Reklama

Reklama

Paranormal Activity 2

  • USA Paranormal Activity 2 (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nevěřili byste, jak strašidelné můžou být záběry z průmyslových kamer. Když před třemi lety debutující režisér Oren Peli představil horor, kde tyto záběry tvořily základní obrazovou složku, málokoho napadlo, že Paranormal Activity vstoupí do historie. Nicméně stalo se. Film za patnáct tisíc dolarů jich vydělal bezmála 200 miliónů, čímž se stal co do návratnosti investic jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Navíc je považován za hororový vrchol, protože tuhle duchařskou historku ustojí jen ti skutečně nejotrlejší. Hlavní roli mají znovu hrát kamery, které mají znepokojeným majitelům ukázat, co nekalého se děje v jejich domově, když klidně spí. Lze předpokládat, že děsivější domácí video si lze představit jen těžko. O hrůzyplnosti filmu svědčí už to, že po stížnostech diváků přestala některá americká kina zařazovat do reklamních bloků jeho upoutávku... V prvním díle tvůrci využili osvědčenou metodu pseudoreálných záběrů, když záznam kamery prezentovali jako nalezený materiál. Do stejné řeky podruhé vstoupit logicky nemůžou, ani nechtějí, přesto Oren Peli tvrdí, že klíč k uchopení příběhu, který použili, nabízí mnohem děsivější možnosti. A protože příběh je až do premiéry filmu přísně střeženým tajemstvím, nezbyde než se přesvědčit na vlastní smysly. Přejeme vám příjemné spaní... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (542)

POMO 

všechny recenze uživatele

Je to jednotka cez kopirák, ale kto má podobné zimomriavkové jazdy rád, mal by byť spokojný. Zdĺhavý rozbeh môže naštvať, predsalen si to isté môžeme nakrútiť doma, no trpezlivosť sa vyplatí. Finále je ukážkovým strašením diváka minimalistickými prostriedkami (ukážeme málo, ale pôsobivo, so sofistikovaným zvukovými ruchmi). ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Abnormal Passivity se nám dočkalo druhého dílu! Tempo je opět smrtící a děj strašlivý! Když po hodině mistrovství světa v přepínání průmyslových kamer v pořadí bazén, kuchyň, obývák, chodba, pokojík spadne v kuchyni rendlík, zaječím hrůzou a zvažuji, mám li dostatečně pevné nervy v této hororové projekci pokračovat. S vědomím, že by se mi holky smály zatínám zuby a již po dvaceti minutách "bazén, kuchyň, obývák, chodba, pokojík" jsem odměněn scénou, kdy jim nasraná ektoplasma vyflusne z bazénu vysavač!!! Tak to už bylo na můj svěrač příliš a zbylých patnáct minut trávím na hajzlu polemikou, jak jen to celé asi dopadne! V tom spěchu jsem to ale zapomněl vypnout a než jsem se vrátil, zformátoval se mi strachy hardisk. No co já jenom teď budu dělat! Určitě jsem přišel o nervydrásající bouchnutí dveřmi či téměř nevydržitelné, hrůzné houpání lustru!!! ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

To je neuvěřitelný je pár dní před koncem roku ( 27.12.) a já kráva jsem si ještě stačil zajít do kina na odpad. Naprostá a totální píčovina, kdyby to šlo, tak ten film kopnu mezi nohy. Jako asi 80% filmu je klasický home video, kterých po světě běhá miliardy. "Rodina se koupe, rodina jí, rodina dělá hovno a pak jakože napínávý záběry noční kamerou a z nich je největší nervák to, že spadne pánvička, no z toho mě uplně zešedivěly vlasy hrůzou, jak žuchla na stůl a dokonce dvakrát po sobě, ty vagooo, to vymejšleli hotový mistři napětí fakt že jo. Jo a abych nezapoměl taky se tam rozjede dětský autíčko, další strašnej nervák, ještě teď po mě v kině vysušujou židli jak jsem jí strachy propotil. A když přijde finále a konečně se začne něco dít, tak ty krávy zhasnou takže slyšíme jak tam někdo funí a dupe, pak teda zapnou nějaký zelený světlo, ale většinou je záběr na nějakou krabici opřenou o zeď. Pak konečně ty mistři strachu rozsvitili, sice už bylo po všem, ale zase bylo fajn zjištění, že film pořád běží. Tohle může vystrašit leda tak těhotnou slepici. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Přežvýkaná jednička, dražší o necelé tři miliony, dostala prequel, který neurazí, neb vlastně není jak. Pravidla se zachovala, jen herci jsou víc v roli a sympatičtěji k tomu. Ale Williamsovo únavné natahování každého záběru, které zákonitě musí skončit bouchnutím dveří (pravda, v jeden moment je to naprosto grandiózní!) docela prudí. A vážně si tvůrci při vytváření závěru museli vzpomenout zrovna na Balaguera s Plazou? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $84,752,907Tržby Celosvetovo $177,512,032Tržby za predaj DVD v USA $15,628,623 //počet predaných kusov 1,003,175║ Len Domáce video, ktoré opäť ponúkne 90%nudy(zbytočných záberov) a asi tri zaujímavé scénky, okolo ktorých je naukladanej toľko suchoty, že to o nejakú lepšiu atmosféru či napätie ani len neškrkne, a to som si myslel že horšie než prvý diel to nebude, fakt vrcholová amatérska zbytočnosť. /15%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jedničku jsem viděl v kině a mělo to atmosféru a bál jsem se. Sledování tohoto už proběhlo na kompu a bylo to teda hodně suchý. Tam se fakt nestane lautr nic, ale to je jasný, holt to musí gradovat. Jenže ono to nevygraduje. Ono to jen skončí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Duch je čosi ako energia. Zvyšok človeka... démon je Zlo.“ Prvý diel ma nenadchol, ale ani neurazil. Bol zbytočne dlhý a často som si pomyslel, že ja by som danú situácie riešil úplne inak, ak by som mal „všetky tie veci“ na kamere (čo hrdinovia mali). Ale bol to solídny priemer so znepokojivou atmosférou. Druhý diel (verím, že to nikto nebude brať ako spoiler), je v skutočnosti prequel a párik z „jednotky“ v ňom nemá cameo, ale veľký priestor. Navyše prichádza veľa nových, nie úplne nezaujímavých postáv, ako je slúžka či vlčiak, k novej rodinke tentokrát navyše pribudol aj chlapček a dospievajúca dcéra. Plus asi dve scény sú dosť sila (otváranie kuchynských dvierok je jedna) a minutáž je tentokrát rozumnejšia. Najviac ma ale asi zaujalo práve nadviazanie na predchádzajúci diel (a na jeho alternatívny koniec ZAČIATOK SPOILERU to je ten, v ktorom Katie nezastrelí privolaná policajná hliadka KONIEC SPOILERU). Nie je to zázrak. Ale to nebol už ani prvý diel. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

