Reklama

Reklama

Hon na nacisty

(TV film)
  • Česko Pronásledování nacistů (více)

Poznejte osudy nacistických zločinců, kteří byli potrestáni na konci války i těch, kteří se schovávali před spravedlností ještě mnoho let poté... Simon Wiesenthal, kterému se podařilo přežít několik táborů smrti, je na stopě svých trýznitelů. Pronásleduje dokonce i šíleného doktora Mengeleho z Auschwitzu. Advokát a historik Serge Klarsfeld, jemuž deportovali a zavraždili otce, zasvětil život pátrání po nacistických vůdcích, které se ještě nepodařilo polapit. Oženil se s Beate, Němkou nežidovského původu, jež odsuzuje mlčení jejího lidu i zákony, kvůli nimž se zločinci dokázali vyhnout trestu. Jejich snaha není marná. Podařilo se jim odhalit a dostat před soud vrahy z gestapa, jako byli Kurt Lischka, Herbert Hagen nebo Klaus Barbie, který má na svědomí smrt významného francouzského odbojáře Jeana Moulina. Jedinečný dokument jako jediný zachycuje napínavý příběh o dlouhém pronásledování uprchlých nacistů od konce druhé světové války v roce 1945 až do současnosti. Sledujte tři výjimečné osobnosti v dosud neuveřejněných záběrech a prožijte několik dekád pátrání, nezdarů, soudních procesů a dramatických zvratů. (TV Prima)

(více)

Recenze (15)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dopadení Eichmanna bylo jistě zadostiučiněním pro lidi okolo Wiesenthala a zároveň jejich největším úspěchem, ale dožití Mengeleho na svobodě je zase obrovským selháním celé poválečné generace. Pochytat všechny bylo nemožné, ale u největších ryb bych čekal intenzivnější přístup. Dokument nabízí nebývalé množství drastických záběrů. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dokumentů o nacismu, kde musím dát bez přemýšlení plný počet hvězd. Některé příběhy honu na nacisty jsou prostě neuvěřitelné. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Syrový dokument odhalující bez obalu hrůznou tvář nacistického režimu, jak pro ně byla připravena úniková cesta tzv. Krysí stezka, po které zmizeli v různých zemích Jižní Ameriky bez nejmenšího pocitu viny. Jen díky lidem jako Simon Wiesenthal či manželům Klarsfeldovým se v šedesátých letech rozpoutal hon na Eichmana, Barbieho, Cukurse, Priebkeho a další pohlaváry. Nicméně těch nacistů, co si spokojeně dožili, bude asi pěkná řada. V této souvislosti byl šokující záběr, jak na pohřbu bývalého nacisty stojí jeho nacističtí přátelé a hajlují. Dokument je plný autentických záběrů, ze kterých se mi dělalo až zle (vyklízení koncentračních táborů, kýble s lidskými hlavami, hradby zohavených lidských těl, pokusy na dětech, popravy i lynčující dav...). Zároveň dokument ukazuje, jak daleko se bývalí nacisté nebo lidé, kteří nacismus pomáhali budovat, po válce dostali, jaký vliv měli na řízení země a jak důležité posty zastávali (Kurt Georg Kiesinger - německý kancléř 1967 - 1971, Hjalmar Schacht, Erich von Manstein a další). Nové Německo jednoduše potřebovalo odborníky, aby zplundrovanou zemi postavili na nohy. A navíc postupně začala přicházet Studená válka. Pozoruhodný a přínosný dokument, který by se měl povinně zařadit do výukových osnov. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přestože dnes už moc „pamětníků“ oněch hrůz nežije – je potřeba si pořád připomínat, jaké zvěrstva byla páchána nejen v koncentračních táborech a hlavně, že Němci byli a pořád jsou jedno velké zlo. Proto nechápu, že pořád mají tak velkou moc a můžou o něčem rozhodovat. Nikdo z mé rodiny (teda alespoň co vím, v koncentráku nezemřel), ale těmhle lidem a jim podobným fandím v jejich lovu na bývalé nacisty a je úplně jedno, že většina z nich (byli) jsou už důchodci, co serou do plenek. Bylo a je potřeba je potrestat a hlavně nedopustit, aby se ještě něco podobného někdy opakovalo!!! Simon Wiesenthal, Serge Klarsfeld a Beate Klarsfeld si za své úsilí zaslouží uznání zcela oprávněně… ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

823. hodnocený film: Skutečné a autentické záběry můžete vidět ve spoustě dokumentů. Tady navíc i záběry na zohavená lidská torza a skutečné výpovědi pamětníků. 5* a rozhodně bych si to, být vámi, nenechal ujít. 5* ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Chvílemi se mi až tajil dech. Dle mého jeden z dokumentů, které by měli povinně pouštět při hodinách dějepisu, alespoň první část s válečnými záběry z koncentráků. Druhá část o chytání nácků v Jižní Americe i v Evropě už tak silná není, ale i tak je zajímavá. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vůbec není o veselých věcech, ale pasáž, která by se dala nazvat „Hon na Lischku“, mě upřímně pobavila. Díkybohu za lidi, jako jsou manželé Klarsfeldovi a Simon Wiesenthal. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie (pouze) Isabelle Clarke (Daniel Costelle je spoluatorem scénáře). ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Pan Wiesenthal je velmi sympatický muž, který - ačkoli neměl jednoduchou cestu - je důkazem o tom, že někomu spravedlnost skutečně koluje v krvi. Dokument mě bavil, byl napínavý a velmi zajímavý, probouzel ve mě vztek vůči nacistickému režimu - což byl asi i účel - nebylo možno zůstat chladným. Je faktem, že ačkoli "velká zvířata" jako byl Eichmann spravedlnosti neunikly a byly za to po právu potrestáni, jiná a zdánlivě menší, která se dokonce dočkala i soudu, si odnesli pouze např. 15 let - velké množství bachařů a bachařek z koncentračních táborů, kteří svoji práci dělali dobrovolně a náležitě svědomitě. Dokumenty podobného ražení jsou velmi důležité, nejen kvůli potřebě neustálého připomínání faktu, že všichni v sobě máme zlo, které je nutné držet na uzdě ale také proto, aby každý z utlačovaných a týraných věděl, že na světě dobro existuje a pakliže je stín musí být i slunce. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu musím zmínit především drsné snímky, které jsem zatím nikde neviděl. Opravdu jsem místama přestával dýchat při pohledu na TV. Když si člověk uvědomí, že nejde o hraný film, ale o skutečnost..... ()

Reklama

Reklama