomek,že by chtěl k nějaké takové skupině, nezakazujte mu to, běžte se podívat a přesvědčit sami...a na Duška zapomeňte, tomu bych z ČT dala okamžitou výpověď!!! ()

Reklama

Reklama