V podstate slabsi kopie prvniho dilu. Opet tu mame barak a v nem spokojenou rodinku a opet se velice zvolna zacinaj objevovat nevysvetlitelny jevy. Pricemz tady opravdu plati to velice zvolna a tak se da rict, ze se nic moc zajimavyho nakejch 75 minut nedeje. Funguje to stejne jako v prvnim dile, clovek se soustredi, aby mu neco neuniklo a opravdu to je kolikrat potreba, protoze sledujete zaber na pokoj a nekde v rohu neco spadne, ze si toho kolikrat malem nevsimnete. Lekacky jsou opet prevazne predvidatelny a clovek po chvily uz vi, kde ji cekat. K dobru se da ale reziserovi pricist, ze i presto ta lekacka obcas vyjde, i kdyz nekolikrat se mi stalo, ze me to spis rozesmalo. Ale aspon, ze v zaveru tu je par slusnejch scen, i kdyz samotnej konec je znacne stupidni a propojeni na minulej dil zbytecny. Co se tyce hercu, to jsou vcelku sympataci a nervou vic, nez je potreba. No a kameru tentokrat Williams vyresil vychcane, dal do domu bezpecnostni kamery. Problem je, ze ma neustale nutkani ukazovat zabery ze vsech kamer, takze neustale dokola vidite asi tak 6 ruznejch mistnosti, pricemz vetsinou se v peti nic nestane a kolikrat ani v ty sesty a pak to trochu pusobi dojmem, ze kdyby mel film 30 minut, o nic byste neprisli. Lepsi 2*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zlé paranormální jevy versus čtyřčlenná rodina se psem. Moc dlouhá stopáž, moc nepohyblivých kamer, moc nuda. Ale co je hlavně na píču - že je to téměř úplně nestrašidelný. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jednička nebyla tak úplně špatná duchařina, na to, že po většinu času byla místem děsu jedna ložnice. V pokračování se některé zajímavé momenty už přenášejí i do kuchyně a obýváku, což nečiní zírání do kamer tolik monotónním. Jako zajímavý nápad mi přišel nastrčení psa, který vždy vytuší blížící se hrozbu. Povedené jsou dvě lekačky, co pro nepřipraveného diváka budou působit možná kolapsově. Napětí by taky nechybělo, a řekl bych, že je ho i víc než minule, jenže pořád je to vaření nastavené kaše, dalšími sequely se může rychle přejíst. Ani konec tentokrát nevyvolá žádný infarkt, natož horlivé diskuze. Při závěrečných titulkách se maximálně podrbete na prdeli, suše řeknete: "Hmm, pěkný", a na to si pustíte další, pokud možno lepší horor. Edit: Ta kaše se fakt přejedla. A to, sakra, brzo! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z nějakých nepochopitelných důvodů jsem touto sérií poměrně fascinovaná a vždycky jednou za čas mě popadne nutkání zařídit si celý jeden večer a následující noc tak, že se podívám na všechny díly po sobě, nechám to na sebe působit, trošku se pobojím a potom si medituji o tom, jak by šlo tento typ snímku vylepšit tak, aby se přesunul z kategorie "wtf" do oblasti "omg" (V rámci nastavené terminologie prosím čtenáře komentáře, aby kategorii "omg" vnímali jako pozitivní.) Největší problém tohohle filmu je, když vezmu v potaz návaznost na první díl, že nepracuje s diváckým očekáváním už předpřipraveným původní hrůzou, a buduje si celý vesmír znovu úplně od začátku. Také myslím příliš počítá s diváckým soucitem vůči postavám, který se naopak u takového formátu nedostavuje takřka vůbec. Tvůrci by měli být mnohem sebevědomější a také bezohlednější k postavám i divákovi. To, že film získává strukturu pravidelným opakováním záběrů ze všech kamer, je podle mně plus, problém je ovšem v tom, že ty záběry jsou naplněny špatným obsahem bez výraznější filmařské rozvahy. Myslím si, že v rámci této metody by se dalo mnohem lépe pracovat s mezerami mezi záběry a s výběrem toho, co ukážu, a co ne. Příprava promyšleného filmu by ale zabrala mnohem víc času a toho se asi studiu nechce riskovat, protože očividně vaří z první vody, dokud je found-footage v kurzu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania boli po veľmi dobre zvládnutej jednotke pomerne veľké, ale už počas sledovania prišlo aj veľké sklamanie. Tvorcovia sa ani len neunúvali trošku viac si nad príbehom potrápiť hlavičky. Do finálnej podoby pretlačili úplne prelisovaný dej, tie momenty, ktoré robili jednotku tak zaujímavou, boli úplne prvoplánovo prekopírované a tak už nezostávalo nič, len občas sa vyľakať na niektorých celkom dobrých momentoch prekvapenia a slušnými hudobnými motívmi. Postavy a ich zmýšľanie a správanie sa úplne vymykalo realite a triezvemu úsudku a rovnako sa mu vymyká aj vedomie, že už teraz vniká tretia časť. 50%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

