Reklama

Reklama

Zatemněná demokracie

všechny plakáty

Obsahy(1)

Zatemněná demokracie dokumentuje vzrůstající a veřejně manifestovaný extremismus ve všech svých podobách a projevech. Ukazuje, jak spolu souvisejí neonacismus a islámský extremismus. Zahrnuje také osobní výpovědi přeživších holocaustu Arnošta Lustiga, Zuzany Růžičkové, Oldřicha Stránského a Ellieho Wiesela. Film vznikl ve spolupráci autora námětu Oldřicha Stránského, který je držitelem vysokých státních vyznamenání Rakouska a SRN, a režiséra filmu Olivera Maliny jako reakce na vzmáhající se extremismus a rasismus v české společnosti.
Premiéra se uskutečnila 26. ledna 2010, v předvečer 65. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka). Záštitu nad celým projektem převzal tehdejší premiér České republiky Jan Fischer. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Morloth odpad!

všechny recenze uživatele

Jó, když někdo neumí ani kloudně odpovědět na otázku, nezvládne pravděpodobně ani filmovat. Film jedna báseň, nebo taky malina. Když si xenofob sedne za režijní pultík a natočí film o nacismu, nemůže z toho vzniknout nic než (neo)nacistická agitka postavená na hlavu. ()

zette odpad!

všechny recenze uživatele

Fascinuje me, jak se do dokumentu o neonacismu u nas zaplete par zaberu na muslimske teroristy. Oliver Malina je fanatik, ktery neni o nic lepsi nez strana, kterou kompromituje. Propagandisticka sracka, po technicke strance taky na nizke urovni. ()

capák 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že někdo upozornil na problém neonacismu v naší zemi, který, jak je z dokumentu patrné, rozhodně není zanedbatelný. Režisér Malina-Morgerstern ve svém filmu použil mnoho autentických záběrů z různých pochodů či demonstrací neonacistických skupin a doplnil je o postřehy mnoha pamětníků holocaustu, odborníků na problematiku neonacismu a pravicového extremismu či různých osobností. Jsem rád, že z dokumentu jsou patrné především dvě věci - spojitost dnešních neonacistů s původními nacisty a to, že snímek upozorňuje na vazbu Dělnické strany na několik neonacistických organizací u nás i v zahraničí, i když se tato strana v čele s Vandasem tváří, že s neonacisty nemá nic společného. Bohužel si však režisér podkopává stoličku spojením neonacismu s islámským extremismem a terorismem. V diskuzi na brněnské premiéře filmu sice vysvětlil možné spojitosti mezi těmito problémy a důvody, proč je toto navenek vzdálené islámské téma do dokumentu zařazeno, ale ze samotného snímku to patrné není a působí to tak, že neonacismus v Čechách je to samé jako islámský terorismus. Tento nedostatek byl patrný i na diskuzi, když mnoho otázek na režiséra směřovalo právě na problematiku islámského terorismu, přestože hlavní téma snímku je jiné. Zatemněná demokracie je důležitý film, nicméně doufám, že se v blízké době pokusí někdo podobné téma uchopit komplexněji, odborněji a profesionálněji. ()

Mr.Jackass odpad!

všechny recenze uživatele

Větší sračku jsem s prominutím dlouho neviděl. Režisér je zřejmě naprosto retardovaný a neví totálně nic o problematice o které dokument natáčí= neonacismus v ČR. Neví zásadní rozdíl mezi nacismem a nacionalismem a co hůř neví rozdíl mezi antisemitismem (chtěním vyvraždit židy) a antisionismem (nesouhlas s politikou Izraele). Podle něj, když někdo nesouhlasí se zahraniční politikou Izraele je automaticky nacista, což je hovadina. Dále ve filmu vystupoval jako hlavní odborník na extremismus J.X. Doležal, což jsem se musel s prominutím smát. Dále má film silně antiislamistický podtext, hraje si na to, že je demokracie to hlavní a přesto vyzívá k porušování zákonů, protože rozum je důležitější než zákony. Nevím jaká propaganda měla stát za tímto filmem, ale rozhodně film dokumentárně nezmapoval neonacistickou scénu u nás v posledních letech, byl naprosto tendenční a podobnou slátaninu jsem schopen natočit za jedno odpoledne po lahvi tvrdého alkoholu, režiséra podezírám z množství daleko většího a možná i jiných oblíbených látek od J.X. Doležala. ()

Dodmund 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se panu režisérovi nepodařilo udržet dějovou linku a v druhé již divák žasne, jak jsou na sebe informace nastříhány a celkový dojem se tak zcela ztrácí. Každopádně je pozitivní mapování neonacismu v ČR, úplně zbytečně je zde ukázán islamismus. Je mu věnováno tak málo času a tak subjektivně vykládán, že podráží celou kvalitu dokumentu. S čím tu nemohu souhlasit je názor Mr.Jackass - celkem v dokumentu vystoupí cca 20 lidí, jedním z nich je J.X.Doležal, u jehož jména je titulek "novinář, spisovatel". Nevím, jakou verzi viděl, ale nemá pravdu. ()

Vicco 

všechny recenze uživatele

Dokument jako by se nemohl rozhodnout, o čem vlastně bude pojednávat, a tak chvíli hovoří o české neonacistické scéně, chvíli o terorismu na Středním východě, do toho vkládá vyprávění o útěku některých vězňů z koncentračních táborů a následně se tato témata snaží křečovitě spojit dohromady v nějaký tematický celek, což se mu však nijak zvlášť nedaří. Proč se autoři za každou cenu snažili do dokumentu napasovat středovýchodní tématiku, která v jejich podání pozvolně přechází v tématiku islámskou, mi jaksi uniká, tím spíš, že se ani neobtěžovali dát slovo nějakému odborníkovi na toto téma, a tak v dokumentu zaznívají očividné nesmysly, jako například tvrzení, že podle islámu jsou všichni kromě muslimů pohané. Zhruba od poloviny dokument konečně začne být tematicky ucelenější a věnuje se již jen české neonacistické scéně. Bohužel, i v tomto selhává. Jakoby tvůrci nevěděli, co o tématu chtějí říct, a tak namísto kupříkladu zmapování vývoje české neonacistické scény, což by byl jistě počin chvályhodný, se vcelku dozvídáme jen to, že neonacisté jsou hloupí, frustrovaní a agresivní. Dokument nakonec zachraňuje přehled několika nejznámějších kriminálních a politických kauz, které mají čeští neonacisté na svědomí, ale i ten je srážen mizernou technickou úrovní, kdy se například na obrazovce objeví citace, kterou následně čte doprovodný hlas, který si však mění slova z citace dle libosti. I když zpracování je otřesné, tak za téma tu hvězdičku dám. Dokumenty na téma neonacismu v Čechách by určitě vznikat měly, jen příště prosím kvalitněji. ()

Nellka odpad!

všechny recenze uživatele

chraňte své děti, nenechte režiséra promítat jim tento film... řeší násilí násilím, agresivitu agresivitou... naprosto neobjektivní pohled na dosti složitou problematiku dnešních dnů... :( ()

Zabiak odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle rozhodně není dokument, ale propagandistická sračka. A nejlepší je věta, musíme zpřísnit zákony "když nic neděláš tak se nemusíš bát" :-) ()

Reklama

Reklama