K intenzívnemu hororovému feelingu nepotrebujem hordy umelej krvi a úchylných zombíkov, celkom si vystačím s duchárskym strašením a mrazivou atmosférou. Ale musíme si priznať, že narozdiel od jednotky, sa tu vyskytuje podstatne menej napínavých scén a na plnej čiare víťazí zbytočné kecanie a lamentovanie. Na to, že film stál až 3 milióny (!!!), je minimálne klaustrofobický a pravdupovediac, úplne zbytočný. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Na filmy s duchařinou se vždy těším a tento film nebyl výjimkou a dostal jsem přesně to, co jsem očekával. Jestli jste viděli první díl tak víte co očekávat, jelikož v hororových sekvencí nedostanete nic nového, co by jste v předešlém díle neviděli. Příjemná změna je ta, že jak jsem se u prvního dílu u dialogových sekvencí nudil, tak zde jsou zajímavé (také díky charizmatičtějším hercům) a neměl jsem chuť jak v prvním díle tyto sekvence přeskakovat. Opět každou minutou film nabírá tempo, ale posledních deset minut, které byly v jedničce velice působívé, jsou zde o ničem. Nenudíl jsem se, místy se opravdu bál a tak hodnotím 3 hvězdičky… ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

zoufale jsem se bránil spánku :( s jedničkou je to asi jako když Elton John udělal znovu čaj z leta starého pytlíku s Candle in the Wind ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

(Ne)viditelné bušení na osrdečnici aneb (para)normální konspirace démonů... Ale tohle se dalo čekat, spousta šokovaného diváctva sotva odhumusila úlekem zanesené trenky a už si chystali inkontinenční spoďáry na druhý, logicky ještě přímočařejší Paranormal Activity. Tomuhle nepsanému pravidlu nezůstal Tod Williams vůbec nic dlužen a tak se do každého "stupně aktivity" snaží vervat co nejvíc motivů, detailů, znepokojivé atmosféry. Tudíž se z pomalého a uzívaného minimálu stává vcelku bezostyšně ždímaný maximál, kde víc než kdy jindy hrají prim úderné lekačky. Osobně vnímám základní formát "first-person" hororu jako víceméně překonaný - oživit ho může jen abnormálně sugestivní zpětná vazba a tu pro mě Paranormal Activity 2 jednoduše postrádá. Naopak oceňuji využití toho batotele (zlo vždycky vynikne v kontrastech) a taky vcelku nenásilné prequel/sequel propojení s původním Paranormal Activity. Zkrátka Oren Peli dávkoval, aby mohl lekat, kdežto Tod Williams leká, aby bylo vůbec ještě co (dáv)kovat. [final rate: 40%] ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Desivých scén bolo ako šafránu a veľa nudných a zbytočný pasáži, ktoré len kazili dojem filmu. Na jednotku sa to vôbec nechytá. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem z této série viděl první tři díly a musím říct, že tento je bezpochyby nejhorší. To, co v jedničce fungovalo, tady drhne a za celý film se jen JEDNOU pořádně leknete. Zbytek času čekáte, kdy se něco stane, či se snažíte zpozorovat co má vlastně být tak strašidelné. Hodně zapomenutelný film. 20 %. ()

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Reklama

Reklama